Овочеві страви
Мардчмек кефти — котлети або фрикадельки з сочевиці і булгура, які подають в салатних листках, окропивши соком лимона.
Долма — аналог звичних нам голубців з рисово-овочевою начинкою або рисово-м’ясною. Тільки замість капустяного листя частіше використовують листя винограду або Мангольд — різновиди буряка.
Мюрджвер — оладки, які готують з кабачків, зелені і сиру, якій надає їм ніжний молочний смак.
Піяз — салат з білої відвареної квасолі, болгарського перцю і томатів з приправою з солі і сумаху.
М’ясні страви
Кебаб — національне блюдо, яке знають і люблять навіть за межами країни . Являє собою приготоване на відкритому вогні м’ясо яловичини, баранини або курки. Секрет його смаку — в особливому маринаді.
Є кілька різновидів кебаба:
- денер кебаб — обсмажене на вертикальному рожні м’ясо курки, ягняти або яловичини;
- Іскандер-кебаб — м’ясо ягняти в томатному соусі, обов’язково з топленим маслом, коржем і йогуртом;
- шиш-кебаб — смажене на рожні м’ясо з солодким перцем і помідорами;
- Адана-кебаб — гостро перчений фарш, який готується на рожні;
- юля-кебаб — м’ясний фарш, який готують на мангалі, нанизавши на шампур.
Кокореч — смажені на рожні ковбаски з субпродуктів, які подають нарізавши і посипавши орегано.
Плов — тут його готують з булгура, рису і Шехр (вермішель) з м’ясом баранини або курки.
Куру Кефтиу — парові фрикадельки з фаршу або дрібно рубленого м’яса баранини, яловичини, курки, змішаного з рисом, булгуром і яйцями.
кавурма — нарізане кубиками м’ясо ягняти, яке обсмажують на сковороді з додаванням грибів, помідорів, перцю , Цибулі та зелені.
Аліназік — копчені баклажани, покриті зверху обсмаженими шматочками приправленого і маринованого м’яса ягняти.
Бушулама — приготована на пару з лимоном і петрушкою риба.
Кузу Тандир — блюдо з яловичини, яке обов’язково готується в тандирі — виритої в землі ями, покритої глиною, з палаючими всередині вугіллям.
Випічка
Борек (берек) — пиріг з листкового тіста з начинкою, яка може бути будь-який: від м’яса до солоного сиру.
Гезлеме — коржик з різними начинками, які дбають в спеціальній плоскій печі. Її їдять як доповнення до супів і салатів, як перекус з чаєм або айраном.
Лахмаджун — своєрідна піца на тонкою хрумкою хлібної коржику з начинкою з томатів, фаршу, і солодкого перцю. /
Десерти
Пахлава — политі медовим сиропом шари фіто — найтоншого листкового тіста — з волоськими горіхами, фісташками або фундуком.
сютлач — молочно-рисовий пудинг , кторой готується в духовці.
Лукум — відоме ласощі, яке готують з борошна з додаванням крохмалю, цукру і горіхів.
Кюнефе — незвичайний десерт зі збитими вершками і горіхами, який запікається з тесту «кадаіф» з начинкою з моцарелли і просочується солодким сиропом. Його обов’язково треба спробувати з морозивом.
Шекерпаре — м’яке пісочне печиво з просоченням з цукрового сиропу, в яке додають мигдальний горіх.
І обов’язкова до дегустації дондурма — турецьке термостойкое морозиво, яке готується в дерев’яних бочках з натуральних продуктів: козячого молока, фруктів і сушеного кореня орхідеї.
Напої
Салеп — напій з кореня орхідеї і кориці. Має вершковий смак і є відмінним зігріває і протизастудним засобом. /
Боза — солодкуватий напій, який готується шляхом бродіння з пшениці або проса.
Раки — традиційний міцний напій з солодкуватим смаком, який готується з молодого винограду і настоюється на ганусових насінні протягом 3 місяців. Фортеця досягає 75 градусів, тому раки прийнято розбавляти водою.
Кухня Туреччини настільки багатогранна і різноманітна, що ми не охопили навіть десятої її частини.
А що ви пробували з цього списку? Яке ваше улюблене турецьке блюдо