Хто сказав, що вегани харчуються одноманітно і сумно сидять осторонь під час свят? Відмова від продуктів тваринного походження змушує мозок працювати на повну котушку, включити фантазію.
Веганська випічка та десерти здатні перевершувати традиційні аналоги за смаком і зовнішнім виглядом. Якщо ви з етичних або інших причин вибрали веганство, читайте статтю далі. Я розповім про те, як приготувати шалені десерти і здивувати рідних і близьких на свято.
Рослинні аналоги тваринних продуктів для випічки
Які продукти зазвичай присутні в будинку любителя випічки і солодощів? Борошно, цукор, молоко, яйця, вершкове масло, желатин. Останні чотири — результати експлуатації тварин, так що для вегана не підходять. І що робити: відмовитися від тортиків і булочок, і страждати? Зовсім ні. Веганська випічка включає рецепти, в яких тваринні продукти замінені рослинними аналогами.
Коров’яче молоко → рослинне молоко
Я не втомлююся повторювати, що коров’яче молоко — шкідливий для здоров’я продукт. Воно містить білок казеїн, який не засвоюється в шлунку, вимиває з кісток і зубів кальцій. Рослинна молоко прекрасно замінить коров’яче в веганскої випічці. Я використовую вівсяне, рисове і кокосове.
Рада! Не рекомендую додавати в випічку соєве молоко. Воно має специфічний земляний присмак і гірчинку.
Вершкове масло → рослинне масло
Для веганскої випічки треба підбирати рафіновані сорти, які не мають запаху і стороннього присмаку. Я використовую соняшникову.
Цукор → інші підсолоджувачі
Скажу відразу — мед не підходить через те, що є продуктом виробництва бджіл. Штучні підсолоджувачі типу аспартама, відмітаємо через шкоду для здоров’я.
А ось що можна використовувати для веганскої випічки:
- солодкі фрукти і ягоди: банани, хурму , виноград, лічі.
- сухофрукти.
- стевію.
- сиропи: кленовий, рисовий, з агави.
Врахуйте, що корисний підсолоджувач може бути солодше цукру. Наприклад, 100 гр. білого порошку мають таку ж різкість смаку, як 75 гр. сиропу агави. А стевія взагалі солодше цукру в 15 разів.
Цікавий факт! На інтернет-сайтах про веганські випічку я зустрічала рецепти, де в якості інгредієнта вказано цукор. Однак це не веганські продукт. При виробництві цукру сировину пропускають через фільтр з яловичих кісток. А про шкоду рафінованого білого порошку ви і так знаєте.
Желатин → агар-агар
Сировиною для виробництва желатину служать кістки, хрящі, жили і шкіра тварин , так що вегани цей продукт не вживають. Желирующими властивостями володіє агар-агар, який добувають з морських водоростей. Він містить багато йоду, позитивно впливає на здоров’я щитовидної залози, зміцнює кістки, знижує рівень цукру в крові.
Цікавий факт! Найвідоміший десерт, в якому присутня агар-агар — торт «Пташине молоко».
Яйця → інші розпушувачі
Веганська випічка без яєць — це реальність.
Існують інші продукти, які роблять тісто пухким і повітряним:
- м’якоть банана.
- яблучне пюре.
- сода.
- тофу.
- мелене лляне насіння.
Іноді домогтися потрібної м’якості можна за допомогою рослинного масла. До речі, не всі рецепти і традиційної випічки припускають використання яєць.
Коментує експерт Надія Прімочкіна, @primochkina_nadezhda, нутриціолог р Саратов:
«веганські напрямок все більше і більше набирає обертів.
І у нього є свої рецепти, навіть рецепти випічки.
Ось тільки тут треба поізобретать, хоча в наш час можна все знайти на полицях магазинів (теж соєве молоко), але веганські харчування — це ще і здорове харчування (не все тут може підійти).
і знайти заміну в випічці вершкам, яйцям, молоку, маслу, звичайно ж, можна (це і соєве молоко, мигдальне молоко, замінники яєць, рослинні маргарини, кокосове масло і т. д.) але тут потрібна обережність з пропорціями і інгредієнтами. Дуже важливо слідувати рецептом.
Тому, якщо ви не хочете, щоб ваша випічка залишилася без смаку і без нормальної форми, то не треба занадто зациклюватися на тому, щоб зробити її абсолютно «здорової». Інакше кондитерський шедевр у вас може і не вдасться.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »
Як приготувати пісочне печиво
Озброївшись теорією, переходимо до практики. Будемо готувати веганські випічку без цукру. І почнемо з простого рецепту — вівсяного пісочного печива. Мій експеримент вдався з першої спроби.
Необхідні інгредієнти:
- вода — 3 ст. л ..
- вівсяне борошно — 1 склянка.
- рафінована соняшникова олія — 3 ст. л ..
- сироп стевії — ступінь «солодощі» регулюємо самі.
Роботи на 2 хвилини: змішайте всі чотири компонента до отримання однорідної маси. Можна додати в тісто корицю, кокосову стружку або насіння льону. Зліпити коржі і викладіть на деко, підстеливши пергаментний папір. Випікайте печиво 20 хвилин при 180 градусах.
Важливо! Веганська випічка без глютену передбачає використання наступних видів борошна: рисова, кукурудзяна, гречаної, мигдальної, соєвої. Для додання тесту еластичності в нього додають картопляний або кукурудзяний крохмаль. Глютен міститься в пшениці, житі, ячмені, переробленому вівсі. Може бути присутнім в соді, шоколаді і навіть в соєвому соусі.
Робимо тортики — 2 простих рецепта
Веганські торт стане прикрасою святкового столу і кулінарної гордістю вегана. Я хочу поділитися з вами двома цікавими рецептами.
Шоколадно-банановий торт
Це трохи модифікований варіант американського шоколадного пирога Crazy Cake. Терпка гірчинка какао і ніжність м’якоті банана утворюють вдалий смакової дует. Десерт навряд чи залишить гостей байдужими. Ділюся з вами рецептом веганскої випічки з бананом.
Список компонентів:
- вода — 1 стакан.
- цільно зернова пшеничне борошно — 1 , 5 склянки.
- порошок какао — 5 ст. л ..
- підсолоджувач — за смаком.
- сіль — щіпка.
- рафінована соняшникова олія — 4 ст. л ..
- сода — 1 ч. л ..
- оцет — 1 ч. л ..
- ванілін — щіпка (можна обійтися і без нього, все-таки це штучна добавка).
- великий стиглий банан — 1 штука.
Можна замінити ванілін 0,5 ч. л. екстракту ванілі. Але це дорога штука і в звичайному магазині її рідко зустрінеш.
Приступаємо до готування:
- Трохи змастіть форму для випікання соняшниковою олією. Прямо в ній змішайте борошно, какао, сіль, підсолоджувач, ванілін.
- Додайте масло, оцет. Перемішайте.
- Влийте воду. Акуратно перемішайте тісто до тих пір, поки в ньому не залишиться грудок. Міксер використовувати не можна!
- Поставте тісто пекти в духовку. Температура — 180 градусів, час — 40 хвилин. Перевірити готовність можна стандартним способом, за допомогою зубочистки.
- Готуємо банановий крем. Розімніть фрукт ложечкою, додайте 0,5 ч. Л. порошку какао і збийте суміш в блендері.
- Дістаньте з духовки пиріг. Дочекайтеся, поки він повністю охолоне.
- Розріжте на два рівних коржа. Змастіть їх банановим кремом.
Залишилося тільки прикрасити наш тортик. Тут вже справа фантазії. Я використовую волоські горішки або фундук.
Торт із сухофруктів
Тепер пропоную для вас рецепт веганскої торта без випічки. Такий десерт підійде тим, хто практикує сироїдіння.
В процесі приготування задіяні такі продукти:
- вівсяна (рисова) борошно — 0,5 склянки.
- сухофрукти — по 50 г чорносливу та фініків, 100 грам кураги.
- волоські горіхи — 2 жмені.
- стиглі банани — 2 штуки.
- вода — 0,5 склянки.
- яблучне пюре для дитячого харчування (без цукру) — 200 грам.
- агар-агар — 2 ч. л ..
- порошок какао — 3 ст. л.
З предметів знадобляться: кругла форма діаметром 18 см, пергаментний папір, ємності для інгредієнтів, маленька каструлька, блендер.
Приступаємо до готування веганскої торта без випічки:
- Пропустіть через м’ясорубку сухофрукти, щоб вийшло густе пюре.
- Дрібно порубати ножем волоські горішки.
- Перемішайте в одній глибокої ємності борошно, горіхи і фруктове пюре так, щоб консистенція вийшла однорідною.
- Застелите дно форми пергаментним папером.
- Викладіть фруктово-борошняну масу і гарненько утрамбуйте ложкою. Вона повинна щільно прилягати до дна і стінок форми.
- Приберіть майбутній корж в холодильник на 4 години.
- Тепер треба приготувати крем. Розімніть банани в м’яку масу.
- Змішайте бананове пюре з яблучним.
- Додайте какао і ретельно перемішайте.
- Збийте суміш блендером протягом 2 хвилин.
- З’єднайте в одній каструльці воду і агар-агар. Поставте на вогонь і дочекайтеся кипіння.
- Варіть рідина ще 30 секунд, не перестаючи помішувати.
- Влийте киплячий агар-агар в шоколадно-бананове пюре і ретельно перемішайте.
- Нанесіть на холодний корж рівномірним шаром крем і розрівняйте.
- Ще раз приберіть десерт в холодильник.
через 7 годин веганські торт із сухофруктів без випічки буде готовий. Щоб дістати його з форми, проведіть гарячим ножем уздовж стінок. Прикраса — на ваш розсуд. Можна посипати верхівку порошком какао, викласти візерунки подрібнений волоськими горіхами або шматочками сухофруктів.
Незвичайні веганські десерти
Якщо печиво і торти здаються вам банальними, і ви хочете здивувати гостей на свято, вибирайте нестандартні веганські десерти, в тому числі без випічки . Чого тільки не приготуєш з рослинних продуктів: фруктові салати, тістечка, цукерки, желе, кекси та інші ласощі. Пропоную вам три рецепти.
Тарталетки з хурмою
Традиційні тарталетки випікають з пісочного тіста, а всередину кладуть начинку. Завдяки веганські рецепти ми обійдемося без допомоги духовки.
Підготуйте наступні інгредієнти:
- фініки — 1 стакан.
- волоські горіхи — 1 стакан .
- хурму — 3 штуки.
- ківі — 1 штуку.
- порошок какао — 1 ст. л ..
- кокосову стружку — 0,5 ч. л.
Тарталетки готуються таким же чином, як корж веганскої торта без випічки. Фініки пропустіть через м’ясорубку, волоські горіхи подрібніть в блендері, а потім з’єднайте два компонента. Додайте какао, ретельно перемішайте суміш і викладіть у формочки для тарталеток (попередньо змащені олією). Приберіть в морозилку на 10-15 хвилин.
Поки тарталетки будуть охолоджуватися, і тверднути, приготуйте начинку. Подрібніть хурму в блендері. Ківі очистіть від шкірки, і наріжте тонкими кружечками.
Важливо! Хурма має бути дуже стиглої і не в’язкої, тоді десерт вийде смачним.
Дістаньте тарталетки з морозильника, вийміть з формочок. Викладіть всередину пюре з хурми, в центрі помістіть кружечок ківі, зверху посипте кокосовою стружкою. Повірте, такий вегенскій десерт без випічки не соромно показати гостям.
Сирники з тофу
Тофу — це сир з соєвих бобів, має нейтральний смак. Сирники з нього виходять не тільки корисні, але і ніжні. З інгредієнтів вам знадобляться 150 гр. тофу, 5 ст. л. рисової муки, 0,5 склянки вівсяного або іншого рослинного молока і будь-який підсолоджувач.
Порядок дій такий:
- Розімніть тофу в пюре, додайте 2 ст. л. рисової муки, підсолоджувач і вівсяне молоко. Перемішайте масу і добийтеся рівномірного консистенції.
- Сформуйте круглі коржі і обваляйте в залишилася борошні.
Випікайте на рослинній олії з двох сторін. Про готовність сирників підкаже золотава скоринка.
Рада! Якщо попереднього збити суміш тофу, рослинного молока і муки в блендері, сирники вийдуть більш «повітряними».
Банановое морозиво
Мабуть, самий простий веганські рецепт в цій статті. Вам знадобиться 2 стиглих банана і 0,5 ст. л. арахісового масла. Фрукти наріжте тонкими кружечками і відправте в морозилку на 6 годин. Потім дістаньте і подрібніть в блендері до стану пюре. Додайте арахісове масло, перемішайте і можете відразу подавати до столу. Бананове морозиво має ніжний кремовий смак.
Навіть якщо ви вживаєте тваринні продукти, спробуйте приготувати веганські випічку заради кулінарного експерименту. Ви відкриєте для себе нові смаки звичних солодощів. До складу тортиків, печива та інших ласощів входять корисні продукти: злаки, свіжі фрукти і сухофрукти, горіхи, бобові. При цьому немає шкідливого рафінованого цукру і забійної дози холестерину.
Однак пам’ятайте про те, що будь-які десерти — це висококалорійні продукти. Вживайте їх в першій половині дня і в помірних кількостях, щоб потім не боротися із зайвою вагою.