Поради

мексиканська кухня

мексиканська кухня

Популярність мексиканської кухні не поступається італійській або японської. Її яскраві, соковиті, ароматні і пекучі страви мають своїх шанувальників у багатьох країнах.

В нинішньому своєму вигляді мексиканська кухня сформувалася до кінця XVI століття і з тих пір залишається незмінною. Вона є вдалим варіантом змішування іспанської та, в меншій мірі, французької кулінарної традиції і місцевої індіанської кухні.

загальнолюдських цінностей мексиканської кухні підтверджує факт внесення її до списків «Шедеври усної і нематеріальної спадщини» ЮНЕСКО як об’єкт всесвітньої культурної спадщини .

соуси — основа мексиканської кухні

Особливістю мексиканської кухні вважають соуси — все як один вогненно-пекучі, вони є основою більшої частини страв. Без них неможливо уявити традиційну кухню Мексики.

Чотири найпопулярніших соусу:

Сальса

Самий пекучий соус з усіх. Готують його з відварних помідорів і перцю чилі. Добавками є: коріандр, часник, цибулю і чорний мелений перець. Так роблять сальсу Роха — червону сальсу.

Якщо помідори замінити на томатільо — овочевий фізаліс — вийде сальса верде (зелена сальса).

Леді Гага є великою любителькою цього соусу.

Цікаво! Соусник, в якому подається сальса, має спеціальну назву — сальсера.

Гуакамоле

Соус, основою якого є пюре з авокадо. Добавками служать дрібно нарізані томати і цибулю, лимонний сік і перець чилі. Гуакамоле в традиційної мексиканської кухні може використовуватися не тільки як соус, а й як повноцінний самостійний гарнір.

Піко-де-Гальо крик півня

Основу соусу становить зелений перець, червоні помідори і цибулю. Додаткові продукти: огірок, авокадо, лимон і ліметти (солодкий лайм, використовуються незрілі плоди).

Піко-де-Гальо подається без термічної обробки, просто всі складові подрібнюються і перемішуються. Його доречно подавати практично до всіх страв мексиканської кухні.

Моле

Унікальний соус з перцю чилі, зелених помідор, горіхів, насіння спецій, шоколаду — він містить від 19 до 30 компонентів.

Цікаво! Легенда про появу молі: коли черниць міста Пуебло попросили приготувати страву для прийому високого гостя, ті, не знаючи смаків гостя, всі спеції, прянощі та шоколад з комори висипали в один котел і варили кілька днів. Результатом став густий солодкий молі, який подали до індички на бенкеті.

Мексиканські супи на будь-який смак

Супи в мексиканській кухні є самостійною стравою, а не обов’язковою частиною обіду. Найчастіше їх подають у вигляді пюре зі спеціями і чилі.

Супи бувають двох видів:

  1. Рідкі — їдять вранці, до бульйону обов’язково покладено лайм і перець чилі .
  2. Густі — довго уварюють, загущают кукурудзяним крохмалем, їдять в будь-який час і подають у свята.

Кілька традиційних мексиканських перших страв.

позоло — густий м’ясний суп (свинина або курка) з розвареної кукурудзою. При подачі на стіл в нього можна додавати за бажанням соуси, цибуля, редис, авокадо, сир, перець або лимонний сік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Китайська кухня

Рецептура цієї традиційної страви мексиканської кухні в різних регіонах країни має свої варіанти.

Сопа де Маріско — томатний рибний суп з морепродуктами: устрицями, креветками, мідіями.

суп з тортильи — гострий суп на курячому бульйоні. У нього кладуть обсмажені на кукурудзяній олії томати, цибулю і часник, перець чилі і халапеньйо, кінзу. Вже на столі в нього додають смажену смужками тортилью і тертий сир.

чіпотл — суп-пюре на курячому бульйоні з цибулею і морквою роблять з соусом «Таузенд Айленд» і традиційної приправою чіпотле (копчений перець халапеньо).

До екзотичним рецептам супів мексиканської кухні можна віднести суп Вальпараїсо з кактуса і Менудо. Суп, який варять прямо в коров’ячому шлунку, основними інгредієнтами якого є голова корови і кукурудзяна каша.

М’ясні страви сильно змінилися

До конкісти індіанці, що населяли в той час територію нинішньої Мексики, м’ясо добували полюванням — їх їжею ставали копитні, мурахоїди, кролики, ігуани, змії, птахи і навіть комахи. Страви з ігуани або змії любителі гострих відчуттів можуть спробувати і сьогодні.

Цікаво! Індіанці м’ясо не смажили — його або гасили або варили.

Європейські переселенці завезли в Північну Америку свиней, корів, овець і курей, а разом з ними і свої кулінарні традиції.

Результатом змішування кулінарних традицій стали популярні по всьому світу страви мексиканської кухні.

Кілька прикладів м’ясних страв:

  • Мексикалі — курча з томатним соусом.
  • олья подріда — м’ясні гуляші.
  • Чіпіле — відварна свинина з овочами.
  • Енчілада — м’ясна начинка (найчастіше куряче м’ясо), загорнута в тортилью і обсмажена або запечена під соусом або сиром.
  • Монте лаблано — тушкована індичка.
  • Пучеро — тушковане в горщику м’ясо з овочами і гострими приправами.
  • Тампіквено — філе з яловичини з обсмаженими бобами.

При бажанні покуштувати чого-небудь екзотичного варто замовити в ресторані ігуану з кукурудзяною кашею або запечену змію.

Риба і морепродукти

Кухня прибережних районів Мексики багата рибними стравами та морепродуктами.

Висококласні ресторани на Рив’єрі майя роблять акцент в меню саме на морепродукти — це креветки, устриці, лобстери, краби, восьминоги.

Страви з риби готують на грилі або на пару і подають з різними соусами. З рибних рецептів мексиканської кухні в домашніх умовах можна приготувати багато смачних і нескладних страв, наприклад, мексиканський рибний суп або рибна печеня в горщиках.

Найпопулярнішими рибними стравами мексиканської кухні є рибні тортильяс, філе в білому часниковому соусі, суп і котлети з риби.

Цікаво! Мексиканське блюдо Антохітос (переклад — то, що любиш) не має рецепту. Має сенс перекусу чого завгодно коли завгодно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грузинська кухня

Найбільш відомим блюдом мексиканської кухні по праву вважають тортилью — кукурудзяну коржик з наповнювачем.

Різновидів тортильи в залежності від наповнювача дуже багато:

  • такос — яловичина, курка або лосось, запечені на вугіллі.
  • кесаділья — курка з зеленим солодким перцем.
  • начос — боби з сиром.
  • фахитос — креветки з помідорами, авокадо і солодким перцем.
  • буріто — м’ясний фарш з пюріровать квасолею, помідорами і сиром під гострим соусом.
  • еНЧІЛАДАС — обсмажена коржик з яйцем, сиром або куркою.
  • чімічанга — згорнута в трубочку тортилья, начинена яловичим або курячим м’ясом з томатами і обсмажена в маслі.

тортилью заслужено вважають королевою закусок національної кухні, а самі мексиканці її називають «виделкою і ножем Мексики».

Цікаво! Актриса Скарлетт Йоханссон обожнює мексиканську кухню, а найбільше — буріто.

Національні десерти

Десерти мексиканської кухні поєднують гостре і солодке, шоколад і ваніль.

Національні солодощі — це десерти з фруктів і кактусів, шоколад, кукурудзяний пиріг.

Серед найбільш незвичайних десертів можна зустріти:

  • гарячий шоколад з перцем чилі.
  • тістечко «Монтесума» — в складі шоколад, маракуйя і перець чилі анчо.
  • кукурудзяний пиріг з ваніллю.
  • канас асадас — смажений цукрова тростина.
  • цукрові черепа «Калавера» — спеціальні цукерки з амаранту, які готують до Дня мертвих.

Смачні десерти можна спробувати прямо на вулицях Мексики, купивши солодкий делікатес в наметі вуличного торговця. Тут завжди можна знайти традиційне мексиканське тістечко з кукурудзяної муки, солодкі лайми з начинкою з кокосової стружки з медом і знамениті смажені банани.

Що п’ють мексиканці

Напої в Мексиці готують з самого різного сировини: з коренів, плодів, листя і стебел рослин, з овочів і фруктів, з пряної зелені.

Напої з натуральних компонентів багаті мікроелементами і вітамінами. Регулярне їх вживання не тільки доставляє задоволення, але і зміцнює здоров’я.

Безалкогольні напої

Безалкогольні напої добре втамовують спрагу, тонізують, а деякі навіть вгамовують голод .

Кілька популярних напоїв сучасної Мексики.

Мате — напій корінних індіанців

Гарячий напій з заварених листя падуба індіанці Америки пили задовго до появи конкістадорів. Його називали «мате» — так само, як незвичайну пляшку з гарбуза, в якій його заварювали.

Мате заспокоює нервову систему, усуває бронхіальні спазми, нормалізує сон. Але у нього є і протипоказання — його не варто пити при вагітності, маленьким дітям і при патологіях ШКТ.

Чорний чай з корицею

Напій готують з чорного чаю, кориці, цедри апельсина і лайма, імбиру і цукру. Крім того, що аромат піднімає настрій, чай можна використовувати як домашній рецепт мексиканської кухні від застуди.

«Сангаріта» — фруктово-овочевий сік

Цим криваво -Червоні соком в Мексиці запивають текілу.

Рецептів соку багато, найпопулярнішими компонентами напою є:

  • свіжовичавлені соки апельсина і ла йма.
  • томатний сік.
  • соус — найчастіше використовують Табаско.
  • мелений чорний перець.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Яка їжа допоможе при хронічній втомі організму?

Деякі додають селеру, огірки , цибулю, цукор, сіль. Напоєм запивають текілу або змішують в одній склянці сік і спиртне. Любителі соку п’ють «Сангаріту» зі стравами, приготованими на грилі.

Цікаво! Спочатку в Сангаре не було помідорів — червоний колір давав гранатовий сік.

Міцні напої Мексики

Найвідомішим алкогольним напоєм є текіла — мексиканська горілка . Її отримують шляхом подвійною чи потрійною перегонки ферментованого соку блакитної агави.

Інший популярний напій — мескаль отримують з будь-якої агави, і по фортеці він перевершує текілу (до 40 °).

З різних сортів агави готують місцеві варіації напою.

Цікаво! У пляшку мескаля кладуть гусеницю, яка живе на пагонах агави. Вона є підтвердженням заявленої міцності напою — якщо спирту буде менше 40 °, гусениця почне розчинятися.

Що обов’язково слід спробувати

З усього різноманіття мексиканкою кухні складно вибрати щось най-най.

Але все ж є страви, які варто спробувати хоча б раз:

  1. Бурито, блюдо мексиканської кухні — обсмажена на сковороді тартілья з начинкою з м’яса або курки з помідорами, квасолею і соусом.
  2. Кесаділья — сирна тартілья з куркою або грибами.
  3. позоло — традиційний мексиканський суп зі свининою і овочами.
  4. смажений кактус нопаль — екзотичне блюдо, подається з підливою з овочів і тертого сиру.

з випічки цікаво спробувати знамениті пончики чуррос з корицею, мексиканський шоколадний пудинг з кіноа і хрусткі і ніжні всередині сапапійяс з шоколадним соусом.

Також варто звернути увагу на авокадо з полуничною сальсою, Карамелізовані гуаву з перцем чилі і мороз вим, і смажені банани.

З алкогольних напоїв текілу Рефреска — традиційна мексиканська текіла з грейпфутовой газованою водою, льодом і лікером Компарія.

Любителям пива можна запропонувати пивні коктейлі:

  • челадо — пиво з перцем, сіллю і лаймом.
  • Кламат — пиво з сіллю і соками томатів і лайма.

З неалкогольних напоїв варто звернути увагу на соки і напої на їх основі — Сангаріту або мексиканський мікс.

Мексиканська кухня спочатку здається занадто гострою, але до цього швидко звикають.

Важливо! При величезній різноманітності страв все готується тільки з місцевих свіжих продуктів — імпортних продуктів в Мексиці немає.

Мексиканська кухня стала результатом сильного впливу іспанських і французьких кулінарних традицій перших переселенців на кухню корінних індіанських племен. Мексиканська кухня приваблює своєю оригінальністю і своєрідністю, а також тим, що для національних страв використовуються лише свіжі місцеві інгредієнти.

Використана література:

  1. Руфанова Е. «Мексика».
  2. Кузнєцова Олена «Мексиканська кухня».
  3. Рита Хенсс, Ренате Кіссель «Кулінарне подорож. Мексика ».
  4. « Мексиканська кухня »(том №7).
  5. Diana Kennedy« The Essential Cuisines of Mexico ».

Схожі статті

Продукти, які допоможуть підтягнути шкіру тіла

elena elena

Алкоголь при грудному вигодовуванні — як і скільки можна пити?

elena elena

Продукти, які очищають нирки від токсинів і шлаків

elena elena

Вірменська кухня

elena elena

Чим корисна морська капуста?

elena elena

Как лечить глаукому

user1

Вважаємо калорії в алкоголі — чи можна алкоголь під час дієти?

elena elena

Особливості індійської кухні

elena elena

Основні принципи здорового харчування — екскурс для початківців

elena elena

Залишити коментар