Популярність мексиканської кухні не поступається італійській або японської. Її яскраві, соковиті, ароматні і пекучі страви мають своїх шанувальників у багатьох країнах.
В нинішньому своєму вигляді мексиканська кухня сформувалася до кінця XVI століття і з тих пір залишається незмінною. Вона є вдалим варіантом змішування іспанської та, в меншій мірі, французької кулінарної традиції і місцевої індіанської кухні.
загальнолюдських цінностей мексиканської кухні підтверджує факт внесення її до списків «Шедеври усної і нематеріальної спадщини» ЮНЕСКО як об’єкт всесвітньої культурної спадщини .
соуси — основа мексиканської кухні
Особливістю мексиканської кухні вважають соуси — все як один вогненно-пекучі, вони є основою більшої частини страв. Без них неможливо уявити традиційну кухню Мексики.
Чотири найпопулярніших соусу:
Сальса
Самий пекучий соус з усіх. Готують його з відварних помідорів і перцю чилі. Добавками є: коріандр, часник, цибулю і чорний мелений перець. Так роблять сальсу Роха — червону сальсу.
Якщо помідори замінити на томатільо — овочевий фізаліс — вийде сальса верде (зелена сальса).
Леді Гага є великою любителькою цього соусу.
Цікаво! Соусник, в якому подається сальса, має спеціальну назву — сальсера.
Гуакамоле
Соус, основою якого є пюре з авокадо. Добавками служать дрібно нарізані томати і цибулю, лимонний сік і перець чилі. Гуакамоле в традиційної мексиканської кухні може використовуватися не тільки як соус, а й як повноцінний самостійний гарнір.
Піко-де-Гальо — крик півня
Основу соусу становить зелений перець, червоні помідори і цибулю. Додаткові продукти: огірок, авокадо, лимон і ліметти (солодкий лайм, використовуються незрілі плоди).
Піко-де-Гальо подається без термічної обробки, просто всі складові подрібнюються і перемішуються. Його доречно подавати практично до всіх страв мексиканської кухні.
Моле
Унікальний соус з перцю чилі, зелених помідор, горіхів, насіння спецій, шоколаду — він містить від 19 до 30 компонентів.
Цікаво! Легенда про появу молі: коли черниць міста Пуебло попросили приготувати страву для прийому високого гостя, ті, не знаючи смаків гостя, всі спеції, прянощі та шоколад з комори висипали в один котел і варили кілька днів. Результатом став густий солодкий молі, який подали до індички на бенкеті.
Мексиканські супи на будь-який смак
Супи в мексиканській кухні є самостійною стравою, а не обов’язковою частиною обіду. Найчастіше їх подають у вигляді пюре зі спеціями і чилі.
Супи бувають двох видів:
- Рідкі — їдять вранці, до бульйону обов’язково покладено лайм і перець чилі .
- Густі — довго уварюють, загущают кукурудзяним крохмалем, їдять в будь-який час і подають у свята.
Кілька традиційних мексиканських перших страв.
позоло — густий м’ясний суп (свинина або курка) з розвареної кукурудзою. При подачі на стіл в нього можна додавати за бажанням соуси, цибуля, редис, авокадо, сир, перець або лимонний сік.
Рецептура цієї традиційної страви мексиканської кухні в різних регіонах країни має свої варіанти.
Сопа де Маріско — томатний рибний суп з морепродуктами: устрицями, креветками, мідіями.
суп з тортильи — гострий суп на курячому бульйоні. У нього кладуть обсмажені на кукурудзяній олії томати, цибулю і часник, перець чилі і халапеньйо, кінзу. Вже на столі в нього додають смажену смужками тортилью і тертий сир.
чіпотл — суп-пюре на курячому бульйоні з цибулею і морквою роблять з соусом «Таузенд Айленд» і традиційної приправою чіпотле (копчений перець халапеньо).
До екзотичним рецептам супів мексиканської кухні можна віднести суп Вальпараїсо з кактуса і Менудо. Суп, який варять прямо в коров’ячому шлунку, основними інгредієнтами якого є голова корови і кукурудзяна каша.
М’ясні страви сильно змінилися
До конкісти індіанці, що населяли в той час територію нинішньої Мексики, м’ясо добували полюванням — їх їжею ставали копитні, мурахоїди, кролики, ігуани, змії, птахи і навіть комахи. Страви з ігуани або змії любителі гострих відчуттів можуть спробувати і сьогодні.
Цікаво! Індіанці м’ясо не смажили — його або гасили або варили.
Європейські переселенці завезли в Північну Америку свиней, корів, овець і курей, а разом з ними і свої кулінарні традиції.
Результатом змішування кулінарних традицій стали популярні по всьому світу страви мексиканської кухні.
Кілька прикладів м’ясних страв:
- Мексикалі — курча з томатним соусом.
- олья подріда — м’ясні гуляші.
- Чіпіле — відварна свинина з овочами.
- Енчілада — м’ясна начинка (найчастіше куряче м’ясо), загорнута в тортилью і обсмажена або запечена під соусом або сиром.
- Монте лаблано — тушкована індичка.
- Пучеро — тушковане в горщику м’ясо з овочами і гострими приправами.
- Тампіквено — філе з яловичини з обсмаженими бобами.
При бажанні покуштувати чого-небудь екзотичного варто замовити в ресторані ігуану з кукурудзяною кашею або запечену змію.
Риба і морепродукти
Кухня прибережних районів Мексики багата рибними стравами та морепродуктами.
Висококласні ресторани на Рив’єрі майя роблять акцент в меню саме на морепродукти — це креветки, устриці, лобстери, краби, восьминоги.
Страви з риби готують на грилі або на пару і подають з різними соусами. З рибних рецептів мексиканської кухні в домашніх умовах можна приготувати багато смачних і нескладних страв, наприклад, мексиканський рибний суп або рибна печеня в горщиках.
Найпопулярнішими рибними стравами мексиканської кухні є рибні тортильяс, філе в білому часниковому соусі, суп і котлети з риби.
Цікаво! Мексиканське блюдо Антохітос (переклад — то, що любиш) не має рецепту. Має сенс перекусу чого завгодно коли завгодно.
Найбільш відомим блюдом мексиканської кухні по праву вважають тортилью — кукурудзяну коржик з наповнювачем.
Різновидів тортильи в залежності від наповнювача дуже багато:
- такос — яловичина, курка або лосось, запечені на вугіллі.
- кесаділья — курка з зеленим солодким перцем.
- начос — боби з сиром.
- фахитос — креветки з помідорами, авокадо і солодким перцем.
- буріто — м’ясний фарш з пюріровать квасолею, помідорами і сиром під гострим соусом.
- еНЧІЛАДАС — обсмажена коржик з яйцем, сиром або куркою.
- чімічанга — згорнута в трубочку тортилья, начинена яловичим або курячим м’ясом з томатами і обсмажена в маслі.
тортилью заслужено вважають королевою закусок національної кухні, а самі мексиканці її називають «виделкою і ножем Мексики».
Цікаво! Актриса Скарлетт Йоханссон обожнює мексиканську кухню, а найбільше — буріто.
Національні десерти
Десерти мексиканської кухні поєднують гостре і солодке, шоколад і ваніль.
Національні солодощі — це десерти з фруктів і кактусів, шоколад, кукурудзяний пиріг.
Серед найбільш незвичайних десертів можна зустріти:
- гарячий шоколад з перцем чилі.
- тістечко «Монтесума» — в складі шоколад, маракуйя і перець чилі анчо.
- кукурудзяний пиріг з ваніллю.
- канас асадас — смажений цукрова тростина.
- цукрові черепа «Калавера» — спеціальні цукерки з амаранту, які готують до Дня мертвих.
Смачні десерти можна спробувати прямо на вулицях Мексики, купивши солодкий делікатес в наметі вуличного торговця. Тут завжди можна знайти традиційне мексиканське тістечко з кукурудзяної муки, солодкі лайми з начинкою з кокосової стружки з медом і знамениті смажені банани.
Що п’ють мексиканці
Напої в Мексиці готують з самого різного сировини: з коренів, плодів, листя і стебел рослин, з овочів і фруктів, з пряної зелені.
Напої з натуральних компонентів багаті мікроелементами і вітамінами. Регулярне їх вживання не тільки доставляє задоволення, але і зміцнює здоров’я.
Безалкогольні напої
Безалкогольні напої добре втамовують спрагу, тонізують, а деякі навіть вгамовують голод .
Кілька популярних напоїв сучасної Мексики.
Мате — напій корінних індіанців
Гарячий напій з заварених листя падуба індіанці Америки пили задовго до появи конкістадорів. Його називали «мате» — так само, як незвичайну пляшку з гарбуза, в якій його заварювали.
Мате заспокоює нервову систему, усуває бронхіальні спазми, нормалізує сон. Але у нього є і протипоказання — його не варто пити при вагітності, маленьким дітям і при патологіях ШКТ.
Чорний чай з корицею
Напій готують з чорного чаю, кориці, цедри апельсина і лайма, імбиру і цукру. Крім того, що аромат піднімає настрій, чай можна використовувати як домашній рецепт мексиканської кухні від застуди.
«Сангаріта» — фруктово-овочевий сік
Цим криваво -Червоні соком в Мексиці запивають текілу.
Рецептів соку багато, найпопулярнішими компонентами напою є:
- свіжовичавлені соки апельсина і ла йма.
- томатний сік.
- соус — найчастіше використовують Табаско.
- мелений чорний перець.
Деякі додають селеру, огірки , цибулю, цукор, сіль. Напоєм запивають текілу або змішують в одній склянці сік і спиртне. Любителі соку п’ють «Сангаріту» зі стравами, приготованими на грилі.
Цікаво! Спочатку в Сангаре не було помідорів — червоний колір давав гранатовий сік.
Міцні напої Мексики
Найвідомішим алкогольним напоєм є текіла — мексиканська горілка . Її отримують шляхом подвійною чи потрійною перегонки ферментованого соку блакитної агави.
Інший популярний напій — мескаль отримують з будь-якої агави, і по фортеці він перевершує текілу (до 40 °).
З різних сортів агави готують місцеві варіації напою.
Цікаво! У пляшку мескаля кладуть гусеницю, яка живе на пагонах агави. Вона є підтвердженням заявленої міцності напою — якщо спирту буде менше 40 °, гусениця почне розчинятися.
Що обов’язково слід спробувати
З усього різноманіття мексиканкою кухні складно вибрати щось най-най.
Але все ж є страви, які варто спробувати хоча б раз:
- Бурито, блюдо мексиканської кухні — обсмажена на сковороді тартілья з начинкою з м’яса або курки з помідорами, квасолею і соусом.
- Кесаділья — сирна тартілья з куркою або грибами.
- позоло — традиційний мексиканський суп зі свининою і овочами.
- смажений кактус нопаль — екзотичне блюдо, подається з підливою з овочів і тертого сиру.
з випічки цікаво спробувати знамениті пончики чуррос з корицею, мексиканський шоколадний пудинг з кіноа і хрусткі і ніжні всередині сапапійяс з шоколадним соусом.
Також варто звернути увагу на авокадо з полуничною сальсою, Карамелізовані гуаву з перцем чилі і мороз вим, і смажені банани.
З алкогольних напоїв текілу Рефреска — традиційна мексиканська текіла з грейпфутовой газованою водою, льодом і лікером Компарія.
Любителям пива можна запропонувати пивні коктейлі:
- челадо — пиво з перцем, сіллю і лаймом.
- Кламат — пиво з сіллю і соками томатів і лайма.
З неалкогольних напоїв варто звернути увагу на соки і напої на їх основі — Сангаріту або мексиканський мікс.
Мексиканська кухня спочатку здається занадто гострою, але до цього швидко звикають.
Важливо! При величезній різноманітності страв все готується тільки з місцевих свіжих продуктів — імпортних продуктів в Мексиці немає.
Мексиканська кухня стала результатом сильного впливу іспанських і французьких кулінарних традицій перших переселенців на кухню корінних індіанських племен. Мексиканська кухня приваблює своєю оригінальністю і своєрідністю, а також тим, що для національних страв використовуються лише свіжі місцеві інгредієнти.
Використана література:
- Руфанова Е. «Мексика».
- Кузнєцова Олена «Мексиканська кухня».
- Рита Хенсс, Ренате Кіссель «Кулінарне подорож. Мексика ».
- « Мексиканська кухня »(том №7).
- Diana Kennedy« The Essential Cuisines of Mexico ».