Поради

Тайська кухня

Кулінарні традиції Таїланду формувалися кілька століть під впливом не тільки сусідніх В’єтнаму, Малайзії і Камбоджа, але і віддалених Індії та Китаю. Свою роль в національній кулінарії зіграли і португальські місіонери, які завезли в Таїланд перець чилі.

Визнана перлиною регіону, тайська кухня — це результат злиття різноманітних кулінарних традицій з початковими національними стравами.

Особливості тайської кухні

Традиційно для азіатських країн, основним продуктом національної тайської кухні є рис, сортів якого в Таїланді безліч: чорний, червоний, запашний і навіть клейкий.

Іншим стовпом тайської кухні вважається локшина. Вона відрізняється як за зовнішнім виглядом (широка і вузька), так і за складом.

В Таїланді їдять рисову, пшеничну, скляну (із зелених або золотистих бобів мунг), яєчну локшину і інші.

Кулінарні традиції Таїланду ні обмежені не якимись релігійними заборонами, а вимоги до вихідних продуктів складаються з двох пунктів:

  1. Вони повинні бути смачними.
  2. Інгредієнти повинні бути якісними.

Жителі Таїланду їдять все: курку, свинину, мідій, смажених коників, багато риби, морепродукти і масу овочів і фруктів.

Основне смакове поєднання страв тайської кухні кисло-солодке на тлі обжигающе-гострого. Такий смакової мікс виходить в результаті використання у великій кількості гострих спецій, що типово для більшості страв національної кухні.

Цікаво! Гострі страви в Таїланді не запивають — їх заїдають рисом, яка з цього приводу подається окремо.

Популярні страви тайської кухні

В залежності від територіального розташування кухню Таїланду поділяють на чотири напрямку, у кожного з яких є свої популярні страви.

Для північних провінцій типові блюда з річкової риби, курки та свинини, а візитною карткою сіверян вважається суп з кокосового молока з соєвої локшиною і тайські свинячі ковбаски.

Популярним блюдом східній частині Таїланду вважається гострий салат «сом там», а страви південних провінцій відрізняються пекучої гостротою.

Супи

супами називають рідкі страви, які є практично у всіх національних кулінаріях. У тайської кухні супів багато, готують їх на бульйоні з курки, свинини, риби, морепродуктів і навіть на кокосовому молоці. Майже у всіх супах використовується локшина.

Найпопулярнішим в Таїланді вважається кислий гострий суп Том Ям. Його готують з креветками (Кунг), рибою (Пла), куркою (Кай) або морепродуктами (тхали). Той продукт, який обраний для супу, підставляється в назву: Том Ям Пла — з рибою, Том Ям Кунг — з креветками і т. Д. Суп завжди гострий, до нього окремо подають рис.

Інший знаменитий суп Таїланду — Том Ка Кай — густий суп з куркою на кокосовому молоці.

Холодний суп Каенг чут зі свинини або курки можна за бажанням доповнити скляній локшиною і грибами.

Страви з локшиною

Одним з популярних продуктів вуличного харчування в Таїланді вважається локшина. Її готують як самостійне блюдо з підливою і соусами або як складову частину рецептів з м’ясом, куркою або морепродуктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грузинська кухня

Кілька популярних рецептів тайської кухні з локшиною:

  1. Пад тай — обсмажена локшина з пророщеної соєю, яйцями і креветками в соєвому соусі.
  2. Пхат Сі Іо — локшина з куркою (або свининою), смажена з соєвим і рибним соусом.
  3. Кхау Сої — смажена хрустка локшина з куркою під соусом каррі.
  4. Кхан Тьін Нам Йа — відварна рисова локшина під соусом каррі зі свіжими овочами.
  5. Бамі Кіяо Пед — негостра яєчна локшина з шматочками качки.

Різновидів локшини дуже багато: тонка, кругла, плоска, широка. Рисова, пшеничне, соєве. Її смажать, варять, кладуть у супи. Рисова або пшенична локшина швидкого приготування в Таїланді настільки популярна, що її як гарнір подають навіть у престижних ресторанах.

Страви з рисом

В кулінарії Таїланду рис посідає чільне місце. Страви з рисом готують скрізь: їх пропонують вуличні торговці, вони є на ринках і в ресторанах тайської кухні.

Кілька популярних блюд з рису:

  1. Кхао Пад Тхалей — негострий обсмажений рис з лаймом і морепродуктами.
  2. Кхао Ман Кгай — зварена в курячому бульйоні негостра курка і рис (блюдо можна давати дітям).
  3. Чок — рисовий відвар з напівсирими яйцями, зеленню і сиром.

у тайській кухні рис використовується смаженим, вареним і у вигляді відвару. Відвари їдять з сиром, зеленню, яйцями. Для більшої ситості в нього кладуть м’ясний фарш, імбир, цибуля, часник і пряні соління.

До рецептами тайської кухні, які в домашніх умовах нескладно приготувати, варто віднести Кай Джі Му Сап. це своєрідна рисово-м’ясна запіканка, приготовлена ​​з соєвим і рибним соусами.

Салати

Одна з особливостей кухні Таїланду — розбіжність загальноприйнятих понять.

Салат в звичному розумінні — це закуска, не основне блюдо. А багато салати національної тайської кухні в нашому розумінні — це повноцінні другі страви.

Наприклад, Лап Ісан (гостро-кислий салат зі свинини з клейким рисом) або Нам Струм Му (гострий салат зі свинини).

до класичних салатів відносять знаменитий Сом Там (гострий солодко-кислий салат із зеленої папайї, моркви, арахісу і перцю чилі) і Пад Пак Банг ФайДаенг (злегка обсмажені стручкові овочі та зелень з устричним соусом, перцем чилі і часником) .

Десерти Таїланду

в звичному розумінні десертів і солодкої випічки — тістечок або тортів — в Таїланді немає. А традиційні незвичайні і смачні десерти тайської кухні часом дивують своїм виглядом і вихідними продуктами.

Н

Кілька популярних тайських десертів — незвично, красиво і смачно:

  1. Жовте манго, фаршироване клейким рисом, покрите товстим шаром ніжного кокосового крему (Као Ньюгейте Ма Муанг).
  2. Цукерки «Лукчуб», приготовані із зелених бобів і кокосового молока. Їх роблять у формі фруктів і покривають зверху кольоровою глазур’ю.
  3. Золотий м’яч (Тонг Йорда) — старовинний рецепт. Яєчні жовтки дуже довго варять в цукровому сиропі, потім отриману масу скачують в кульку або формують у вигляді квітки. Зверху посипають кокосовою стружкою або цукровою пудрою.
  4. Драконьи кулі (Ном Дтом) на фото цей десерт тайської кухні схожий на Рафаелло. Його готують з кокосової стружки з цукровою пудрою, всередину кладуть горіх, після чого обвалюють або в кокосових ж стружках, або в карамелізованих яєчних нитках.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Покупаем робот-пылесос, с доставкой

Особливе місце серед солодких страв Таїланду займають найніжніші пудинги з рисової муки (Муссон) і желе (Дев’ятишарові Каном Чун з пандануси, туб Тім з жасминовим ароматом), в яких кокосове молоко служить обов’язковим інгредієнтом.

Екзотичні страви

Те , що для тайця повсякденність, для туриста — екзотика. Далеко не кожен ризикне спробувати тайські страви з комах. Жуки-плавунци, водяні таргани, коники, бамбукові черв’яки і багато інших, смажені у фритюрі, у мешканців Таїланду чіпси. Які ризикнули спробувати таке блюдо говорили, що на смак це щось солоне і хрустке.

Інша дивне блюдо — паштет з величезних жуків, що має смак сиру з блакитною цвіллю. Його їдять з клейким рисом, шкварками зі свинини і тушкованими овочами.

Популярне тайське ласощі — рожеві столітні яйця. Готується блюдо оригінально: яйця поміщають на 100 днів (більше 3 місяців) в ємності з вапном, глиною, золою, сіллю, рисової лушпинням. По готовності шкаралупу яєць фарбують в рожевий колір. Очищене яйце має сильний аміачний запах, білок набуває темно коричневий колір, а жовток — темний до чорноти з зеленим відливом. Смак у столітніх яєць як у сухуватий і дуже солоного вареного яйця.

Лідером серед екзотів тайської кухні є рибний соус Нам Пла. Риба перемішується з сіллю в співвідношенні 3: 2 і бродить в відкритих чанах на вулиці протягом 8 місяців. Потім майбутній соус уварюють на повільному вогні до потрібної консистенції, фільтрують і розливають. Незважаючи на дивний рецепт, рибний соус має незвичайний смак, входить до складу багатьох страв. А невелика баночка з Нам Пла є на столиках в будь-якій точці харчування.

Напої Таїланду

Тропічний клімат забезпечує Таїланд величезною кількістю різноманітних фруктів. Не дивно, що одним з улюблених напоїв тайців є соки, а також фруктові фреші і мікси на їх основі.

Інший популярний напій Таїланду — це шейк. Збитий з м’якоттю сік з льодом подають з одноразовою ложечкою для коктейлів — нею зручно їсти ніжну фруктову м’якоть.

Увага! Незнайомі фруктові соки слід пробувати обережно. Деякі соки, що вживаються тайцами, мають специфічний смак або запах. Як приклад, сік дуріана — при райському смаку напій огидно пахне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Болгарська кухня

Чай і кава

Звичний гарячий чай або кава в Таїланді можна отримати тільки в готелях. Особливість напоїв тайської кухні: чай і каву тут п’ють холодними.

Так, знаменитий тайський Ча Йен (чай з льодом) — смачний освіжаючий напій з завареного чаю, великої кількості солодкої згущеного молока і льоду.

Цікаво! У Таїланді повсюдно використовується бутильований не тільки чай, але і кава.

Тайці п’ють і алкогольні напої:

  • пиво — популярні сорти Сінгха і Чанг.
  • віскі — стара марка Меконг і молоде СонгСам.

Але варто відзначити, що тайці не зловживають алкоголем, а віддають перевагу безалкогольним напоям.

Що варто спробувати в Таїланді

Кухня Таїланду дуже смачна і різноманітна, але для багатьох може виявитися надмірно гострої. Перед дегустацією нового блюда варто оцінити ступінь його гостроти і урівняти з можливостями свого організму, щоб не довелося гасити пожежу в роті.

Важливо! У Таїланді п’ють тільки бутильовану воду. У країні відсутня каналізація, водоочисні споруди і служби контролю якості води.

Неможливо уявити тайську кухню без супу Том Ям Кунг. Хоча суп дуже гострий, він очолює рейтинг популярних страв Таїланду.

Пад Тай — рисова локшина, обсмажена в воке з приправами і соусами, займає друге місце в рейтингу популярних страв.

З рибних страв варто спробувати Пла Плу — невелика рибка, фарширована ароматними травами, обвалюється в солі і смажиться на грилі. Риба просто тане в роті і має специфічний солодкуватий смак.

З напоїв цікаво спробувати кокосове молоко з горіха, яке п’ють через трубочку.

Тільки в Таїланді можна спробувати сік, видавлений з цукрової тростини — його готують прямо на очах покупця.

Увага! Тростинний сік дуже калорійний — його не рекомендується пити більше однієї склянки за раз.

З десертів слід обов’язково з’їсти «смажене» морозиво. Як і всі інші, це блюдо вуличної кухні готується в режимі «тут і зараз». Морозиво робиться на крижаній дошці, вимішує і збирається в трубочки. Час виготовлення цього дивовижного ласощі менше 5 хвилин.

Тайці готують чудові хрусткі млинці Роти з начинкою з ананасів або бананів, манго з клейким рисом і кокосовим кремом.

Серед безлічі яскравих, смачних і гострих страв тайської кухні не може бути вибраний най-най. Як і сама країна, кулінарія Таїланду не залишить байдужим нікого.

Використана література:

  1. Енциклопедія тайської кухні російською мовою.
  2. Данченко В., Роганов В., Сігова А. Магія кухні Таїланду.
  3. Смак Таїланду.
  4. Pailin Chongchitnant Hot Thai Kitchen
  5. Jean-Pierre Gabriel Thailand: The Cookbook

Схожі статті

Правильні жири при схудненні список продуктів

elena elena

Що не варто їсти і пити в спеку?

elena elena

Продукти, корисні для підшлункової залози

elena elena

Безвуглеводних продукти — велика настільна таблиця-список 50 продуктів без вуглеводів (0)

elena elena

4 сухофрукти, в яких немає цукру. Їх користь для організму

elena elena

Природні енергетики — сухофрукти та горіхи

elena elena

Водна дієта — чи можливо схуднути без шкоди для здоров’я?

elena elena

Навіщо потрібна фітинової кислота нашому організму?

elena elena

Як правильно підібрати матрац: на що звернути увагу

admin

Залишити коментар