Поради

Правильне харчування і дієта при герпесі — запорука швидкого одужання

Герпес — це вірусне захворювання, що вражає шкірні покриви і впливає на загальний стан людини. Носіями вірусу є практично все, але проявляється він не більше ніж у 30% відсотків заражених. Зазвичай хвороба розвивається у людей з ослабленим імунітетом під дією різних факторів, до яких відноситься і неправильне харчування. Дотримання дієти при герпесі не тільки допомагає позбутися від видимих ​​симптомів і запобігти розвитку ускладнень, але і знижує ймовірність прояву захворювання в майбутньому.

Важливість вибору раціону при герпесі: заборонені та дозволені продукти

дієта при лікуванні і профілактиці герпесу грає важливу роль. Вірус чутливий до деяких амінокислот, що потрапляють разом з їжею в організм людини. Вони надають різну дію на розвиток інфекції, і це властивість допомагає впливати на вірус за допомогою харчування.

Аргінін сприяє розмноженню вірусних клітин і активізує прояви симптомів, а лізин — уповільнює поширення інфекції, запобігає повторним висипання, впливає на тривалість і ступінь тяжкості захворювання.

до продуктів, в яких міститься оптимальна кількість лізину, відносяться:

  1. М’ясо (яловичина, баранина, кролик).
  2. Риба (тріска, лосось, судак, минтай).
  3. Морепродукти (кальмари, мідії).
  4. Субпродукти (печінка, язик).
  5. Молоко і молочні продукти (йогурт, кефір, сир, сир).
  6. Бобові (соя, квасоля, сочевиця).
  7. Яйця.
  8. Фрукти (абрикос, манго , яблуко, груша).
  9. Овочі (буряк, картопля, томати, селера, цвітна капуста).

Важливо! Щоб лікування було ефективним, необхідно не тільки боротися з вірусом герпесу, а й зміцнювати і підтримувати імунну систему. У раціоні повинні бути присутніми продукти, що допомагають організму боротися з хвороботворними бактеріями, наприклад, імбир або часник.

Деякі продукти сповільнюють процес одужання, і їх бажано або повністю виключити, або мінімізувати спожите кількість:

  1. Горіхи (будь-які).
  2. Кислі фрукти, ягоди (цитрусові, виноград, полуниця, журавлина).
  3. Насіння (гарбуз, соняшник, кунжут).
  4. Хліб і хлібобулочні вироби.
  5. Шоколад.
  6. Крупи (пшениця, жито, овес, гречка).
  7. Овочі (капуста білокачанна, цибуля, зелений горошок, огірки).

Використовуючи для приготування їжі продукти з високим вмістом лізину і обмеживши вживання тих, в яких переважає аргінін, можна запобігти розвитку інфекції герпесу і уникнути нового появи неприємних симптомів .

Варіанти меню в залежності від виду герпесу

в сучасній медицині, в залежності від місця локалізації захворювання, виділяють вісім тип ів герпесу. Кожна різновид вірусу має свої особливості, тому дієта при герпесі 2 типу (генітальний) буде дещо відрізнятися від дієти при оперізуючий герпес або герпес на тілі.
Варіанти меню при різних типах герпесу Різновид висипань Сніданок Обід Полудень Вечеря Герпес на тілі Вівсяна каша, сир, варені яйця , молоко Овочевий суп з брокколі і кабачка, кролик з тушкованими овочами, салат з помідорів, сік Фруктовий салат, відвар шипшини Філе судака на пару, картопляно-гарбузове пюре, банан, трав’яний чай Герпес на обличчі, губах і в ротовій порожнині Сир, бананово-яблучне пюре, ряжанка Суп-пюре з гарбуза, парові котлети з індички, картопля, запечена з грибами, мінеральна вода без газу Грушевий мус, молоко Рибне суфле, тушковані овочі, ромашковий чай Генітальний герпес Сирна запіканка з фруктами, йогурт, трав’яний чай Рибний суп, картопляне пюре з тушкованою яловичиною, буряковий салат, сік Варені яйця, кефір Салат з морепродуктів, овочеве рагу, печені яблука, чай Оперізуючий герпес Варені яйця, сир, молоко, яблуко Суп з куркою і овочами, тушкована баранина з грибами, салат з селери і картоплі, сік Фруктовий салат, чай Печінка, квасоля, тушкована з помідорами, ягідний мус, кефір Герпес у дитини Омлет на пару, банан, молоко Овочевий суп з куркою, картопляне пюре з паровими тюфтельками, буряково-морквяний салат, сік з солодких фруктів Сирна запіканка, некисла яблуко, чай Отварная курка з рисом, грушево-яблучне пюре, кефір
При першому типі герпесу висипання з’являються на обличчі, губах і в ротовій порожнині. Щоб не дратувати слизові на час хвороби з раціону необхідно виключити кислі і гострі продукти. Крім того, тверда їжа дряпає поверхню і заважає процесу загоєння висипань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, які очищають печінку і підшлункову залозу

Оперізуючий герпес не тільки вражає шкірні покриви по всьому тілу, а й супроводжується досить сильними больовими відчуттями. При складанні меню ухил потрібно робити на цинковмісні продукти (яловичина, баранина, молюски, печінка). Вони сприяють більш швидкій регенерації шкіри і зміцнюють імунітет.

При герпесних висипаннях на тілі необхідно вживати якомога більше рослинної їжі, а основною стравою в меню дієти при генітальний герпес є риба і морепродукти.

З раціону дитини в період захворювання потрібно виключити продукти-алергени, солоне, кисле і гостре. При герпесі 6 типу у дітей ослаблений імунітет, тому дієта спрямована не тільки на зняття симптомів, але і на підтримку захисних функцій організму.

Продукти, що перешкоджають інфекції і питний режим

Дієта проти герпесу не виключає вживання продуктів, що містять аргінін, але інгредієнти в стравах потрібно підбирати так, щоб співвідношення між лізином і аргініном було не менше ніж 1,5: 1.

Для запобігання активізації вірусних бактерій, в щоденний раціон необхідно включати такі продукти, як:

  1. Вершкове масло (2,2: 1).
  2. Йогурт (2,9: 1).
  3. Молоко (2,9: 1).
  4. Цвітна капуста (2,5: 1).
  5. Буряк (2,4: 1).
  6. Яблука (2,1: 1).
  7. Риба (1,6: 1).
  8. Яловичина (1,6: 1).

Рада! Інші продукти тваринного походження найкраще комбінувати з рослинною їжею — в цьому випадку співвідношення між амінокислотами і лужними складовими буде оптимальним.

Важливою складовою дієти при виявленні в крові вірусу герпесу є вибір напоїв і дотримання питного режиму. За день необхідно випивати не менше двох літрів рідини. Пиття покращує травлення і сприяє виведенню токсинів і шлаків. Крім того, герпес часто супроводжується високою температурою, тому рідина необхідна для запобігання зневоднювання.

Найкраще для цих цілей, крім очищеної питної води, підійдуть всілякі чаї на основі трав’яних зборів, кисломолочні напої і молоко в чистому вигляді, відвари з фруктів, ягідні компоти і киселі.

Коментар спеціаліста:
«Для кого-то може здатися смішним, що при такому захворюванні, як герпес величезну роль відіграє правильне живлення. Якщо точніше — спеціальна дієта, спрямована на зменшення проявів спалахів герпесу. Причиною загострення захворювання є застуда, стрес і … .. неправильне харчування. Щоб уникнути рецидивів герпесу, важливо дотримуватися правильного харчування, і урізноманітнити свій раціон фруктами і овочами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, що підвищують інсулін - правильне харчування при цукровому діабеті

Важливо вживати продукти, багаті на лізин і бідні аргинином.

Ну а якщо герпес таки проявив себе, то дотримуватися особливий режим харчування:

  1. Їжте якомога більше фруктів і овочів, але не кислих. Особливо при герпесі на губах і в роті. Кислота, що міститься у фруктах, буде дратувати ранки, і сповільнювати процес загоєння.
  2. Випивайте по 1-1,5 літра рідини в день (але якщо ви страждаєте на захворювання серцево-судинної системи або нирковою недостатністю — обов’язково проконсультуйтеся з лікарем).
  3. Не вживайте жирну і копчену їжу.
  4. Забудьте на час про цукор і шоколаді.
  5. Менше поглинайте солі, арахісу, насіння.
  6. Відмовтеся на час від будь-якого алкоголю.

Деякі продукти можуть спровокувати спалах герпесу. В основному це їжа, багата холестерином, цукор, алкоголь.

Щоб скоротити проміжок між спалахами герпесу, рекомендую дотримуватись певних правил в харчуванні і вживати більше продуктів, з підвищеним вмістом лізину.

Природні джерела лізину: картопля, м’ясо, яйця, соя, паростки пшениці, сочевиця.

Це не означає, що потрібно тільки дотримуватися лізінових дієти. Ні звичайно. Ви можете їсти і інші продукти. Але ці, бажано вживати регулярно. Тоді не доведеться сидіти на дієті при рецидив герпесу ».
Олена Павлова, лікар-дієтолог, Омськ

Необхідні вітаміни і де вони містяться?

Однією з основних причин активізації вірусу герпесу є зниження захисних функцій організму, що виникає через брак вітамінів і мінеральних елементів. Деякі корисні речовини необхідні для більш швидкого загоєння виразок і запобігання їх повторного появи.

Яка б дієта не застосовувалася при герпесі, при виборі продуктів важливо враховувати потребу організму в наступних вітамінах і мінералах:

  1. Вітамін С — аскорбінова кислота не тільки зміцнює імунітет, але і задіяна у виробленні колагену, який необхідний для регенерації пошкоджених тканин і еластичності судин. Джерелом вітаміну С, крім які не рекомендують до вживання при герпесі цитрусових, є яблука, абрикоси, брюссельська капуста і болгарський перець.
  2. Вітамін А допомагає позбутися від багатьох шкірних захворювань, за рахунок участі у відновних процесах і синтезі епітеліальних клітин. Міститься в моркві, селері, рибі, вершковому маслі, сирі і яловичої печінки.
  3. Вітамін D підтримує імунітет і сприяє кращому засвоєнню деяких мінеральних речовин. До продуктів, у складі яких є вітамін D, відносяться практично всі види риби, сир, яйця, гриби і молоко.
  4. Вітамін Е активує і стимулює синтез клітин. З дозволених до вживання при герпесі продуктів, зустрічається в чорносливі, шипшині, калині, обліписі.
  5. Вітаміни групи В беруть участь у багатьох процесах, що відбуваються в організмі. Зокрема, вітаміни цієї групи необхідні для відновлення пошкоджених тканин, нормалізації травлення і стабілізації роботи нервової системи. Підтримувати необхідну кількість вітамінів групи В можна, вживаючи продукти тваринного походження, яйця, картопля, гриби.
  6. Цинк бере участь в процесах ферментації, нормалізує кислотно-лужний баланс, підтримує і зміцнює імунітет. В організм потрапляє в основному з рослинних продуктів. До продуктів з вмістом цинку відносяться: капуста, буряк, квасоля, шпинат, яблука, авокадо.
  7. Магній — одним із чинників, що провокують розвиток герпесу, є стрес. Магній стабілізує роботу нервової системи і відновлює енергетичний баланс в організмі. Міститься в гарбузі, бананах, яблуках, квасолі і спаржі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Харчування при лікуванні антибіотиками

Цікаво: вітамін Е діє не тільки всередині організму. Масла на основі цієї речовини наносять на пошкоджені ділянки шкіри — вони прискорюють процес загоєння і знеболюють уражену ділянку. Рекомендується використовувати як зовнішній засіб у комплексі з дієтою при герпесі на тілі, обличчі і губах.

Вам буде цікаво: Які вітаміни в продуктах необхідні нам кожен день?

Табу на цукор і солодке — чому це важливо?

Продукти, в яких міститься цукор, протипоказані при будь-яких видах герпесу. Цукор перешкоджає засвоєнню корисних речовин і вітамінів. Це негативно відбивається на відновленні пошкоджених тканин і захисні функції організму.

Особливо важливо виключити страви, що містять цукор, з дієти при герпесі на губах. У місцях появи висипу шкіра тріскається і розсихається, цей процес супроводжується больовими відчуттями, свербінням і палінням.

Уражені ділянки більш сприйнятливі до різного роду інфекцій і бактерій. При ослабленому імунітеті це може привести до ускладнень і розвитку інших захворювань, на тлі яких боротися з вірусом герпесу організму буде ще складніше.

Чи можна вилікувати герпес за допомогою харчування — народні засоби

повністю позбавитися від вірусу герпесу, який потрапив в організм людини, неможливо. Дієти та комплексне лікування допомагають прибрати зовнішні прояви захворювання і домогтися стійкої ремісії, але не знищують інфекцію.

В народній медицині теж існує багато способів, що дозволяють зупинити розвиток герпесу:

  1. до лікувальних заходів при герпесі на обличчі, крім дієти, можна додати протирання уражених ділянок шкіри молоком з жирністю 1,5%. Оброблена таким чином висип швидше підсихає і не викликає печіння і свербіння.
  2. Коктейль з яблучного та морквяного соку з додаванням вичавки з бурякової гички містить багато вітамінів, зміцнює імунітет і заряджає організм енергією, необхідною для протистояння інфекції.
  3. Прискорити процес одужання і підвищити опірність організму можна, щодня випиваючи по півсклянки свіжовичавленого соку петрушки або буряка.
  4. До дієті при герпесі в роті рекомендується додати трав’яні чаї і відвари на основі ромашки і кореня солодки. Вони пом’якшують прояви захворювання, знімають запалення і дезінфікують пошкоджені ділянки слизової.

Рада: підсушити герпесні висипання допомагає плівка, яка перебуває на внутрішній стороні яєчної шкаралупи. Для цього необхідно прикладати її до ураженого місця (повторювати процедуру кілька разів на день).

Наявність вірусу герпесу — це серйозна проблема, яку не можна недооцінювати. Ослаблений інфекцією організм не в змозі боротися з більш серйозними захворюваннями, які можуть вразити внутрішні органи і істотно позначитися на загальному стані здоров’я.

Тому, необхідно стежити за якістю і різноманітністю їжі, що вживається, використовувати продукти з великою кількістю вітамінів і корисних речовин, адже збалансоване харчування — один з основних способів профілактики допоможуть запобігти розвитку не тільки герпесу, а й інших хвороб в організмі.

Схожі статті

20 продуктів, які не можна заморожувати

elena elena

Как выбрать женский комбинезон

admin

Алкоголь при грудному вигодовуванні — як і скільки можна пити?

elena elena

Прості і оригінальні закуски до шашлику — рекомендації дієтологів

elena elena

Продукти, які допомагають позбутися від запору — важливі правила харчування

elena elena

Газована вода — користь чи шкода для організму?

elena elena

Корисні властивості гарбуза для організму дорослих і дітей

elena elena

Харчування при гепатиті С — чому важливо дотримуватися дієти?

elena elena

Чим корисна халва для організму дорослих і дітей?

elena elena

Залишити коментар