Поради

Чим корисна халва для організму дорослих і дітей?

Ми звикли до халву як десерту, який може комусь подобатися або, навпаки, викликати неприємні відчуття, як і будь-який інший продукт. Але все частіше на сторінках журналів про здорову їжу, в інтернет-виданнях стали виникати суперечки, як же все-таки назвати цей продукт: халва-користь чи халва-шкода? Чи однаково вона корисна дітям, чоловікам і жінкам? Спробуємо разом розібратися в цьому питанні, спираючись на експертну думку лікарів і фахівців інститутів харчування.

Халва і її види

Халва в перекладі з арабської означає «насолода». Її вперше придумали в Персії (нинішній Іран), тому в енциклопедії цей продукт визначається як східні солодощі, отримана з карамельної маси з додаванням розтертих після обов’язкової обсмажування горіхів, арахісу, насіння соняшнику, кунжуту. Для додання легкості в масу при збиванні додається піноутворювач.

Важливо! Класична арабська халва містить тільки натуральні продукти. Її основа — горіхи, цукор, мед. Як піноутворювач використовується яєчний білок, алтей, солодка або мильний корінь.

Халва — це насолода з оригінальним смаком, що зберігає свою індивідуальність навіть при використанні різних добавок.

Основні види халви:

  • соняшникова.
  • арахісова.
  • кунжутове (тахинная).
  • горіхова.
  • комбінована.

Саме від складу залежить користь і шкода халви для кожної людини індивідуально. До складу продукту додають родзинки, шоколад, какао, цукати. Інгредієнти комбінуються в залежності від фантазії кулінарів, тому видів цієї східної солодощі величезна кількість.

Склад і калорійність

Безцінним джерелом енергії називали солодкість стародавні мандрівники. Калорійність 100 г продукту становить в середньому трохи більше 500 ккал. Користь халви для організму обумовлена ​​змістом рослинних компонентів, що збагачують її значною часткою вітамінів, мікро і макроелементів, поліненасичених жирних кислот.

В 100 г продукту входять:

  1. Вітаміни : тіамін (В1) 0,48 мг. рибофлавін (В2) 0,11 мг. нікотинова кислота (В3) 7,4 мг. токоферол (Е) 2,9 мг.
  2. Мікроелементи: калій 316 мг, кальцій 466 мг, магній 243 мг, натрій 75 мг, фосфор 329 мг.

Користь складу халви збільшує поліненасичених жирних кислот омега 6, що є важливим компонентом клітинних мембран, що регулюють жировий обмін.

Що містяться в складі продукту насіння і горіхи, що володіють властивістю виділяти олію, роблять його висококалорійним і жирним. У 100 г міститься більше 29% рослинних жирів. За цим показником халва перевершує випічку і кондитерські вироби. Однак поліненасичені кислоти допомагають розчиненню жиросодержащих вітамінів, тому халва легко і швидко засвоюється.

Халва: користь чи шкода

Проаналізувавши склад халви, навіть звичайна людина може зробити висновок, корисна чи шкідлива для організму халва. Як висококалорійний продукт, який містить велику кількість цукру, вона швидко відновлює запас глюкози. Тому її раніше брали з собою мандрівники, воїни. Сьогодні її вживають спортсмени після активних тренувань, щоб відновити м’язову тканину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що не варто їсти і пити в спеку?

Цікаво! Східна мудрість говорить: «халва — солодка дорога до материнства», тому вона була головним ласощами в гаремах султанів. Стародавні цілителі були переконані, що халва допомагає впоратися з будь-якою хворобою.

Великий вміст вітамінів групи В, які нормалізують роботу центральної нервової системи, допомагають подолати безсоння, стан тривоги, стреси, депресії. Що містяться в продукті ліноленова і лінолева кислоти прискорюють виведення непотрібного холестерину.

Крім цього солодкий продукт допомагає:

  • поліпшити стан і ріст волосся і нігтів.
  • нормалізувати роботу кишечника.
  • уповільнити процес старіння.
  • поліпшити пам’ять.
  • підвищити працездатність.

Однак корисність продукту в повній мірі можуть відчути люди, які витрачають щодня велика кількість енергії.

Думка експерта: доктор медичних наук Олена Малишева вважає: «у 100 г продукту міститься 1/3 добової норми калорій, необхідних людині. Цукор — це енергія, яку необхідно витрачати. Якщо ви з’їли халву з надлишком, необхідно 2 годину провести в тренажерному залі, щоб витратити прийняті калорії. В іншому випадку організм відкладе цю енергію у вигляді жиру »

Соняшникова халва

Від інших видів відрізняється більш темним кольором. Користь соняшникової халви для організму людини визначається вмістом в насінні соняшнику деяких вітамінів.

Якщо конкретніше, то:

  • У 1 — зміцнює імунну систему, активізує виділення шлункового соку, сприяє засвоєнню вуглеводів.
  • F — зміцнює стінки судин, покращує кровообіг, стан волосся, нігтів, шкіри, перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.
  • D — нормалізує мінеральний баланс, вміст кальцію і фосфору, що сприяють зміцненню кісткової тканини, зростання зубів.

Від якості насіння соняшнику і додаткових компонентів залежить користь і шкода халви соняшникової. При підвищеному вмісті цукру і патоки збільшується вміст вуглеводів, які є небезпечними для збереження стрункості фігури. Калорійність 100 г халви з насіння соняшнику 522 ккал.

Важливо! Соняшникова халва має ті ж властивості, що і соняшникова олія, що отримується способом холодного віджиму, тому може використовуватися для профілактики онкологічних захворювань.

Щоб відчути користь халви соняшникової, не варто її переїдати. Крім зайвих калорій може виникнути типовий дискомфорт, що виникає при надмірному прийнятті жирної їжі: погане самопочуття, відчуття тяжкості в шлунку, печія.

Арахисовая халва

Другий за популярністю вид через доступність і невеликій вартості арахісу. Східні солодощі багата вітамінами В2, В6, РР, D, які активізують роботу мозку і зміцнюють серцевий м’яз і судини. Головна користь арахісової халви в змісті поліненасичених жирних кислот (до 30%), що регулюють жировий обмін. Велика кількість клітковини допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Арахіс досить часто викликає алергію, тому солодкість з її змістом небезпечна для людей, які страждають алергією і діабетиків. Хоча калорійність 100 г цього виду нижче соняшникової варіанту (близько 500 ккал), приймати її слід в допустимих кількостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рецепти веганскої випічки для будь-якого свята - секрети кондитера-вегана

Кунжутна і тахинная халва

інгредієнти обох видів є кунжут. Тільки в першому випадку беруться його насіння, а в другому — внутрішня їх частина. В обох видах присутня безліч мінеральних речовин (магній, мідь, кальцій, калій, марганець, цинк, залізо, протеїн), завдяки яким кунжутове халва стає корисною для профілактики хвороб серця і судин. Калорійність 100 г продукту з кунжутом 510 ккал.

Ненасичені жирні полікислоти, що містяться в тахіни (так називають на Сході пасту з перемеленого кунжутного насіння), сприяють нормалізації жирового і ліпідного обміну. Тахіні надає продукту гіркуватий, але приємний смак.

Підвищений вміст кальцію, магнію і фосфору забезпечують організм на 20% необхідного добового споживання. Макроелементи зміцнюють серцевий м’яз, беруть участь у формуванні кісткової і хрящової тканини, зубів. Користь тахінно халви безсумнівна при залізодефіцитній анемії. Вміст заліза в 100 г продукту перевищує добову норму для дорослої людини в 2 рази.

Добова безпечна норма халви

Скільки потрібно з’їсти халви з користю для організму, а не на шкоду? Відповідь на це питання можна знайти у провідних лікарів і фахівців з правильного харчування.

Думка експерта: один з кращих кардіологів Ізраїлю Герман Гандельман радить: «Щоб халва не принесла шкоди, її необхідно вживати в допустимих кількостях. Так як розрахункова система глюкозной навантаження халви становить 42 одиниці, то добове споживання її не повинно перевищувати 24 г ».

Експерти інституту харчування також дотримуються думки, що 20-30 г калорійного продукту щодня будуть абсолютно безпечні і достатні для дорослої людини за кількістю жирів і вуглеводів для більшості сучасних людей з переважанням сидячого способу життя.

Цінність східній солодощі

Однозначно можна сказати, що халва корисна для організму при дотриманні кількості з’їденої порції. Але вплив на організм жінок і чоловіків вона надає різний.

Для жінок

Незважаючи на те, що основну частину солодощі становлять вуглеводи, вміст корисних вітамінів, мікро і макроелементів, користь халви для жінок відчутна. Вона не може замінити лікарські препарати в лікуванні хвороб, але щоденне вживання в допустимих кількостях допомагає вирішити деякі проблеми.

Вживаючи халву можна:

  • позбутися депресії, безсоння .
  • нормалізувати репродуктивну функцію.
  • поліпшити гормональний фон.
  • поліпшити зростання волосся і їх структуру.
  • зберігати витривалість в період інтенсивних спортивних тренувань.

Користь і шкода халви для жінок залежить від умов її прийому. Вона дійсно буде корисна, якщо стане єдиною насолодою в добовому меню жінки. Особливо це актуально для вагітних жінок. Але в останніх триместрах її не варто вживати через можливу алергічної реакції у новонародженого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь солі для організму людини, або все-таки шкода?

Важливо! Халва повинна бути єдиним солодким продуктом в меню жінки. Необхідно виключити вживання меду, цукру, шоколаду, щоб утримати вуглеводний баланс в нормі.

В період лактації халву також треба приймати тільки з дозволу лікаря. Тахіни десерт допоможе поліпшити стан жінки при анемії, пов’язаної з нестачею заліза, підвищити активність і працездатність молодої мами.

Для чоловіків

Користь халви для чоловіків, перш за все, лежить в нормалізації репродуктивної діяльності. Продукт допомагає відновитися після занять спортом, поліпшити настрій. Вітамін Е сприяє уповільненню процесу облисіння, покращує структуру волосся.

На думку японських вчених, що містяться в кунжуті біоактивні речовини:

  • беруть участь в регуляції кисневого обміну. ​​
  • активізують оновлення клітин.
  • підвищують еластичність стінок судин.
  • знижують рівень холестерину.

Ці властивості особливо корисні для чоловіків, що знаходяться в групі ризику серцево-судинних захворювань. Користь і шкода халви для чоловіків також визначається допустимою нормою щоденного споживання.

Для дітей

Халва, як будь-яка насолода, подобається дітям. Її дозволяється давати з 6 років. Добова норма для дитини — не більше 10 г (невелика цукерка). При виникненні алергічної реакції прийом негайно припиняють. При відсутності алергії вживання халви дозволяється не більше 3 разів на тиждень.

Більшість педіатрів, відповідаючи на питання про користь і шкоду халви для дітей, сходяться на думці, що ця солодкість дитині не потрібна. У шкільному віці нею можна поласувати після інтенсивних спортивних тренувань або в період підготовки та складання іспитів.

Халва — живильний смачний продукт, який швидко позбавить від почуття голоду, поліпшить настрій, як будь-яка інша солодкість. Щоб отримати будь-якої лікувальний ефект її необхідно вживати щодня, відмовившись від інших солодких десертів. Особисто я до цього не готова, можу цілком обійтися без халви або поласувати нею 2-3 рази на рік, хоча смак мені дуже навіть подобається.

Використана література:

  1. Бондаренко Н., Шинкарева Н. Халва // Кулінарна енциклопедія. Том 38. — М .: Комсомольская правда, 2015
  2. Жангабилов А.К. Східні солодощі. — Алмати: Кайнар, 1993
  3. Лаврентьєва Г. Східні солодощі. — Ростов н / Д .: Фенікс, 2015
  4. Похлебкін В.В. Халва // Кулінарний словник. — М .: Е, 2015
  5. Рахімов А. Східні солодощі. — Ростов н / Д: Фенікс, 2014
  6. Сучков І.Ф., Молчанов Г.І. Кабардино-Балкарська кухня. Халва домашня. — Ростов н / Д: видавництво Ростовського університету, 1991
  7. Треер Гера. Східні солодощі. — М: РИПОЛ класик, 2013
  8. Східні солодощі. — Харків: Книжковий клуб «Сімейного дозвілля», 2015

Схожі статті

Правильна дієта при стоматиті — перший помічник у боротьбі з хворобою!

elena elena

Тайська кухня

elena elena

Правильні жири при схудненні список продуктів

elena elena

Продукти, які не варто виключати з раціону навіть в пост

elena elena

10 продуктів, які сприяють розрідженню крові

elena elena

Продукти, корисні для підшлункової залози

elena elena

Лікувальні властивості капусти — то, чого ви не знали

elena elena

Чому не можна їсти ковбасу або в чому небезпека перероблених м’ясопродуктів

elena elena

Как выбрать спецодежду

admin

Залишити коментар