Які речовини корисні для волосся?
Здорове волосся — прикраса жінки і показник благополуччя всього організму. Крім того, вони виконують ще й захисну функцію — захищають шкіру голови від переохолодження та перегрівання.
Знаменита французька модельєр Коко Шанель говорила:
«Волосся щодня повинні бути такими , щоб не треба було вдягати капелюшок, щоб краще виглядати ».
Зовнішній вигляд волосся багато в чому залежить від правильного харчування. Необхідно, щоб разом з їжею щодня надходили корисні речовини для росту і зміцнення волосяних цибулин. Недолік елементів призводить до ламкості, тьмяності і втрати локонів.
Назва речовин Вплив на волосся Вітаміни групи В (В6, В7, В9 і В12) Покращують кровообіг в шкірі голови, прискорюють обмінні процеси і регенерацію тканин, за рахунок чого відбувається відновлення структури волосся і посилення їх росту вітамін А Головний вітамін зростання, потужний антиоксидант, що нейтралізує окислительное вплив вільних радикалів і інших речовин, що руйнують структуру волосяних цибулин вітамін Е Сприяє циркуляції крові в шкірі голови , допомагаючи доставляти поживні речовини і кисень до фолікулів (що для росту волосся є першочерговим), захищає від шкідливого впливу ультрафіолетових променів Вітамін С Сильний антиоксидант, який грає важливу роль у виробленні колагену (білка, з якого на 90% складається волосся), забезпечує здоров’я кровоносних судин шкіри голови, допомагає засвоюватися залозу Залізо Бере безпосередню участь у виробництві гемог лобіна, який в свою чергу переносить кисень в волосяні фолікули Цинк Необхідний для регенерації шкірного покриву голови і зростання нових клітин, допомагає засвоєнню вітамінів А, В, С Сірка Бере участь в синтезі колагену, забезпечує повноцінне харчування волосяних фолікулів Магній є невід’ємною складовою більшості біологічних процесів в організмі, без нього неможливо забезпечити волоссю нормальне харчування Кремній Необхідний для синтезу колагену і кератину Кальцій є учасником обмінних процесів, активує «сплячі» волосяні цибулини Ненасичені жирні кислоти Активатори колагену і кератину, нормалізують гормональний баланс в організмі, від якого безпосередньо залежить зовнішній вигляд волосся
Ці елементи містяться переважно в рослинних і білкових продуктах. Щоб локони були блискучими і міцними, страви з них повинні стати основою щоденного раціону. Косметологи радять регулярно вживати овочі і фрукти в сирому вигляді, свіжу зелень, пити свіжовичавлені соки.
Велике значення для здоров’я волосся має своєчасне очищення організму від шлаків і токсинів, достатнє вживання чистої питної води (1,5-2 л на добу).
Можливо буде цікаво: Продукти, які допоможуть підтягнути шкіру тіла
Топ 10 корисних продуктів для міцних і густого волосся
Правильне харчування здатне створити диво з волоссям. Здорова їжа насичує кожну з 150000 волосяних цибулин, розташованих в шкірі голови, необхідними мікроелементами і вітамінами.
Нижче наведено список з найкорисніших продуктів для зміцнення волосся. Їх щоденне вживання — гарантія здорової шкіри голови і шовковистих міцних локонів.
1. Горіхи
Горіхи — джерело ненасичених жирних кислот, магнію, вітамінів групи В, Е, амінокислот, цинку.
Вони заповнюють недолік колагену і кератину, які складають основу волосся. Якщо щодня з’їдати по жмені мигдалю, волоських горіхів, фундука або арахісу, це застрахує пасма від випадіння та ламкості, додасть їм здоровий вигляд, усуне посічені кінчики і лупа. Горіхи слід вживати в їжу несмаженими, можна додавати їх салати, десерти, другі страви.
2. Риба і морепродукти
Устриці, креветки і мідії міститься рекордна кількість цинку і високоякісного білка, а в морській рибі — цілий набір корисних для волосся вітамінів і ненасичених жирних кислот.
Вживати морепродукти потрібно не менше двох разів на тиждень (разова порція 150-200 г).
Вживання морської риби особливо рекомендовано при сухих і ламких волоссі. Жирні кислоти допомагають нормалізувати водно-жировий обмін в шкірі голови і усунути підвищену сухість. Добрими помічниками в цій боротьбі будуть також рослинні масла, авокадо, маслини, горіхи.
3. Печінка
В печінки містяться всі необхідні речовини для здорового волосся: вона багата вітамінами групи В, білка в ній стільки ж, скільки і в яловичині, а за вмістом вітаміну А і заліза печінку лідирує серед продуктів харчування.
Печінку слід купувати свіжу (не морожене), а при приготуванні НЕ пересмажувати. М’якість і ніжність блюду додасть соус з сметани або вершків.
Для сильних і густих локонів потрібно вживати печінку мінімум 2 рази на тиждень по 200-300 г.
4. Насіння
В насінні соняшнику, гарбуза і кунжуту міститься велика кількість цинку (5,2 — 7,5 мг / 100 г при добовій нормі 10 мг). У комбінації з білками і вітамінами групи В, яких в насінні теж предостатньо, цинк повертає локонам блиск, стимулює їх посилений ріст.
Для поліпшення стану волосся в їжу використовують сирі сушені насіння. Можна додавати їх в готові страви, салати або вживати в якості перекусу (150 г в день — оптимальна кількість).
Продукти, багаті цинком, обов’язково потрібно включати в раціон, якщо волосся здається тьмяним і непоказними. Цей мінерал допомагає усунути роздратування шкіри голови, що виникає на тлі частого використання приладів для укладання волосся.
5. Капуста і зелені овочі
Для густого волосся в їжу корисно вживати білокачанну капусту, броколі, шпинат і земляний цікорний салат витлуф. Це відмінні джерела вітамінів групи В, С, містять чимало солей магнію, кальцію, сірки, заліза.
Джерело корисних речовин — квашена капуста. Її регулярне вживання налагоджує травні процеси в організмі, дозволяючи позбавлятися від шлаків і токсинів. Втирання соку в шкіру голови покращує кровообіг, стимулює активне зростання волосяних фолікул.
При випаданні волосся рекомендується вживати сирі овочі (броколі можна відварити на пару протягом 10 хвилин) до 500 г щодня.
6. Морква
Морква — лідер серед овочевих культур за вмістом бета-каротину — попередника вітаміну А (9 мг на 100 г).
Для зміцнення волосся досить отримувати всього 5 мг цього вітаміну в добу. Чимало в складі коренеплоду і інших корисних речовин: вітамінів С, Е, цинку, заліза, магнію. Регулярне вживання сирої моркви (1-2 штуки в день) сприяє поліпшенню кровообігу в шкірі голови, прискорює регенерацію, відновлює пошкоджену структуру волосся, надає природний блиск.
Крім того, в моркві містяться ефірні масла і фітонциди, які при місцевому застосуванні мають протизапальну дію на шкіру голови, регулюють вироблення шкірного сала.
Надлишок вітаміну А, який може виникнути внаслідок захоплення морквяними дієтами або безконтрольного прийому вітамінних препаратів, призводить до зворотного ефекту — втрати волосся.
7. Яблука
Як з’ясували британські вчені, в яблуці міститься більше 300 цінних біологічних активних речовин: вітаміни А, С, В, органічні кислоти, залізо, цинк, пектин та ін. Недарма кажуть, що тим, хто з’їдає в день хоча б два яблука, не знадобляться лікарі.
Регулярне вживання яблук в їжу позитивно впливає на весь організм, допомагає відновити структуру волосся і значно скоротити їх випадання.
Для зростання і зміцнення локонів яблука можна застосовувати і зовнішньо у вигляді масок. М’якоть плоду необхідно натерти на тертці і втерти отриману кашку круговими рухами в шкіру голови.
8. Молочнокислі продукти
Кефір, тан, йогурт і інші молочнокислі продукти — джерела кальцію і незамінних амінокислот. У них містяться також корисні для травлення мікроорганізми, які допомагають налагодити мікрофлору кишечника і очистити організм від шлаків і токсинів.
Корисно щодня випивати по 500 г кефіру, йогурту або ряжанки, можна додавати в напої горіхи, висівки, насіння . Таке поєднання принесе волоссю подвійну користь.
9. Мед
Натуральний мед — продукт, який володіє безліччю позитивних властивостей. Користь його неоціненна для всього організму, в тому числі і для волосся: до складу продукту входить велика кількість вітамінів і мінералів, корисних для здоров’я шевелюри.
В скарбничці народних рецептів є чимало масок на основі меду для зміцнення волосся, адже речовини, що містяться в ньому, живлять коріння і волосяні фолікули, оздоровлюють шкіру голови. Вживання продуктів бджільництва всередину стає незамінним в догляді за ослабленими, сухими і тьмяним локонами.
10. Зернові
Щоб волосся завжди світилися здоров’ям, корисно щодня на сніданок їсти кашу з цільнозерновий крупи (каші швидкого приготування не підійдуть). Всі крупи багаті необхідними речовинами для росту і зміцнення пасом: в пшёнке містяться вітаміни В6 і Е, бета-каротин, у вівсянці багато магнію і сірки, гречка багата залізом, вітаміном В9, цинком і магнієм. При приготуванні не слід переварювати кашу, ще краще — залити звечора крупу окропом, а вранці з’їсти її.
Особливо корисні зернові при жирному волоссі. Вживання каш, хліба з борошна грубого помелу і висівок усуває недолік вітамінів групи В, через що найчастіше порушується вироблення сального секрету в шкірі голови.
Щоб волосся завжди світилися здоров’ям, а густоти шевелюри заздрили оточуючі, необхідно забезпечити їм комплексний догляд. Шампуні і бальзами завжди повинні застосовуватися разом з раціональним харчуванням, багатим вітамінами і мікроелементами. Виняток шкідливих звичок, обмеження в раціоні солі, цукру і каву також допоможуть мати шовковисте міцні волосся.
При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:
- Агафія Звонарьова. «Коса до п’ят. Природні засоби для краси шкіри і волосся ».
- Шарм Ябслі. «Натуральні засоби для догляду за собою. Більше 250 продуктів, рецептів, засобів і способів догляду ».
- Бризу Оксана і Георгій Етвін. «Шкіра і волосся. Стань для нього божеством ».
- Оксана Лазарева. «Рости коса до пояса. Догляд за шкірою і волоссям. Природні засоби ».
- Юрій Константинов. «Народні рецепти молодості і краси».