Поради

Болгарська кухня

Болгарська кухня

Розташована на Балканському півострові Болгарія протягом багатьох століть зазнавала впливу сусідніх балканських і європейських країн на формуванні власних культурних традицій, тому національна болгарська кухня відрізняється завидною різноманітністю. Вона популярна в країнах Південно-Східної Європи через простоту приготування дуже смачних і ароматних страв з насиченим запахом. Які страви треба обов’язково спробувати, перебуваючи в країні, і що можна приготувати самостійно, щоб зрозуміти унікальність національної кухні болгар?

Короткий екскурс в історію

Кухня Болгарії складалася під впливом сусідніх країн. На півдні держава межує з Грецією і Туреччиною, на північному заході — з Сербією, Румунією, Македонією. Багатовікові зв’язки з сусідніми країнами, тривале панування Туреччини наклали відбиток на формування смакових пристрастей болгар. Болгарська національна кухня успадкувала багато кулінарні традиції Візантії. Вона являє собою суміш азіатської та європейської кухні по набору використовуваних продуктів і методів їх обробки. Деякі страви нагадують за смаком вірменські і грузинські, але зі своїми самобутніми особливостями.

З давніх-давен в своїй кухні болгари використовують:

  • овочі.
  • зелень.
  • прянощі.
  • молоко і продукти з нього.
  • м’ясо.

Овочі вживаються в різних варіантах. У Болгарії вони за традицією поєднуються з кисломолочної продукцією і випічкою.

Важливо! У болгарській кухні переважають блюда з кисломолочної продукції та овочів. Національні кисломолочні продукти відрізняються особливим присмаком через унікальну болгарської молочнокислої бактерії.

Улюбленими кисломолочними продуктами вважаються болгарський йогурт (кисело мляко) і сири. Їх використовують при приготуванні різних страв болгарської кухні. Бринза з чорним хлібом була здавна улюбленою закускою селян. Особливою любов’ю користуються два види сирів: м’який солоний сирени (бринза) і твердий кашкавал (з молока кіз, овець, корів).

Для болгар характерно помірне споживання м’яса. Численні м’ясні страви готуються найчастіше до урочистих заходів.

Важливо! Особливістю болгарської кухні є спосіб приготування перших і других страв — тривалий ловлення на слабкому вогні (не менше 1 години) з одночасною закладкою всіх інгредієнтів.

З овочів болгари вважають за краще:

  • солодкий і гіркий перець.
  • помідори.
  • огірки.
  • баклажани.
  • морква.
  • картопля.
  • капусту.
  • цибулю.
  • часник.

Родючі землі Болгарії дозволяють вирощувати овочі у всіх куточках країни, тому овочеві страви складають основу традиційної болгарської кухні.

Десятка найсмачніших національних страв

У повсякденному житті місцевих жителів присутні багато національні страви. Деякі з них мають по кілька різних варіантів приготування, проте зберігають загальну основу. На численні рейтингам в топ 10 традиційно улюблених страв болгар і гостей країни входять:

  1. Шопский салат . Його основу складає мікс зі свіжих огірків і помідорів, цибулі, петрушки, з додаванням печеного солодкого перцю і оливкового масла. Зверху суміш покривається натертої або нарізаною кубиками бринзою. Цей салат болгарської кухні вважається її візитною карткою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ідеальний сніданок для жінок після 40

Цікаво! У давні часи болгар, сербів і македонців називали шопамі. Болгарські шопи жили в гірському районі недалеко від Софії. Вони взяли доступні овочі та додали до них бринзу. Так вийшов салат, названий шопській. У Болгарії для салату використовують тільки бринзу, в Македонії і Сербії — фету (м’який сир). У Греції в аналогічний салат кладуть ще маслини або оливки.

  1. Боб чорба . Один з гарячих супів болгарської кухні. Густий квасолевий суп з овочами, приправлений прянощами. Селянський варіант відрізнявся добавками у вигляді дрібно нарізаних копчених ковбас, смажених котлет (кюфте). У Болгарії існує народна приказка, якщо на столі є чорба, то разом з нею можна з’їсти і все інше, нехай навіть вона буде зварена з каменю.
  2. Таратор. Освіжаючий суп на основі йогурту зі свіжими огірками, волоськими горіхами, кропом, часником. Суп болгарської кухні таратор подається охолодженим.
  3. Мусака. Овочева запіканка з м’ясним фаршем, перед запіканням заливається сумішшю з яєць, пасированого борошна і молока.

Цікаво! Мусаку своїм національним блюдом вважають кілька балканських і близькосхідних народів. Її готують болгари, греки, молдавани, араби, серби. Чергування шарів овочів і м’яса — основна особливість мусака.

  1. Гювеч. Асорті, приготоване в горщиках з однойменною назвою, які зверху щільно закриваються тестом і довго нудиться в печі. У рецептах болгарської кухні зустрічається гювеч овочевий і з додаванням дрібно нарізаного м’яса або риби.
  2. П’лнені чушки. Фарширований перець. Начиняється тільки рисом зі спеціями (чорний перець, чабер) або з додаванням м’ясного свинячо-яловичого фаршу.
  3. Баніца. Пиріг з розкачане тонкими шарами тіста з начинкою з бринзи і яєць. Серед національних страв болгарської кухні в залежності від регіону зустрічається баніца з іншими начинками.

Цікаво! Завдяки збереженим листам архієпископа Феофілакта Охридського (Болгарського), що жив в Х столітті, відомо, що вже в той час болгарська баніца була традиційною стравою святкового столу. Сьогодні її обов’язково готують на Різдво, Новий рік, Масляну, Великдень. Болгарську баницу часто називають «млин» або «клин», що підкреслює її слов’янське походження. Про надзвичайному смаку Баніци писали багато європейських місіонери, що побували в Болгарії.

  1. Чевапчічі. Ковбаски з рубленого м’яса або фаршу з цибулею і приправами , запечені в духовці або на грилі.
  2. Пирленкі. Гарячі коржі, підсмажені в маслі. Подаються з соусом «Лютениця» з подрібнених помідорів з перцем і приправами.
  3. Ракия. Найпопулярніший міцний алкогольний напій, готується зі слив, винограду, рідше з інших фруктів. Часто змішується з горіхами, медом, травами. Фортеця домашньої ракії досягає 50-60%, промислової — 40%.

З міцних напоїв в Болгарії популярні мастика (на основі анісу) фортецею 47%, мента (м’ятний лікер) і вина з місцевих сортів винограду (Мерло, Шардоне, Совіньон, Трамінер).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Джентльменів просимо не вставати: кращі жіночі види спорту Осінь-2018: спортивні навантаження для дівчат

Десерти представлені різними варіантами халви і пахлави, їх рецепти болгарська кухня запозичила з турецької. Особливо популярною вважається Таха халва (тахинная), приготована в Хасково і Ябланица. Болгари люблять різні фруктові желе, пастилу, мармелад. Національною родзинкою є мармелад з шовковиці.

Що приготувати в домашніх умовах

Болгарська кухня входить в групу найбільш пікантних і смачних. Рецепти домашньої болгарської кухні відрізняються простим набором продуктів, доступною вартістю, нескладним процесом приготування. При бажанні пригостити близьких і друзів болгарським обідом можна приготувати такі страви:

Боб Чобру. Інгредієнти: біла болгарська квасоля (можна звичайну цукрову), по 2 штуки моркви, цибулі, помідорів, 1 солодкий болгарський перець, 150 г кореня селери, пучок петрушки, по 2 листи лавра і м’яти, 2 зубчики часнику, 150 мл оливкової олії, 1 , 5 л води, сіль і чорний перець.

Приготування:

  • Квасолю замочити на ніч у воді.
  • Овочі дрібно нарізати кубиками , подрібнити часник.
  • Викласти цибулю, селеру, моркву, обсмажити в маслі 10-15 хвилин, висипати перець і помідори і ще обсмажити 5-7 хвилин.
  • Додати квасолю, залити все 500 мл води, томити на слабкому вогні близько 1 години.
  • Долити залишився 1 л води, додати часник і всі спеції, тушкувати ще протягом 25-30 хвилин.

Блюдо можна готувати не тільки в будні, а й на свята.

Сарми виноградні (болгарські голубці). Інгредієнти: 20 маринованих виноградного листя, 250 г яловичого або свинячого фаршу, 1 лимон, 1 головка цибулі, 1 ст. л. томатної пасти або 2 помідори, рис Арбор (пропарений), по 5 гілочок кропу і петрушки, 0,5 ч. л. запашного перцю, 3 щіпки сухої м’яти, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. соусу Наршараб.

Приготування:

  • Відварити рис до напівготовності.
  • Дрібно нарізати петрушку, кріп, цибулю.
  • Змішати фарш, зелень, цибулю, томатну пасту, сіль, перець, соус Наршараб.
  • Викласти фарш на виноградний лист, акуратно загорнути.
  • Скласти сарми в каструлю, залити водою або бульйоном, тушкувати 20 хвилин.

Готову страву болгарської кухні сарми подають з лимоном, йогуртом або сметаною.

Болгарська месеніца. Для приготування тіста потрібно: 2,5-3 склянки пшеничного борошна, 250 мл молока, 60 г вершкового масла, 40 г дріжджів, 1 ст. л. лимонного соку, 3 яйця і 1 жовток для змазування месеніци, 1 ч. л. солі, щіпка цукру. Для начинки: 400 г болгарської бринзи. Для змащення: 100 г розтопленого вершкового масла.

Приготування:

  • Дріжджі розпустити в теплому молоці, дати їм підійти. Борошно змішати з усіма продуктами, вилити молоко з дріжджами, замісити тісто, накрити серветкою, дати підійти.
  • Відокремити невелику частину тесту, що залишився розділити на 2 частини, розкачати. Викласти перший лист, змастити розтопленим маслом, покласти начинку (бринзу натерти на тертці, можна додати за бажанням зелень або трави), накрити другим листом, змастити маслом.
  • Тісто розкачати, порізати на стрічки і закрутити по діагоналі, викласти зверху пирога. Залишити для підйому тесту на 30 хвилин.
  • Жовток змішати з 1 ст. л. молока, змастити ним верх месеніци, випікати при температурі 180 ° до готовності.
  • Готову месеніцу накрити серветкою для охолодження.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грузинська кухня

Численні рецепти болгарської кухні з фото дозволяють побачити вигляд готового блюда, і як воно прикрашається перед подачею до столу.

Що обов’язково варто спробувати в Болгарії

Страв дуже багато. Самі болгари часто губляться, радячи, що спробувати з болгарської кухні. Щоб зрозуміти колорит місцевої кухні, слід відвідати заклад під назвою механа, в якому пропонуються кращі національні страви. У них нарівні з хлібом обов’язково подається нарізка з болгарських сирів.

З страв варто спробувати:

  • Сач — м’ясо або риба з овочами, приготовлені в глиняних сковородах « Сач », які виробляються тільки в Болгарії. У такій сковороді можна готувати практично без масла або його замінника, тому страва виходить максимально нешкідливим і низькокалорійним.
  • Чушка бюрек — фарширований перець з начинкою з бринзи, зелені, сиру, яєць, обсмажений в сухарях до хрусткої скоринки. Болгарський перець вважається перлиною серед місцевих овочів, без нього місцева кухня просто немислима. «Перець-пиріжок», як ще називають це блюдо, відрізняється особливим смаком через пікантного поєднання солоної бринзи, гострого часнику і солодкуватого перцю.
  • Таратор — холодний фірмовий суп, який обов’язково міститься в меню всіх болгарських закладів громадського харчування.
  • Мусака — блюдо інтернаціональне, але в Болгарії має свої особливості — готується виключно з картоплею.
  • кашкавал пане — сир кашкавал в паніровці. Оригінальність цього простого блюда полягає в особливості сиру, яка не плавиться при нагріванні.
  • Баніца — смачний пиріг, що викликає захоплення протягом багатьох століть у всіх гостей Болгарії.

Болгарська кухня дуже ситна і смачна. Вона багата гострими приправами і дивовижними напоями. У домашніх умовах болгарська кухня цілком доступна за ціною і способам приготування. Кожна господиня обов’язково знайде для себе цікавий рецепт, яким доповнить свій традиційний і святковий стіл. Але все ж по-справжньому насолодитися національними шедеврами кулінарної майстерності можна тільки в самій Болгарії.

Використана література:

  1. Болгарія. Вино і кухня. — М .: ОППР, 2012.
  2. Болгарська кухня // Кулінарне мистецтво народів світу. — Харків: Каравела, 1994.
  3. Дмитрова Цвєтана. Кращі рецепти болгарської кухні. — Донецьк: БАО, 2001..
  4. Петкова Йорданка. Болгарська кухня. — М .: Гея, 1998..
  5. Петров Л., Мальцева Є., Узунова С. Болгарська національна кухня. — Софія, Земіздат, 1988.
  6. Чауші А. Нова кухня. — М .: Профиздат, 1991.
  7. Чолчева П. Сучасна болгарська кухня. — Софія: Техніка, 1966.

Схожі статті

Напої для схуднення — 10 напоїв, які легко приготувати вдома

elena elena

Як відмовитися від солодкого і мучного назавжди — психологія успішної поведінки

elena elena

Секрети довголіття від японського доктора, який дожив до 105 років

elena elena

Азербайджанська кухня

elena elena

У яких продуктах багато вітаміну А?

elena elena

Молочні продукти при алергії: яке воно — життя без молока?

elena elena

Який чай корисніший: користь і шкода всіх видів чаю в одній таблиці

elena elena

Як підвищити тиск за допомогою харчування — поради гіпотоніка

elena elena

Дієта при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

elena elena

Залишити коментар