Поради

Вірменська кухня

Однією з найдавніших не лише на Кавказі, але і в Європі вважається вірменська кухня. Кулінарні традиції нараховують більше 2500 років і при цьому багато страв не змінилися і в наш час. Найкращий лаваш і сьогодні випікають в тонуються (вогнище круглої форми, обмазаний глиною) — розкатані коржі ліплять прямо на стінки. Перші згадки тонуються (або тандиру) в Вірменії належать до X століття. А традиції виноробства нараховують більше 4000 років.

Для національної кухні характерне використання простих інгредієнтів, але методика приготування досить складна і багатоетапна.

Характерні риси кухні Вірменії

багато в чому своєрідність національної кухні Вірменії зобов’язане прихильності до традиційних рецептів і технології їх приготування. Національна вірменська кухня рясніє м’ясом (яловичина, телятина, баранина) і птицею, рибних страв значно менше. Свинина не характерна для традиційної кухні і використовується вкрай рідко, наприклад, для шашлику.

Трудомісткість приготування

Для вірменської національної кухні характерні фаршировані страви і збивання. Причому мова йде про м’ясних рецептах. Так м’ясо для кюфта НЕ перемелюється на м’ясорубці, а збивається особливим чином дерев’яним молотком на камені до стану повітряного суфле.

Роздільне приготування

Інший типовою особливістю рецептів вірменської кухні вважається приготування частин страви з подальшим їх об’єднанням в єдине ціле. Так рис практично у всіх рецептах використовується вже готовим.

Використання великої кількості зелені

Незалежно від того, домашня це трапеза або обід в престижному ресторані вірменської кухні на столі завжди будуть стояти страви з пучками свіжої зелені: кінзи, Регана (базилік), тархуна (естрагон), петрушки. Крім того, зелень — обов’язковий інгредієнт здебільшого національних страв вірменської кухні.

Цікаво! У вірменській кухні використовують багато солі. Вважається, що це пов’язано з кліматичними особливостями країни.

Салати вірменської кухні

Кулінарні традиції Вірменії не передбачають швидкі перекушування на ходу. Ставлення до їжі спокійне, неквапливе і починається застілля традиційно з закусок і салатів, зелені і сиру.

Ось приклад декількох традиційних вірменських страв-закуски.

Мшош — блюдо, яке можна їсти як холодним, так і гарячим. Можна навіть мазати на хліб як паштет. Готується ця смачна закуска вірменської кухні з відвареної сочевиці, обсмаженого до прозорості цибулі, кураги і крупнодроблених волоських горіхів. Все змішується, протушіваем і перед подачею посипається нарізаною петрушкою.

схторац — фаршировані баклажани, протушенние з помідорами і зеленню. Фарш готується з м’якоті цих же баклажан, часнику, дрібно нарізану коренів петрушки і селери, зелені кінзи і кропу. Все змішують, солять і обсмажують до готовності.

чірапур — відварений до готовності нут (турецький горох) проварений з курагою і цукром. Подають холодним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чеська кухня

Взагалі салатів в вірменської кухні дуже багато, і основу багатьох з них становить зелень.

Вірменські супи

Перші страви в національній кухні займають значне місце. Вони численні і різноманітні. Велика їх частина готується на м’ясному бульйоні, але є і овочеві, на грибному відварі і навіть зварені на мацун.

Ось невеликий перелік з короткою характеристикою найбільш відомих вірменських супів.

Брндхі Апуре — суп з яловичини з рисом і зеленню.

Чхртма — густий і ароматний курячий суп з шафраном, кінзою і яєчними жовтками.

Флол — томатний суп на яловичому бульйоні зі шпинатом і невеликими галушками.

Хаш — зварені у великій кількості бульйону яловичі ніжки з часниковим соусом і кінзою. За технологією нагадує російський холодець — ніжки варяться всю ніч у великій кількості води, виймаються, з них оббирати м’ясо, частина повертається в бульйон, інша подається в мисці на стіл. Перед подачею хаш обов’язково рясно перчить.

Бозбаш — томатний суп вірменської кухні з баранини з обсмаженою цибулею, картоплею, яблуком і чорносливом.

Бозбаш має безліч різновидів:

  • річний.
  • зимовий.
  • єреванський.
  • збірний.
  • Ечміадзінський.

Спас — суп вірменської кухні, який готується з мацуна, відвареного рису, борошна, яєць, обсмаженого цибулі та зелені.

При приготуванні цей літній освіжаючий суп слід постійно заважати.

Гарячі страви

Другі страви вірменської кухні найчастіше готують з м’ясом, птицею або рибою. Чисто овочевих рецептів в національній кухні Вірменії не так і багато.

Один з них — айлазан. Традиційно це овочеве блюдо готується в тонуються.

Айлазан — національне вірменське овочеве рагу, де овочі перекладаються шарами. Для приготування знадобляться баклажани, картопля, болгарський перець, помідори і ріпчасту цибулю. Першим і останнім шарами обов’язково повинні бути кружечки баклажан. У айлазан доливають трохи води, солять і рясно посипають різаною кінзою.

Хоровац — шашлик з різного (яловичина, баранина, курка) м’яса, маринованого кожен в своєму соусі.

Каре-кюфта — нежирна яловичина відбивається на камені молотком до стану суфле. У неї додають воду, борошно, дрібно нарізану цибулю, горілку, сіль і перець. Все це вимішує (фарш виходить в’язким) і вариться порційними великими кулями. Кюфта подається без бульйону — її ріжуть скибками, поливають розтопленим вершковим маслом і посипають різаною кінзою.

Цікаво! Вважається, що кращу в Вірменії кюфту готують в Ечміадзині.

Аміче — курка, фарширована сумішшю відвареного рису з обсмаженими в маслі курагою, родзинками і мигдалем з прянощами. Фарширована курка запікається в духовці.

Цікаво! Спочатку Аміче готувався з індички. Блюдо виходить дуже великим, тому Аміче з індички сьогодні готують тільки на свята, коли очікується велика кількість гостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Секрети довголіття від японського доктора, який дожив до 105 років

Рибний кчуч — перекладені шарами, залиті білим сухим вином і запечені в горщику (традиційний посуд для запікання називається кчуч) овочі та рибне філе.

Толма — одне з найпопулярніших страв у вірменській кухні. За своєю суттю толма — це щось, фаршироване м’ясом.

В залежності від того, що фарширують, існують різні рецепти цього смачного страви вірменської кухні.

Буває толма:

  • єреванська — фарш загортають у виноградне листя.
  • Ечміадзинського — наповнюють фаршем баклажани, болгарський перець і помідори.
  • аштаракская — м’ясним фаршем наповнюють яблука і айву і інші фрукти.

Важливо! Незалежно від виду толми, до страви обов’язково подають мацун з часником.

Тжвжік — блюдо вірменської кухні з баранячих або яловичих субпродуктів і курдючного сала. Нарізані шматочками субпродукти (печінка, серце, легке) і сало обсмажуються протягом 7-8 хвилин і потім гасяться до готовності з цибулею і томатною пастою. При подачі блюдо посипається петрушкою.

Вірменська солодка випічка та десерти

В традиційних рецептах немає сучасних тортів і тістечок з кремом. Солодка національна випічка представлена ​​різноманітними печивом і зацукрованими фруктами, начиненими горіхами.

Багарадж — дріжджова коржик, посипана маком і цукровою пудрою.

Шакар-лохум — розсипчасте вершкове печиво, яке готують без яєць . За смаком дуже схоже на курабье, але більш повітряне по структурі і менш калорійне.

Пахлава — один з найсмачніших рецептів випічки в вірменської кухні.

Існує два варіанти:

  1. Здобна пахлава — начинка з волоських горіхів з цукром і кардамоном, а зверху і знизу тонкі пласти здобного тіста. У процесі випікання пахлава поливається розтопленим маслом і медом.
  2. Листкова пахлава — тісто ділять на 14 частин і розгортають в коржі. Їх укладають один на одного, по черзі промащують розтопленим вершковим маслом і горіховою начинкою, чергуючи масло і начинку. При випіканні, як і здобні пахлаву, поливають маслом і медом.

Єреванська гата — дріжджова коржик з начинкою з топленого масла і цукру, перетертих з борошном. Перша згадка про неї відноситься до XIII століття.

Ншабліт — мигдальне печиво. Щоб печиво не було занадто сухим, його просочують цукровим сиропом.

Один раз спробувавши вірменські десерти — ви не забудете їх ніколи!

Варення Вірменії

Ці ласощі з давніх часів виготовляли в Вірменії. Використовували для цього дошаб — уварений виноградний сік або мед. Рецептів варення в домашній вірменської кухні безліч: його варять з усіх фруктів і ягід, які ростуть в Вірменії. До найбільш цікавим можна віднести варення з чорної тути, з білої черешні, з кавуна (цукати), дині, зелених волоських горіхів. Зовсім екзотичні рецепти: варення з баклажанів, гарбуза і зелених помідор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Українська кухня

У Вірменії готують суджух — низька волоських горіхів в застиглому увареному сиропі з виноградного або абрикосового соку.

Інший солодкий делікатес — алани . Сушені фрукти, начинені крупнодробленимі горіхами з родзинками і фруктової масою. Найчастіше алани роблять із сушених персиків, абрикос або фініків.

Маринади вірменської кухні

Національна кухня багата надзвичайно яскравого смаку маринованими стравами. Їх можна їсти не тільки як доповнення до основного, а й як самостійні страви.

У Вірменії маринують:

  • виноград.
  • баклажани (як окремо, так і фаршировані овочевою начинкою).
  • помідори (фарширують, як баклажани).
  • спаржеву квасолю.
  • портулак.
  • часник.

Мариновані овочі господині продають на овочевих ринках — вірменська домашня кухня неможливо без пряно-гострих маринадів.

що варто обов’язково спробувати

Кулінарні традиції Армен настільки багаті і цікаві, що складно зробити вибір на користь якихось конкретних страв.

Кілька рекомендацій, що пробувати в першу чергу, які допоможуть оцінити різноманітність і смакові особливості національної кухні.

Лаваш з тонуються і матнакаш — національний вірменський хліб. Неможливо уявити кухню Вірменії без лаваша, а найпростіша страва вірменської кухні — це лаваш із зеленню і сиром.

З супів варто спробувати знаменитий хаш і бозбаш з нутом. Любителям екзотики можна запропонувати старовинне блюдо поч — юшку з яловичого хвоста: спочатку хвіст добу вимочують, щоб позбутися від запаху, потім 3 години варять.

М’ясних рецептів багато, але обов’язково слід спробувати:

  • знамениту кюфту — ніжне блюдо з м’ясного суфле.
  • єреванському толму з Моцун.
  • хровац (шашлик) з запеченими на вугіллі овочами.

варто обов’язково продегустувати національні м’ясні делікатеси: в’ялену бастурму і сировялений суджук.

З солінь-маринадів слід оцінити маринований часник і фаршировані квашені баклажани.

з солодощів: варення з маленьких баклажанів і зелених горіхів, пахлаву, гату і алани з персиків.

Національні сири Вірменії — твердий чанах, ніжний Лорі, овечий Рокфор, розсипчастий Ехагнадзор, косички Чечіла.

Національна кухня давно вийшла за межі Вірменії. Її знають і люблять не тільки в нашій країні. Ресторани вірменської кухні є в Єрусалимі, Паттайя, в Кнівсте (Швеція), Відні, Бордо, Сіднеї, в Лос-Анжелесі, Лондоні, Берліні. Щоб спробувати справжні вірменські страви не обов’язково їхати до Вірменії, досить відвідати хороший вірменський ресторан. Але ресторан ніколи не передасть даний вірменське гостинність, яке можна зустріти тільки в Вірменії.

Використана література:

  1. Злата Сладкова Вірменська кухня.
  2. Анна Мелкумян Вірменська кухня. Рецепти моєї мами.
  3. Книга про національну вірменської піще.1950 рік
  4. Вірменська кулінарія. 1984 рік.
  5. Сто сорок вірменських страв. Збірник старовинних рецептів.

Схожі статті

Як правильно харчуватися мамі, що годує, щоб у дитини не було кольок і не пучіло животик

elena elena

Как выбрать спецодежду

admin

Відновлення фігури після пологів не мрія, а реальність — ділюся перевіреними способами

elena elena

Безвуглеводних продукти — велика настільна таблиця-список 50 продуктів без вуглеводів (0)

elena elena

Як схуднути дитині із зайвою вагою: 8 практичних порад для батьків

elena elena

Як заповнити дефіцит калію в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Небезпека і користь цитрусових при вагітності

elena elena

Як приготувати чай для схуднення самостійно?

elena elena

Смачно і корисно: дитячі вітамінні коктейлі

elena elena

Залишити коментар