Поради

Продукти, які допоможуть підтягнути шкіру тіла

При народженні шкіра людини містить велику кількість колагену і еластину — білків, які є основними компонентами сполучної тканини. З віком їх вироблення в організмі сповільнюється, шкірні покриви стають менш пружними, з’являються зморшки. Вживання продуктів, що стимулюють вироблення колагену, еластину, а також гіалуронової кислоти — ще одного важливого компонента епідермісу, допоможе сповільнити процес старіння і підтягнути шкіру тіла. З’ясуємо, що ж це за продукти.

Чому з’являються розтяжки і зморшки?


Колаген і еластин — найтонші переплетені між собою волокна, тендітні за своєю природою, тому вони досить швидко руйнуються. Тривале перебування під впливом сонячних променів, токсини, забруднене повітря, тютюновий дим і неправильне харчування прискорюють цей процес, оскільки запускають в дію вільних радикалів.

Є у шкіри і ще один ворог — цукор. Його молекули вступають в реакцію з сполучною тканиною, викликаючи зниження твердості і еластичності шкіри, що призводить до появи розтяжок і зморшок. Одночасно виробляються продукти, що сприяють в’ялості і втоми шкірних покривів.

Використання косметичних засобів з антиоксидантними властивостями або кремів з колагеном і гіалуронової кислотою здатне частково змінити ситуацію з розтягнутою шкірою і неглибокими зморшками, але кардинально вирішити проблему їм не під силу . В найглибші шари дерми вони не проникають, не забезпечують захисту від старіння.

Навіть найсучасніші засоби і косметичні процедури не будуть ефективні, якщо організм не отримує важливий матеріал у вигляді колагену і еластину з їжею. Для пружної шкіри необхідно правильно організувати харчування і регулярно вживати продукти, що забезпечують надходження корисних речовин для збереження молодості шкіри.

Продукти, що допомагають виспатися — правильне харчування як основа міцного сну

Що необхідно включати в меню?

Позбутися від в’ялості і розтяжок допоможе дотримання кількох правил харчування.

В щоденне меню потрібно обов’язково включати:

  1. Продукти, багаті білком (м’ясо, сою, молочну продукцію) як основу і будівельний матеріал для пружної шкіри.
  2. Рослинні жири (нерафіновані олії холодного віджиму, горіхи) , повертають еластичність епідермісу.
  3. Складні вуглеводи (цільні злаки, овочі), що заряджають енергією, але не підвищують цукор в крові.
  4. Фрукти, овочі і ягоди , як джерела антиоксидантів (біофлавоноїдів, лікопіну, вітамінів А, С, Е, поліфенолів).
  5. Продукти, що містять мінеральні речовини , необхідні для кращого засвоєння білків.

Магній, мідь, сірка, марганець, цинк і селен є коферментами колагену, стимулюють його вироблення і формування еластичною тканини.

Антиоксидант — це будь-який продукт, що нейтралізує дію вільних радикалів, що ушкоджують здорові клітини. Вживання багатих антиоксидантами фруктів, ягід і овочів забезпечить тіло зброєю для боротьби зі старінням і захисту від УФ-випромінювання, що приводить до сухості епідермісу, зморшок і розтяжок.

Для попередження в’ялості шкіри важливо підтримувати оптимальний водний баланс в організмі. Недостатнє надходження рідини у вигляді чистої води — один з факторів передчасної втрати еластичності дерми. Щоденне вживання 2 літрів води є обов’язковим при боротьбі з сухістю шкіри, розтяжками і для їх попередження.

Які продукти підтягують шкіру?


Найефективніше в боротьбі проти розтяжок шкіри тіла буде правильно організоване живлення. Додавання в раціон нижчеперелічених продуктів наповнить зсередини навіть найглибші шари дерми, стане відмінною профілактикою в’ялості і зморшок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, корисні для діяльності мозку

М’ясо

Основними компонентами колагену є амінокислоти гліцин і пролін. Найбільша їх концентрація виявлена ​​в яловичині, курячої грудях, індичатині і м’ясі ягняти. Щоб шкіра залишалася пружною, в раціоні завжди повинен бути повноцінний джерело білка.

При надходженні м’ясної їжі в організм відбувається також синтез дипептида карнозина, що зміцнює колагенові волокна.

М’ясо рекомендується вибирати пісне, а готувати його з використанням мінімальної кількості жиру (запікати, варити або використовувати пароварку). У день досить з’їдати 150-200 г.

Добрими джерелами білка є сир, риба, сир, яйця, горіхи, бобові. Для заповнення дефіциту амінокислот їх також рекомендовано включати в раціон.

Помідори

Томати — чемпіони за вмістом найпотужнішого антиоксиданту лікопіну. Він допомагає захистити шкіру від УФ-випромінювань, оберігає її від надмірного висушування.

Дослідження показують, що лише 25 г томатної пасти або 2 помідори в день знижують ризик сонячних опіків і появи в’ялості шкіри на 30%.

Біодоступність лікопіну збільшується, якщо помідори піддати термічній обробці. Найкраще для профілактики передчасного старіння шкіри вживати томатний соус або пасту.

Засвоюваність лікопіну підвищує також спільний прийом помідорів з продуктами, багатими ненасиченими жирами (можна збризнути часточки оливковою олією або додати до страви авокадо).

Всі овочі і фрукти помаранчевого і червоного кольору (морква, болгарський перець, хурма, гарбуз, кавун, абрикоси) багаті лікопін. Включаючи їх в достатній кількості в раціон (300-400 г на добу), можна позбутися від розтяжок і захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів.

Квасоля

Містить магній, сірку, цинк, білок і гіалуронову кислоту. Багатий склад обумовлює величезну користь вживання квасолі для продовження молодості шкіри і боротьби з розтяжками. Щоб поліпшити стан епідермісу необхідно щодня з’їдати 2 ст.л. квасолі. Найбільш корисна зелена квасоля.

Соєві боби

За вироблення гіалуронової кислоти в організмі відповідає гормон естроген. Чим вище його рівень, тим більше в шкірі буде вологи, вище буде її тургор і щільність. Соя — природний аналог естрогенів. Генестеін — ізофлавоноїд міститься в соєвих бобах, допомагає блокувати ферменти, які призводять до зниження тонусу шкіри. Регулярне вживання в їжу соєвих продуктів (сиру тофу, Фучжи, соєвого м’яса, борошна і молока з біфідобактеріями) гарантує підвищення рівня гиалуроната в організмі і позитивний вплив на шкіру при розтяжках.

Желатин

Желатин (повністю натуральна добавка, яку виготовляють з кісток і хрящів тварин) є гідролізованим колагеном і має гарну біодоступністю для організму. Він у великій кількості містить амінокислоти гліцин і пролін, а також ще 16 амінокислот.

Желатин, який приймає у вигляді желе, холодцю або заливного в дозі 5 г на добу протягом двох місяців помітно покращує тонус і гладкість шкіри.

Харчовий желатин не рекомендований до вживання у великих кількостях людям з підвищеною згортанням крові і страждають на сечокам’яну та жовчнокам’яну хворобу, оскільки може викликати загострення захворювань.

Чорниця

У виробленні колагену важлива роль належить флавоноидам — ​​рослинним пігментів. Найбільше їх міститься в чорниці, червоному винограді, гранаті. Вони підсилюють міцність колагенових волокон, перешкоджають їх руйнування під дією ферментів, що виділяються при різних запальних процесах і окисленні в організмі (володіють сильними антиоксидантними властивостями).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим корисна морська капуста?

Для підтягування шкіри потрібно щодня вживати ягоди чорниці (близько склянки), щоб нейтралізувати вільні радикали. Чорниця запобігає пошкодженню клітин, сповільнюючи процес передчасного старіння шкіри.

Риба і морепродукти

В рибі (лососеві, макрелі, тунці, сардини) містяться найкорисніші для молодості шкіри жирні кислоти (омега 3). Морепродукти багаті цинком, селеном і магнієм.

Вживання дарів моря 2-3 рази в тиждень уповільнює процес руйнування колагену і підтягує шкіру.

Часник

Часник, як і ріпчасту цибулю, є одним з кращих джерел сірки, необхідної для синтезу колагену і запобігання його розпаду. У ньому містяться також ліпоєва кислота і таурин, які сприяють відновленню зруйнованих волокон сполучної тканини.

Щоб підтягнути шкіру і продовжити її молодість, досить щодня з’їдати 1-2 зубчики часнику або використовувати в якості добавки до страв часникове масло.

Його можна приготувати за наступним рецептом:

  • свіжу головку часнику розібрати на зубчики, очистити від лушпиння і ошпарити окропом.
  • простерилізувати скляну ємність, в якій буде зберігатися масло (бажано з темного скла).
  • дрібно порізати зубчики і покласти їх в банку (пляшку).
  • налити 0,5 л рослинного масла холодного віджиму (найкраще підійде оливкова).
  • при бажанні додати гілочку кропу, базиліка, орегано.
  • щільно закривши ємність кришкою, прибрати в темне прохолодне місце на 2 тижні.

Готову олію зберігати в холодильнику 2-3 місяці. Додавати в салати, м’ясні та овочеві страви по 1-2 столові ложки.

Горіхи

Пружною шкірі допомагають залишатися жирні кислоти. Жирова тканина, якої ніби обгорнуті клітини дерми, створює захисний шар, оберігаючи від сухості, зморшок і розтяжок.

Горіхи (особливо мигдаль і волоські) багаті ненасиченими жирними кислотами омега 3 і альфа-ліноленової кислотою. Крім того, вони є джерелом білка, магнію, цинку і міді.

Всього 30 г горіхів у день забезпечить необхідне харчування шкірі, запобіжить руйнування колагену і еластану, додасть шкірних покривів м’якість і пружність.

Що краще виключити з раціону?

Вченими помічено, що вживання деяких продуктів негативно відбивається на стані шкіри.

Раніше старіння через дії вільних радикалів і руйнування колагенових волокон виникає при частому включенні в раціон:

  1. Насичених і трансжирів (смажена їжа, фаст-фуд ).
  2. Перероблених продуктів (очищена крупа, кукурудзяні пластівці, каші швидкого приготування).
  3. Ковбасних виробів.
  4. Насолод і борошняних продуктів з борошна вищого сорту.
  5. Молочної продукції з високим вмістом жиру.

Насичені жири і трансжири руйнують колагенові волокна, заважають засвоєнню корисних для організму і шкіри жирних кислот. Перероблена і солодка їжа підвищує рівень інсуліну в крові і послаблює дію колагену, знижуючи рівень еластану і гіалуронової кислоти в епідермісі. Зловживання цими продуктами абсолютно точно не додасть краси і молодість шкірі.

Доктор Джесіка Ву — фахівець в галузі дієтології та догляду за шкірою, для профілактики і позбавлення розтяжок і зморшок радить вибирати тільки ті продукти, які можна знайти або зібрати на полюванні (теоретично). Уникати перероблених і розфасованих продуктів.

Правильне харчування захистить від руйнування колагену і еластину, підтягне шкіру, продовжить її молодість. Але в боротьбі з в’ялістю і зморшками не варто забувати і про шкоду куріння, зловживання алкоголем. Доведено, що пристрасть до шкідливих звичок призводить до передчасного старіння шкіри. Привести шкірні покриви в тонус, посиливши їх тургор, допоможуть також фізичні вправи і масаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У яких продуктах багато вітаміну А?

При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:

  • Джессіка Ву. Дієта краси. Система харчування голлівудських зірок
  • Ситін Г.М. «Оздоровлення шкіри»
  • Зайцев С.М. Харчування для оздоровлення шкіри. Поради і рецепти
  • Олександро Юнгер — Clean. Революційна дієта омолодження
  • Емілі Ебер. Стиль життя Бьютіфуд. Екологічно чисте харчування та догляд для здобуття шкіри своєї мрії.

продукти, допоможуть, підтягнути, які аллергенностьСредняяСлабаяМолочние продукти

  • коров’яче молоко.
  • вершки.
  • сирки з додаванням цукру або сиропу.
  • плавлені сирки.
  • тверді сорти сиру.
  • морозиво

  • кисломолочні продукти без наповнювачів.
  • сметана.
  • вершкове масло.
  • м’які сорти сиру

ні продукти

  • індичка.
  • курка.
  • качка.
  • гусак.
  • свинина.
  • яловичина.
  • бульйони.
  • всі сорти ковбас
  • печінку.
  • нирки.
  • легкі
  • баранина.
  • конина.
  • кролик

Риба і морепродукти

  • жирні сорти риби.
  • морепродукти.
  • ікра.
  • рибні консерви

свіжа річкова риба
-фрукти

  • тропічні фрукти.
  • цитрусові.
  • гранати.
  • хурма.
  • абрикоси.
  • червоні яблука.
  • диня

банани

  • груші.
  • зелені яблука.
  • сливи.
  • сухофрукти
Ягоди

  • виноград.
  • полуниця.
  • вишня.
  • суниця.
  • малина.
  • облепіха
  • арбуз.
  • голубіка.
  • черніка.
  • смородіна.
  • журавлина.
  • брусниця
  • біла черешня.
  • біла смородина.
  • агрус

Овочі

  • гарбуз.
  • бруква.
  • болгарський перець.
  • часник
  • зелений горошок.
  • бобові
  • всі види капусти.
  • картопля.
  • огірки.
  • кабачки.
  • патисони.
  • шпинат.
  • салат.
  • петрушка.
  • кріп

Зернові і крупи

  • манка.
  • пшеничне (Артек).
  • ячна

Вівсянка

  • гречка.
  • рис.
  • пшоно.
  • кукурудзяна .
  • хліб на заквасці з висівками.
  • сухарі.
  • макаронні вироби

Солодощі

  • кондитерські вироби.
  • дріжджова випічка. шоколад.
  • цукерки.
  • халва.
  • мед

Домашній яблучний мармелад

  • безмолочне печиво.
  • пастила

Інші продукти

  • яйця.
  • горіхи.
  • майонез.
  • гірчиця.
  • кориця.
  • гриби.
  • жувальна гумка.
  • газована.
  • кави.
  • квас.
  • какао

  • оливкова олія.
  • лляне масло.
  • кукурудзяна олія.
  • чай

Обережність обгрунтована такими факторами:

  1. 1. Періодом незрілості кишкового бар’єру малюка і формування мікробіома.
  2. 2. Активним формуванням імунної системи дитини через придбані від матері антитіла.
  3. 3. Підвищенням ризику неадекватного відповіді на харчові подразники в процесі обміну антитілами між мамою і малюком .

Алергію можуть викликати не самі продукти, а речовини, якими вони оброблені. З поверхні слід прибрати віск, антигрибкові речовини, цвіль, залишки рідких і газоподібних засобів для продовження терміну зберігання. До групи ризику потрапляють:

Продукти, які допоможуть підтягнути шкіру тіла
  • екзотичні і несезонні фрукти, овочі, зелень.
  • очищені горіхи.
  • сухофрукти.

В раціон харчування їх можна включати тільки після ретельного миття із спеціальними засобами. До їх складу входять органічні кислоти (оцтова, лимонна), екстракти рослин, етиловий спирт. З готових відомі:

  • Sodasan.
  • Bentley Organic.
  • Nature Love Mere.
  • серветки Eat Cleaner.

До продукції з тропіків педіатри відносяться двояко. Дозволяється вживання бананів, авокадо та інших плодів, до яких жінка звикла. Не рекомендується під час лактації пробувати щось вперше. Забороняються цитрусові.

Особливості специфічної і неспецифічної дієти

Неспецифічний тип дієти характерний, коли у карапуза присутній:

  • легкий діатез.
  • спадкова схильність до алергічних реакцій.
  • псевдоаллергия.

Основним критерієм дієти буде виключення продуктів високоалергенні характеру і гистаминолибераторов, що підсилюють вироблення гістаміну. ​​

Повністю виключають:

  • горішки, насіння.
  • незбиране молоко (коров’яче).
  • полуницю і малину.
  • гриби.
  • ікру.
  • морепродукти.
  • цитрусові.
  • шоколад, какао.
  • консервація.
  • спеції.
  • копчення і соління.
  • продукти з консервантами, ароматизаторами або барвниками.
  • мед.

Обмежують вживання:

Схожі статті

Продукти, які очищають кишечник від шлаків і токсинів

elena elena

Навіщо потрібна фітинової кислота нашому організму?

elena elena

Наукові відомості про популярних дієтах — поради

elena elena

Продукти, корисні для діяльності мозку

elena elena

Чому ви ніяк не можете сісти на дієту? (Думка психологів)

elena elena

Раціон годуючої мами: що їсти, щоб грудне молоко було смачним і корисним для малюка?

elena elena

Правила прийому БЦАА — основи здорового спортивного харчування

elena elena

8 найкорисніших продуктів для жіночої шкіри

elena elena

Німецька кухня

elena elena

Залишити коментар