Захворювання серця і судин забирають щорічно мільйони життів у всьому світі. Погіршення роботи серцево-судинної системи відбувається поступово і непомітно для людини. Тим часом профілактикою і лікуванням таких захворювань може стати прийом продуктів-кардіопротекторів.
КАРДІОПРОТЕКТОРИ на столі
На думку лікарів-кардіологів, до 50 років серцево — судинних захворювань більше схильні чоловіки. У більш пізньому віці хвороби серця і судин, в більшій мірі, розвиваються у жінок. Незалежно від статевої приналежності, складаючи меню на тиждень, все більше переваги слід віддавати корисних продуктів.
Ключові властивості продуктів-кардіопротекторів:
- Швидка вироблення червоних кров’яних тілець. Відповідають за транспортування кисню до тканин всього організму.
- Підвищення еластичності стінок кровоносних судин. Запобігає мікропошкодження, тріщини, зберігаючи судини інтактними (цілими).
- Зниження запальних процесів серцевого м’яза. Зменшується ризик виникнення інфаркту та пошкодження (мікророзривів) стінок серця.
- Антиаритмічна засіб. Запобігають порушення роботи синусового вузла, покращують провідність серцевого м’яза.
Про корисні продукти для серця і судин слід не тільки знати, а й регулярно включати їх в раціон харчування.
Продукти — джерела Омега 3
Поліненасичені кислоти — Омега 3 не синтезуються в організмі, а надходять в організм з їжею. Властивість жирних кислот — заповнювати мікротріщини стінок судин запобігає потраплянню в них холестерину і підвищують їх еластичність.
1. Жирна риба (оселедець, тріска, сьомга, скумбрія)
Кардіологи радять двічі в тиждень включати в меню відварну або запечену жирну рибу.
2. Насіння льону / лляне масло
Льняні насіння лідирують за вмістом Омега 3. Лляна олія за змістом жирних кислот не поступається риб’ячому жиру. Для кращого всмоктування стінками шлунково-кишкового тракту масло приймають вранці натщесерце, за 40 хв до сніданку по 1 ст. л. в день
3. Авокадо
Джерело Омега 3 і калію. Стиглі плоди цінуються через вміст корисних речовин: вітамінів С, РР, В6, В2 і Е, фолієвої кислоти, провітаміну А, харчових волокон, магнію, міді, фосфору і інших мінеральних компонентів. Калорійність авокадо: 160 ккал / 100 г, тому він служить хорошою альтернативою шкідливому для серця продукту — майонезу.
Найвдалішим блюдом з авокадо стануть соуси для каш і заправки для овочевих салатів.
продукти — джерела глікозидів
1. Грейпфрут
До складу цього цитрусового входить безліч вітамінів (С, Р, А, D, В1 і В2), необхідні серцю калій, кальцій, магній і фосфор. Фрукт містить велику кількість рослинної клітковини і безцінних глікозидів. Вони надають фрукту гіркуватий смак.
Блокують розвиток атеросклерозу, стабілізують ритм роботи серця. Корисний прийом: 1 фрукт / 1,5 склянки соку в день.
2. Баклажани
Велика кількість мінералів, солей калію, натрію нормалізують серцеву діяльність. «Баластові» речовини: клітковина і пектин, що містяться в баклажанах, практично не перетравлюються і погано всмоктуються, але при цьому сприяють виведенню холестерину. Часте включення в раціон неочищених тушкованих або запечених баклажанів стане корисним харчуванням для серця і судин.
Продукти — антиоксиданти
1. Гранат
Стиглі плоди багаті органічними кислотами, вітамінами С, В2, В6, ніацин і п’ятнадцятьма амінокислотами. Біологічно активні сполуки: біофлавоноїди і антоціани, а також мікроелементи: калій, магній, селен, марганець і цинк наділяють гранат антиоксидантними і кардіопротекторні властивостями.
2. Часник
Запобігає розвитку гіпертонічної хвороби, розріджує кров, знижуючи тим самим навантаження на стінки судин. Корисний прийом: 1 зубчик в день.
3. Натуральне червоне сухе виноградне вино
Джерело ресвератрола і поліфенолів, підвищує рівень азоту в крові. Розширює судини, знижує верхній і нижній показник артеріального тиску. Перешкоджає згортанню крові, «злипання» тромбоцитів і наростання на стінках судин холестеринових бляшок. Корисний прийом для жінок: один келих під час вечері (150 мл), для чоловіків: 250 мл, тричі на тиждень.
Утриматися від прийому необхідно при хворобах травної системи, алергії, астми, нападах головного болю (мігрені ). Тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями отримати рекомендації по прийому в період ремісії слід у лікаря-кардіолога.
Продукти, що допомагають висипатися — правильне харчування як основа міцного сну
4. Помідори, томатний сік
Багатий зміст вітаміну С, бета-каротину, марганцю, калію, вітамінів Е і К. Кращий «антиагрегант» з усіх овочів. Запобігає «злипання» тромбоцитів, знижує загальний холестерин і вміст тригліцеридів.
Злакові продукти
Цільнозернові злаки — потужна зброя проти атеросклерозу. Велика кількість клітковини перешкоджає накопиченню холестерину, що потрапляє в організм разом з іншими продуктами харчування.
1. Вівсяні пластівці (Геркулес)
Містить не перетравлюється (грубі) волокна, які перешкоджають швидкому засвоєнню цукру, знижуючи рівень глюкози в крові. Високий цукор сприяє пошкодження стінок судин. Мікротріщини в судинах заповнюються холестерином, утворюючи холестеринові бляшки. Щоденний прийом вівсяної каші збереже стінки кровоносних судин від пошкоджень.
2. Рис (бурий, коричневий)
Містить ангіотензин, що дозволяє знизити рівень протеїну в крові. Зменшує ризик захворювань атеросклерозом і гіпертонією. Рисова каша має бути присутня в меню.
3. Пшоно
Високий вміст клітковини, вітамінів групи В перешкоджають накопиченню холестерину і розвитку атеросклерозу.
Каші корисно варити на воді, без додавання олії, солі, цукру і обов’язково включити в щоденний раціон харчування каші різних видів.
як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви
Какао — продукти
Какао-боби відомі як лікарський засіб при захворюваннях серця і судин.
1. Гіркий шоколад
Корисний шоколад повинен містити не менше 70% какао-бобів з мінімальною кількістю цукру. Джерело поліфенолів і флавоноїдів. Розріджує кров, знижує навантаження на міокард, запобігає утворенню тромбів, усуває артеріальну гіпертензію, знижує рівень холестерину. Корисний прийом: 20-30 г гіркого шоколаду в день.
2. Какао-напій
Результати дослідження голландських учених протягом 15 років показали, що чоловіки, регулярно вживали какао — напій, менше страждали від підвищення артеріального тиску, ніж ті, хто не вживав напій зовсім. Теофілін, що міститься в напої, має судинорозширювальну властивість і знижує спазм великих кровоносних судин. Фенілетиламін як легкого антидепресанту зменшує душевні переживання.
Какао порошок багатий вмістом жирів, вуглеводів, білків, органічних кислот, ненасичених жирних кислот і флавоноїдів. Багатий зміст вітамінів групи В, А, Е, РР, бета каротин, фолієва кислота. Великий мінеральний склад: кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, мідь, цинк, фтор, марганець і інші мікроелементи. Зміцнюють серцевий м’яз, стінки кровоносних судин. Корисний прийом: 2-3 чашки в тиждень, причому одна чашка може замінити сніданок або полуденок.
Ягоди
Часте вживання ягід: суниці, полуниці, лохини, журавлини, чорниці, калини , малини, червоної і чорної смородини, чорного і білого винограду перешкоджає швидкому отвердеванию коронарних артерій. Розріджують кров і є профілактикою ішемії, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу.
Всі перераховані вище продукти, безумовно, допоможуть в разі відмови від шкідливої, жирної, солоної, гострої і смаженої їжі, напівфабрикатів і фаст-фуду. За умови відмови від шкідливих звичок і малорухливого способу життя. А в разі появи ознак хвороби своєчасного звернення до кардіолога.
При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:
- Габріель Біліч, Олена Зігалова « харчування для серця і судин »
- Алла Вікторівна Нестерова« Лікувальне харчування при серцево-судинних захворюваннях »