Печінка — життєво важливий для людини орган, що виконує кілька значущих функцій. В першу чергу, вона звільняє кров від непотрібних речовин, нейтралізуючи шкідливі хімічні добавки і радіонукліди, що потрапляють з їжею, ліки, алкоголь. Якщо печінка перестане справлятися зі своєю бар’єрної функцією, то людина швидко загине від інтоксикації, адже чиста кров — неодмінна умова здоров’я, життєвої енергії та бадьорості. Як почистити печінку і підшлункову залозу за допомогою різних продуктів і на що слід звернути увагу при харчуванні для нормальної роботи головного фільтра нашого організму, дізнаємося далі.
Основні правила очищення і харчування
Печінка як ніякий інший орган чутлива до вступників в організм продуктів і напоїв. Неправильне харчування знижує активність її діяльності, пошкоджує клітини, призводить до зашлакованості. Функція самоочищення порушується, тому шкідливі речовини з крові осідають в печінці, поступово засмічуючи її, що призводить до каменеутворення.
Щоб відновити нормальну роботу, необхідно стежити за раціональністю щоденного раціону харчування.
Потрібно постаратися повністю виключити (хоча б на період очищення):
- Продукти з великим вмістом жиру.
- Смажені страви.
- Вироби з борошна вищого сорту.
- Копчені і консервовані продукти.
- Гострі страви.
- Солодощі з магазину, випічку.
допомагає очищати печінку від шкідливих речовин велика кількість в раціоні овочів, фруктів і ягід. Під час чищення необхідно відмовитися від алкогольних напоїв.
Фахівці зі здорового харчування рекомендують приступати до очищення печінки і підшлункової залози після попереднього чищення кишечника. Інакше шлаки і токсичні речовини не зможуть покинути організм, залишаться в кишечнику, продовжуючи отруювати організм.
Очищення за допомогою продуктів слід починати тільки після підготовки, що включає в себе дієту і медичне обстеження. Важливо з’ясувати яка кислотність шлунка (щоб чистка не закінчилася загостренням гастриту) і дізнатися наявність, розміри і природу каменів в печінці. Занадто великі формування можуть призвести до приступу печінкової коліки.
Вам буде цікаво: Продукти, корисні для підшлункової залози
Кращі продукти для очищення печінки
Очистити печінку допоможуть продукти, які підвищують жовчоутворення і ефективно виводять разом з жовчю шлаки, допомагають виштовхнути утворилися камені. Для профілактики зашлакованості досить регулярно вживати їх без застосування різних схем. Якщо ж мета очищення — позбутися від каменів у печінці та жовчному міхурі, необхідно дотримуватися певних правил вживання.
Оскільки між печінкою, підшлунковою залозою і жовчним міхуром існує тісний зв’язок, то очищаючи від шлаків печінку, одночасно будуть очищатися і всі взаємопов’язані з нею органи.
Оливкова олія
Надає могутню жовчогінну дію. Ефект зросте, якщо маслом заправляти овочеві салати.
Оливкова олія рекомендується щодня приймати по 1 ст.л. натщесерце.
За методикою очищення Євгена Щадилова, вживати масло потрібно одноразово 200-400 г (залежно від ваги) в комплексі з лимонним соком.
Цитрусові фрукти
Сік цитрусових (особливо лимона) збільшує скоротливу здатність жовчного міхура. Якщо вживати його разом з оливковою олією, ефект очищення взаємно посилюється.
Детальніше про методику очищення оливковою олією і соком лимона, яка вважається класичною, можна докладніше ознайомитися в книгах Г. Малахова або Е. Щадилова.
Часник
Щоденне вживання зубчики часнику активізує ферменти печінки, що допомагає позбавлятися від шлаків і токсинів. У часнику міститься велика кількість елементів, що надають гепетопротекторное дію. Вони допомагають печінки справлятися зі своєю очисної функцією.
Завдяки потужному протимікробну і глистогінний дії, часник очищає організм від лямблій та інших шкідливих мікроорганізмів.
Яблука
Яблучна кислота добре розчиняє залишки застояної жовчі і розм’якшує камені.
Для очищення за методикою лікаря-натуропата А. Моріца необхідно пити свіжовичавлений яблучний сік протягом тижня (до двох літрів на добу). Цей спосіб підходить тільки людям зі зниженою або нормальною кислотністю шлункового соку.
Буряк
Буряк — джерело клітковини, бетаїну і органічних кислот, які надають секреторное дію на шлунково-кишковий тракт. Регулярне вживання буряка очищає печінку від застійних шлаків і жовчі.
Для очищення організму використовують свёкольний сік. Пити його потрібно по півсклянки вранці натщесерце 2-3 тижні.
Фахівці рекомендують попередньо відстояти буряковий сік в холодильнику, а при вживанні розвести водою або соком інших овочів (моркви, селери).
Картопля
Г. Малахов пропонує скористатися для очищення печінки картопляним відваром. Для його приготування необхідно:
- відварити в мундирі 1 кг картоплі в 6 л води протягом чотирьох годин.
- не сливах води, розім’яти картоплю, залишити на ніч.
- з ранку злити відстояну воду в скляну ємність і поставити в холодильник.
Приймати підігрітий відвар по 2 ст. л. 3 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі протягом 40 днів.
Зелень
Завдяки високому рівню вітамінів і хлорофілів, зелень витягає на себе зобов’язання, передбачені в крові шкідливі речовини, допомагаючи нейтралізувати радіонукліди та пестициди, що містяться в їжі.
за методикою очищення печінки і підшлункової залози травниця Тетяна Буревій потрібно взяти по 1 ч.л. трав, що володіють вираженою жовчогінною дією: кропу, фенхеля, анісу, коріандру і кмину. Залити їх 0,5 л окропу і дати постояти 3-4 години.
Приймати настій по півсклянки 4 рази на день перед їдою протягом 2 тижнів.
Редька
У чорній редьці містяться найцінніші мінеральні речовини, глікозиди, ферменти, клітковина і вітаміни групи В, необхідні для повноцінного функціонування печінки. Сік коренеплоду надає потужний жовчогінну дію.
Е. Щадив радить приймати його по 1 ст.л. 3 рази на день за 15 хв до їди протягом трьох тижнів . Редьку слід натерти на тертці і віджати. Добре очищає печінку і підшлункову залозу комбінація редьки і оливкового масла.
Продукти для очищення печінки від алкоголю
Зловживання алкогольними напоями завдає непоправної шкоди печінки, адже саме в ній відбувається метаболізм і окислення спирту . На тлі тривалої атаки продуктів розпаду етанолу, тканини печінки перероджуються, що призводить до розвитку гепатоза і цирозу.
Рекомендується проводити періодичні чищення печінки від алкоголю. У цьому допоможуть кілька продуктів, ефективно відновлюють гепатоцити і захищають від згубного впливу спиртних напоїв.
Овес
Для профілактики захворювань печінки, що розвиваються від непомірного вживання алкоголю, можна використовувати необроблений овес. Прийом вівсяного відвару запобігає руйнуванню гепатоцитів, допомагає зв’язати і вивести шкідливі сполуки.
За рецептом Н. Семенової — автора популярної методики очищення організму, готується він так:
- стакан подрібненого в кавомолці вівса залити 1 л води.
- варити протягом двох годин на повільному вогні, поки обсяг не зменшиться до одного стакана.
- отриманий відвар приймати перед кожним прийомом їжі по 1/3 склянки протягом 2-4 тижнів.
Використання пластівців швидкого приготування для очищення марно.
Мед
мед, завдяки багатому хімічному складу, прискорює відбуваються в печінці обмінні процеси і виведення продуктів розпаду етанолу. Продукт відновлює кислотообразующую функцію шлунка, нормалізує функціонування шлунково-кишкового тракту.
Для очищення печінки після вживання спиртного необхідно випивати до 6-8 склянок на день теплою медової води (1 ст.л. меду на 250 г води) .
Артишоки
Містять природні сполуки з потужними гепатопротекторну дію (силімарин і цинарин), які запобігають руйнуванню гепатоцитів від алкоголю. Сприяє синтезу печінкового секрету, швидше виводячи токсичні продукти розпаду.
Для очищення застосовують плоди і сік артишоку, який потрібно пити по 2 ст.л. перед сніданком протягом двох тижнів.
Томати
Томатний сік — найкращі ліки від похмілля. Вживання помідорів стимулює секрецію травних залоз, нормалізує обмін речовин, допомагає печінки впоратися з продуктами алкогольного розпаду, запобігти алкогольний гепатит і цироз.
Очищення печінки сприятливо відіб’ється на всьому організмі: покращиться робота травного тракту, зникнуть головні болі, неприємний запах з рота, пропадуть шкірні висипання і фурункули. Чистка печінки запускає процес «оновлення» жовчі, що сприяє омолодженню організму і поліпшенню емоційного фону .