Правила харчування для здорового травлення
В нормі кишечник повинен бути чистим, його стінки вільними від харчових мас, паразитів і грибків. Нерегулярні випорожнення, здуття, метеоризм, несвіже дихання і часті застуди — перші ознаки того, що кишечник засмічений і потребує чищення.
Очищення створить сприятливі умови для його відновлення і усунення наявних хвороб. Все інше буде залежати від того, наскільки правильним буде харчування і спосіб життя. Без них результат від очищення буде короткочасним.
Велике значення для нормального функціонування кишечника і запобігання його зашлакованості має харчування.
Надія Семенова — автор популярної системи очищення організму, рекомендує дотримуватися принципів роздільного харчування:
- Проміжок між вживанням білкової (м’ясо, бобові, горіхи) і вуглеводомістких (хліб, крупа, солодощі) їжею повинен становити мінімум 2 години.
- Ці продукти дозволено вживати з овочами, фруктами, зеленню і поєднувати з жирами.
- Слід повністю виключити незбиране молоко з раціону, оскільки молочний білок не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті.
- Не можна запивати їжу напоями.
Запам’ятавши ці правила і застосовуючи їх протягом життя, процедури очищення кишечника знадобляться рідше — їжа буде краще засвоюватися, а не лежати «мертвим вантажем» і гнити.
Ну, а поки необхідно видалити з кишечника то, що вже накопичилося. Регулярний прийом продуктів, перерахованих нижче, допоможе м’яко вивести накопичені шлаки з травного тракту, не порушуючи природний баланс і мікрофлору кишечника.
Вам буде цікаво: Продукти, які очищають нирки від токсинів і шлаків
Кращі продукти для очищення кишечника
На відміну від проносних ліків, клізм і інших методів очищення кишечника від шлаків і токсинів, продукти харчування чистять організм, не викликаючи звикання і неприємних відчуттів. Проходячи через травний тракт, вони як губка стирають з кишкових стінок все непотрібні відкладення, нормалізують роботу ферментів, стимулюють перистальтику.
1. Білокачанна капуста
Має послаблюючу, протимікробну і протизапальну дію, стимулює моторну функцію шлунково-кишкового тракту. Завдяки клітковині в складі, вживання капусти і соку з неї сприяє ефективному очищенню кишечника, виведенню відкладень.
При вживанні капусти часто спостерігається метеоризм і здуття живота. Гази утворюються при взаємодії капустяного соку з накопиченими продуктами розкладання. Чим більше газів — тим ретельніше потрібно очищати кишечник від шлаків, що накопичилися. Зменшити газоутворення допоможуть трав’яні клізми.
Для очищення капусту слід вживати до 1 кг в день або випивати по півсклянки соку 2 рази на день до їди.
2. Часник
Часник — кращий засіб для очищення організму від паразитів, які, на думку натуропата Н. Семенової, мешкають в кишечнику абсолютно всіх людей.
Найпростіше постійно вживати його в їжу, додаючи в різні страви. Для вираженого очисного ефекту рекомендується щоранку протягом двох тижнів жувати по зубчику часнику. Повторювати процедури чистки слід 3-4 рази в рік.
3. Висівки
Допомогти очистити організм від калових каменів допоможуть висівки. Вони є багатим джерелом грубого волокна, що підсилює перистальтику кишечника і сприяє його очищенню від шлаків.
Перед вживанням висівки необхідно залити окропом, а через 20 хвилин злити рідину. Додавати розпарену масу можна в будь-які страви (по 1 ст. Ложці 3 рази на день).
Для легшого виведення шлаків необхідно при вживанні висівок випивати не менше 2 літрів води в день. Вона сприятиме розбухання продукту в кишечнику і послужить як природного мастила для кишкових стінок.
4. Овес
Вівсяні настої мають здатність підвищувати всмоктувальну здатність кишечника, відновлюючи травну діяльність.
Н. Семенова пропонує наступний рецепт приготування очищає вівсяного настою:
- 2 ст.л. неочищеної вівсяної крупи (можна використовувати пластівці «Геркулес») перемолоти в кавомолці.
- засипати вівсянку в термос і залити 0,5 літра окропу.
- настояти не менше 4 годин.
Пити настій, за півгодини перед кожним прийомом їжі по півсклянки. Він заспокоює слизові кишечника, позбавляє від дисбактеріозу, м’яко виводить застояні калові маси.
5. Буряк
Буряк, завдяки вмісту цінних органічних кислот, використовують для розчинення і виведення відкладень зі стінок кишечника з давніх часів.
Для очищення потрібно приймати по півсклянки соку буряка, відстояного в холодильнику протягом 2 годин. П’ють його 2-3 рази в день до їжі протягом 1 місяця. При вживанні сік бажано розвести водою або соком моркви.
Макуха, що залишився після віджимання соку, викидати не треба. Його теж можна використовувати для очищення (за методикою Болотова): скачати невеликі кульки і протягом дня жувати їх (до 3 ст. Л. На добу). При попаданні в кишечник вони вбирають в себе шлаки, що утворилися на стінках, і виводять їх з організму.
6. Кисломолочні напої
Якщо вживання молока призводить до утворення шлаків в кишковому тракті, то кисломолочні продукти, навпаки, сприяють його очищенню.
А. Миронов — фахівець з природного очищення організму радить проводити чистку на кефірі. Напій сприяє спорожнення кишечника, допомагає усунути гнильні процеси, нормалізує мікрофлору.
За його методикою необхідно кожну годину випивати склянку нежирного кефіру. Чистка займає три дні, а проводити її рекомендується 2 рази на місяць.
7. Рослинна олія
Масло холодного віджиму, прийняте всередину — ефективне очищає і послаблюючий засіб. Разом з каловими масами виходять шкідливі слизу і токсини, нормалізується мікрофлора кишечника, відбувається знищення шкідливих бактерій. Для очищення кишечника зазвичай використовують оливкова, соняшникова, рицинова і кукурудзяна олії.
Геннадій Малахов радить приймати по 1 ч. Л. будь-якої олії 3-4 рази на день за 15 хвилин до їди. Курс очищення продуктом продовжувати протягом місяця до появи регулярної дефекації і почуття легкості.
8. Фрукти і ягоди
В якості природного очисного кошти для кишечника варто використовувати свіжі фрукти, ягоди або сухофрукти. Плоди з насінням (ківі, виноград (родзинки), малина) стимулюють перистальтику кишечника, завдяки впливу труднопереваріваемих насіння. Шкірочка і клітковина збільшують ступінь розтягування стінок кишечника, стимулюють його скорочення.
В яблуках містяться фруктові кислоти, ефективно розчиняють калові камені. Для очищення яблуками, яке рекомендується проводити 1 раз в 2 місяці, потрібно протягом дня з’їсти 2 кг кислих зелених яблук, розділених на кілька прийомів.
9. Мед
Е. Щадив — лікар-натуропат, вважає найбезпечнішим, але ефективним способом очищення кишечника мёдотерапію. Мед містить в складі велику кількість ферментів, амінокислот, вітамінів і мінералів. Його вживання допомагає посилити секрецію травних залоз і перистальтику кишечника.
Мед потрібно розчинити в теплій воді і приймати за 15 хвилин до їжі 3 рази на день і за півгодини до відходу до сну. У добу рекомендується з’їсти не менше 100 г меду.
Фахівці зі здорового харчування радять для очищення кишечника від шлаків періодично вживати салат — «мітлу» . Необхідно взяти свіжу капусту, буряк і морква в співвідношенні 3: 1: 1. Все подрібнити на тертці, перемішати і пом’яти руками до виділення соку. Заправити будь-яким рослинним маслом. Такий салат є не тільки вітамінною бомбою — при регулярному вживанні він швидко «вимете» все відкладення зі стінок кишечника.
Очищення кишечника — ключ до здоров’я і довголіття. Адже саме в ньому накопичується найбільша кількість шлаків. Після вживання очищувальних продуктів припиниться самоотруєння організму. Як наслідок, підвищиться працездатність, імунітет, нормалізується емоційний фон, перестануть турбувати коліти, проноси, запори.