Чай — це не має аналогів тонізуючий напій, з неповторним смаком і яскравим, насиченим ароматом. Він зміцнює імунітет, нормалізує тиск, покращує травлення і омолоджує організм. Згідно з європейською класифікацією виділяють п’ять основних видів цього напою. Щоб розібратися, який чай корисніший, слід детально вивчити кожен з них.
Зелений і чорний чай — користь і шкода
У чорного і зеленого чаю багато спільного — для їх виробництва використовується однакове сировину, в обох напоях містяться антиоксиданти, дубильні речовини, корисні для організму вітаміни. Вони надають силу, бадьорість, стимулюють і стабілізують обмінні процеси .
У той же час листя для приготування чорного і зеленого чаю обробляють різними способами. Тому процентний вміст корисних речовин, смак, колір і аромат у них будуть відрізнятися.
Показник Чай чорний Чай зелений Хімічний склад Антиоксиданти 9 % 30% Алкалоїди 1,5% -4% 2% -3% Теофлавіни 4% не містяться Р-активні сполуки 10% 20% Органолептичні показники Колір Коричнево-червоний або помаранчевий. Світлий, зеленуватий з золотистим відтінком. Смак Різкий, насичений, без гіркоти, з легким солодким присмаком. М’який, слідкувати-терпкий, з бальзамічним присмаком. Аромат Яскравий, смолистий, з відтінками квітів і меду. Свіжий, кислуватий, з трав’яними, деревними і горіховими нотками. Корисні властивості Підвищує концентрацію уваги, стимулює травлення, знищує бактерії, розширює судини, покращує кровообіг, виводить важкі метали, знижує ризик появленіяракових клітин і розвитку онкологічних захворювань. Стабілізує роботу нервової системи, заспокоює і розслабляє, прибирає набряки, зміцнює і робить більш еластичними стінки судин, знижує рівень холестерину в крові, уповільнює процеси старіння, знімає запалення, рекомендований при діабеті і шлункових захворюваннях, покращує зір, знижує прояви мастопатії. Протипоказання Надмірне вживання може викликати тахікардію і запаморочення, сприяє відкладенню солей, стає причиною різких перепадів настрою і синдрому хронічної втоми, підвищує кислотність, активізує внутрішньоочний тиск. Не рекомендований при виразці шлунка, глаукомі, підвищеній чутливості до кофеїну. Шкідливий у великих кількостях, вимиває кальцій і провокує розвиток остеопорозу, має проносну дію, викликає печію, може негативно відбиватися на роботі щитовидної залози та ендокринної системи.
Обидва напої можуть здійснювати як позитивний, так і негативний вплив практично на всі органи. Тому сказати однозначно, який чай корисніший, чорний або зелений, не можна. Все залежить від індивідуальних особливостей організму і сприйнятливості до компонентів, що містяться в чаї.
Цікаво почути думку експерта, дієтолога традиційної китайської медицини Олесі Олександрівни Поранений, м Саратов:
«У традиційній китайській медицині, яку практикую я, кожен вид продукту або напою має свої властивості — енергетичні, смакові і теплові. Сьогодні я б хотіла сказати кілька слів про чаях.
ЧАЙ ЗЕЛЕНИЙ
1. Відновлює і нормалізує сечовипускання.
2. Виводить вологість і вогкість, тому, зокрема, від нього худнуть.
3. Очищає серце від вогню і спека.
4. Енергетично холодний.
Що означає енергетично холодний? Це означає, що його слід пити в спеку! Або ж при високій температурі. Але зовсім він недоречний взимку! Великими обсягами його не п’ють, а тільки маленькими чашечками з інтервалом в 15-20 хвилин. Зелений чай треба пити теплий. Гарячим пити немає сенсу, а холодним взагалі не можна. Пити його тільки вдень, не можна пити натщесерце, і не можна пити багато.
ЧАЙ ЧОРНИЙ І пуер
1. Зміцнює селезінку і шлунок.
2. Виводить вологість.
3. Енергетично гарячий.
Ці чаї, навпаки, енергетично гарячі! Тому вони доречні взимку, а також є хороший рецепт, при перших ознаках застуди: на 200 гр. гарячого чорного чаю, ½ чайної ложки сухого імбиру, ½ чайної ложки сухої меленої кориці і мед за смаком. Випити перед сном. Але після цього напою мінімум 6 годин не можна виходити на вулицю, на протяг і навіть просто в холодне приміщення. Цей чай сприяє відкриттю пір, вигнання проникли в організм патогенів та холоду. А якщо вийти після нього на холод з відкритими порами — то захворіти можна ще більше!
Що хотілося б додати про чаях? У Китаї є така приказка: «Вода до їжі золото, під час їжі срібло, а після їжі залізо»! Тому не потрібно відразу після прийому їжі пити напої, тим більше що містять тоніни! Чому? Відповідь криється в складі шлункового соку!
Шлунковий сік складається з пепсину та соляної кислоти! Тоніни, що містяться в чаї, негативно впливають на пепсину. Шлунок починає погано перетравлювати їжу. Якщо шлунку складно перетравлювати їжу він виділяє більше соляної кислоти, так як у нього немає зубів. А це негативно впливає на слизову шлунка. Попити чай після їжі можна не раніше ніж через годину! »
Можливо буде цікаво: Як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви
Сорти зеленого чаю і секрети вибору
Зелений чай користується великою популярністю, завдяки тонкому смаку і корисних речовин, що входять до його складу.
Асортимент цього напою представлений великою кількістю різновидів, серед яких найвідомішими вважаються:
- Ганпаудер — найпопулярніший різновид зеленого чаю. Це міцний напій з терпким смаком і м’яким ароматом.
- Сенча — при виробництві цього сорту, чайне листя пропарюють, а не обсмажують. У ньому міститься велика кількість вітамінів. Напій відрізняється насиченим, обволакивающим ароматом і ніжним, трохи терпким смаком.
- Шенпуер — сильний природний енергетик з яскравим, багатогранним смаком і густим ароматом меду і чорносливу. Смак чаю залежить від витримки і правильної заварки.
- Бі Ло Чунь — плантації, де вирощують чай, ростуть разом з плодовими садами, тому в ньому відчувається аромат квітучих абрикос і персиків, а освіжаючий смак асоціюється з сухофруктами.
- Лунг Чінг — світлий ароматний тонізуючий напій з вираженим динно-горіховим післясмаком.
- Мао Фен — напій з ніжним квітковим смаком і приємним солодкуватим ароматом.Вибираючи зелений чай, потрібно звертати увагу на колір і вологість листя, зовнішній вигляд і присутні в ньому сторонні домішки.
Занадто сухе або вологе, темного кольору листя вказують на погану якість чаю. При дотриманні всіх технологій зберігання і виробництва, чайне листя матимуть насичений зелений або оливковий колір, а вологість становитиме від трьох до шести відсотків.
Важливо! Якщо чай легко перетирається пальцями — він пересушене, а якщо листя мають різний колір — це суміш з різних врожаїв.
Кількість домішок в чаї не повинно перевищувати 5%. Смак і аромат напою залежать від того, наскільки щільно скручені листя. При більш тугому скручивании збільшується фортеця, а при слабкому — аромат.
Як правильно вибирати чорний чай — який він буває?
Чорний чай проходить повний цикл ферментації, завдяки чому набуває властиві йому смакові якості і неповторний аромат.
Сорти чаю поділяються на:
- Індійський (Дарджилінг, Сиккимській і Ассамський) .
- Китайський (Лапсан Сушонг, Кимун, юннаньського).
- Чайні суміші .
Дарджилінг зростає на однойменних індійських плантаціях. Це одна з дорогих, елітних різновидів чорного чаю.
Ассамський чай належить до великолистовим сортам. Його аромат не такий виражений, а смак більш міцний в порівнянні з Дарджилінг.
Кимун майже не продається в чистому вигляді. Зазвичай цей різновид використовується як основа при виробництві чайних сумішей, завдяки концентрованому, яскраво вираженого смаку і сильному аромату.
Лапсан Сушонг відрізняється від інших видів чорного чаю незвичайним ароматом, який отримують в процесі сушіння, шляхом змішування чайного листя і соснових голок.
Сиккимській сорт досить новий. За своїми характеристиками він в рівній мірі нагадує Дарджилінг і Ассам.
При виборі чорного чаю слід звертати увагу на однорідність, колір і сгортуємість листя, аромат чайного сировини. У високоякісного чаю чаїнки сильно закручені. Вони темного, майже чорного кольору, мають однакову величину і характерний для чаю аромат без запаху гару.
Увага! Вирішуючи, який чай корисніший — листовий або в пакетиках, важливо пам’ятати, що в чайних пакетиках випускається дрібно листовий чай, отриманий із залишків чайного виробництва.
Інші сорти чаю
Для того щоб визначити який чай корисніший для організму, крім класичного чорного і зеленого, слід розглянути і інші, що набирають все більшої популярності види чаю.
Ройбуш — чагарник, листя якого використовують при виробництві цього напою, виростає в Південній Африці. У його складі відсутній кофеїн, зате міститься багато вітаміну С, залізо, цинк, магній, фтор і калій. Ройбуш омолоджує організм, нормалізує структуру кісткової тканини, виводить шлаки і активізує обмінні процеси. Цей чай корисний і для дітей, і для літніх людей.
Мате — парагвайський напій, що допомагає організму відновити захисні функції, позбутися нервозності і поліпшити психоемоційний стан. У зв’язку з тим, що він нормалізує роботу серця і знижує тиск — це корисний чай для гіпертоніків. Мате не рекомендується пити маленьким дітям і вагітним, людям, що мають проблеми з нирками.
Каркаде — вироблений з квітів гібіскуса яскравий пурпурний напій, який завдяки своєму кислуватий смак добре втамовує спрагу і може вживатися як в холодному, так і в гарячому вигляді. Цей чай зміцнює стінки судин, є хорошим профілактичним засобом від простудних захворювань, знімає нервову напругу і підвищує опірність організму. Каркаде збільшує кислотність, тому людям з хронічними шлунковими захворюваннями слід утриматися від вживання цього напою.
Жовтий чай — один з найбільш незвичайних чайних напоїв, вироблений з насіння пажитника. У його смаку відчуваються шоколадно-ванільні нотки і тонке післясмак горіха. У складі жовтого чаю багато корисних речовин і вітамінів, завдяки чому він є прекрасним протизапальним, імуностимулюючу, тонізуючу і жарознижуючим засобом. Цей напій особливо корисний для жінок — він допомагає при лікуванні ряду захворювань, пов’язаних зі статевою системою, і знімає характерні для клімаксу симптоми.
Білий чай виробляють тільки з молодих нирок і верхніх листків чайного куща. У ньому зберігається велика кількість мінеральних елементів, ефірних масел і кофеїну. Білий чай очищає організм, є хорошим антидепресантом, має антибактеріальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях. Крім того, це найкорисніший чай для схуднення, оскільки він спалює жири і перешкоджає їх повторному відкладенню.
Фруктовий чай — цей чай складається з фруктів і ягід, листя і квітів плодових дерев, різних ароматизаторів і натуральних добавок. Основою для більшості фруктових напоїв стають листя гибискуса, тому вони нормалізують тиск, знижують рівень холестерину, добре втамовують спрагу і зміцнюють імунітет.
Молочний улун — нехарактерний для чаю смак молока обумовлений обробкою чайного листя молочним екстрактом. Він багатий на вітаміни і антиоксиданти, мінералами і ефірними маслами. Чай сприяє регенерації клітин, зміцнює судини і нормалізує обмін речовин. Він добре розщеплює жири і звільняє організм від шлаків.
Рада! Перш ніж експериментувати з новими незнайомими сортами чаю, переконайтеся, що у вас все в порядку з шлунково-кишкового тракту, печінкою, нирками та іншими внутрішніми органами!
Запам’ятайте: чай — це не просто напій, він може як допомогти, так і серйозно зашкодити організму!
Чай і різні добавки до нього — від класики до екзотики
Підвищити корисні або поліпшити смакові властивості чаю можна за допомогою різних натуральних добавок.
Серед найбільш поширених можна виділити наступні:
- М’ята.
- Імбир.
- Жасмин.
- Чайна троянда.
- Лимон.
- Ягоди.
ятні чаї знімають втому і заспокоюють нерви, знижують температуру і позбавляють від ломоти в суглобах.
Говорячи про те, який чай корисніший для чоловіків, в першу чергу варто згадати про імбирний напій. Протертий і залитий окропом корінь імбиру благотворно впливає на потенцію, а також прекрасно бадьорить і зігріває організм.
Жасмин допомагає підвищити тиск, а чайна троянда покращує роботу щитовидної залози і нормалізує рівень гемоглобіну.
лимон і ягоди — незамінні добавки в період простудних захворювань і авітамінозу. Вони допомагають при грипі, застосовуються для боротьби з кашлем, зміцнюють імунітет і служать для профілактики бактеріальних і вірусних захворювань.
Додана в чай кориця виводить з організму токсини і нормалізує рівень цукру, а напій з додаванням анісу служить ліками від головного болю і допомагає легше переносити напади астми.
Кожен чай по-своєму неповторний і унікальний, але всі вони при правильному заварюванні і помірному вживанні здатні поліпшити стан здоров’я і справити позитивний вплив на роботу організму. Тому вирішувати який чай найкорисніший слід виходячи з конкретної ситуації та особистих уподобань.