Поради

Який чай корисніший: користь і шкода всіх видів чаю в одній таблиці

Чай — це не має аналогів тонізуючий напій, з неповторним смаком і яскравим, насиченим ароматом. Він зміцнює імунітет, нормалізує тиск, покращує травлення і омолоджує організм. Згідно з європейською класифікацією виділяють п’ять основних видів цього напою. Щоб розібратися, який чай корисніший, слід детально вивчити кожен з них.

Зелений і чорний чай — користь і шкода

У чорного і зеленого чаю багато спільного — для їх виробництва використовується однакове сировину, в обох напоях містяться антиоксиданти, дубильні речовини, корисні для організму вітаміни. Вони надають силу, бадьорість, стимулюють і стабілізують обмінні процеси .

У той же час листя для приготування чорного і зеленого чаю обробляють різними способами. Тому процентний вміст корисних речовин, смак, колір і аромат у них будуть відрізнятися.
Показник Чай чорний Чай зелений Хімічний склад Антиоксиданти 9 % 30% Алкалоїди 1,5% -4% 2% -3% Теофлавіни 4% не містяться Р-активні сполуки 10% 20% Органолептичні показники Колір Коричнево-червоний або помаранчевий. Світлий, зеленуватий з золотистим відтінком. Смак Різкий, насичений, без гіркоти, з легким солодким присмаком. М’який, слідкувати-терпкий, з бальзамічним присмаком. Аромат Яскравий, смолистий, з відтінками квітів і меду. Свіжий, кислуватий, з трав’яними, деревними і горіховими нотками. Корисні властивості Підвищує концентрацію уваги, стимулює травлення, знищує бактерії, розширює судини, покращує кровообіг, виводить важкі метали, знижує ризик появленіяракових клітин і розвитку онкологічних захворювань. Стабілізує роботу нервової системи, заспокоює і розслабляє, прибирає набряки, зміцнює і робить більш еластичними стінки судин, знижує рівень холестерину в крові, уповільнює процеси старіння, знімає запалення, рекомендований при діабеті і шлункових захворюваннях, покращує зір, знижує прояви мастопатії. Протипоказання Надмірне вживання може викликати тахікардію і запаморочення, сприяє відкладенню солей, стає причиною різких перепадів настрою і синдрому хронічної втоми, підвищує кислотність, активізує внутрішньоочний тиск. Не рекомендований при виразці шлунка, глаукомі, підвищеній чутливості до кофеїну. Шкідливий у великих кількостях, вимиває кальцій і провокує розвиток остеопорозу, має проносну дію, викликає печію, може негативно відбиватися на роботі щитовидної залози та ендокринної системи.
Обидва напої можуть здійснювати як позитивний, так і негативний вплив практично на всі органи. Тому сказати однозначно, який чай корисніший, чорний або зелений, не можна. Все залежить від індивідуальних особливостей організму і сприйнятливості до компонентів, що містяться в чаї.

Цікаво почути думку експерта, дієтолога традиційної китайської медицини Олесі Олександрівни Поранений, м Саратов:
«У традиційній китайській медицині, яку практикую я, кожен вид продукту або напою має свої властивості — енергетичні, смакові і теплові. Сьогодні я б хотіла сказати кілька слів про чаях.

ЧАЙ ЗЕЛЕНИЙ

1. Відновлює і нормалізує сечовипускання.
2. Виводить вологість і вогкість, тому, зокрема, від нього худнуть.
3. Очищає серце від вогню і спека.
4. Енергетично холодний.

Що означає енергетично холодний? Це означає, що його слід пити в спеку! Або ж при високій температурі. Але зовсім він недоречний взимку! Великими обсягами його не п’ють, а тільки маленькими чашечками з інтервалом в 15-20 хвилин. Зелений чай треба пити теплий. Гарячим пити немає сенсу, а холодним взагалі не можна. Пити його тільки вдень, не можна пити натщесерце, і не можна пити багато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна їсти на пізню вечерю - варіанти вечірнього меню проти ночі

ЧАЙ ЧОРНИЙ І пуер

1. Зміцнює селезінку і шлунок.
2. Виводить вологість.
3. Енергетично гарячий.

Ці чаї, навпаки, енергетично гарячі! Тому вони доречні взимку, а також є хороший рецепт, при перших ознаках застуди: на 200 гр. гарячого чорного чаю, ½ чайної ложки сухого імбиру, ½ чайної ложки сухої меленої кориці і мед за смаком. Випити перед сном. Але після цього напою мінімум 6 годин не можна виходити на вулицю, на протяг і навіть просто в холодне приміщення. Цей чай сприяє відкриттю пір, вигнання проникли в організм патогенів та холоду. А якщо вийти після нього на холод з відкритими порами — то захворіти можна ще більше!

Що хотілося б додати про чаях? У Китаї є така приказка: «Вода до їжі золото, під час їжі срібло, а після їжі залізо»! Тому не потрібно відразу після прийому їжі пити напої, тим більше що містять тоніни! Чому? Відповідь криється в складі шлункового соку!

Шлунковий сік складається з пепсину та соляної кислоти! Тоніни, що містяться в чаї, негативно впливають на пепсину. Шлунок починає погано перетравлювати їжу. Якщо шлунку складно перетравлювати їжу він виділяє більше соляної кислоти, так як у нього немає зубів. А це негативно впливає на слизову шлунка. Попити чай після їжі можна не раніше ніж через годину! »
Можливо буде цікаво: Як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви

Сорти зеленого чаю і секрети вибору

Зелений чай користується великою популярністю, завдяки тонкому смаку і корисних речовин, що входять до його складу.

Асортимент цього напою представлений великою кількістю різновидів, серед яких найвідомішими вважаються:

  • Ганпаудер — найпопулярніший різновид зеленого чаю. Це міцний напій з терпким смаком і м’яким ароматом.
  • Сенча — при виробництві цього сорту, чайне листя пропарюють, а не обсмажують. У ньому міститься велика кількість вітамінів. Напій відрізняється насиченим, обволакивающим ароматом і ніжним, трохи терпким смаком.
  • Шенпуер — сильний природний енергетик з яскравим, багатогранним смаком і густим ароматом меду і чорносливу. Смак чаю залежить від витримки і правильної заварки.
  • Бі Ло Чунь — плантації, де вирощують чай, ростуть разом з плодовими садами, тому в ньому відчувається аромат квітучих абрикос і персиків, а освіжаючий смак асоціюється з сухофруктами.
  • Лунг Чінг — світлий ароматний тонізуючий напій з вираженим динно-горіховим післясмаком.
  • Мао Фен — напій з ніжним квітковим смаком і приємним солодкуватим ароматом.Вибираючи зелений чай, потрібно звертати увагу на колір і вологість листя, зовнішній вигляд і присутні в ньому сторонні домішки.
    Занадто сухе або вологе, темного кольору листя вказують на погану якість чаю. При дотриманні всіх технологій зберігання і виробництва, чайне листя матимуть насичений зелений або оливковий колір, а вологість становитиме від трьох до шести відсотків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Как выбрать женский комбинезон

Важливо! Якщо чай легко перетирається пальцями — він пересушене, а якщо листя мають різний колір — це суміш з різних врожаїв.

Кількість домішок в чаї не повинно перевищувати 5%. Смак і аромат напою залежать від того, наскільки щільно скручені листя. При більш тугому скручивании збільшується фортеця, а при слабкому — аромат.

Як правильно вибирати чорний чай — який він буває?

Чорний чай проходить повний цикл ферментації, завдяки чому набуває властиві йому смакові якості і неповторний аромат.

Сорти чаю поділяються на:

  1. Індійський (Дарджилінг, Сиккимській і Ассамський) .
  2. Китайський (Лапсан Сушонг, Кимун, юннаньського).
  3. Чайні суміші .

Дарджилінг зростає на однойменних індійських плантаціях. Це одна з дорогих, елітних різновидів чорного чаю.

Ассамський чай належить до великолистовим сортам. Його аромат не такий виражений, а смак більш міцний в порівнянні з Дарджилінг.

Кимун майже не продається в чистому вигляді. Зазвичай цей різновид використовується як основа при виробництві чайних сумішей, завдяки концентрованому, яскраво вираженого смаку і сильному аромату.

Лапсан Сушонг відрізняється від інших видів чорного чаю незвичайним ароматом, який отримують в процесі сушіння, шляхом змішування чайного листя і соснових голок.

Сиккимській сорт досить новий. За своїми характеристиками він в рівній мірі нагадує Дарджилінг і Ассам.

При виборі чорного чаю слід звертати увагу на однорідність, колір і сгортуємість листя, аромат чайного сировини. У високоякісного чаю чаїнки сильно закручені. Вони темного, майже чорного кольору, мають однакову величину і характерний для чаю аромат без запаху гару.

Увага! Вирішуючи, який чай корисніший — листовий або в пакетиках, важливо пам’ятати, що в чайних пакетиках випускається дрібно листовий чай, отриманий із залишків чайного виробництва.

Інші сорти чаю

Для того щоб визначити який чай корисніший для організму, крім класичного чорного і зеленого, слід розглянути і інші, що набирають все більшої популярності види чаю.

Ройбуш — чагарник, листя якого використовують при виробництві цього напою, виростає в Південній Африці. У його складі відсутній кофеїн, зате міститься багато вітаміну С, залізо, цинк, магній, фтор і калій. Ройбуш омолоджує організм, нормалізує структуру кісткової тканини, виводить шлаки і активізує обмінні процеси. Цей чай корисний і для дітей, і для літніх людей.

Мате — парагвайський напій, що допомагає організму відновити захисні функції, позбутися нервозності і поліпшити психоемоційний стан. У зв’язку з тим, що він нормалізує роботу серця і знижує тиск — це корисний чай для гіпертоніків. Мате не рекомендується пити маленьким дітям і вагітним, людям, що мають проблеми з нирками.

Каркаде — вироблений з квітів гібіскуса яскравий пурпурний напій, який завдяки своєму кислуватий смак добре втамовує спрагу і може вживатися як в холодному, так і в гарячому вигляді. Цей чай зміцнює стінки судин, є хорошим профілактичним засобом від простудних захворювань, знімає нервову напругу і підвищує опірність організму. Каркаде збільшує кислотність, тому людям з хронічними шлунковими захворюваннями слід утриматися від вживання цього напою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильне харчування допомогло мені справити з синдромом дірявого кишечника

Жовтий чай — один з найбільш незвичайних чайних напоїв, вироблений з насіння пажитника. У його смаку відчуваються шоколадно-ванільні нотки і тонке післясмак горіха. У складі жовтого чаю багато корисних речовин і вітамінів, завдяки чому він є прекрасним протизапальним, імуностимулюючу, тонізуючу і жарознижуючим засобом. Цей напій особливо корисний для жінок — він допомагає при лікуванні ряду захворювань, пов’язаних зі статевою системою, і знімає характерні для клімаксу симптоми.

Білий чай виробляють тільки з молодих нирок і верхніх листків чайного куща. У ньому зберігається велика кількість мінеральних елементів, ефірних масел і кофеїну. Білий чай очищає організм, є хорошим антидепресантом, має антибактеріальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях. Крім того, це найкорисніший чай для схуднення, оскільки він спалює жири і перешкоджає їх повторному відкладенню.

Фруктовий чай — цей чай складається з фруктів і ягід, листя і квітів плодових дерев, різних ароматизаторів і натуральних добавок. Основою для більшості фруктових напоїв стають листя гибискуса, тому вони нормалізують тиск, знижують рівень холестерину, добре втамовують спрагу і зміцнюють імунітет.

Молочний улун — нехарактерний для чаю смак молока обумовлений обробкою чайного листя молочним екстрактом. Він багатий на вітаміни і антиоксиданти, мінералами і ефірними маслами. Чай сприяє регенерації клітин, зміцнює судини і нормалізує обмін речовин. Він добре розщеплює жири і звільняє організм від шлаків.

Рада! Перш ніж експериментувати з новими незнайомими сортами чаю, переконайтеся, що у вас все в порядку з шлунково-кишкового тракту, печінкою, нирками та іншими внутрішніми органами!

Запам’ятайте: чай — це не просто напій, він може як допомогти, так і серйозно зашкодити організму!

Чай і різні добавки до нього — від класики до екзотики

Підвищити корисні або поліпшити смакові властивості чаю можна за допомогою різних натуральних добавок.

Серед найбільш поширених можна виділити наступні:

  • М’ята.
  • Імбир.
  • Жасмин.
  • Чайна троянда.
  • Лимон.
  • Ягоди.

ятні чаї знімають втому і заспокоюють нерви, знижують температуру і позбавляють від ломоти в суглобах.

Говорячи про те, який чай корисніший для чоловіків, в першу чергу варто згадати про імбирний напій. Протертий і залитий окропом корінь імбиру благотворно впливає на потенцію, а також прекрасно бадьорить і зігріває організм.

Жасмин допомагає підвищити тиск, а чайна троянда покращує роботу щитовидної залози і нормалізує рівень гемоглобіну.

лимон і ягоди — незамінні добавки в період простудних захворювань і авітамінозу. Вони допомагають при грипі, застосовуються для боротьби з кашлем, зміцнюють імунітет і служать для профілактики бактеріальних і вірусних захворювань.

Додана в чай ​​кориця виводить з організму токсини і нормалізує рівень цукру, а напій з додаванням анісу служить ліками від головного болю і допомагає легше переносити напади астми.

Кожен чай по-своєму неповторний і унікальний, але всі вони при правильному заварюванні і помірному вживанні здатні поліпшити стан здоров’я і справити позитивний вплив на роботу організму. Тому вирішувати який чай найкорисніший слід виходячи з конкретної ситуації та особистих уподобань.

Схожі статті

Газована вода — користь чи шкода для організму?

elena elena

Артроскопия сустава

admin

Навіщо потрібен креатин і наскільки він безпечний?

elena elena

Їжа для розуму, або як харчування впливає на мозкову активність?

elena elena

Які квіти можна і потрібно їсти, або що таке квіти Суперфуд

elena elena

Правильне харчування при і після інсульту — чому це так важливо?

elena elena

Стомився? З’їж горішок! 20 продуктів, які заряджають енергією

elena elena

Алергія на продукти у вагітних і годуючих грудьми — здорове харчування мам

elena elena

Пити чи не пити свіжовичавлений сік? Вся правда про натуральних соках: користь і шкода

elena elena

Залишити коментар