Кисломолочні продукти присутні в раціоні майже кожної людини, а їх користь відома багатьом. Проводять їх сквашиванием, при якому молочну основу з’єднують з кисломолочними бактеріями. Існує багато різновидів цих продуктів, починаючи з тих, що ми бачимо кожен день в магазинах, і закінчуючи екзотичними видами, які прийшли з інших країн. Всі вони по-різному впливають на організм і мають свої корисні властивості. Але першочергове завдання при покупці того чи іншого кисломолочного продукту визначити, наскільки якісний продукт ви берете. І тільки потім вже можна говорити про його користь чи шкоду.
Кисломолочні продукти — їх корисні і шкідливі властивості
Страви з молока і кисломолочних продуктів міцно увійшли в наше життя, і якщо раніше «кісломолочка» виходила випадковим чином, тому що не було місця, де молоко можна було б зберігати, і воно починало бродити. То тепер кисломолочні продукти виготовляються спеціально шляхом зброджування кип’яченого молока. При цьому в нього додають концентрат молочнокислих бактерій.
Після такого процесу продукт набуває незвичайний, кисло-солодкуватий смак, а також стає густим.
Щоб відповісти точно на питання про те, кисломолочні продукти — це якісь продукти, потрібно розглянути способи, за допомогою яких молоко в них перетворюється:
- продукти, що виходять шляхом зброджування молока . При цьому білок казеїн розпадається, тобто молочний цукор стає молочною кислотою, завдяки чому виникає кислуватий смак. Так виготовляють сметану, сир, йогурти, ряжанку.
- Продукти, які є результатом змішаного бродіння — молочнокислого і спиртового. При цьому виробляється не тільки молочна кислота, але також спирт. Сюди відносяться в першу чергу незвичайні різновиди типу кумису, а також кефір.
Процентний вміст спирту при застосуванні другої технології маленьке, тому не варто турбуватися про його вплив на здоров’я.
Порада: дітям кефір до трьох років краще не давати. Через не значного, але все ж, спиртового змісту в його складі.
Таблиця нижче допоможе вам розібратися в різноманітті кисломолочних продуктів і їх користі і шкоди:
Вид продукту Технологія виготовлення Корисні властивості Шкідливі властивості Кефір Змішане бродіння, причому відсоток спирту безпосередньо після виготовлення дуже маленький. За оздоровлюючий ефект перевершує інші завдяки присутності в складі потрібних для організму елементів: білків, жирів, вуглеводів, а також бактерій і грибів.
Добре засвоюється, тому підходить для дієт. Добре впливає на шлунково-кишкового тракту, знезаражує кишечник.
Вживання кефіру перед їжею допомагає краще засвоювати вітаміни та інші речовини, що надходять разом з їжею.
Допомагає при отруєнні алкоголем. Впливаючи на організм, розслаблює його, тому краще утриматися від кефіру перед важливою подією.
Не підходить для маленьких дітей.
Є проносним. Ряжанка Є різновидом йогурту, але без смакових добавок. Ряжанку виготовляють з жирного коров’ячого молока, яке обробляють при високих температурах протягом тривалого часу і квасять закваскою з культур молочнокислого стрептокока. На відміну від молока, більш легкий продукт, добре засвоюється. У ряжанка міститься велика кількість корисних елементів, в першу чергу калію (чверть денної норми) і фосфору (20% норми).
Містить в собі гликотоксини, які виходять при обробці. Вони можуть травмувати судини, нерви і інші органи, якщо вживати ряжанку в великих кількостях.
А також може нашкодити організму молочна кислота. Сир Виготовляється сквашиванием молока, при цьому вилучається сироватка. У складі присутні білки, мінерали (калій, фосфор, кальцій), вітаміни. Має низьку калорійність і легко засвоюється.
Допомагає боротися із зайвою вагою, так як буквально «розчиняє» жири.
Чи корисний при проблемах з печінкою, гіпертонії і атеросклерозі.
Нормалізує рівень гемоглобіну, зміцнює кістки, підтримує нервову систему.
Сир в першу чергу потрібно їсти жінкам і дітям. Швидкопсувний продукт. Якщо були порушені терміни придатності або сир проводився не в стерильних умовах, то його вживання може призвести до серйозних проблем з травленням.
Йогурт Для виробництва йогурту використовують пастеризоване молоко, яке квасять при температурі 40-45 ° С.
Для закваски використовуються молочнокислі стрептококи і болгарська паличка.
Традиційно натуральний йогурт не містить в собі підсолоджувачі та інші добавки. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, нирок, зміцнює суглоби, імунітет, краще протікають обмінні процеси.
В натуральному йогурті присутні вуглеводи, кальцій, вітаміни групи В.
Очищає організм від токсинів. Добре підходить для спортсменів і людей, які дотримуються дієти, так як молочні білки і кальцій ущільнюють м’язові волокна.
Обволікає слизові оболонки, тому допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Зараз продаються в основному ненатуральні йогурти, які можуть принести більше шкоди, ніж користі.
Навіть натуральні фруктові добавки після обробки можуть викликати метеоризм. Сметана Сметану виготовляють з жирного молока, від якого відокремлюють вершки і потім квасять за допомогою кисломолочних бактерій. Завдяки збалансованому складу сметана засвоюється дуже легко.
Покращує роботу головного мозку, м’язів, надає сили. Корисна для дітей, так як забезпечує їх кальцієм.
Маски з сметани добре впливають на шкіру. Допомагає при сонячних опіках. Але так само швидко псується, тому не можна вживати несвіжу сметану.
Протипоказана при проблемах з печінкою, зайвій вазі і гіпертонії. Кумис До знежиреному молоку додають сироватку і цукор, потім пастеризують, квасять за допомогою дріжджових грибків і ацидофільної палички. Через це кумис містить досить велику кількість спирту. Корисний завдяки вітамінів та мінеральних речовин в складі. Покращує якість шлункового соку. Кумис рекомендують пити після антибіотиків, так як він позитивно впливає на мікрофлору кишечника. Містить природний антибіотик, який допомагає в боротьбі з туберкульозом.
Зміцнює імунітет. Через вміст спирту від кумису краще відмовитися дітям і вагітним жінкам.
Айран Використовується коров’яче, козяче або овече молоко, до якого додаються дріжджі. Містить багато вітамінів, аскорбінову кислоту.
Бета-каротин сприяє відновленню зренія.Полезен при хворобах шлунка, частих запорах. Не варто вживати при гастриті, виразці дванадцятипалої кишки або шлунка. Мацон Кисломолочний продукт грузинської та вірменської кухні. Виготовляється з знежиреного або розведеного молока корів, кіз або овець. У Вірменії квасять за допомогою ацидофільноїпалички, в Грузії — болгарської. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, обмінні процеси, підтримує серцево-судинну систему. Допомагає знизити вагу, позбутися від алкогольної інтоксикації. Протипоказаний, якщо є хвороби шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються підвищеною кислотністю. Варенец Проводять з стерилізованого або топленого молока, які квасять за допомогою стрептокока і болгарської палички. Близький до ряжанка, технологія цих кисломолочних продуктів схожа. Зміцнює імунітет, корисний для зубів, тому що містить кальцій і фосфор. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, підтримує організм в цілому, виводить токсини. Може викликати здуття живота.
Звичайно, це далеко не повний перелік кисломолочних продуктів. Їх дуже багато і вмістити все в одну таблицю не представляється можливим. Більш того, у кожного народу існують свої особливості приготування кисломолочних продуктів. У таблиці представлені найбільш поширені.
Коментар спеціаліста:
«У чому користь кисломолочних продуктів — запитують мене часто мої пацієнти. Пояснюю: у кисломолочних продуктів є і корисні, і шкідливі властивості, як і всіх інших продуктів.
Користь в тому, що молочні білки в кисломолочних продуктах присутні в уже частково розщепленому стані, той же, для прикладу, стакан кефіру в порівнянні з молоком, засвоїться в два рази швидше і на 90% проти 30%. А також чудово засвоюється кальцій. І те й інше життєво необхідно для функціонування серцево-судинної та нервової системи людини. Так можна назвати такі продукти корисними? Безумовно.
А коли шкідливі кисломолочні продукти?
Незважаючи на незаперечну користь кисломолочних продуктів, їх вживання слід обмежити або, щонайменше, вибирати їх знежирені версії, при таких захворюваннях:
- атеросклероз.
- гепатит.
- гіпертонія.
- ожиріння.
- захворювання печінки і жовчних шляхів.
При гастриті (з будь-якої кислотністю) і виразці не рекомендується пити кефір і ацидофілін. Решту продуктів шкоди не заподіють, за умови, що ви будете їх грамотно вибирати, але найкраще при цих захворюваннях використовувати кисломолочну закваску або кисле молоко.
Потрібно завжди пам’ятати про те, що смачні, корисні і безпечні тільки якісні і свіжі кисломолочні продукти ».
Тетяна Яковлєва, дієтолог-нутриціології, м Архангельськ
Справжні і «несправжні» продукти — вибір і термін придатності
Вибір правильного кисломолочного продукту дуже важливий, так як зараз в багато з них додають різні консерванти, барвники, за рахунок яких збільшується термін зберігання і змінюється смак продукту. Але всі ці добавки зменшують користь «кісломолочку» і навіть можуть нашкодити.
При виборі продукту звертайте увагу на наступне:
- Термін зберігання . У натурального продукту він невеликий, в іншому випадку в складі присутні консерванти. І також не варто купувати ті, у яких термін придатності майже закінчився. У кисломолочних продуктів з часом властивості можуть змінюватися, наприклад, в кефірі підвищується вміст спирту.
- Склад . У ньому має бути мінімум інгредієнтів, без барвників, стабілізаторів та іншого. Наприклад, натуральна сметана містить тільки вершки і закваску.
- Незвичайний запах або смак . Свіжий продукт не повинен пахнути цвіллю або гірчити.
- Не дивлячись на те, що молоко перед виготовленням кисломолочного продукту пастеризують, пастеризація самої «кісломолочку» не допускається .
Рада: найкраще купувати продукцію вже відомого і перевіреного виробника, але в кожному конкретному випадку все одно перевіряйте якість і термін придатності.
у натурального продукту термін придатності повинен становити два-три дні, в крайньому випадку — тиждень. Максимальна температура зберігання — від 2 до 6 градусів, якщо на упаковці вказані інші значення (до 25 градусів), то продукт був термічно оброблений.
Скільки і які кисломолочні продукти можна їсти при різних хронічних захворюваннях?
При багатьох хворобах кисломолочні продукти не тільки дозволені, а й використовуються як лікарський засіб. Але потрібно знати точно, чи можна кисломолочні продукти при тому чи іншому захворюванні.
Так, при дисбактеріозі лікарі прописують курс спеціальних йогуртів та кефіру, завдяки їм поліпшується співвідношення шкідливих і корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті.
Увага! Найкорисніші кисломолочні продукти в разі дисбактеріозу ті, що мають в назві приставку «біо».
А також можна вводити в раціон сметану.
«кісломолочку» часто застосовують у випадках, коли людина страждає алергією на молоко. Через розщепленого білка ці продукти не викликають алергічних реакцій, але буває і протилежна ситуація, особливо у маленьких дітей.
Вам буде цікаво: Молочні продукти при алергії: яке воно — життя без молока?
Можна чи ні кисломолочні продукти при панкреатиті? Все залежить від стадії хвороби:
- У період загострення дозволено вживання невеликої кількості продуктів, причому краще вибирати сир (з 4-5 дня хвороби) і кефір (через тиждень). Через два тижні можна додавати і інші.
- Під час ремісії обов’язкові для хворого кисломолочні продукти і страви з них, але потрібно вибирати найсвіжіші і якісні.
Деякі можуть позитивно позначитися на зайвій вазі . В першу чергу такими властивостями володіє сир.
Обов’язково потрібно ввести в раціон кефір і йогурти з лакто- і біфідобактеріями після лікування антибіотиками , щоб організм міг відновитися після загибелі корисних бактерій в шлунково-кишковому тракті.
Завдяки тому, що вони легко засвоюються і дають багато сил, кисломолочні продукти добре підходять під час грипу, застуди, коли у людини підвищується температура .
Вибір продуктів при гастриті залежить від виду захворювання. Якщо кислотність знижена, то можна вживати майже всю «кісломолочку», крім жирних вершків, так як дієта повинна бути націлена на вироблення шлункового соку з підвищеною кислотністю.
Увага! Кисломолочні продукти при гастриті з підвищеною кислотністю заборонені майже всі, крім йогурту, щоб вони не приводили до ще більшої кислотності.
Існують хвороби, при яких молоко і кисломолочні продукти майже повністю виключаються:
- Непереносимість лактози.
- Ниркові хвороби (категорично заборонений творог).
- Виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.
Але не варто зловживати таким харчуванням. Так, в добу можна вжити 300-400 г йогурту, кефіру або ряжанки, 50-70 г сметани, сиру 100-200 г.
Користь кисломолочних продуктів відома давно. У порівнянні з цільним молоком вони засвоюються набагато легше і рідше призводять до алергічних реакцій, тому ідеально підходять для більшості дієт. Всі продукти мають різні властивості, які потрібно враховувати при складанні меню, а також протипоказаннями. Велику роль відіграє правильний вибір кисломолочного продукту. Обов’язково дивіться на термін придатності і тривалість зберігання продукту, а також на його склад. Пам’ятайте, що ваше здоров’я у ваших руках!