Кухня в Італії по праву вважається одним з національних надбань, а страви італійської кухні різних регіонів відображають їх особливості. Так південна кухня насичена морепродуктами, рибою, овочами та фруктами. У ній використовується оливкова олія і практично ніколи — тваринні жири. На півночі країни переважають м’ясні страви і риба, з жирів перевага віддається вершковому маслу. Загальною любов’ю всій Італії є помідори. Їх їдять сирими, в’яленими, маринованими, солоними, копченими. З помідор роблять пюре, томатну пасту, сік і варення. Секретом чарівності італійської кухні є приготування апетитних страв з простих продуктів. Про все це докладно в даній статті.
М’ясні делікатеси і страви на кожен день
Найбільш багатий вибір м’ясних страв в регіональній кухні Північної Італії, які завдяки своєму незабутньому смаку отримали широку популярність не тільки по всій Італії, але і за її межами.
Так, П’ємонт є батьківщиною маринованої телятини з найніжнішим кремовим соусом, який готують з тунця.
Ломбардія з її розвиненим тваринництвом подарувала світові оссобуко , а м’ясні страви тут гасять у вині.
Трентіно знаменитий традиційним шпиком і пирогом з ковбасками (смакафан).
Головним продуктом регіону Емілія-Романья є м’ясо — це він є батьківщиною дзампоне ( фарширована свиняча нога), прошутто-ді-Парма (пармська шинка) і лазаньї.
До традиційних м’ясних страв італійської кухні, які обов’язково потрібно спробувати відносяться:
Лазанья
Існує безліч різновидів, її роблять як м’ясну, так і з сиром, овочами, маку ронамі, грибами або десертну з полуницею.
Класичний м’ясний варіант — лазіння з соусом бешамель. Вона проста у виготовленні і настільки популярна, що це блюдо італійської кухні готують в домашніх умовах по всьому світу.
Оссобуко
Основою страви є теляча гомілка з товстої мозкової кісткою, яка довго гаситься у вині разом з овочами. Незадовго до готовності в м’ясо додають часник, петрушку, мелений чорний перець і цедру лимона.
Приготоване таким чином м’ясо володіє яскравим смаком і тане в роті. Гарніром до оссобуко подають різотто, поленту або овочі.
Прошутто — італійська шинка
Цей національний делікатес настільки є предметом гордості італійців, що вони створили в Лангірано (регіон Емілія-Романья, батьківщина прошутто) Музей прошутто. Експозиція розкриває історію появи продукту, технологію і особливості вибору сировини.
При музеї працює невеликий магазин, де всі бажаючі можуть придбати цей делікатес.
На початку вересня в Лангірано проводять щорічний Фестиваль прошутто, де за тиждень учасники з’їдають близько тонни делікатесу.
Відомо 7 різновидів прошутто, які відрізняються:
- географічним місцем виробництва.
- використовуваним сировиною : порода свиней, вік і особливості кормів.
- специфічної рецептурою — використовувані для засолу прянощі і час дозрівання.
Незважаючи на назву, жоден з 7 видів прошутто не є шинкою в загальноприйнятому сенсі. Ці складні в приготуванні страви італійської кухні по суті сиро в’ялений свинячий окіст з тривалою і складною технологією.
Найбільшу популярність отримала прошутто-ді-Парма, яку виробляють в провінції Парма. Для її виготовлення використовують тільки свинину і сіль, а сам процес триває близько року. М’ясо прошутто-ді-Парма має червоний натуральний колір і відрізняється інтенсивним солодкуватим смаком.
Паста — кулінарний символ Італії
Макаронні вироби є невід’ємною частиною італійської культури. Сьогодні промисловість випускає і експортує понад 350 різноманітних видів пасти.
Вона відноситься до найпопулярніших страв італійської кухні, які можна без особливих навичок приготувати в домашніх умовах.
Найвідоміші пасти:
- Ніжна паста фетучіні з креветками — для приготування використовують макаронні вироби у вигляді довгих стрічок, фетучіні, відварені або смажені креветки будь-якого розміру і вершковий соус.
- паста болоньєзе — обсмажений свинячо-яловичий фарш гасять з овочами в томатному соку, після готовності змішують з відвареними спагеті.
- Паста карбонара — класичне гаряче блюдо італійської кухні — її готують з спагетті, обсмаженого бекону і соусу з вершків і сиру.
Важливо! В Італії пасту готують тільки з твердих сортів пшениці.
Особливістю приготування страв італійської кухні є використання величезної кількості пряних спецій.
Найбільшою популярністю користується:
- орегано.
- базилік.
- майоран.
- чебрець.
Крім трав італійці використовують фенхель: один або в поєднанні з каштанами або оливками, його додають до свинини і грибам.
Для додання страві пікантності використовують піппероні — дуже гострий червоний перець.
Каперси — ще одна родзинка кухні Італії. Солоні або мариновані пуп’янки багаті ефірними маслами, йодом і містять необхідні людині мікроелементи. Їх додають в готові страви з риби і яловичини.
Порада: каперси можна піддавати заморожуванню або термообробці — вони втратять свої властивості.
Ризотто — неймовірно смачно
Смачні страви італійської кухні з рису популярні не менше пасти і настільки ж різноманітні.
Особливість різотто — поетапна технологія приготування рису:
- сухий рис обсмажують на оливковій (або вершковому) олії.
- частинами вливають киплячу воду або бульйон (м’ясний, рибний, овочевий), причому наступну частину рідини вливають тільки після того, як рис ввібрав попередню.
- по готовності рису — al dente — додають м’ясо, птицю, морепродукти, овочі, гриби або сухофрукти
в деяких регіонах прийнято додавати в готовий рис збите вершкове масло і тертий пармезан.
Найпопулярнішими є різотто по-міланськи, з грибами, з куркою і зеленню і з креветками.
Важливо! Для приготування різотто вибирають круглозерний крохмалистий рис — «Арбор», «Карнаролі», «Віалоне нано» — саме підвищений вміст крохмалю надає страві необхідну кремову консистенцію.
Сири Італії — продукт високого мистецтва
Італію неможливо уявити без сиру. У цій порівняно невеликій за площею країні виготовляють близько 600 сортів.
Ще в Римській імперії сироваріння вважалося високим мистецтвом, а сам сир подавався на столи патриціїв.
Про його цінності говорить той факт, що під час походу на Галію військо Цезаря захоплювало поряд з коштовностями і сири, щоб втридорога продати їх в Римі.
Найвідомішими сортами італійського сиру є:
- моцарелла — м’який сир прекрасно плавиться, ідеальний для піци.
- пармезан — твердий сир, має низький вміст лактози і жиру.
- Горгонзолла — містить благородну блакитну цвіль, яка надає сиру специфічний різкий смак.
- маскарпоне — ломбардійской вершковий сир з кремообразной текстурою, солодкий на смак. Ідеальний для бутербродів і десертів (чизкейки, Тірамісу).
- Скаморца — за формою головки маленькі і схожі на грушу, смак нейтральний, використовується в салатах, закусках і при приготуванні пасти.
Рецепти страв італійської кухні часто містять сир в тертому або нарізаному маленькими шматочками вигляді, для додачі специфічного оригінального смаку.
Екзотичні страви
Національні страви італійської кухні іноді настільки специфічні, що до них варто ставитися з часткою побоювання.
до найбільш незвичайним по виду або за інгредієнтами страв можна віднести наведені нижче.
Касу марцу
Серед жителів Сардинії величезною популярністю користується сир Касу марцу — назва якого перекладається як «гнилої сир». Продукт має смердючий запах, а всередині нього живуть черв’ячками. Їдять цей сир в Сардинії разом з черв’яками.
Касу марцу не вдасться знайти в інших регіонах Італії, а Євросоюз офіційно заборонив його ввезення на свою територію.
Млинці зі свинячої крові
Тасканія пропонує гостям регіону покуштувати млинці зі свинячої крові або пиріг з неї ж.
Хоча це блюдо готують вже кілька століть і воно міцно увійшло в ресторанні меню, більш апетитно виглядати воно не стало, та й смак далекий від незабутнього.
Лампредотто
Невелика булочка, в якій лежить зварена яловича тельбух стала традиційною стравою Флоренції.
Туристи, які наважилися спробувати даний делікатес, стверджують, що лампредотто при неапетитними відразливому вигляді смак має чудовий.
Порада: приймати рішення, пробувати чи ні місцеві делікатеси, слід виходячи зі здорового глузду і здібностей свого шлунка.
Десерти та морозиво
Десертні страви італійської кухні, рецепти яких включ ают крем з сиру — рікотти або маскарпоне — швидко завоювали популярність у всьому світі.
Приклади таких страв:
- тірамісу з горіхами і кремом з рікотти.
- шоколадний торт з кремом з маскарпоне.
Інший знаменитий десерт — Джелато, італійське морозиво.
Його люблять люди у всьому світі — фото цієї страви італійської кухні прикрашає обкладинки модних журналів.
Кінематограф теж не оминув своєю увагою джелато — наприклад, Джулія Робертс у фільмі «Їж, молись, кохай» їсть італійське морозиво в декількох сценах. А «Gelato al cioccolato »Пуппо, з однойменного альбому 1979 року народження, і до цього дня не втратила своєї чарівності.
Цікаво! Сучасний Джелато виготовляється промисловим способом, проте найсмачніше італійське морозиво і раніше робиться вручну.
Італійські напої
Італійські алкогольні напої широко відомі у всьому світі — дякувати за це слід сонячний клімат Італії, оригінальні сорти винограду і збереження традицій в виноробстві.
в кожному регіоні є свої сорти, такі як:
- червоні К’янті, Бароло, Бардоліно.
- білі Марсала, Гаві.
- ігристі Асті і Посекко.
- знамениті вермути Мартіні і Чинзано.
- лікери Амаретто, Кампари, Самбука , Лімончелло.
- міцна Граппа, виноградна горілка подвійної перегонки.
Традиційно, італійці п’ють напої в чистому вигляді або розведеними газованою водою, коктейлі для них не характерні.
З безалкогольних напоїв італійці п’ють мінеральну воду, Аранчату (аналог фанти, тільки натуральний), Санбіттер і Чінотто.
Санбіттер вельми популярний серед моло діжі Італії. Цей напій має виражений смак цитрусових з додаванням трав. Буває безбарвним, червоного і жовтого кольорів.
Чінотто — напій темного кольору з соку цитрусових плодів і рослинних екстрактів, віддалено нагадує кока-колу, але натуральний і набагато смачніше.
Італія — кавова країна
Улюблений напій італійців протягом усього дня — кава еспресо.
Цікаво! Італійці кави п’ють не в кафе або кав’ярнях, а в барах. Його замовляють, випивають біля стійки і йдуть. В Італії не прийнято брати кави з собою.
На основі базового еспресо бариста готує інші види:
- капучино — подвійний еспресо з молоком і піною.
- латте — де молока в 2 рази більше ніж кава.
- макиато — еспресо з ложкою або краплею молока.
- марочіно — еспресо з молочною піною.
- ристретто — міцний варіант еспресо.
у спекотні дні італійці п’ють шейкерато — збита в шейкері суміш еспресо, кубиків льоду і ванільного лікеру. Цей кавовий напій з пінистої структурою чудово освіжає у спекотні дні.
Що обов’язково варто спробувати
Що ж з кухні сонячної Італії слід обов’язково спробувати? У красивих назвах страв італійської кухні, наприклад, лоскріно-ді-Вінер або сальса-ді-Бурро аль-горгонцола так просто розгубитися.
Кухня Італії настільки різноманітна, що кожен знайде для себе свою улюблену страву. А для початку — кілька рекомендацій.
Піца
Напевно, саме відоме італійське блюдо. Рецептур налічується близько 2000, але найпопулярнішою вважається «Маргарита» і «Маринара».
Популярність до цієї страви прийшла завдяки королю Фердинанду II — пристрасному шанувальнику піци. З його легкої руки піцу стали подавати до королівських трапез.
А неаполітанська «Маргарита» своєю назвою зобов’язана Маргариті Савойської, дружини короля Умберто I — під час візиту в Неаполь для неї виготовили піцу за новим рецептом. Блюдо сподобалося королеві, і щасливий пиццайоло назвав піцу «Маргарита».
Цікаво! Неаполітанці так люблять піцу, що їдять її щодня.
Незважаючи на величезну кількість піцерій по всьому світу, щоб дізнатися справжній смак «Маргарити» її потрібно спробувати саме в Неаполі.
Минестроне
Класичний суп Адріатики, куди входять свіжі сезонні овочі. У супу немає фіксованої рецептури — головне, щоб був густим і наваристим. Однак є обмеження — в суп можна класти тільки ті овочі, які в даний момент є на ринку.
Італійці вважають, що минестроне з’явився ще за часів Римської республіки. Але і сьогодні він — один з найпоширеніших страв у Італії.
Паста алла карбонара
Традиційне блюдо регіону Лаціо, воно з’явилося в середині ХХ століття і швидко завоювало популярність.
До складу паста алла карбонара входять спагетті, шматочки бекону і соус. Саме соус, куди додають витриманий овечий сир, надає страві його незабутній смак.
Справжню паста алла карбонара слід пробувати в Римі — столиці регіону.
Тірамісу
Класичний італійський десерт — ніжний бісквітний торт з кремом із сиру Маскарпоне.
Це один з найпопулярніших десертів Італії, про походження, якого існує багато легенд. Одна з них стверджує, що тірамісу вперше приготували для Козімо III Медчі — Великого герцога Тоскани.
[expert_bq id = 16770]
Сама випробувала кілька страв італійської кухні, і хочу виділити кілька з них, які ви зможете приготувати навіть у домашніх умовах.
- Паста Карбонара — дуже смачне і супер відоме італійське блюдо. Насправді, Карбонара — це соус для пасти, один з найвідоміших, поряд з соусом Болоньєзе.
- Ризотто — за смаком нагадує всім відомий плов, але в рецепті, є якась родзинка, яка надає страві новий витончений смак. Його можна готувати з куркою, грибами і з морепродуктами.
- Карпаччо — дуже вишукану страву, і на правильне харчування стане чудовою альтернативою купівельними копченостям і ковбас.
Яке б блюдо ви не спробували, з упевненістю можу сказати — ви його не забудете. Італійська кухня — одна з найвишуканіших і смачних кухонь світу.
[/ expert_bq]
З вин слід спробувати знаменитий К’янті — символ тягати — з його фруктовим і ягідним смаком.
Королівський Бароло — гордість П’ємонту, він вважається одним з кращих вин Італії. Має насичений рубіновий колір і смак з вираженими рожевими нотами і ароматом м’яти, сливи, сухофруктів.
З безалкогольних напоїв рекомендую спробувати:
- газовану аранчату, причому обидва види — звичайну і гірку.
- чінотто — італійський варіант кока-коли, тільки натуральний і якісний — найпопулярніший напій Італії.
Італійська кухня не дарма є однією з найпопулярніших в світі — вона привертає великою кількістю свіжих овочів, різноманітністю сирів, стравами з риби, морепродуктів і м’яса. Значну роль в розмаїтті кухні грають регіональність страв і багатовікові традиції, в ряді випадків відносяться до Стародавнього Риму і Греції.
Цінителі кухні Італії можуть довго насолоджуватися різноманітністю нових страв — адже кожному регіону є, що запропонувати гурманам.