Доведено, що основною причиною 80-90% інфарктів та інсультів є тромби, що утворилися в судинах через підвищеної в’язкості крові. Для її розрідження в медицині застосовуються препарати-антикоагулянти, але подібна дія на кровоносну систему людини роблять і деякі продукти. Коригування раціону харчування при густий крові дозволяє уникнути грізних ускладнень для здоров’я.
Як харчування впливає на в’язкість крові?
За останніми дослідженнями американських вчених, до інфаркту міокарда і ішемічного інсульту можуть призвести не атеросклеротичні бляшки на стінках судин.
факторами до підвищеної в’язкості крові є чинники:
- Збільшення кількості еритроцитів, гемоглобіну, тромбоцитів.
- Порушення всмоктування рідини в кишечнику.
- Зневоднення організму.
- Значні крововтрати.
- Високий рівень білка фібриногену, який грає безпосередню роль в утворенні тромбів.
- Брак амінокислот, вітамінів і мінералів в раціоні харчування.
Густий кров серце насилу прокачує по судинному руслу, органи недоотримують життєво важливі речовини, не звільняються від продуктів розпаду. Але основна небезпека підвищеної в’язкості крові — утворення згустків в артеріях.
Професор Девід Кричевські з Вістарского інституту в Філадельфії впевнений, що не атеросклероз вбиває людей, а тромб, який утворюється на холестеринової бляшці в судинах.
Тромбоутворення багато в чому залежить від щоденного раціону харчування. Жирна і смажена їжа згущує кров, оскільки сприяє тому, що тромбоцити легше збираються в згустки, швидше склеюються. Але деякі продукти навпаки знижують рівень фібриногену і забезпечують організм достатньою кількістю корисних для нормального кровотворення речовин.
Профілактика утворення тромбів за допомогою правильно підібраного раціону харчування, за твердженням французького професора Сержа С. Рено, зменшує ймовірність інфарктів і інсультів всього за один рік. При дотриманні антіхолестеріновой дієти той же самий ефект настає значно пізніше.
Які корисні речовини необхідні для розрідження крові?
Нормальні процеси кровотворення неможливі без участі:
- Аминокислот і білків (особливо корисні аргінін і таурин, що сприяють розрідженню крові і розширенню судин).
- Ненасичених жирних кислот (надають антиоксидантну і антітромбозное дію).
- Вітамінів групи в, С, Е, Р (зміцнюють стінки судин, грають важливу роль в обміні поживних речовин).
- Мінеральних речовин (заліза, йоду, магнію, калію, марганцю, кальцію) — зменшують агрегацію (склеювання) тромбоцитів.
Вони входять до складу або активують дію ферментів і гормонів, що впливають на показники крові, а їх тривалий недолік або надлишок в харчуванні веде до порушень обміну речовин і розвитку серцево-судинних захворювань.
При густий крові рекомендується д обавлять в раціон продукти, що містять саліцилати — похідні саліцилової кислоти, які надають антиагрегационное дію на тромбоцити крові, заважаючи їм склеюватися.
За даними дослідження фінських вчених, випробовувані, які вживають велику кількість біофлавоноїдів з продуктами харчування, в меншій мірі схильні до інсультів та інфарктів.
Тому продукти і напої, що містять ці активні речовини також необхідно включати в щоденний раціон для профілактики утворення тромбів.
Кращі продукти, що розріджують кров
Для запобігання утворення кров’яних згустків і розрідження крові фахівці зі здорового харчування радять щодня вживати велику кількість свіжих фруктів, ягід і овочів (вони багаті вітамінами, мінералами і биофлавоноидами). У меню обов’язково потрібно включати 2-3 рази в тиждень жирну рибу, для заправки овочевих салатів використовувати нерафіновані олії (джерело вітаміну Е і ненасичених жирних кислот).
Головний природний антикоагулянт — питна вода. Щоденне вживання 1,5-2 літрів води знизить в’язкість крові і зменшить ймовірність закупорки судин тромбами.
При схильності до тромбоутворення кращими для розрідження крові вважаються 10 продуктів. Вони доступні кожному, їх вживання допоможе значно зменшити в’язкість крові і запобігти утворенню згустків в артеріях.
Лук
Гарвардський професор В. Гуревич при підвищеній в’язкості крові радить щодня вживати сиру цибулю. Кверцетин і аденозин (природні антикоагулянти), що містяться в ньому, прискорюють процес розчинення кров’яних згустків, зменшують склеювання тромбоцитів. Найбільше корисних речовин для розрідження крові в червоних і жовтих сортах цибулі.
В Індії проводилися дослідження, в яких випробуваним давали жирний обід з великою кількістю смаженого м’яса і вершкового масла. Проведений незабаром аналіз показав у цих людей підвищену згортання крові. Через деякий час той же самий обід добровольцям доповнили 60 г сирої цибулі — аналізи показали, що він повністю блокував негативну дію жирної їжі на кров, зупинив процес склеювання тромбоцитів.
Щоб уникнути проблем з утворенням кровоносних згустків і сумних наслідків для здоров’я, необхідно щодня з’їдати хоча б 50 г цибулі, обов’язково додавати його в смажені страви.
Часник
Часник також відомий розріджують кров властивостями. Він містить ферменти і алліцин, що перетворюється в організмі в ахоен — сильний антикоагулянт.
Щоб вивільнити більше ахоена, професор Махенда Джейн рекомендує попередньо роздавлювати часник і вживати його з кислими продуктами.
Відмінний засіб для зменшення в’язкості крові — спиртова настоянка на часнику:
- 5 головок очищеного і розчавленого часнику залити 1 л горілки.
- настояти протягом 10 днів .
- приймати по 15 крапель тричі на день перед їжею.
Можна щоранку з’їдати по зубчику часнику. Це забезпечить приголомшливий очищающий і оздоровчий ефект для всього організму.
Імбир
Для профілактики тромбоутворення використовується і імбир. Чарлз Дорсі, доктор медичних наук з найбільшого університету США Корнелл, вважає, що роль антиагрегатну речовини в имбире виконує гингерол. Його хімічний склад близький до аспірину — відомому медикаменту для розрідження крові.
У лікувальних цілях з імбиру можна приготувати смачний і корисний напій:
- очистити від шкірки 5 см імбирного кореня.
- подрібнити його і залити 1 л окропу.
- додати по 1 ч.л. кориці і зеленого чаю.
- настояти протягом 3-4 годин.
- додати ложку меду і сік половини лимона.
Напій приймати по півсклянки вранці і в обід. Він не тільки розріджує кров, але і прекрасно тонізує організм.
Куркума
Що міститься в приправі куркумін має потужні антикоагуляційної властивостями. Крім того, науково доведено, що ця речовина знижує рівень холестерину в крові і зміцнює стінки капілярів.
За висновком видання American Jornal of Cardiology регулярне вживання куркуми на 56% знижує ризик виникнення ішемічного інфаркту через підвищену згортання крові .
Додаючи куркуму при приготуванні страв, ризик тромбоутворення буде зведений до мінімуму. Для лікувального ефекту достатньо всього 1-1,2 г в день. Можна додавати порошок в тепле молоко (1 ч.л. на склянку) або вживати його з медом (1/4 ч.л. приправи змішати з 1.ч.л. меду).
для розрідження крові можна скористатися одним із старовинних рецептів народних цілителів — приготувати масло з куркумою:
- змішати склянку куркуми і 4 л води.
- дати настоятися протягом 8 годин.
- випарити на сильному вогні рідина, поки не залишиться 2 л.
- додати склянку гірчичного порошку.
- випаровувати суміш до тих пір, поки не вийде густа маса, за консистенцією нагадує вершкове масло.
Приймати по половині чайної ложки 2 рази на день перед їдою протягом 4 тижнів. Курс повторити через 10 днів.
Ягоди
Малина, ожина, чорниця, журавлина, смородина багаті на біофлавоноїди, що розчиняють тромби і холестеринові бляшки, вітаміном С, що зміцнює судинні стінки і саліцилової кислотою — безпечним для організму аналогом аспірину, нормалізує згортання крові.
у літній сезон рекомендується щодня з’їдати 200-300 г свіжих ягід, в решту часу вживати заморожені, готувати з них морси, настої.
якщо регулярно їсти хоча б жменю ягід протягом півроку, кров стане більш рідкою, а коронарні артерії зміцняться в 2,5-3 рази.
Горіхи
в горіхах містяться незамінні для організму амінокислоти (в тому числі аргінін і таурин), поліненасичені жирні кислоти, магній, вітамін Е. Завдяки багатому складу вживання горіхів допомагає боротися з загущення крові. Вони також сприяють розчиненню атеросклеротичних бляшок, що в сукупності знижує ризик інфарктів та інсультів на 50%.
Крім того, горіхи містять саліцилати (особливо багато їх в мигдалі, арахісі і фісташках). Помірна кількість знайдено в Пеканов, фундуку, бразильському і кедрових горіхах.
Морепродукти
Вживання морепродуктів (мідій, креветок, риби) перешкоджає утворенню кров’яних згустків, тому що в них міститься безліч корисних речовин: ненасичені жирні кислоти омега 3, йод і таурин.
Для зменшення в’язкості крові достатньо вживати 200 г морепродуктів 3 рази в тиждень. Рибу слід готувати на пару або запікати.
Продукти, корисні для діяльності мозку
Оливкова олія
Висока концентрація антиоксидантів (вітаміну Е, поліфенолів) і поліненасичених жирних кислот зумовлюють велику користь оливкової олії для серцево-судинної системи. Його регулярне вживання знижує ймовірність утворення тромбів і бляшок холестеринів, сприяє їх розчиненню.
Британськими вченими проводилося дослідження, в якому більше 7000 добровольців у віці від 45 до 75 років протягом двох місяців в якості добавки до звичайного раціону брали по 1 столовій ложці оливкової олії двічі на день. Аналізи крові 90% беруть участь в експерименті зафіксували низький рівень тромбоксану — речовини, що провокує склеювання тромбоцитів. Рівень холестерину у них був також в нормі.
Не дарма середземноморська дієта з підвищеним вживанням оливкової олії вважається найефективнішою для профілактики захворювань серця і судин (знижує ризик утворення тромбів і розвитку атеросклерозу на 25-30%).
Помідори
Помідори і томатний сік вважаються найкориснішими з овочів для розрідження крові. Вітамін С, лікопін і кальцій позитивно впливають на стан серця і судин, надають антиагрегантний ефект, розчиняють атеросклеротичні бляшки і збільшують просвіт артерій. За силою впливу на кровоносну систему томатний сік можна порівняти з аспірином. Лікувальна доза — 4 томата в день.
При тепловій обробці вміст вітаміну С в помідорах зменшується, але збільшується біодоступність лікопіну. Рекомендується вживати томати як в сирому вигляді з продуктами, багатими ненасиченими жирними кислотами (рослинні олії, авокадо), так і в приготованому вигляді.
Червоне вино (сік з червоного винограду)
темні сорти винограду містять в складі найсильніший антиоксидант ресвератол. Він не тільки очищає судини від холестеринових відкладень, а й уповільнює процес склеювання тромбоцитів. Регулярне вживання келиха червоного вина за вечерею або виноградного соку (як і жмені винограду) сприяє противотромботическое процесам і запобігає серцевим захворюванням.
Від яких продуктів слід відмовитися при густий крові?
При підвищеній схильності до тромбоутворення фахівці з харчування радять утриматися від вживання продуктів, багатих на вітамін к:
- шпинат.
- білокачанної капусти .
- Бобов.
- Зеленого горошку.
- Брокколі.
- Руколи.
- Петрушки.
Вітамін до відіграє в організмі важливу роль при ранах і саднах, оскільки стимулює процес згортання крові. Але при її патологічному загущении надмірне вживання продуктів, багатих цим вітаміном, може бути небезпечним через утворення згустків і тромбозу артерій.
Слід обмежити вживання насичених жирів, бульйонів, харчового желатину, ковбасних і борошняних виробів.
При вживанні продуктів, що розріджують кров, слід дотримуватися обережності, якщо вже приймаються препарати-антикоагулянти або спостерігаються кровотечі. Важливо періодично здавати кров на аналіз для оцінки її в’язкості і складу.
При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:
- Про. Ананьєва Лікувальне харчування при хворобах крові
- М.В. Дроздова Захворювання крові. Практичний посібник
- Г.Ф. Ланг Підручник внутрішніх хвороб
- З. А. Мірошниченко «Лікування захворювань крові»
- М. Бломбек і І. Антонича Порушення згортання крові. Практичні рекомендації з діагностики та лікування.