Протягом не те що сотень, а тисячоліть основу раціону людини становили крупи або, в найбільш ранні часи, різні зерна. Спочатку це були каші, потім гарніри, але останнім часом корисні крупи на нашому столі змінили інші продукти. І багатьом здається, що вони просто не люблять ніякі каші, хоча це якраз та історія про невміння їх правильно приготувати. А якщо чітко розуміти, чим корисні крупи і каші, то і з’явиться бажання знаходити нові рецепти і поєднання, а також включати їх в своє меню.
Корисні властивості і склад круп
Сказати , що якась крупа шкідлива для здоров’я просто неможливо. Корисні властивості круп полягають, перш за все, в тому, що в їх основі лежать повільні вуглеводи — вони довго підтримують відчуття ситості і перетравлюються досить великий термін. Але в них є ще й білкові сполуки, які потрібні для регенерації клітин, зростання м’язової маси і адекватного розвитку організму. А так як в кашах чимало клітковини, необхідної для травлення, то такий склад робить їх дуже збалансованою їжею.
Увага! Глікемічний індекс деяких круп здатний підняти рівень цукру в крові.
Незважаючи на те, що склад всіх круп, так чи інакше, різниться, є набір вітамінів і мінералів, який об’єднує їх усіх.
У кожному виді крупи є такі речовини:
Вітаміни групи В впливають на вуглеводний обмін, кровотворний процес, дуже важливі для нормалізації нервової системи, потрібно для шкіри, волосся і нігтів Вітамін Р бере участь в окисно-відновних процесах і зміцнює судини, а також проявляє дуже цінні для здоров’я антиоксидантні властивості Вітамін РР задіяний в процесах метаболізму, підсилює мікроциркуляцію крові і, крім того, має певні протиалергічні властивості Кальцій покращує кісткову, зубну структуру, регулює клітинні процеси Калій нормалізує кислотний, осмотичний та водний баланс, важливий для м’язів Залізо підтрим живає на нормальному рівні кисневий обмін в організмах Магній потрібен для синтезу білка і АТФ, регулює нервову систему, важливий для адекватної роботи мускулатури серця, жовчного міхура, судин, бере участь в реакціях ферментів . Особливо ефективний у поєднанні з калієм і вітамінами гр. В. Фосфор потрібно для активності мозку, роботи нирок, кісткової і зубної тканини Цинк важливий для забезпечення репродуктивної функції ( особливо у чоловіків), синтезу гормонів і газового обміну, а також включає антиоксидантні властивості. Селен необхідний для імунітету, ендокринної та серцево-судинної системи
А також не можна не зарахувати до корисних властивостях круп їх низьку калорійність. Однак цей аспект багато в чому залежить від способу приготування і поєднань продуктів в блюді, і це в тому числі відноситься до змісту корисних речовин — вони можуть і руйнуватися.
ТОП 10 найкорисніших круп
Однозначно сказати, яка крупа найкорисніша, не можна, тому що їх склад в чомусь схожий, а в чомусь і абсолютно унікальний, проте, існує негласний рейтинг кращих.
Гречана крупа
Включає багато вітамінів групи В, вітаміни Е і Р, також вона дуже багата мінеральними комплексами і амінокислотами. Гречка — унікальне джерело рослинного білка і клітковини, тому її дуже рекомендують для вегетаріанського раціону і діабетичного харчування, тому що вона, до всього іншого, не провокує стрибок рівня цукру крові.
Каша з гречки ідеально підходить для дієтичного меню , але при виразкових хворобах або гастриті її вживати вже не радять, тому що вона може погіршити самопочуття.
Вівсяна крупа (геркулес)
Відрізняється дивним набором вітамінів і мікро- і макроелементів, і дуже великим вмістом клітковини, яка чудово очищає організм від холестерину і шлаків. Регулярне вживання вівсяної каші допомагає при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Важливо! Все перераховане стосується тільки крупи, але не вівсяних пластівців швидкої варіння.
Перлова крупа
По суті, ця крупа являє собою цілі, але відшліфовані ячмінні зерна, тому в ній зберігається більшу кількість вітамінів а, В і Е, а також фосфору. Крім цього, перловка є антиоксидантом, добре піднімає гемоглобін, очищає судини, дає якийсь противірусний ефект і бере участь в синтезі колагену. Однак з підвищеною кислотністю шлунка і схильністю до запорів перловою кашею радять не захоплюватися.
Порада: перед приготуванням перлову крупу замочуйте на кілька годин.
Ячна крупа
це теж похідний продукт від ячмінних зерен, який, на відміну від перловки, був подрібнений для більш швидкої варіння.
Решта властивості збережені, але трохи зменшені.
Пшоно
багате на вітаміни групи В, вітамінами РР і а, амінокислотами і клітковиною, а також допомагає кращому засвоєнню вітаміну D.
Ця крупа проходить мінімальну обробку і тому сприяє гарному очищенню організму, а також запобігає появі атеросклерозу. Але при зниженій кислотності і ендокринних проблемах пшоно не можна.
Кукурудзяна крупа
Характеризується високим рівнем заліза, кальцію і магнію, вмістом вітамінів РР, А і Е, а також великою кількістю клітковини і крохмалю. Каша з кукурудзяної крупи не тільки очищає весь організм, але і позитивно впливає на роботу серця і імунітету.
Увага! Кукурудзяна каша здатна спровокувати алергічні реакції в організмі.
Шліфований рис
Незважаючи на те, що звичний білий або рафінований рис містить мало речовин для насичення організму вітамінами (крім калію), він дуже корисний своїм властивістю виводити солі і обволікати стінки шлунки і кишечника, а також гіпоалергенність.
Коричневий рис
Так як біологічна цінність білого і коричневого рису абсолютно різна, ці крупи можна розділити як два окремих виду. У буром рисі зберігається оболонка, в якій міститься багато вітамінів групи В, амінокислот, магнію і фосфору.
А також він багатий клітковиною (в білому рисі її просто немає) і відрізняється високим рівнем антиоксидантів.
кіноа
Навіть за умови невисокої поширеності крупи киноа, корисні властивості цього продукту дозволяють внести його в список кращих. Так, ця крупа містить більше білків, ніж всі інші і має в своєму складі Омега 3 поліненасичені жирні кислоти.
Крім цього, вона підходить для харчування дітей до року і дуже корисна для їх розвитку.
булгур
По суті, це цільне зерно, з якого зняли тонку оболонку, і мінімальна обробка дозволяє зберегти в ньому великий вміст заліза і магнію, що булгур і відрізняє.
Найкорисніші крупи, на думку дієтологів
з точки зору сучасної дієтології, найбільш корисними вважаються вівсянка, гречка, перловка, пшоно і неочищений рис. Про корисні властивості цих круп вже сказано вище, але варто відзначити, що ні одну кашу можна їсти у великих кількостях, тому що вони теж мають свої протипоказання, як і будь-який інший продукт харчування.
Наприклад, та ж вівсяна крупа при всіх своїх унікальних якостях сприяє виведенню кальцію. Від частого вживання кукурудзяної каші можна набрати зайву вагу, а великі обсяги перлової каші призводять до метеоризму. А надлишок рису, як відомо, викликає запори.
До того ж вибираючи корисні для здоров’я крупи, потрібно розуміти, що якісь з них можуть бути просто протипоказані в конкретному випадку. Зокрема, пшоно заборонено при панкреатиті і цукровому діабеті, перловку і будь-які крупи на основі пшениці не можна їсти при целіакії (непереносимості глютену), пшенична каша заборонена при хворобах ендокринного характеру, а людям з високим глікемічним індексом не можна білий рис.
Коментар фахівців:
«Звичайно, крупи корисні для нашого організму — тут і говорити нема про що. Але є деякі нюанси, які потрібно знати при виборі круп. По-перше, не всі з них корисні. Наприклад, перлова, ячна і манна каші дуже важкі для організму.
Манну кашу я взагалі не рекомендую вживати, особливо з молоком. У ній міститься фермент, який викликає алергічні захворювання. По-друге, раз і назавжди відмовтеся від каш швидкого приготування — це просто отрута для організму. З каш швидкого приготування організм засвоює крохмаль, якими вони багаті, а це погано для підшлункової залози і може привести до діабету.
Пшенична і гречана крупа найбільше підходить нашому організму. Зверніть увагу на такий факт: чим менше відшліфовано зерно, тим воно корисніше. Тому що в шкірці міститься маса корисних речовин, а також сорбенти, які відмінно чистять кишечник. Рис менш корисний, але навіть шліфований рис буде більш корисним, ніж макарони, які так люблять готувати жінки на швидку руку.
Ще один важливий момент: на корисність каші також впливає ступінь готовності. Поясню: недоварена каша буде тяжкою шлунка, і важко перетравлюватися.
Рекомендую звернути увагу на пророщену пшеницю. З неї можна готувати багато різних страв: коржі, котлети, каші. Але максимально корисною для нашого організму вона буде в сирому вигляді.
Але не варто бігти готувати все каші поспіль, дізнавшись про їхню користь. Стає кашеедом потрібно поступово. Для початку купіть пакет своєї улюбленої каші (ну або тієї, що найбільше хочете спробувати) і іноді її готуйте. Скажімо, раз в тиждень. Тому що, якщо ваш організм звик до шкідливої їжі, то різко переходити на правильне харчування не рекомендую. Це все одно, що людині на ПП дати з’їсти фастфуд або кашу швидкого приготування ».
Олена Радченко, дієтолог, г. Одесса
Вам буде цікаво: Природні антиоксиданти в продуктах харчування
Секрети приготування смачної каші
Вважається, що крупу потрібно варити в співвідношенні 1 частина на 2 частини води, але оптимальною можна назвати пропорцію 1 до 3, тому що в такому випадку каша виходить більш розвареної і в’язкою, що краще засвоюється організмом. Перед приготуванням все крупи потрібно добре промивати, щоб прибрати залишки пилу, а деякі бажано замочувати — в разі перловки цей пункт обов’язковий.
Якщо в пріоритеті — смак, то кашу краще варити на молоці і додавати в неї вершкове масло.
Якщо користь — тільки на воді і з додаванням в уже готову кашу ягід, будь-яких фруктів, горіхів, родзинок, кураги і т.д.
Важливо! Величезне значення має посуд, в якій вариться каша — найкращим варіантом є каструлі з товстими стінками і дном. Це може бути посуд з нержавіючої сталі або з міцної кераміки, а також всілякі чавунці. Намагатися зварити хорошу і смачну кашу в емальованій каструлі не варто, так як в ній вона просто пригорить.
Ще одним способом зробити кашу більш смачною вважається його прожарювання на вогні, а, точніше, на сухій сковороді. І цікаво те, що практично всі крупи треба закладати в окріп, а гречку — заливати холодною водою. Але будь-яку крупу можна спочатку довести до кипіння, потім потримати на вогні кілька хвилин і вимкнути, закривши кришкою і укутавши каструлю чимось теплим. Так в каші зберігається більше корисних речовин.
Які крупи відносяться до шкідливих?
Замислюючись, чи корисна крупа, можна забути, що є і просто шкідливі різновиди цього продукту.
Якщо не брати індивідуальну непереносимість, шкідливими вважаються:
- Манна крупа — вуглевод в чистому вигляді, позбавлений майже всіх корисних речовин.
- Вівсяні пластівці дрібного помелу — в них не залишається ні клітковини, ні вітамінів.
- кус-кус — незважаючи на те, що здається , ніби це екзотична крупа, насправді він являє собою злиплу грудочками манку, в якій немає користі.
- Пластівці мюслі — багатьом здається, що вони є пресованими крупами і їх приємніше є , отримуючи ту ж користь. Однак в результаті приготування і суміші таких пластівців з солодкими добавками вони стають не більше ніж ласощами.
Тому вибудовуючи свій раціон, варто розуміти, що крупи з високим глікемічним індексом і різноманітні каші швидкого приготування з добавками є скоріше шкідливими для організму людини. У всякому разі, користі від них чекати не доводиться.
Крупи в народній медицині — домашні маски і скраби
Навіть розуміючи, чим корисні крупи і каші для здоров’я, не всі знають, що деякі з них можуть допомогти і з естетичної точки зору. Наприклад, вівсяна каша чудова в якості маски для обличчя, шиї і області декольте. Майже марну манку можна взяти як м’який скраб для шкіри, а білий рис подрібнити на кавомолці і застосовувати як пудру або зробити з нього відвар і протирати їм особа — такий засіб прекрасно пом’якшує шкіру.
Крім цього, манна крупа може стати прекрасною основою для саморобних масок:
- Очищаюча маска — змішати 2 великі ложки манної крупи з 1 яєчним білком і намазати масу на обличчя, акуратно втираючи. Залишити на 15 хвилин.
- Маска для сухої шкіри — змішати 1 маленьку ложку манної крупи і 1 велику ложку кефіру (трохи підігрітого на водяній бані). Нанести на шкіру на 15 хвилин.
- Маска від чорних крапок — змішати 1 маленьку ложку манної крупи 1 велику ложку натурального меду. Нанести на обличчя і якийсь час м’яко помасажувати.
Рецепт приготування рисового лосьйону: залити 2 великі ложки звичайного білого рису 1,5 склянками води і дати настоятися протягом двох годин. Потім процідити склад і на цьому етапі можна як зупинитися, так і продовжити, збагативши отриманий настій ще парою ложок лимонного або натурального журавлинного соку. Цей лосьйон можна зберігати в холодильнику протягом двох тижнів, і щодня протирати їм шкіру обличчя перед сном.
Урізноманітнити свій раціон, причому цілком економно, можна за рахунок різноманітності круп. У всіх з них оригінальний присмак і різноманіття варіантів приготування — каші, запіканки, котлети, супи і т.д. Досить вашого бажання і фантазії, і ваш раціон стане не тільки різноманітним, але і дуже корисним.