Користь вітаміну С:
- Захищає організм від вірусів і бактерій.
- Надає ранозагоювальну, протизапальну і протиалергічну дію.
- Відповідає за стан і відновлення ясен і зубів, кровоносних судин і м’язів.
- Чи впливає на стан хрящів і кісток.
- Допомагає засвоювати залізо.
- Зволожує і захищає шкіру від впливів навколишнього середовища (вітру, ультрафіолету або холоду).
- Бере участь в утворенні колагену.
Серйозний недолік вітаміну С провокує розвиток цинги. А першими його симптомами стає слабкий імунітет, задишка від будь-якої фізичної навантаження і швидка стомлюваність.
Надлишок синтетичного вітаміну С порушує роботу шлунка, викликаючи нудоту, блювоту, діарею і печію. У важких випадках можливі головний біль і безсоння.
Надлишок натурального вітаміну С не накопичується в організмі, а виводиться природним шляхом.
Продукти з високим вмістом вітаміну С:
- Шипшина — лідер за вмістом вітаміну С.
- Червоний болгарський перець. Чашка нарізаного перцю містить вітаміну С в 3 рази більше, ніж апельсин.
- Чорна смородина. Корисні властивості цих ягід зберігаються навіть після домашньої переробки і консервування.
- Брюссельська капуста містить вітаміну С в 2-3 рази більше, ніж білокачанна.
- Цвітна капуста.
Також джерелами вітаміну С є: обліпиха, лимон, апельсин, яблука, зелень петрушки, зелений болгарський перець, брокколі, полуниця, папайя, перець чилі, ананас, ківі, манго, печінку і нирки.
Влітку і восени організм отримує вітамін С з дозрілих фруктів і овочів, а ось взимку і на початку весни його часто не вистачає. Тому варто заповнювати його нестачу хоча б аскорбинкой з аптеки.
Ви відчували сезонну нестачу вітаміну С?