Коли мова заходить про грибах, суспільство розділяється на дві групи: одні вважають, що гриби акумулюють токсичні речовини і не рекомендують вживати їх в їжу. Інші цитують слова фахівців, які стверджують про дієвому ефекті грибівпроти різних захворювань. У чому ж користь грибів, і яку небезпеку таїть у собі цей продукт?
Чим корисні гриби для організму людини?
Вченими доведено, що харчові гриби абсолютно безпечні. Вони мають не тільки поживні, а й корисні для організму речовини. Сучасні фахівці вважають, що основним лікувальним компонентом в них є полісахариди. Вони не перетравлюються травними ферментами, і саме завдяки цій властивості гриби надають сприятливу дію на організм людини.
Але говорячи про користь грибів для організму необхідно пам’ятати, що вони є сорбентами і накопичують в собі все, що міститься в навколишньому середовищі. У тому числі і токсичні речовини.
При зборі грибів недостатньо вміти відрізняти їстівні екземпляри від отруйних.
На їх якість і безпеку впливає:
- Місце збору.
- Умови зберігання.
- Дотримання правил обробки.
Що стосується місця збору, то не слід вживати в їжу гриби , зібрані неподалік від автотранспортних магістралей, залізниць, полігонів для збору відходів, промислових підприємств. Найбільш безпечними вважаються екземпляри, спеціально вирощені людиною в штучних умовах.
Існує помилкова думка про те, що грибами можна замінити м’ясо. Користь грибів для організму людини не пов’язана з кількістю білка в їх складі. Вони містять безліч мінералів, солей і порівняно незначна кількість протеїну. Наприклад, в 0,1 кг г печериць міститься всього 4,3 г білків. У такій же кількості м’яса міститься 20 г, а в сої 30 г білка. До того ж навіть ці кілька грам в складі грибів засвоюються організмом людини вкрай важко.
Гриби на 90% складаються з води . Але також в їх складі є необхідні для нормальної роботи організму вітаміни і кислоти. Якщо порівнювати їх з якоюсь групою харчових продуктів, то за складом вони найближче до овочів.
З точки зору харчової цінності, найбільш корисними вважаються білі гриби. Потім, в порядку спадання, йдуть підберезники, підосичники, лисички і сироїжки. За впливом на організм людини вони істотно не відрізняються. Тому інформація про користь певних сортів дещо перебільшена. Наприклад, відомості про виняткову користь грибів шиітаке прикрашені. Але існують таблетки з шиітаке для активації імунітету.
Найбільша користь грибів для здоров’я людини в тому, що вони є потужним стимулятором шлункової секреції. На думку деяких фахівців, найкраще вживати гриби не з метою поліпшення стану здоров’я, а лише для того, щоб урізноманітнити свій раціон.
Гриби не можна вживати у великих кількостях або включати їх в раціон регулярно — не більше двох разів в тиждень. Вони можуть погіршити стан здоров’я людей, які страждають від хронічних хвороб травної системи.
Вам буде цікаво: Які вітаміни в продуктах необхідні нам кожен день?
Хімічний склад, корисні і шкідливі властивості грибів
склад грибів залежить від місця, в якому вони росли. Корисні компоненти різних видів варіюють в залежності від складу грунту, погодних умов, віку. Найбільше корисних речовин містять молоді грибочки. Старі екземпляри їсти не рекомендують, так як у міру зростання вони можуть накопичувати в собі велику кількість токсичних речовин.
Значна частина тіла грибів складається з води. Тому вони сильно зменшуються в розмірі при термічній обробці.
Хімічні показники грибів
Назва гриба Білки
100г / г Жири
100г / г Вуглеводи
100г / г Вітаміни Макро-і мікроелементи Печериці 4,3 1 0,1 В1, В2, В6, В9, С, Е, РР, холін, каротин Co, Zn, Na, Mg, Mn, Ca, Fe Лисички 1,5 1 + 1 А, В1, РР, С, Е, D, В9, В2, В6, В5 K, S, Cu, Fe, Ca , F, Mg, P, Na, Zn, Mn Гливи 3,3 0,4 6,4 B1, B5, B2, B9, B6, B12, C, PP, D, E Cr, S, Cd, K, Mo, P, Br, Si, Na Чага 2,1 0,8 1,2 D, B1, B3, B2 K, Zn, Br, Mn, Cu, Si , Fe, Co Чайний гриб 2,6 0 7,2 С, A, E, B1, B2, B6, B12, PP, D Zn, Ca, Mg Молочний гриб 3 4,2 0 А, B1, B2, B12, D, PP Ca, Fe, Zn, I Білий 3,7 1,7 1,1 B1, B2, B5, B6, B9 , C, D, EK, Ca, Si, Mg, Al, Na, Cl, P Опеньки 2,2 1,2 0,5 B1, B2, B5, D, E, C, PP, B6, B9 K, Ca, Si, Mg, S, Cl, P, Na, Al, Br, I Шиитаке 2,2 0,5 6,8 A, B1, B3, B2, B5, B6, C, D, K, EK, Ca, Se, Zn, Mg, Na, P, Fe Підберезники 2,1 0,8 1,2 C, E, PP, D, B1, B2 Mg, Fe, K, Ca, Mn, P, Na Сироїжки 1 , 7 0,7 1,5 E, C, PP, B1, B2 K, Na, Mg, Ca, P Красноголовці 3,3 0,5 1,2 C, E, PP, B1 , B2 Na, Fe, K, P, Ca, Mg Назва гриба Кислоти Калорійність (в свіжих грибах) 100г / ккал Печериці лінолева, олеїнова, пальмітинова кислоти, Омега 6 27 Лисички нікотинова, миристиновая, фолієва, пантотенова кислота, Омега 6 19 Гливи пантотенова, нікотинова, фолієва, Омега 6 , Омега 9, Омега 3, Омега 11 33 Чага ванілінова, щавлева, масляна, мурашина, оцтова 20 Чайний гриб оцтова, яблучна, лимонна, щавлева, виноградна, молочна 28 Молочний гриб нікотинова, фолієва 43 Білий Омега 6, каприлова, лауриновая, Омега 3, пальмітинова, бегеновая, Омега 11, Омега 9, Омега 5 34 Опеньки Омега 3, Омега 6, Омега 11, Омега 9, Омега 7, каприлова, стеаринова, арахінова 17 Шиитаке аспарагінова, глутамінова, стеаринова, капріновая, Омега 6, Омега 3, Омега 9 34 Підберезники Омега 6, Омега 9, миристиновая, пальмітинова, лінолева 20 Сироїжки Омега 6, Омега 9, стеаринова, міристинова, ліноленова 15 Красноголовці ліноленова, стеаринова, міристинова, омега 9 22
Важливо! Печериці низькокалорійні і є хорошим дієтичним продуктом. Але, незважаючи на це, вони швидко викликають відчуття насичення. Їх навіть можна їсти сирими.
Користь печериць полягає в тому, що в складі цих грибів присутні речовини, благотворно впливають на підтримання стабільного показника гемоглобіну в крові, роботи серцево-судинної системи, що покращують роботу шлунково-кишкового тракту і т.д.
Що корисніше застосовувати в їжу — капелюшок або ніжку?
в капелюшках грибів, як правило, більше води, мінералів, білків, жирів. Вони більш калорійні, ніж ніжки. З віком у капелюшках вміст білка зменшується, а кількість жирів збільшується.
В ніжках грибів міститься більше хітину. Хітин — це полісахарид. У людини немає ферментів, які могли б його розщепити. Тому ніжки травна система людини перетравлює важче. Але це не означає, що їх не можна вживати в їжу.
Дослідження фахівців показали, що молоді капелюшки енергетично більш цінні, ніж зрілі й старі. Якщо порівнювати ніжки і капелюшки, то рекомендується вживати в їжу молоді капелюшки.
Перед тим як приготувати страву з грибів, дієтологи рекомендують спочатку підготувати їх і зробити більш безпечними і легкозасвоюваними.
Для цього рекомендується:
- Вимочити їх у воді кілька годин.
- Варити (кілька разів зливати воду і прополоскати продукт під проточною водою).
- подрібнити.
Лікарі не рекомендують готувати страви з зрілих і старих плодових тіл.
Важливо! Сушені гриби засвоюються легше, ніж свіжі.
Використання грибів в їжу в лікувальних цілях: чи є користь для здоров’я?
За словами дієтологів, гриби не є джерелом вітамінів і мінералів. Велика частина вітамінів руйнується при термічній обробці, а мінерали і білки практично не засвоюються організмом. Але незважаючи на це, вони здатні позитивно впливати на здоров’я людини.
Корисні компоненти в грибах володіють наступними діями:
- Регуляція імунітету.
- захист і відновлення клітин печінки.
- Поліпшення і відновлення кровотворних клітин.
- Посилення життєздатності клітин.
- Вироблення інтерферону (захист від вірусів).
- Оберігання організму від алкогольної і жирової залежності.
- Протипухлинний.
- Зниження рівня ліпідів, холестерину, цукру в крові.
- Регулювання кров’яного тиску (зниження) .
- Поліпшення роботи кишечника (при лікуванні запорів).
- Заспокійливо-розслаблюючу, знеболююче.
- Уповільнення процесу старіння.
- Профілактика подагри .
Гриби можуть бути корисні при гастриті і захворюваннях із зниженою секрецією шлункового соку. А також після хірургічних втручань і хіміотерапії. При дисбактеріозі корисно застосовувати молочний гриб. Він сприяють поліпшенню стану кишечника, створює сприятливі умови для зростання нормальної мікрофлори, стимулюють імунітет.
У молочного гриба є ще одне відоме назва — тибетський. Він являє собою сукупність 20 видів мікроорганізмів. Отриманий з них молочнокислий напій до смаку і властивостями нагадує кефір. Про його чудодійні властивості багато позитивних відгуків. але молочний гриб крім користі може завдати організму людини і деяку шкоду. Наприклад, його не можна приймати разом з ліками і під час загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.
У народній медицині часто зустрічаються рецепти з використанням деревних грибів. Корисні властивості гриба чаги дозволяють застосовувати його при онкологічних захворюваннях. Чага не здатна знищувати ракові клітини. Її сприятливу дію на організм пов’язана зі стимуляцією імунної системи хворого.
А також чага ефективна при:
- Анемії.
- Захворюваннях підшлункової залози (цукровому діабеті).
- При отруєннях.
Вона має протизапальну, ранозагоювальну, заспокійливим діями. На основі чаги випускають різні лікарські засоби.
Важливо! Якщо порівняти користь і шкоду маринованих і солоних грибів для людини, то останні надають більш позитивний ефект на травну систему. Солоні гриби легше засвоюються, в них міститься менше спецій і оцту.
Коментар спеціаліста:
«Розповім про корисні властивості грибів! В першу чергу, хотілося б відзначити великий вміст білка, його більше ніж у м’ясі та рибі. Також міститься велика кількість вітамінів групи В. Гриби містять в собі корисні для людини мікроелементи, такі як цинк, фосфор, кальцій і магній, залізо і навіть йод. Мінерали, що містяться в грибах, сприятливо впливають на роботу печінки і підшлункової залози. Хочеться відзначити, що дуже корисно і необхідно діабетикам вживати гриби для правильного розподілу інсуліну.
Шкода грибів полягає в індивідуальної нестерпності організмом людини, якщо гриби ростуть поблизу трас, доріг, хім. заводів, вони швидко вбирають в себе токсичні і радіоактивні речовини, тому краще збирати гриби в екологічно чистих районах! І, звичайно ж, вміти відрізняти їстівний гриб від неїстівного, так як часто буває складно це зробити, і виникають небезпечні, часом смертельні, отруєння. На ніч також не рекомендую вживати в їжу гриби, так як вони важкі для травлення. Відкриті гриби зберігати в холодильнику не більше 1 доби. Їжте гриби правильно і будьте здорові !!!! »
Дієтолог Ганна Гамалян, місто Краснодар
Гриби на різних дієтах: коли потрібно схуднути
Гриби можуть бути корисні для людини в тому випадку, якщо вживати їх в обід або полудень. Не можна забувати, що це важка їжа, вранці і перед сном є її не бажано. Середня калорійність грибів 30-40 ккал / 100 г. А це значить, що худнуть можна і потрібно їсти їх — у грибів низька калорійність і вони дають хороше відчуття насичення на тривалий час.
Але потрібно враховувати, що при смаженні їх калорійність збільшується в рази. Найкраще під час дієти вживати тушковані гриби разом з іншими продуктами.
Наприклад, поширений молочний гриб, з якого отримують напій, можна використовувати замість перекусів під час дієти або просто між прийомами їжі. Це допомагає уникнути переїдання і зменшує відчуття голоду.
Цікаво! Чайний гриб нерідко називають чайної медузою. Він являє собою симбіоз грибка дріжджів і оцтовокислих бактерій. Чайний гриб може бути корисний для організму при захворюваннях суглобів і алергії.
Протипоказання
Говорячи про користь і шкоду грибів необхідно враховувати, існують групи людей, яким протипоказано вживати їх їжу.
Кому не варто їсти гриби:
- Дітям до 14 років.
- Вагітним і годуючим жінкам.
- Літнім людям .
- Хворим захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Деякі лікарі категорично забороняють включати в раціон дитини до 5 років грибні страви. До цього віку існує небезпека, що дитячий організм не впорається з такою важкою їжею навіть в невеликій кількості.
Але більшість фахівців не рекомендують давати дітям гриби аж до 14 років, так як:
- Екологічна обстановка в світі не дає можливості бути впевненими в їх безпеці.
- Для отруєння дитячого організму потрібно менше токсичних речовин, ніж дорослому.
це ж стосується і вагітних, годуючих жінок і літніх людей.
Існують такі захворювання шлунково-кишкового тракту, коли хворим рекомендують вводити в раціон грибні страви. Але більшості людей з проблемами травлення гриби можуть завдати шкоди.
Важливо! Гриби вбирають в себе все, що міститься в грунті і повітрі. Тому навіть їстівні гриби, зібрані в неналежному місці, можуть містити в складі отрути.
Заготівля грибів на зиму — перевірені рецепти
Маринування — один з найбільш поширених методів заготівлі грибів на зиму. Існують тисячі рецептів консервування цього продукту. Ось кілька надійних способів маринування відомих і корисних грибів — опеньків та лисичок, випробувані бувалими грибівників.
Мариновані опеньки
Для цього рецепта необхідно таку кількість опеньків, скільки вміститься в 5 л каструлі.
Підготовка продуктів:
- Гриби вимити і нарізати невеликими шматочками.
- Залити їх окропом і варити 10 хв.
- Злити воду і поставити варитися повторно на 10 хвилин.
- Злити гарячу воду і промити опеньки холодною водою в друшляку.
- Залити окропом, поставити на плиту і почекати, поки гриби опустяться на дно .
- Промити під проточною водою.
Приготування маринаду
1 л окропу залити в 5 л каструлю. Додати 2 ст.л. солі без гірки, 10 горошин запашного перцю, 2 шт. лаврового листа, 1 ст.л. цукру. Перешкодити і засипати в рідину опеньки. Поставити на плиту варитися.
Після того як закипіло, залити 1 ч.л. оцтової есенції і 10 зубчиків часнику. Після цього каструлю можна зняти з вогню і розкладати гриби в баночки, додаючи в них гаряче соняшникова олія (2-3 ст.л. на 700 мл) і закрити пластиковою кришкою. Після охолодження поставити в холодне місце. Мариновані опеньки будуть готові через 2 тижні.
мариновані лисички
Для приготування маринованих лисичок з даного рецептом необхідно 1,5 кг грибів. Перед тим як почати сам процес консервування, лисички потрібні два години вимочити в воді і кілька разів промити. Потім залити холодною водою, додати 1 ст.л солі і проварити 15 хв. Відварені лисички необхідно перекласти в друшляк і сполоснути холодною водою.
Лисички маринують в такий спосіб:
- У каструлю влити 1 л води.
- Додати по 2 ст.л. цукру і солі, кілька листочків лавра, 10-15 шт. запашного і чорного перцю, трохи хрону, 10 зубчиків часнику, гвоздику, кріп.
- Кип’ятити до тих пір, поки не розчиняться сипучі інгредієнти.
- Залити 2 ч. л. оцтової есенції.
- Засипати в маринад лисички і кип’ятити на повільному вогні 15-20 хвилин.
- Зняти каструлю з вогню і дати рідини охолонути.
- Перелити маринад з грибами в банки і закрити гвинтовими або капроновими кришками.
Готовий продукт слід зберігати в погребі чи холодильнику.
Цікаво! У 100 г вишень міститься добова доза калію, який необхідний для скорочення скелетної мускулатури. Ще одна користь грибів глив — здатність зменшувати кількість холестерину в крові. Шкода — здатні накопичувати токсичний елемент кадмій.
В просторах рунета можна знайти величезну кількість інформації про користь і шкоду грибів для організму людини. Більшість з них створюють хибне уявлення про цей продукт. У них, безумовно, є компоненти, корисні для організму людини. Але, за словами дієтологів, в стравах вони повинні служити лише додатковим інгредієнтом.