Амарант має безліч назв — бархатнік, щириця, аксамітнік. Він являє собою високе однорічна рослина. Може досягати у висоту до 3 метрів. У пору цвітіння у нього з’являються суцвіття у вигляді колоса з яскраво-червоними невеликими квітами. Амарант має густе листя і велику колірну гамму зерен. Після збору він ще довго зберігає свіжий вигляд, стаючи чудовою прикрасою інтер’єру. Але як виявилося, не тільки інтер’єру амарант здатний приносити користь. Позитивний вплив на організм людини у цієї рослини просто величезна.
Трава амарант і її види
Трава амарант Amarantus з давньогрецького означає «псується». Тому часто ця культура з’являється на місці торішніх сходів, навіть якщо її не сіяли спеціально. У племенах індійців амарант вважався харчовим і використовувався нарівні з кукурудзяної культурою.
Рослина амарант є високим вертикально розташований стебло з густою подовжено-яйцевидної листям. Суцвіття схожі за зовнішнім виглядом на мітлу. Забарвлення квіток амаранту варіюється від блідо-жовтого до багряного, в залежності від сорту. Одне суцвіття може досягати у висоту до 45-50 см. Пора активного цвітіння припадає на кінець літа — початок осені. Збір насіння краще проводити в середині жовтня, коли дозріють коробочки.
Садівники найбільш часто сіють такі види амаранту:
- волотистому . Має яскраво-бордову листя і густі суцвіття. Використовується як декоративна культура.
- Трибарвний — відрізняється строкатим листям з зелених, червоних і жовтих кольорів. Його ще називають китайський шпинат. Суцвіття спрямовані вертикально вгору і мають безліч відгалужень.
- Хвостаті — відрізняється звисаючими хвостообразнимі суцвіттями. Має кремову або блідо-зелене забарвлення.
За відгуками амарант користується великою популярністю серед садівників.
Цікаво! Амарант часто використовують для декоративного оздоблення міських вулиць і високих бордюрів. Вони відмінно виглядають в поєднанні з іншими видами квітів і з газоном.
Рослина амарант, як на фото, застосовується в якості супроводжуючого, фокусної або кулисного декору.
Крім декоративної ролі, пагони і юну листя використовують в їжу. Насіння амаранту, завдяки своїм властивостям, користуються популярністю в косметології та медицині.
Вирощування і способи заготовки
Амарант за своїми корисними властивостями наближений до шпинату. Багато дачники вирощують його на ділянці через невибагливості і багатого складу. Купити насіння амаранту можна в будь-якому магазині для садівників, але набагато дешевше зібрати їх самі в середині осені. Ще одна корисна властивість — можливість вживати його все літо і зиму. Він не втрачає поживні властивості в замороженому і сушеному вигляді.
Найбільш популярний вид заготовок на зиму — сушка. Листя і стебла мають різні сфери застосування, тому сушити їх краще окремо. Процес сушіння повинен здійснюватися в тіні. Зелень дрібно шаткують і рівномірно розподіляють на пергаменті.
Для рівномірної просушування необхідно регулярно перемішувати нарізане рослина. Ще один спосіб — сушка суцільних листя в підвішеному стані. Взимку з таких заготовок можна заварити чай або використовувати в якості приправи і в лікувальних цілях.
Порада: для вживання в їжу краще вибрати спосіб заморозки. Для цього стебла зберігають в холодильнику і через пару тижнів щільно пакують в харчову плівку і поміщають в морозильну камеру. У такому вигляді корисні властивості рослини зберігаються найкраще.
Іноді використовується засолювання. Попередньо висушена зелень щільно поміщається в стерилізовані банки. Зберігають таку суміш в темному прохолодному місці.
Унікальний склад рослини: вітаміни і мінерали
Багато хто задається питанням, що ж таке амарант і чим він корисний. Амарант має воістину унікальним складом. Він містить немислиму кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів. До складу рослини входить природний білок, який збагачує організм лізин — неймовірно корисною амінокислотою.
Важливо! За кількістю насичених жирних кислот, амарант лідирує серед всіх злаків.
Крім цього, він містить:
- Флавоноїди.
- Калій.
- Кальцій.
- Вітаміни груп В, Е і С.
- Залізо.
- Стероли.
Склад рослини ідеально збалансований, що пояснює його широке застосування в приготуванні страв і як ліки.
Лікувальні властивості і область застосування
застосування амаранту в лікувальних цілях обґрунтовується його багатим складом . Рослина сприятливо впливає на нормалізацію травлення. У гінекологічних цілях використовується для зниження больових відчуттів під час критичних днів і скорочує кількість виділень. Плюс, амарант — джерело фолієвої кислоти, яка необхідна при вагітності.
Важливо! Лікувальний амарант — прекрасний імуномодулятор. А при щоденному застосуванні сприяє інтелектуальному розвитку.
Рослина позитивно впливає на дихальну систему людини. Воно ефективно при туберкульозі, бронхіті та астмі. Завдяки високому вмісту заліза, зернова культура допомагає впоратися з анемією.
Амарант корисний при гіпертонії і ішемії. Його також часто застосовують при дотриманні дієт для зниження рівня холестерину.
В народній медицині
Завдяки широкому спектру дії амарант популярний в народній медицині. Його застосовують для лікування різних шкірних захворювань: екзема, дерматит, ерозія. Для профілактики запалень сечостатевої системи готують настоянку. Від гастриту допомагає сік з молодих листя. А також доведена користь амаранту при цукровому діабеті.
Можливо буде цікаво: Продукти, що підвищують інсулін — правильне харчування при цукровому діабеті
Настій з насіння є прекрасним протизастудним засобом. При шкірних алергіях і висипу роблять амарантові ванни. Для цього використовується масло і відвари. У Китаї можна купити амарант в аптеці, там він вважається омолоджуючу рослиною. Для боротьби з онкологією часто в їжу вживають пророщені насіння.
В косметології
Амарантове масло містить велику кількість сквалену, який входить до складу шкіри.
Воно дозволяє :
- Знизити ризик ракових пухлин.
- Уповільнити процес старіння.
- Зволожити шкірні покриви.
- Захистити шкіру від зовнішнього негативного впливу.
Перш ніж використовувати продукт, потрібно зрозуміти, що ж таке амарантове масло. Його отримують із зерен рослини. Масло має багатий склад: поліненасичені жирні кислоти, вітаміни В1 і В2, Д і провітамін А. Воно сприяє омолодженню і володіє підтягуючим ефектом. Крім того, масло пом’якшує, зволожує і живить шкіру.
В кулінарії
В основному амарант використовують в якості овочевої добавки. За харчовою цінністю він близький до шпинату. Для приготування підходять як дикорослі, так і культурні сорти. У вегетативний період з амаранту готують соуси, супи, пюре і салати. Крупа з амаранту — відмінний варіант дієтичного сніданку.
Завдяки високому вмісту білка, рослина прирівнюється до м’яса кальмара. При регулярному включенні його в меню можна заповнити дефіцит в білкової їжі. Так як рослина зберігає свої властивості в сушеному і замороженому вигляді, харчуватися корисною культурою можна цілий рік.
Приготування настоїв і відварів + рецепти
Настоянки і відвари з щириці мають великий спектр дії. Вони ефективно борються з простудними захворюваннями, з хворобами шлунково-кишкового тракту і навіть з пухлинами. Настої можна використовувати як зовнішньо, так і внутрішньо. Відвари часто додають при прийомі ванни для профілактики і лікування шкірних захворювань.
Настій для печінки і нирок
Склад: рубана зелень — 30 г, вода — 1400 мл.
Залити щириця гарячою водою і дати настоятися протягом години. Для того щоб прибрати нудотно-солодкий смак можна додати 3-5 крапель соку лимона. Вживати 14 днів по 50 мл 1 раз в день.
Настоянка «Антигрип»
Склад: горілка 0,5 л, сушена зелень — 50 г .
Змішати інгредієнти і дати настоятися протягом тижня. Використовувати в сезон застуди для профілактики і лікування. Приймати 1 раз на день по 10 крапель на склянку води.
Відвар від шлункового болю
Склад: листя амаранту — 2 ст. л, мед — 1-2 ст. л, окріп — 400 мл.
Дрібно порізати листя і залити окропом. Через годину в відвар додати мед і щодня випивати по склянці, розділивши його на 3 прийоми.
Рецептів на основі амаранту величезна кількість. Вмістити їх усі в одну статтю не представляється можливим.
Застосування борошна і масла амаранту
амарантового борошно містить три важливих компоненти: меланін, триптофан, лізин. Меланін створює надійний бар’єр проти радіоактивних хвиль. Триптофан нормалізує обмін речовин і стимулює вироблення серотоніну.
Лізин має масу позитивних властивостей:
- Противірусний ефект.
- Нормалізація тиску.
- Стимуляція вироблення колагену.
- Забезпечує профілактику болів в суглобах.
- Бере участь в синтез антитіл, гормонів і ферментів.
- Допомагає підвищити рівень засвоєння кальцію .
Борошно амаранту готується з насіння за допомогою кавомолки або ступи. Додається в усі страви у вигляді спеції і є складовою частиною панірування. Здоба з амарантового борошна не вийде, зважаючи на відсутність у складі клейковини. Тому її часто використовують разом з іншими видами борошна.
Важливо! Борошно амаранту часто використовується в кулінарії в дитячому і дієтичному харчуванні, як джерело вітамінів.
Амарантове масло — відмінний імуномодулятор. При регулярному двократному прийомі організм здатний протистояти хворобам в період застуд. Крім того, масло широко застосовується в косметології і дерматології. У кулінарії для збереження поживних якостей, його додають в салати, каші, страви з бобових, не вдаючись до термічній обробці.
Користь і шкода, протипоказання
Користь амаранту досить докладно була описана вище. Але, незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, амарант можна вживати далеко не всім.
Він категорично заборонений при таких захворюваннях:
- Хронічний панкреатит.
- Виразка дванадцятипалої кишки.
- Желчекаменная хвороба.
- Патології підшлункової залози.
- Регулярні діареї.
- Підвищена кількість холестерину.
Для здорової людини амарант шкоди не несе, головне, знати міру. При наявності інших захворювань перед вживанням амаранту варто проконсультуватися з лікарем.
Коментар експерта:
«Насіння амаранту є найбагатшим джерелом вітаміну А. Цей вітамін відповідає за поліпшення роботи зору, травної системи, а також допомагає у формуванні кісткових тканин. Крім цього, вітамін А є відмінною профілактикою безсоння, пухлинних утворень і навіть старечого недоумства. Крім цього, насіння щириці багаті речовиною, званим сквален. Ця речовина допомагає синтезу вітаміну D в організмі людини.
Корисний амарант при серцево-судинних захворюваннях, адже він містить велику кількість магнію, заліза, калію і кальцію, які сприяють поліпшенню стану серця, судин, та й зміцненню організму в цілому.
Насіння амаранту вживають в їжу як для схуднення, так і з метою набору ваги. З огляду на величезну кількість білка, що міститься в насінні амаранту, їх рекомендують приймати спортсменам і культуриста.
Вживати насіння амаранту можна декількома способами. Їх можна відварити на зразок гречаної каші. З насіння амаранту часто роблять борошно, подрібнивши їх в кавомолці. Цю муку можна використовувати для випічки, приготування коржів, хліба або печива, а також в якості панірування. До речі, на прилавках супермаркетів, насіння амаранту зустрічаються найчастіше саме в вигляді борошна або крупи.
Особливих протипоказань у продукту не виявлено. Амарант протипоказаний до вживання тільки в разі індивідуальної непереносимості і виявленої алергії на його компоненти.
Починати вживати в їжу потрібно з невеликої кількості, оскільки з незвички і при зловживанні продуктом можна відчути запаморочення і нудоту ».
Світлана Козлова, дієтолог, г.Горно-Алтайськ
Амарант — джерело вітамінів і мінералів — справжній цілюще джерело, доступний кожному. При правильному використанні можна швидко і легко позбутися від різних недуг. Довгий вегетативний період дозволяє отримати максимум корисних речовин протягом літа. А в зимовий період амарант споживається в замороженому або сушеному вигляді. Воістину багатий склад і досить приємний смак — головні плюси цієї невибагливої культури.