Поради

Чи можна запивати їжу — вчені б’ються за правду, або наука нам на допомогу

У багатьох статтях і книгах про здоровий спосіб життя я зустрічала ідею про те, що не можна запивати їжу водою. Особливо не роздумуючи, прислухалася до поради, і за 3 роки харчування всухом’ятку увійшло в звичку. Але чи можна запивати їжу з наукової точки зору?

Прихильники ідеї заборони посилаються на «думки вчених», «провідних дієтологів», «численні дослідження». Без конкретних цифр, прізвищ, назв наукових центрів. Я вирішила заглибитися в тему і з’ясувати правду про одночасне вживання їжі і води.

Процес травлення простими словами

Щоб зрозуміти, чи можна запивати їжу водою, треба для початку розібратися в тому, як влаштована травна система людини. Базова інформація є в шкільних і університетських підручниках з біології (анатомії).

Їжа не потрапляє в кишечник в чистому вигляді

Навіщо взагалі людина їсть? Щоб отримати енергію у вигляді білків, жирів і вуглеводів, а також вітаміни і мікроелементи, які потрібні для підтримки роботи внутрішніх органів. Живильні речовини можуть потрапити в кров тільки з найдрібніших частинок їжі.

Травлення починається в роті

Коли ви голодні і дивіться на апетитне блюдо, в ротовій порожнині починає вироблятися слина. Спочатку продукт подрібнюється за допомогою зубів. Потім травні ферменти, присутні в слині, розщеплюють компоненти їжі на речовини, які шлунок здатний засвоїти.

Основну частину роботи робить шлунок

Цей внутрішній орган складається з двох функціональних відділів: проксимального і дистального. У першому їжа тимчасово зберігається, у другому — перемішується і переробляється. Тверді частинки розташовуються шарами. Їх обволікає шлунковий сік і слизова оболонка. Відразу під проксимальним відділом шлунка розташовується дванадцятипала кишка — вузький тунель, через який засвоєна їжа потрапляє в кишечник.

Цікаво! Чи можна запивати їжу водою по чуть-чуть? Адже, 2-3 ковтки точно не зашкодять. Справа в тому, що слизова оболонка шлунка швидко всмоктує малі обсяги води. Потім рідину надходить у кров. Крім того, шлунок має невеликі поглиблення, це видно на знімках МРТ. Частина води надходить в такі «кишеньки» і не змішується з їжею.

Головні аргументи противників води під час їжі

Звідки взагалі постало питання, чи можна запивати під час їжі ? Вперше ідею запропонував американський дієтолог і натуропат Герберт Шелтон — автор системи роздільного харчування. Свою першу книгу він видав ще в 1928 році.

Важливо! Шелтон писав про те, що вода розбавляє шлунковий сік. Відповідно, їжа не до кінця перетравлюється і потрапляє в кишечник. Там починаються неприємні процеси бродіння і гниття.

Ідею Шелтона підхопили інші дієтологи і лікарі, стали розвивати. Сьогодні ті, хто негативно відповідає на питання, чи можна запивати їжу, призводять нові аргументи на захист своєї позиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта за кольорами веселки - користь продуктів за колірною групі

Через води шлунок розтягується

Відповідно , людина з’їдає великі порції. А це прямий шлях до ожиріння, хвороб серця і судин, порушення обміну речовин.

Рідина розбавляє травні ферменти, які містяться в слині

Через це порушується процес засвоєння поживних речовин. Так, вважає, зокрема, російський дієтолог, доктор медичних наук А.В. Ковальков.

Вода призводить до зниження бактерицидних властивостей шлунка

Нерозбавлений шлунковий сік завдяки високому вмісту соляної кислоти нейтралізує багато патогенні мікроорганізми. Якщо людина п’є рідину під час їжі, то ризикує зіткнутися з харчовим отруєнням або бактеріальною інфекцією.

Холодна вода стимулює перистальтику кишечника

Цей аргумент дієтологів і лікарів спирається на експеримент російського доктора медичних наук В.Д. Линденбратен (1969 рік). Пацієнтам давали барієву кашу, а потім робили рентген. Тепла їжа покидала шлунок через 4-5 годин, холодна — всього через 20 хвилин. Так з’явилася ідея, що холодні і особливо крижані рідини зменшують температуру їжі, і та потрапляє в кишечник в неперетравленому вигляді.

А чи можна запивати їжу соком, газованою водою, кисломолочними напоями? Прихильники роздільного харчування стверджують: «Не можна». Вони вважають, що перераховані напої змінюють кислотність шлункового соку і збільшують калорійність одного прийому їжі.

Особистий досвід: сама я рідко запиваю їжу водою. Так відчуваю себе краще: немає здуття живота і відчуття тяжкості. Хоча знаю людей з близького оточення, які фізично не можуть проковтнути шматочок без склянки напою.

Коментує експерт Надія Прімочкіна, інстаграм: @primochkina_nadezhda, дієтолог-нутриціології, м Саратов:

« суперечки про те, чи можна запивати їжу чи ні, не вщухають.

Одні кажуть можна, інші — ні. Я вважаю: у всьому повинна бути золота середина.

Якщо хочеться, то запивайте.

Адже буває їжа, наприклад, суха або як кажуть «вузьке горло», коли їжа не проходить без рідини, то тут без запивання ніяк.

Тому завжди дивіться за своїм станом, якщо дискомфорту немає від запевняє, то на здоров’я — можна.

Але утриматися годинку від пиття після прийому їжі бажано тим, хто стежить за фігурою або сидить на дієті. Справа в тому, що частина їжі з водою вимивається, і насичення не настає, і ми знову біжимо до холодильника.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »

Спростування ідеї про те, що їжу не можна запивати

В книгах, наукових статтях і просто на просторах інтернету я знайшла досить багато інформації про те, що запивати їжу можна. Причому з посиланнями на конкретні дослідження, а не абстрактні «думки вчених» і «поради експертів». Поспішаю поділитися з вами корисними відомостями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Газована вода - користь чи шкода для організму?

Важливо! У відомого противника запевняє їжі Герберта Шелтона не було медичної освіти. Довіряти йому чи ні, вирішувати вам.

Вчені Дж. Р. Малтбі, Нік С. Уотсон і інші (Канада, 2004)

До проведення планової операції дослідники давали пацієнтам випити 300 мл чистої води. Потім вимірювали кислотність шлункового соку. Результат виявився таким: рівень pH не змінюється через попадання води в шлунок. Це наводить на думку про те, що рідина не заважає переварюванню їжі. Організм сам регулює кислотність шлункового соку.

Думка А. В. Водовозова (лікар-терапевт, токсиколог, відомий медичний журналіст)

На питання про те, чи можна запивати після і під час їжі, відповідає позитивно. Пояснює, чому вода не заважає процесу засвоєння вітамінів і мікроелементів: «Травні ферменти вступають в реакцію тільки з молекулами субстрату, тобто компонентами їжі. Вони не взаємодіють з водою. Навпаки, рідина розм’якшує тверді частинки і допомагає ферментам проникнути в їжу ».

Вчені П. Дж. Коллінз, М. Горовітц і інші (Австралія, 1990 рік)

Досліджували роль проксимального і дистального відділів шлунка в вивантаженні твердої їжі і рідин. Давали учасникам експерименту випити 300 мл води.

І ось які вийшли результати:

  • вода залишає шлунок через 5-10 хвилин, а тверда їжа продовжує перетравлюватися в проксимальному відділі.
  • вода проходить через тверді частинки їжі, злегка зволожуючи їх, а не ллється «фонтаном», змиваючи все на своєму шляху.

Таким чином , вчені спростували тезу, що через рідину продукти харчування відправляються в кишечник неперетравлені, викликаючи потім процеси гниття і бродіння.

Дослідження шлункових, підшлункової та жовчних реакцій на звичайну їжу, тверді і гомогенізовані рідини ( США, 1979 рік)

В ході наукового експерименту вчені з’ясували, що організм сам регулює кількість травних ферментів. Наприклад, виробляє нову порцію, якщо не може щось переварити. І також змінюється і кислотність шлункового соку. Таким чином, їжа правильно засвоюється і в тому випадку, якщо людина запиває її водою.

Важливо! Запас травних ферментів в організмі обмежений. Якщо вода стимулює вироблення останніх у великих кількостях, не шкодить вона здоров’ю в довгостроковій перспективі? Питання залишається відкритим.

Науково-дослідний інститут спорту Gatorade (США, 2000 рік)

Чи можна запивати їжу крижаною водою або газованою водою? Американські вчені Ши, Бартолі, Хорн і Мюррей з’ясували, що в шлунку людини холодні напої нагріваються до оптимальної температури (вище 30 градусів) вже через 5 хвилин. Отже, вони не надають особливого впливу на швидкість спорожнення.

Як впливають на травлення різні напої

Як виявилося, з водою не все так однозначно. А чи можна запивати їжу чаєм або кавою, молоком, кисломолочними і солодкими напоями? Давайте розбиратися по порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Феномен племені хунза, який не можуть пояснити вчені (9 фото)

Чай і кава

В дослідженні вчених М. Скарра, Дж. Р. Малтбі (Канада, 1989 рік) зазначалося, що вода і чай не роблять значного ефекту на зміну кислотності шлункового соку. Тобто, ці напої не заважають процесу перетравлення їжі.

Важливо! У чаї містяться таніни — фенольні сполуки. Саме вони надають тонізуючого напою терпкий присмак. Таніни можуть погіршувати засвоюваність заліза та інших мікроелементів з рослинних продуктів. Тому вживати чай під час їжі не рекомендується.

Чи можна запивати їжу кави? У дослідженні вчених Університетського медичного центру Утрехт (Нідерланди, 1999 год) є інформація про те, що в розумних кількостях цей напій не впливає на pH шлункового соку здорових людей. Однак відмовитися від вживання кави під час їжі потрібно тим, хто має схильність до печії.

Молоко та кисломолочні напої

Чи можна запивати їжу молоком? Більшість лікарів і дієтологів говорять, що не можна. Через високий вміст білка казеїну організм сприймає молоко як їжу, а не напій. Навантаження на органи травлення збільшується. Крім того, молочний цукор (лактоза) заважає процесу засвоєння заліза і кальцію з продуктів.

А чи можна запивати їжу кефіром, кислим молоком, іншими кисломолочними напоями? Тут ситуація приблизно та ж, що і з молоком. Правда, в кисломолочних напоях містяться лакто і біфідобактерії, що розщеплюють лактозу. Тому кефір і кисле молоко не так шкідливі для травлення, як молоко.

Солодкі напої (соки, газованої води, морси, компоти)

Пам’ятаю, як в дитинстві часто їздила в літній табір. Там в їдальні на обід давали компот із сухофруктів, на полуденок — сік, на вечерю — відвар шипшини з цукром. Але чи можна дітям запивати їжу солодкими напоями?

Якщо взяти до уваги думку вчених про те, що організм сам регулює рівень pH шлункового соку, то рідини з цукром, прийняті під час трапези, не завадять травленню. Але пам’ятайте, що такі напої містять багато простих вуглеводів, калорій і можуть привести до ожиріння і порушення обміну речовин.

Як бачите, думки вчених, лікарів та дієтологів відрізняються, а наукові дослідження показують різні результати. На мій погляд, сьогодні перевага все-таки у тих, хто дозволяє пити воду під час і після їжі. Можливо, варто прислухатися до свого організму. Якщо без склянки напою ви не можете проковтнути навіть шматочок, навіщо себе мучити? Я, навпаки, відчуваю себе відмінно, вживаючи їжу і рідини окремо. А ви як вважаєте, чи можна запивати їжу?

Схожі статті

8 золотих правил схуднення, щоб уникнути ефекту «йо-йо»

elena elena

Як відмовитися від солодкого і мучного назавжди — психологія успішної поведінки

elena elena

Правильне харчування і дієта при герпесі — запорука швидкого одужання

elena elena

Їжте на здоров’я! 4 ради, дотримання яких допоможе відмовитися від шкідливих звичок харчування

elena elena

Вважаємо калорії в алкоголі — чи можна алкоголь під час дієти?

elena elena

Кращі закуски для тих, у кого високий рівень холестерину

elena elena

Харчування при залізодефіцитної анемії — які продукти підвищують рівень гемоглобіну?

elena elena

Водна дієта — чи можливо схуднути без шкоди для здоров’я?

elena elena

Стомився? З’їж горішок! 20 продуктів, які заряджають енергією

elena elena

Залишити коментар