Виразкові захворювання — одні з найпоширеніших в сучасному світі. При виразці порушується цілісність оболонок, що захищають стінки органів від впливу ферментів і кислоти. Це може привести до загрозливих життя патологій. Уникнути розвитку хвороби можна, почавши своєчасне комплексне лікування, при цьому одним з обов’язкових умов стає дотримання дієти, як при загостренні виразки, так і в період ремісії.
Харчування — запорука швидкого одужання
При терапії виразки, основним завданням стає зняття запалення і відновлення нормального функціонування пошкодженого органу. Тому дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки в період лікування, спрямована на зниження рівня кислоти і нормалізацію вироблення ферментів.
Крім того, регенерація захисних тканин і зміцнення ослабленого імунітету, залежить від одержуваного організмом кількості мінеральних елементів і вітамінів.
Окреме місце в дієтах займають продукти, що допомагають усунути больові і фізіологічні прояви патології, які беруть безпосередню участь в лікуванні хвороби:
- Гречка (гречана мука) — загоює виразки, є джерелом заліза, містить вітаміни групи В, які зміцнюють судини і слизову оболонку.
- Мед — нейтралізує кислоти, знеболює, знімає запалення, підвищує рівень гемоглобіну , зміцнює імунітет.
- Обліпиха (масло) — регулює і нормалізує обмін речовин, є прекрасним болезаспокійливу і загоює засобом, містить вітаміни і омега-кислоти, які беруть участь у відновленні клітин. </l i>
- Волоські горіхи (настоянка) — в ядрах волоського горіха міститься Ліцинієм, який полегшує процеси засвоєння білків, а також велика кількість вітамінів і мінеральних елементів, що прискорюють загоєння і відновлення.
- Картопля (відвар) — знижує кислотність, діє як протизапальний засіб, допомагає позбутися від нудоти, блювотних спазмів, печії.
- Капуста (сік) — що входять до його складу речовини, беруть участь у відновленні слизових тканин, зміцнюють імунітет.
Всі вживані інгредієнти запікаються, відварюються, гасяться. Багато продуктів вживаються в мінімальних обсягах, а фрукти і овочі попередньо піддаються термічній обробці.
Увага! Один з народних способів боротьби з недугою — відвар з шкірки зелених волоських горіхів. Народні цілителі радять випивати один стакан такого «ліки» натщесерце протягом двох тижнів.
Правила харчування при різних формах виразки
Меню дієти при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки враховує важливість слідування певним правилам:
- Подрібнені інгредієнти — в вживаної їжі не допускається наявність грубих волокон, тому їжу потрібно перетирати або перемелювати.
- Дробове харчування — є часто (інтервал не більше 3 годин), але дозованими обсягами. При цьому беруть їжу в одні і ті ж години.
- Температура страв — температура повинна знаходитися в межах 25С-30С, холодна і гаряча їжа негативно впливає на відновлювальні процеси і синтез ферментів.
- Заборона кислого, солоного, гострого — ці продукти викликають утворення шлункового соку.
- Різноманітність — щоб організм отримував потрібну кількість корисних речовин, харчування має складатися з різних компонентів.
Важливо! Вода, випита одночасно з їжею, погіршує і сповільнює травлення, тому дієтологи не радять запивати їжу.
Дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки в період ремісії і їжа, рекомендована при кровотечі, мають ряд відмінностей. Це обумовлено формою перебігу захворювання, станом хворого. Вони по-різному впливають на травлення і відрізняються ступенем обробки компонентів, що входять до складу страв.
Терапія відкритої виразки починається з коригування меню — підбирається дієта, спрямована на нейтралізацію запалення і успішну регенерацію деформованих тканин. Дієта при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки в період загострення виключає вживання хліба. Він стимулює бродіння, що протипоказане при даних проявах хвороби. Основною їжею при кровоточить виразці стають сприяють скороченню м’язів і звуження кровоносних судин продукти.
На післяопераційному етапі , раціон складається з урахуванням того, що хворий дотримується постільного режиму. Тому їжа повинна вільно засвоюватися і перетравлюватися. Заборонено застосування м’ясних, рибних і наваристих овочевих бульйонів, твердих і які не пройшли термічну обробку продуктів.
Відмінністю дієти в період ремісії є використання не перетертих продуктів. Це необхідно для стимулювання функції кишечника.
Заборонені та дозволені продукти
Спеціальне харчування — незамінний етап, без якого неможливо вилікувати захворювання і прийти до позитивного результату. Багато продуктів, куріння, алкоголь часто призводять до незворотних наслідків. Тому при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки розробляється дієта, складається список продуктів, підбирається меню, з урахуванням темпів прогресування патології.
При виразці до складу страв не повинні входити наступні компоненти:
- Кисле, мариноване, солоне.
- Жирне.
- Гриби (будь-які).
- Гостре, копчене.
- Консерви .
- Свіжі фрукти, овочі, бобові.
- Жирні молочні продукти.
- Кондитерські вироби, здоба, хліб (свіжий).
- алкогольні і газовані напої.
- Спеції, смакові добавки.
Будь-які страви при дієтичному лікувальному харчуванні готуються тільки з якісних, свіжих компонентів.
у список продуктів, включених в дієту при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, входять:
- Перетерті супи.
- Пшеничні сухарі, пиріжки (печені), печиво сухих сортів .
- нежирне м’ясо, риба, птиця.
- Розварені, перетерті крупи.
- Яйця варені, омле ти.
- Овочі відварні.
- Неміцний чай, фруктові і вівсяні киселі, шипшиновий відвар, компоти.
- Желе, зефір, мед.
- Рослинні масла.
- Нежирні молочні продукти, вершкове масло, сир, тверді сорти сиру.
В стані тривалої ремісії допускається періодичний введення деяких, раніше заборонених, продуктів , але їх кількість повинна контролюватися і строго дозувати.
Коментар експерта:
«Виразка — дуже неприємне і дуже небезпечне захворювання. Харчування при цій хворобі непросто важлива складова, а я б навіть сказала — крайня необхідність. Оскільки від того, що ми їмо, прямо залежить і наше самопочуття, і процес одужання в цілому.
Людина, тривалий час страждає від цієї хвороби, відмінно знає, що можна і чого категорично не можна пити або є. Особливо в період загострення. Хворий з виразкою повинен дотримуватися дієтичного столу № 1.
Отже, в період рецидиву захворювання дієта дуже сувора. Я не буду перераховувати все, що можна, оскільки не можна дуже багато.
Скажу лише про дозволених продуктах і напоях:
- вчорашній хліб, сухе печиво, булочки здобні.
- супи на молоці, протерті овочі на некрепком бульйоні.
- курка, телятина, кролик (без жив, шкіри), з риби — окунь, тріска, судак. У відварному або приготованому на пару вигляді.
- каші все, крім пшеничного. Можна на молоці, але обов’язково протерті.
- з овочів можна кабачки, буряк, картопля, морква, гарбуз.
- омлети на пару і відварені яйця всмятку.
- з молочних продуктів: молоко, вершки, свіжий сир (нежирні) у вигляді запіканок і суфле, сметану і сир кальцинований.
- ягоди і некислі фрукти, перетерті, в печеному і вареному вигляді.
- натуральний мед, зефір, пастилу, мармелад без ароматизаторів.
- масло рослинне або вершкове (несолоне), додавати в їжу, салати, але не смажити.
- з напоїв чай з молоком або з вершками, овочеві і фруктові соки, відвари з шипшини. Занадто солодкі соки розводити 1: 1 з водою.
Все інше, чого немає в цьому списку — заборонено!
Крім цього, рекомендую повністю відмовитися від алкоголю. Якщо все ж довелося потрапити на захід і без алкоголю ніяк не обійтися — можна випити 50 грам горілки! Ніякого вина або пива! Будь-які алкогольні напої, які є продуктом бродіння — категорично заборонені! А також варто максимально скоротити кількість викурених сигарет. До речі, за статистикою, найчастіше саме курці страждають виразкою шлунка. Так що, візьміть на замітку ».
Ірина Журова, лікар-терапевт, м Казань
Зразкове меню на тиждень
До складу страв обов’язково повинні входити всі необхідні для життєдіяльності компоненти. Тому меню на тиждень для дієти при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки складається так, щоб їжа була досить збалансованою, але одночасно легко засвоюється і перетравлюється.
Тижневий раціон при виразкових захворюваннях
7.30 10.00 13.00 хліб, масло, йогурт, мінеральна вода рис, варені яйця, суфле з фруктів, молоко овочевий суп, курка, спагетті, баклажани запечені рис відварний, паровий омлет, чай молоко, бананове пюре вівсяний суп, м’ясо куряче на пару, компот омлет, вівсяна каша, молоко кисіль, сухе печиво картопляний суп-пюре, кролик, ягідний чай йогурт, перлова каша, бутерброд з маслом, обліпиховий чай молоко, варене яйце гречаний суп, бурякове пюре, парові індичі котлети, компот манна каша, варене яйце, молоко запечена гарбуз, чай суп з брокколі, варено-тушкована курка, запечені кабачки, кисіль рисова молочна каша, банан, кава яблучне пюре, молоко овочевий суп-пюре, курячі тефтелі, спагетті, шипшиновий відвар йогурт, рисова каша з гарбузом, молоко відварна курка, салат з моркви і буряка, компот перловий суп, печені овочі, відварна риба, відвар ромашки 16.00 18.30 сир, яблучне пюре, шипшиновий напій яловичина відварна перемелена, тушковані овочі, капустяний салат, молоко йогурт , варені яйця, чай з ромашки відварна картопля, риба парова, кисіль банан, молоко тушковані овочі, яловичі фрикадельки, шипшиновий відвар фруктове пюре, йогурт відварна риба, кабачкової пюре, чай з цукром сир з перетертими ягодами калини відварну картоплю, бутерброд з сиром, кисіль компот, печиво тушковані баклажани, риба на пару, чай ягідний мус, чай гречана каша, йогурт, бутерброд з маслом, кисіль
При гострих, різких болях на найближчі дні повністю виключається хліб, свіжі фрукти і овочі, макаронні вироби, сіль, цукор.
Порада: При виразці рекомендується щодня пити тепле молоко. Це допомагає відновити функції організму і позбавляє від больових відчуттів.
Рецепти блюд при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки
Незважаючи на всі обмеження, отримувати задоволення від їжі можна, навіть проходячи курс лікування.
Є багато цікавих страв, рецепти яких підходять для дієти при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, наприклад:
- Суп з гарбуза з молоком (гарбуз — 300 г, молоко — 600 мл, манна крупа — 2 ст. л, цукор — 2 ч.л, масло — 1 ч. л) — відварити гарбуз, перетерти до стану пюре (разом з відваром). У кипляче молоко ввести манну крупу, варити 15 хвилин, після чого додати гарбузове пюре і цукор, заправити вершковим маслом.
- Бефстроганов (яловичина — 120 г, морква — 0,5 шт ., сметана — 50 г, борошно — 1 ч.л, цибуля, корінь петрушки, сіль) — м’ясо відварити з цибулею і коренем петрушки і нарізати тонкими смужками. Відварену моркву натерти на дрібній тертці. Приготувати соус (борошно підсушити на сковороді і додати овочевий відвар і теплу сметану). З’єднати м’ясо з соусом і морквяним пюре, тушкувати під кришкою протягом 10 хвилин.
- Котлети з картоплі (картопля — 150 г, яйце — 0,5 шт., Вершкове масло — 1 ч.л, сметана — 20 г) — відварну картоплю перетерти до стану пюре і охолодити. В отриману масу додати яйця і сіль, перемішати. Сформувати котлети, обваляти їх у борошні і запікати в духовці до злегка золотистого кольору.
- Пудинг (манна крупа — 0,5 ст., Молоко — 1,5 ст., Персики — 2 шт., яйця — 2 шт., масло вершкове — 1 ст.л) — в доведене до кипіння молоко акуратно всипати крупу, варити до стану густої каші, після чого ввести масло і перетерті з цукром яєчні жовтки. В отриману масу обережно влити білкову піну. Нарізані часточками персики викласти в форму, залити сумішшю і випікати 30 хвилин в духовці.
Рада: зняти спазми і запалення при патологіях, викликаних виразкою, допомагає кисіль. Він обволікає і захищає слизову оболонку від негативного впливу кислого середовища.
При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки важливо підібрати дієту, скласти збалансоване меню на кожну тиждень, віддавати перевагу тим рецептами, співвідношення корисних елементів і вітамінів, в яких буде оптимальним, адже від цього залежить ефективність лікування і швидкість одужання.