Коли я щільно зайнялася проблемою харчування, то дізналася, що існує приблизно 300 всіляких гіпотез про механізми старіння організму. Зовсім недавно вчені з Німеччини виявили специфічний ген FOX O, який відповідає за тривалість життя (був виявлений у гідри). Такий маленький крок науки вказує, що теоретично можна вплинути на довжину життя. Чим більше я приділяла часу цій темі, тим більше ставало зрозуміло, що довголіття і харчування нерозривно пов’язані.
Досвід предків: що скаже наука
На тему довголіття найбільш вражаючою інформацією для мене стала наступна: дослідники Біблії вказують, що по наданню один із старців Мафусаїл дожив до 969 років! А на території США створений спеціальний фонд Мафусаїла — він спонсорує вчених, які зайняті розробкою «еліксиру молодості».
Дані дослідження доводять, що людський організм проходить приблизно 7-14 періодів протягом життя. Якщо взяти за основу, що фізіологічна зрілість досягається в 20 років, то мінімальний термін нашому житті — це 140 років.
Важливо! На даний момент, найбільш найстарішою людиною на планеті вважається Ж.-Л. Кальман з Франції, випадок якої був документально зафіксований. Жінка померла, коли їй виповнилося 122 роки.
Далі я почала розглядати питання про тривалість роботи окремих органів в людському тілі. Наприклад, головний мозок розрахований на 180-200 років стабільної роботи.
Фактори, які впливають на загальну довжину життя:
- 30% — генетичні особливості.
- 70% — спосіб життя (харчування, сон, фізична активність).
Виявляється, що за допомогою грамотно підібраного меню цілком можливо продовжити життя на десятки років. Якщо точніше: при зміні харчування ми можемо прибрати причини хвороб, які підвищують рівень смертності.
Важливо! Стародавній лікар Гіппократ (заклав основи медицини і прожив близько 100 років) так висловлювався щодо харчування: «Скажи мені про свою їжі — і я розповім тобі, що ти хворий».
Давно відомо, що на планеті є особливі регіони, де люди живуть довше за середні показники. Там значно частіше можна зустріти старого, віком 90 або 100 років. Спеціально для цієї статті я провела невелике дослідження щодо правильних продуктів харчування в таких країнах — як основи здоров’я і довголіття.
Експерт Олеся Проніна, інстаграм: magic_word_fengshui, фахівець традиційної китайської медицини, м Саратов:
«У стародавньому Китаї імператор платив платню своєму придворному лікареві за те, щоб імператор взагалі не хворів, а не за те щоб його лікували. Якщо ж імператор захворів — придворного лікаря стратили! Тому профілактика здоров’я, на основі правильного раціону і розумного способу життя була завжди в пріоритеті!
І донині жоден поважаючий себе лікар не стане продовжувати лікування, якщо пацієнт не дотримується рекомендованої харчування! Тому як харчування — це основа будь-якого лікування!
Якщо ми зловживаємо чимось, то це починає створювати нам проблеми в організмі! Навіть, наприклад, велика кількість цитрусових в раціоні взимку здатне завдати істотної шкоди організму.
Чому ж так важливо харчування? Тому що харчування — це рівень нашої енергії! І таких джерел декілька, заповнюваних і не заповнюваних.
З точки зору традиційної китайської медицини, людина народжується з певним рівнем енергії, яка визначає його тривалість і якість життя. І це джерело не заповнюємо! А ось витратити його достроково можна! Якщо ми хочемо якісно та довго жити, мати активну старість, нам треба по максимуму це джерело енергії берегти, і намагатися його зберігати, живучи на заповнювати енергії. І харчування — це одне з джерел нашої заповнювати енергії!
Але тут дуже важливо, ЩО ви їсте! Тому що далеко не вся їжа містить енергію ЦІ — енергію життя! Продукти, що містять ЦІ — це тема окремої статті, але якщо коротко: вибираючи крупи — запитайте себе, чи зможе це зернятко прорости? Чи є в ньому енергія і життя? Вибираючи м’ясо і рибу — умови, де жили тварини. Овочі — як були вирощені? Все це має значення! Але самі дві головні умови — їжа не повинна бути в заморожуванні і розігріватися в СВЧ! Це те, що вбиває енергію ЦІ навіть в самих здорових продуктах! »
Овочева основа здорового меню
В Іспанії найбільш популярними продуктами вважаються овочі: помідори черрі, солодкий перець, кабачки, баклажани , всі види капусти і т. д. У вивчених мною статтях йшлося про те, що такі продукти не просто зберігають здоров’я, а й здатні поліпшувати настрій, підвищувати активність. Для регулювання апетиту рекомендується щодня споживати овочі в свіжому вигляді (не менше 300 грам).
Згідно з вивченої інформації, неодноразово проводилося масштабне дослідження серед іспанців. Виявилося, що харчування з великою кількістю овочів в меню знижує ризик появи серцевих захворювань приблизно на 33, а онкології — на 24%. Крім цього в Іспанії рідше зустрічаються деякі інші захворювання: діабет, синдром Альцгеймера і зайва маса тіла.
Увага! Я знайшла дані, в яких йдеться про те, що вживання 5 порцій різних овочів щодня знижує ризик смертності приблизно на 29%. Овочеві культури є натуральними джерелами клітковини, бар’єром від захворювань і передчасного старіння.
Овочі містять різноманітні антиоксиданти, мікроелементи і вітаміни для відновлення пошкоджених клітин всередині організму. А також вони є природним джерелом цінних фитонутриентов, які захищають наше тіло від онкологічних захворювань і патологій серцево-судинної системи. Здорове харчування для довголіття — це велика кількість овочів в меню.
Хочете дізнатися, як визначити овочі з великою кількістю фитонутриентов? Дані речовини надають плодам характерний яскравий окрас і відомі як природних барвників. Наприклад, велика порція каротину міститься в жовтих і оранжевих овочах, лікопіну — в червоних і бордових. Саме тому важливо частіше вживати червоні і жовті помідори, морква, болгарський перець і інші яскраві овочі.
Описуються випадки, коли всього 400 грам овочів щодня допомагали знизити вміст холестерину без додаткових таблеток, усували запори і покращували травлення за рахунок величезного змісту клітковини.
Більше якісної риби
Однією з країн, де живуть довгожителі, є Японія. В цій державі більшість літніх людей доживають до 87 років (перше місце серед країн-довгожителів за інформацією ВООЗ).
Цікаво! Знайшла дослідження за 2014 рік, яке демонструє, що половина з 40 людей на планеті, яким понад 110 років проживають в Японії.
Такі вражаючі дані по довголіттю обумовлені правильним харчуванням. Японці найчастіше харчуються низькокалорійними стравами і можуть похвалитися великою кількістю риби в раціоні.
Корисні властивості риби для організму:
- Для людського серця і судин щодня потрібні жири Омега 3, на які багата морська риба. Однак у річковій рибі таких жирів майже не міститься. Подібні речовини перешкоджають появі різних захворювань, серед яких інфаркт, інсульт і атеросклероз. І також вони зменшують ймовірність появи тромбів, покращують периферичний кровообіг. Максимально висока концентрація корисних жирів Омега 3 міститься в поширеній морській рибі — оселедця. Тому необов’язково купувати дорогий тунець або сьомгу, щоб залишатися здоровими.
- Особливий кофермент Q10 з риби сприяє зміцненню судин, стабілізує тиск і є потужним антиоксидантом (уповільнює процеси старіння всередині організму).
- Морепродукти практично не містять важко засвоюваних видів білка. За рахунок цього вони так корисні для травлення і сприяють нормалізації ваги.
- Риба є природним джерелом йоду і таурину, які необхідні для здорової роботи щитовидної залози і всієї нервової системи.
- Рибні страви особливо корисні для жіночого здоров’я, оскільки містять вітаміни для привабливості і молодості — A, D і E.
для повноцінного отримання перерахованих вище елементів, намагайтеся вживати рибу і морепродукти не рідше ніж 2-3 раз на тиждень. Для різноманітності поекспериментуйте зі стравами, наприклад, можна приготувати салати, рибні стейки або рибу на грилі.
Оливкова олія для травлення
Італійці також відносяться до європейських довгожителів (тривалість життя в цій країні досягає 85 років). Більшість жителів Італії не уявляють свого життя без якісного оливкового масла.
Важливо! Знаменитий Гомер називав оливкову олію рідким золотом, а зараз його широко використовують в будь-якій системі дієтичного харчування.
До корисних властивостей оливкової олії відносяться:
- даний продукт практично повністю складається з ненасичених жирів, які незамінні для всіх обмінних процесів всередині організму.
- додавання масла в їжу сприяє посиленою профілактиці судинних хвороб, діабету і ожиріння.
- в складі оливок міститься особлива олеїнова кислота, яка здатна зміцнювати судинні стінки, робити їх більш міцними і еластичними.
- такий продукт сприяє підтримці нормального артеріального тиску і знижує показник шкідливого холестерину.
- масло значно покращує роботу шлунка, товстого і тонкого кишечника , підшлункової залози і печінки, виступає в якості профілактики виразкової хвороби.
в італійців є така звичка — випивати 1 чайну ложку масла на голодний шлунок. Це допомагає уникнути запорів і усунути сухість шкірного покриву. Заправляти салати оливковою олією, додавати його до інших продуктів харчування — це відмінна допомога для здоров’я і довголіття.
Свіжа зелень — запорука доброго здоров’я
Ще одні довгожителі з Європи — французи. За моїми спостереженнями, вони просто не уявляють ситного обіду або вечері без свіжої зелені. Такий продукт допомагає нормалізувати цукор в крові, знижує артеріальний тиск, значно покращує процеси травлення. Я дуже здивувалася, коли перевірити кількість корисних речовин в звичній нам петрушці та кропі.
В них міститься:
- підвищена концентрація аскорбінової кислоти.
- вітамін А (каротин).
- вітаміни В.
- токоферол.
- селен.
- легкозасвоюване залізо.
- фосфор.
- комплекс глікозидів, терпенів і флавоноїдів.
Таке поєднання корисних речовин знижує ризик виникнення онкозахворювань. Регулярне споживання зелені сприяє поліпшенню зору, робить стінки капілярів і судин більш еластичними і здоровими, нормалізує артеріальний тиск, покращує виведення шлаків і роботу всіх обмінних процесів. Здорове харчування і регулярне додавання зелені в раціон стануть основою активного довголіття.
Кисломолочні продукти — секрет довголіття гірських народів
У списку довгожителів я не могла залишити без уваги Кавказ — місцевість, яку давно вважають символом довголіття і міцного здоров’я. На території Абхазії зараз проживає близько 4000 людей, яким більше 80 років. На Кавказ часто їздили геронтологи, щоб детально досліджувати феномен довголіття.
Крім того, що люди-довгожителі намагалися харчуватися помірно і не використали багато солі, вони пили велика кількість кисломолочних напоїв.
Серед корисних властивостей кефіру і натурального йогурту величезна кількість елементів для основи довголіття.
Основні з них:
- нормалізуються процеси перетравлення їжі та метаболізм (використовуються для профілактики і при комплексному лікуванні колітів, гастриту та інших захворювань органів шлунково-кишкового тракту).
- сприяють очищенню і нормальній роботі печінки і всієї видільної системи.
- рекомендуються при недокрів’ї і астенічному стані (слабкості).
- перешкоджають появі багатьох серцевих захворювань (атеросклероз, інфаркт, гіпертонія).
- зміцнюють нервову систему і здатність організму протистояти різним стресам ззовні.
- рекомендуються всім людям, які страждають частими інфекційними захворюваннями(Герпес, грип та інші).
Примітно, що кефір та інші кисломолочні продукти часто дають в лікарнях для підтримки імунітету і стабільної роботи травної системи. У прийомі кисломолочних напоїв важлива регулярність — тільки так вони почнуть приносити справжню користь організму.
Цікаво! Знайшла дослідження, за результатами якого можна сказати про те, що звичайний кефір може стримувати ділення ракових клітин, а також активізувати імунітет.
Є така стара абхазька прислів’я: «Якщо хочеш прожити довге життя — пий більше кислого молока» . В цьому є величезна частка істини — мікрофлора кишечника у кавказьких народів ідентична мікрофлорі здорових дітей!
Вивчивши безліч наукових даних, я переконалася, що збалансоване харчування відіграє величезну роль не тільки для здоров’я, але і для щасливого життя і довголіття . Все просто: при правильній роботі всіх систем наш організм розрахований на 140 років і більше. А значить, головне завдання людини — підтримувати роботу внутрішніх органів, вживати здорові продукти і не заважати природному довголіттю!