Поради

Правильне харчування при і після інсульту — чому це так важливо?

Коли необхідно відновитися після інсульту і зміцнити серцево-судинну систему, вкрай важливо правильне харчування і здоровий спосіб життя. Науково доведений факт — продукти, які кожен день вживає людина, можуть стати причиною такого захворювання, як інсульт. Хвороби, яка щорічно вбиває мільйони людей або робить їх інвалідами.

Безвідповідальне ставлення до вибору і споживання продуктів — звичайна практика сучасної людини. Інсульт, як наслідки порушень обміну речовин в організмі — хвороба різного віку. Захворювання, яке сьогодні діагностується у людей похилого віку і у молоді.

Які продукти і порушення в харчуванні можуть призвести до інсульту?

Науковим співтовариством розроблений ряд профілактичних заходів, що запобігають це небезпечне захворювання. А також представлений перелік продуктів з високим вмістом цукрів, насичених жирів, консервантів, підсилювачів смаку, вживання яких провокує розвиток інсульту.

До них відносяться:

  1. Газовані солодкі напої включають в себе шкідливі консерванти і штучні підсолоджувачі, які викликають звикання.
  2. Продукти швидкого приготування багаті консервантами і модифікованими жирами. Їх вживання порушує роботу серцево-судинної системи.
  3. Ковбасні продукти складаються з шкідливих ароматизаторів і смакових підсилювачів. Ці речовини впливають на еластичність судин.
  4. Салатні заправки, соуси на основі майонезів насичених транс-жирами, які підвищують вміст в крові шкідливого холестерину.

Пам’ятайте! Інсульт легше попередити, розумно харчуючись. Лікування захворювання — процес важкий, тривалий і не завжди успішний.

Якщо прибрати з меню ці продукти, загальний стан організму помітно покращиться, а ризик появи інсульту і захворювання серцево-судинної системи знизиться на 30-40%.

Вам буде цікаво: Продукти, які очищають судини від холестерину

Чому важливо правильно харчуватися після інсульту?

Правильне харчування після інсульту — запорука швидкого відновлення і повернення хворого до повноцінного життя. Порушення мозкової діяльності в результаті ураження окремих його ділянок, блокує роботу органів. При будь-яких джерелах появи хвороби і області поразки, харчування пацієнтів і догляд за ними багато в чому схожі.

Важливо! Після інсульту з раціону хворого виключається сіль. Вона може спровокувати різке підвищення тиску.

Основні правила харчування постінсультних пацієнтів:

  1. Часті прийоми їжі в малих кількостях сприяють повному її засвоєнню .
  2. Чи не перевищувати необхідну кількість калорій , яке приблизно дорівнює 2500 ккал на добу.
  3. Важливо забезпечити раціон пацієнта достатньою кількістю клітковини , яка забезпечує просування харчової маси по шлунково-кишкового тракту.
  4. Щоденне меню повинно бути збалансованим за кількістю жирів, вуглеводів і білків.

перенесли інсульт , необхідно створити правильні умови харчування і скласти збалансоване меню. Організм повинен отримувати їжу калорійну, що містить необхідну кількість поживних речовин, але в той же час вона повинна бути легкопереварюваній.

Коментар спеціаліста:
«Дієти після інсульту необхідно дотримуватися все життя ! На першому місці дієти — вживання в їжу зелені і овочів. Особливо багатих на клітковину, в необмеженій кількості! Не менш корисними є фрукти і ягоди. М’ясо рекомендується вживати нежирних сортів (курка, кролик, індичка, телятина), у відварному або запеченому вигляді, 3 рази на тиждень, щоб не підвищувати рівень небезпечного холестерину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Джентльменів просимо не вставати: кращі жіночі види спорту Осінь-2018: спортивні навантаження для дівчат

Рослинна і вершкове масло в строго обмеженій кількості. Доцільно замінити оливковою!

З риби віддати переваги оселедця, тунця і лососеві, морепродуктів. У них міститься багато фосфору і корисних жирних кислот, які активізують обмінні процеси в головному мозку.

Корисні будуть бобові (квасоля, горох, сочевиця) і гриби. У них міститься рослинний білок. Крупи також будуть корисні, особливо з ранку.

Молочні продукти нежирні, і не частіше, ніж 2 рази на тиждень.

З раціону необхідно назавжди прибрати: солоне, копчене, гостре, борошняне , майонез, фастфуд, газовані напої, субпродукти (ковбаси, сардельки, сосиски). Хліб дозволяється чорний, бородинський, висівковий. Споживання солодощів обмежується до двох разів на тиждень, не частіше (і тільки зефір, пастила, мармелад).

Кількість випитої рідини в добу не більше 1,2 літра. Будьте здорові!»
З повагою, дієтолог Анна Гамалян, місто Краснодар

Дозволені і заборонені продукти при інсульті та одразу після

Після нападу хворий може повністю змінити свої смакові переваги. Можуть спостерігатися проблеми з апетитом. Деякі продукти можуть викликати огиду або повне фізіологічне неприйняття. Це наслідки постінсультного ураження мозку.

При складанні тижневого плану харчування необхідно врахувати, що набір продуктів для пацієнта повинен містити достатньо вуглеводів, жирів і білків. У період відновлення мозкової діяльності після інсульту, важливо правильно харчуватися, які зміцнюють судини продуктами.
Містять фолієву кислоту Містять калій Салати листові, горох, гарбуз, шпинат, кукурудза, квасоля, сочевиця, морква .

Фініки, картопля, бурякові листя, курага, родзинки, мигдаль, яблука, висівки пшениці.

Обов’язково ввести продукти, що містять жирні кислоти. Вони привносять «хороший» холестерин, який активізує процеси, що знижують рівень вміст холестерину «шкідливого». Для постінсультних хворих це життєво важливо. Жирні поліненасичені кислоти містяться в морепродуктах.

Важливо! Обов’язково треба давати хворому ягоди, фрукти і свіжовичавлені соки. Вони зміцнять імунну систему і загальмують розвиток постінсультного атеросклерозу.

З меню необхідно прибрати:

  • Консерви.
  • Жирні молочні продукти.
  • Шоколад і продукти, що містять його.
  • Копченості.
  • Гриби.
  • Борошняне.
  • Солодкі газовані і негазовані напої.
  • Жирне м’ясо.
  • Міцний чай.
  • Ковбасні вироби.
  • Напівфабрикати.

У період реабілітації хворого потрібно відмовитися від солоних продуктів. Їх вводити можна поступово, у міру стабілізації стану хворого, не раніше 4 тижнів після нападу.

Харчування при порушенні ковтання і апетиту

В результаті узгодженої дії глотки, гортані і м’якого піднебіння відбувається акт ковтання їжі. Ураження мозку може спричинити дисфункцію м’язів, що відповідають за Ковтальний функцію. В цьому випадку їжа може потрапляти у відкриті дихальні шляхи або носоглотку. Небезпека задихнутися, поперхнувшись сипучої або рідкої їжею, може викликати почуття страху у хворого перед кожним прийомом їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Білий наліт на язику грудного малюка і дитини старшого віку: чому з'являється, що робити і як прибрати?

Організувати правильно процес харчування хворого після інсульту, щоб не допустити різкого зниження ваги — одна з головних задач в період догляду за пацієнтом.

Хворому треба допомогти визначитися з переліком «небезпечних» продуктів, і познайомити його з деякими рекомендаціями щодо безпечного прийому їжі в постинсультном стані.

Рекомендації з організації умов харчування:

  1. Під час їжі сидіти треба прямо. Голова повинна бути зрушена вперед, підборіддя опущене. Це запобігатиме потраплянню їжі в гортань.
  2. Класти їжу в рот, не поспішаючи пережовувати її і ковтати малими порціями.
  3. При ковтанні необхідно затримати дихання і бути гранично уважним.
  4. Після їжі рот слід прополоскати і посидіти прямо 15-20 хвилин. За цей час залишки їжі, під власною вагою пройдуть стравохід і виявляться в шлунку.

При ураженні задніх шийних м’язів, необхідно забезпечити хворого спеціальним тримачем голови. Особливо це важливо під час прийому їжі. При неможливості донести ложку до рота, можна скористатися спеціальними столовими приборами з довгими ручками.

Рідкі продукти необхідно загущать, щоб хворий відчував присутність їжі в ротовій порожнині і її хід в стравохід і далі. Загустителем може служити желатин харчовий, порошкове дитяче харчування або препарат під назвою Формікрем.

Увага! Не варто залишати хворого одного під час прийому їжі. Ризик вдавитися і вдавитися харчовим грудкою буде залишатися якийсь час.

Для додання їжі однорідності і необхідної консистенції продукти пропускають через блендер. У міру стабілізації стану, хворого можна переводити на звичайну їжу. Їжа повинна бути м’якою, добре пережовувати і легко ковтати.

Продукти, що зменшують ризик повторного розвитку інсульту

Правильне харчування після інсульту в домашніх умовах допоможе уникнути повторного нападу. Людина, одного разу переніс хворобу, залишиться в основній групі ризику назавжди.

Увага! Важливо знати перелік основних продуктів, здатних знизити ризик нового нападу, і включати їх в щоденний раціон хворого.

Продукти, які можуть захистити від повторного нападу:

  • Картопля містить багато калію. У добу необхідно отримувати не менше 1,5 г цього елементу.
  • Помідори корисні при судинних захворюваннях.
  • Бобові, овес і мигдаль містять магній — елемент, необхідний для оздоровлення серця.
  • Молоко багате кальцієм. Елемент, що знижує артеріальний тиск.
  • Вживання в їжу морської риби насичує організм корисними жирними кислотами. Це покращує стан судин.

Залежність способу життя, харчування і стану судинної системи — факт незаперечний. Меню і правильне харчування в стаціонарі або домашніх умовах недостатні заходи для людини після інсульту. Виконувати призначення лікаря і приймати ліки — завдання першорядної важливості.

Постинсультная дієта — варіанти меню на тиждень

Організувати правильне харчування і скласти меню для пацієнта після інсульту допоможе лікар — дієтолог. Розширити свої знання можна самостійно, вивчивши публікації деяких визнаних авторів. У них ви легко знайдете інформацію про фізіології харчування, гігієни і техніці годування хворого. Дізнаєтеся особливості харчування пацієнтів при захворюванні судинної системи. Подібна література допоможе правильно організувати реабілітацію пацієнта, який переніс інсульт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як обрати медичне взуття

Цілі постінсультной дієти:

  1. Знизити і привести до норми артеріальний тиск хворого.
  2. Нормалізувати роботу системи.
  3. Уникнути тромбозів.
  4. Перешкодити загусанню крові.

Свіжі овочі та фрукти, страви з птиці і риби, каші і супи з круп цілісно зернових злаків допоможуть уникнути або знизити ризик захворювання на 30-40%. Дотримання режиму харчування і спеціальне меню при інсульті — запорука успішної реабілітації хворого і повного його одужання.
День тижня Сніданок Другий сніданок Обід П’ятниця Ячна каша, зелений чай Пудинг з моркви і яблука Овочевий рисовий суп, філе курки з овочами, компот з яблук вівторок Галушки, пшенична каша, відвар з шипшини Фруктове пюре Суп з брокколі і цвітної капусти, овочеве рагу, морс П’ятниця

омлет, гречана каша з родзинками, зелений чай Шарлотка Овочевий бульйон, куряча котлета з гречкою, компот Неділя

Яйце відварне, відвар з шипшини Запечені фрукти Вегетаріанський суп, кольорова капуста, запечена з курячим філе, кисіль

Середа

Ледачі вареники з сиру , компот Пудинг з моркви Рисовий суп, овочі тушковані в сметані з овочами, ягідний морс Неділя

Омлет, вівсянка, цикорій Запечене яблуко Зелені щи, 100 г відвареної яловичини з рисом, неміцний чай Субота

Яйце відварне і компот Пюре з банана і яблука Овочевий суп з сочевицею, котлетка на пару з парової морквою, кисіль День тижня Полудень Вечеря П’ятниця Відвар шипшини Рибні тефтелі і кабачок Неділя Зелений чай з галетним печивом Сир з бананом П’ятниця Морс і хлібець Пюре і рибні тефтелі Неділя Морс ягідний Морквяний пудинг, відвареної минтай з овочевим гарніром

Середа

Компот з груші Запіканка з кольоровою капустою і курячим філе Неділя Компот з ягід Рибне філе з салатом з огірків Субота Відвар з шипшини Гарнір з картоплі і парова котлета, чай
За годину до сну, можна запропонувати хворому склянку кефіру. Дуже важливо не перевантажувати пацієнта їжею. Харчування необхідно дробити, не допускати переїдання. Чотирьох -пятіразовое харчування зніме навантаження на організм хворого і забезпечить якісний сон.

Успіх в лікуванні інсульту у в чому залежить від організації правильного харчування. Дієта допоможе не тільки уникнути розвитку хвороби, але і скинути зайві кілограми, які створюють навантаження на судини і серце, підвищуючи ступінь ризику чергового нападу. Чим більше уваги приділяється здоровому харчуванню, тим менше шансів стати черговою жертвою цієї страшної хвороби.

Схожі статті

Як проявляє себе алергія на горіхи — симптоми

elena elena

Що таке глютен, і чому він шкідливий?

elena elena

Рейтинг корисних дитячих каш

elena elena

Моно фрукторіанства — новий напрямок здорового харчування

elena elena

15 смачних і корисних страв для тих, хто дотримується посту

elena elena

Їжте на здоров’я! 4 ради, дотримання яких допоможе відмовитися від шкідливих звичок харчування

elena elena

Як правильно бігати, щоб схуднути?

elena elena

Як очистити організм від шлаків і токсинів — види і етапи очищення

elena elena

Посуд для правильного і здорового харчування — секрети вдалого вибору

elena elena

Залишити коментар