Інсулін — білковий гормон, що виробляється підшлунковою залозою. Його основна роль — транспортувати глюкозу в тканини організму і підтримувати її рівень в крові на оптимальному рівні. Недостатнє вироблення інсуліну призводить до порушення процесів обміну в організмі і розвитку цукрового діабету. Як організувати правильне харчування, щоб запобігти захворюванню і які продукти допоможуть підшлунковій залозі виробляти інсулін, дізнаємося далі.
Основні причини інсулінової недостатності
Нормальна підшлункова залоза виробляє близько 200 одиниць інсуліну на добу. При порушеннях її функціонування синтез гормону може істотно знизитися або повністю припинитися. Глюкоза, яка надходить з їжею, буде накопичуватися в крові, що не перетворюючись в глікоген — запасний джерело енергії, що відкладається в печінці і м’язах. А це прямий шлях до розвитку цукрового діабету.
Якщо до діабету I типу (інсулінозалежний) призводять вроджені патології підшлункової залози або аутоімунні розлади, то придбання інсулінової недостатності сприяють кілька чинників.
Фактори, сприяють інсулінової недостатності:
- Незбалансоване харчування: синтез гормону порушується при нестачі білків в раціоні і при дефіциті цинку, марганцю і заліза в вживаних продуктах харчування.
- Атеросклероз судин , при якому погіршується кровообіг в підшлунковій залозі і її нормальна робота.
- Гострі і хронічні запалення підшлункової залози (панкреатит).
- Порушення утворення ферментів.
- Зловживання продуктами , що містять велику кількість простих вуглеводів (солодощі, вироби з борошна вищого гатунку).
Всі фактори, які можуть призвести до недостатньої вироблення інсуліну так чи інакше пов’язані з неправильним харчуванням. Щоб уникнути проблем з підшлунковою залозою і допомогти її нормальному функціонуванню, необхідно дотримуватися кількох правил.
Основні правила харчування
Складання правильного раціону — важливий момент в профілактиці інсулінової недостатності і діабету II типу. Особливо уважно слід ставитися до свого харчування людям, які мають спадкову схильність до цього захворювання. Збалансований раціон і вживання деяких продуктів допоможе уникнути його розвитку, зберегти здорової підшлункову залозу.
При діабеті I типу для нормальної життєдіяльності необхідні ін’єкції інсуліну. Ніякими іншими продуктами харчування налагодити повноцінний синтез гормону неможливо. Але їх вживання може сприяти зниженню дози лікарських препаратів і уникнути ускладнень хвороби.
Фахівці зі здорового харчування дають кілька рекомендацій тим, хто стежить за своїм здоров’ям або має проблеми з підшлунковою залозою. Поради актуальні і для тих, у кого вже є перші симптоми інсулінової недостатності і цукрового діабету II типу.
Дотримуючись їх, можна уникнути переходу на інсулінові ін’єкції:
- дотримуватися принципів дрібного харчування: їсти 5-6 разів на день невеликими порціями.
- Включати в щоденний раціон свіжі овочі, зелень і фрукти. Вони багаті грубими волокнами і не містять глюкози. Клітковина сповільнює всмоктування швидких вуглеводів з інших продуктів харчування, запобігаючи різкий стрибок цукру в крові.
- Уникати термічної обробки овочів і фруктів (для максимального збереження вітамінів і клітковини).
- Для профілактики атеросклерозу необхідно виключити джерела насичених жирів в раціоні (маргарин, жирне м’ясо, субпродукти, ковбасні вироби) і замінити їх на корисні поліненасичені кислоти (нерафіновані олії, рибу, горіхи і насіннячка). Вживати тільки пісне м’ясо.
- Повністю відмовитися від магазинних солодощів, соусів, виробів з борошна вищого сорту (здоби, випічки, білого хліба).
- З молочних продуктів слід вибирати кефір, нежирний сир , тверді сорти сиру.
найважливіше для профілактики діабету — дотримуватися регулярність в харчуванні. Регулярний прийом їжі дозволяє підшлунковій залозі виробляти інсулін рівномірно і попереджає різкі скачки рівня цукру в крові.
До заборонених і небажаним продуктам при інсулінової недостатності відносяться:
- Фрукти з високим вмістом фруктози: виноград, ананас, хурма, банани, інжир.
- Сухофрукти.
- Картопля (дозволений в обмеженій кількості).
- Манка, кукурудзяна крупа, білий рис.
Таким чином, головні принципи харчування для підтримки роботи підшлункової залози — це збалансованість раціону, помірність і виключення продуктів з високим вмістом простих вуглеводів і насичених жирів.
Продукти, сприяють вироблення інсуліну
Регулярне включення в раціон корисною для роботи підшлункової залози їжі може нормалізувати вироблення інсуліну і стати хорошим засобом профілактики діабету. Вживання деяких продуктів сприяє також очищенню органу від шлаків і токсинів, що має велике значення для його повноцінного функціонування.
Продукти харчування не повинні розглядатися в якості альтернативи призначеним лікарем лікарських препаратів для вироблення інсуліну: вони не замінюють медикаментозне лікування, а допомагають підтримати функціонування організму.
Яблука
Яблука містять велику кількість вітамінів, мінеральних речовин, пектину і органічних кислот. Що входять до складу фрукта речовини беруть участь в синтезі інсуліну, нормалізують травлення і розчиняють накопичені відкладення шлаків в організмі. Фахівці радять приймати солодкі зелені сорти яблук.
Для стимуляції роботи підшлункової залози корисний яблучний сік, який можна випивати до трьох літрів в день.
Для людей з інсуліновою недостатністю, які страждають ожирінням, рекомендується лікування яблучним оцтом. Завдяки фруктовим кислотам, вживання оцту знижує тягу до солодкого і розщеплює жирові клітини, виводячи їх з організму. Приймати по 2 ст.л. оцту, розчиненого в склянці води, 3 рази на день під час їжі протягом двох тижнів.
Журавлина
Містить багато вітамінів і мінеральних солей. Лідер за кількістю марганцю серед рослинної їжі. Вживання свіжих або заморожених ягід і журавлинних морсів благотворно впливає на підшлункову залозу, покращує кровообіг, нормалізує її діяльність. Рекомендується щодня з’їдати 0,5 склянки ягід чи випивати до 1 л журавлинного морсу.
Щоб приготувати морс з максимальним збереженням всіх його корисних властивостей, потрібно розім’яти ягоди і залити їх кип’яченою водою, охолодженою до 500 С (стакан журавлини на 1 л води). Настояти протягом 3-4 годин. Замість цукру можна покласти трохи меду.
Горіхи
Горіхи багаті поліненасиченими жирними кислотами омега 3, що попереджають атеросклероз судин. Укупі з великою кількістю магнію, марганцю, білка і клітковини горіхи незамінні в дієтичному раціоні хворих з інсуліновою недостатністю і цукровим діабетом.
Для оздоровчого ефекту достатньо з’їдати щодня по жмені мигдалю, арахісу або волоських горіхів.
Селера
Що входять до складу селери речовини сприяють очищенню організму, попереджають атеросклероз і нормалізують діяльність підшлункової залози. При інсулінової недостатності корисний селеровому сік — приймати його потрібно по півсклянки вранці натщесерце. Він сприятливо діє на судини, покращує травлення, активізує діяльність підшлункової залози.
Морська капуста
Корисні при недостатньому виробленні інсуліну морські водорості. Кобальт, марганець і цинк, що містяться в їх складі, запобігають порушення в роботі підшлункової залози, сприяють синтезу гормону.
Ламінарію додають в салати, каші, овочеві страви або використовують подрібнені сушені водорості замість солі.
Протипоказанням до вживання морської капусти є загострення хронічного гастриту і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Овес
У вівсі містяться цінні ліпотропні компоненти і ферменти, які сприяють поліпшенню травлення. Зернова культура володіє відмінними абсорбуючими і детоксикаційної властивостями. За рахунок очищає дії на організм вживання вівсяної каші або настою покращує функціонування підшлункової залози. У лікувальних цілях застосовують тільки неочищений овес (пластівці швидкого приготування практично позбавлені корисних властивостей).
Для допомоги роботі підшлунковій залозі фахівці по природному оздоровленню організму радять приймати вівсяне молочко.
Готується воно за наступним рецептом:
- 100 г вівса помити проточною водою і залити в каструлі 1,5 л води.
- Поставити на плиту, довести до кипіння і варити протягом години на повільному вогні.
- Перемолоти розм’якшений овес прямо в каструлі за допомогою блендера.
- варити ще 20 хвилин.
- Відкинути відвар на дрібне сито, слив рідина (це і є лікувальний вівсяне молочко).
Приймати відвар потрібно по півсклянки тричі на день до їди. Зберігати в холодильнику не більше двох діб.
Квасоля
Містить у великій кількості клітковину, білки, вітаміни і мікроелементи. Володіє сахароснижающим властивістю, полегшуючи роботу підшлункової залози.
Цілющі для організму властивості має настій з квасолі. для його приготування потрібно ввечері покласти в термос 3 ст. л. стручків квасолі і залити двома склянками окропу.
Вранці настій процідити, розділити на 3 рівні частини і приймати за півгодини перед основними прийомами їжі.
Артишоки
Артишок — корисна овочева культура, м’якоть якої багата цінними білковими сполуками і грубими волокнами. Крім того, в складі є резервний полісахарид інулін, який швидко засвоюється організмом, знижуючи навантаження на підшлункову залозу. Завдяки вмісту в складі артишоків природним гепатопротектора силімарину і цинарин, вживання овоча в їжу захищає клітини печінки і підшлункової залози від негативного впливу несприятливих факторів.
Очищену м’якоть артишоку додають в салат, в м’ясні або овочеві страви. Можна приймати сік — 2 ст.л. вранці за 20 хвилин до сніданку.
Страви, корисні для роботи підшлункової залози
Навіть при цукровому діабеті раціон харчування може бути смачним і різноманітним. Зберегти цукор в крові на стабільному рівні і стимулювати функціонування підшлункової залози допоможуть дієтичні страви. Нижче наведено приклад меню на день (з рецептами приготування).
Сніданок
Вівсяна каша з журавлиною і яблуком . 100 г вівсяних пластівців «Геркулес» залити 2 склянками води і варити на повільному вогні 20 хвилин. По готовності додати 30 г журавлини і половину порізаного на шматочки яблука.
Другий сніданок
Салат з моркви з горіхами . Одну велику моркву очистити і натерти на дрібній тертці. Додати подрібнені горіхи і ложку оливкової олії.
Обід
Суп з селери . 100 г подрібненого стебла або кореня селери обсмажити разом з порізаною головкою ріпчастої цибулі. Залити обсмажування 1 літром окропу, поварити 5-7 хвилин. Додати в суп тонкою цівкою сире яйце, лимонний сік, зелень і сіль за смаком.
Курячі котлети з кольоровою капустою . 500 г курячого філе прокрутити на м’ясорубці разом з очищеною цибулиною, додати по 1 ст.л. висівок і молока. Сформувати котлети і запекти їх в духовці або приготувати на пару разом з 300 г цвітної капусти.
Полудень
Омлет з сиром . 70 г нежирного сиру розтерти і перемішати з яйцем до однорідної маси. Підсмажити на сковороді під кришкою. При подачі посипати зеленню.
Вечеря
Салат з огірків і артишоків з бринзою . Порізати кубиками по 100 г овочів і 50 г бринзи, змішати з подрібненою зеленню, ложкою оливкової олії, додати насіння соняшнику.
Лосось з овочами . Нарізати дрібними кубиками кабачок, морква, стручкову квасолю, болгарський перець і помідор. Гасити протягом 20 хвилин у власному соку. 200 г філе лосося полити лимонним соком, посолити і запекти в духовці. Після приготування зверху полити соусом з подрібненого круто звареного яйця, зелені, гірчиці і оливкового масла.
Вживання рекомендованих продуктів і дотримання правил раціонального харчування вкрай важливі для будь-якої людини, що входить до групи ризику по розвитку цукрового діабету.
Але і абсолютно здоровим людям вони підуть тільки на користь. Самоконтроль пов’язаний з деякими обмеженнями в харчуванні та способі життя, але в силах кожного піднятися над хворобою, не дозволяючи їй розпоряджатися життям.
При написанні статті використовувалися наступні джерела інформації:
- Дубровська С. «Харчування при цукровому діабеті».
- Данилова Н. «Харчування при діабеті: кращі рецепти».
- Башкірова Н. «Велика книга діабетика ».
- Попова Ю.« Цукровий діабет. Найефективніші методи лікування ».
- Мілюкова І.« Правильне харчування при діабеті ».
- Данилова Н.« Діабетичні продукти за 30 хвилин: швидко, смачно і корисно ».