Корисні властивості гарбуза, гарбузового насіння і соку відомі з давніх часів. Ягоду по праву називають королевою осені, адже в ній міститься безліч корисних вітамінів і поживних речовин. Вона допоможе у вирішенні різних проблем зі здоров’ям у дорослих і дітей. Про користь продукту для організму і протипоказання далі і піде мова.
Хімічний склад
Культуру цінують не тільки за смакові якості, а й за корисні властивості. Вона містить величезну кількість вітамінів, мікро- і макроелементів. Цінність представляє не тільки м’якоть, але й насіння.
В достатній кількості в ягоді і насінні присутні вітаміни групи В, вітамін С, РР, Е, бета-каротин. З мінералів на першому місці стоїть калій. Також присутній фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, натрій. Продукт багатий клітковиною, пектинами, простими цукрами і кислотами. Збалансований вітамінний склад поповнює добову потребу у вітамінах.
В 100 г гарбузової м’якоті міститься близько 1 г білка. Каротину в ній присутній в 5 разів більше, ніж у моркві. Речовина в організмі перетворюється на вітамін А і виступає в якості антиоксиданту.
Важливо! Вміст корисних речовин гарбуза в процесі її зберігання і різних способів термічної обробки змінюється.
Корисні властивості і протипоказання м’якоті гарбуза
Дієтологи вважають гарбуз ідеальним продуктом. Калорійність (мг / 100 г) складає всього 26 ккал. Це дозволяє включати страви з її участю в список ефективних дієт, які допомагають скинути в середньому до 8 кг.
Завдяки низькому глікемічним індексом, її можна вживати діабетикам з урахуванням типу діабету, дієт і рекомендацій лікаря. У м’якоті міститься велика кількість клітковини. Вона позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращуючи перистальтику кишечника і нейтралізуючи запальні процеси. Продукт допомагає нормалізувати обмін речовин, перешкоджає скупченню жирових клітин, виводить шлаки.
Одне з основних корисних властивостей гарбуза — зниження ризиків розвитку онкологічних процесів. Бета-каротин виступає в ролі антиоксиданту, захищає тканини від дії вільних радикалів, блокує мутації клітин. Фітостероли також запобігає розвитку онкології, зокрема, раку передміхурової залози.
Лікарі рекомендують вживати її вагітним, можна використовувати в якості природного засобу проти нудоти. Корисно включати в свій раціон особам з наступними патологіями: артеріальна гіпертензія, атеросклероз, захворювання нирок і сечостатевої системи, запори, гепатити, жовчокам’яна хвороба, туберкульоз.
Корисні властивості гарбуза для людини:
- покращує зір.
- зменшує ризик розвитку раку.
- знижує вагу.
- зміцнює кісткову тканину.
- знижує рівень холестерину.
- покращує роботу кровоносної і серцево-судинної системи.
- знижує ризик розвитку артрозу і остеопорозу.
Протипоказанням є індивідуальна непереносимість продукту, знижена кислотність шлунка, жовчнокам’яна хвороба в стадії загострення. Слід пам’ятати, що прийом у великих кількостях продукту може викликати розлади стільця.
Цікаво! У м’якоті міститься унікальна амінокислота триптофан, що впливає на вироблення гормону щастя. Щоденне вживання гарбуза підвищує життєвий тонус і перешкоджає розвитку депресії.
Насіння — корисні властивості і протипоказання
Часто насіння вживають люди, які дотримуються сироїдіння для насичення організм жирами. Їх використовують для приготування лікувальних народних засобів. Щоб отримати насіння, необхідно розрізати плід, витягти насіння і підсушити на сонці кілька днів. Їх можна використовувати в сирому і в смаженому вигляді. Але при термообробці частина корисних властивостей насіння гарбуза йде.
Насіння вважаються корисною частиною плода нарівні з м’якоттю. Крім вітамінів, макро- і мікроелементів в складі присутні фосфоліпіди, каротиноїди, масла і корисні кислоти: олеїнова, стеаринова, пальмітинова, лінолева. За кількістю цинку насіння займають третю позицію серед всіх інших продуктів. Є лідером за вмістом важливого елемента Л-аргініну.
До корисних властивостей насіння гарбуза відносять такі:
- стимулюють роботу статевих залоз.
- допомагають в боротьбі з лупою.
- нормалізують функцію передміхурової залози і стимулюють сперматогенез.
- мають антигістамінну дію.
- сприяють нормалізації тиску.
- знижують рівень цукру.
- нормалізують роботу передміхурової залози.
- захищають стінки судин від скупчення жирових бляшок.
- покращують пам’ять.
- підтримують роботу серцево-судинної системи.
Протипоказання до прийому: різні форми непрохідності кишечника. Надмірне споживання насіння загрожує пошкодження зубної емалі, може викликати розлади стільця. Головний принцип споживання — помірність.
Важливо! Насіння активно використовуються у фармакології як джерело каротину. Екстракти містяться в біодобавки з Протигельмітний, гепатопротекторну та жовчогінну еффектом.а
Користь і шкода соку для організму
Сік широко застосовується в народній медицині. Він вважається продуктом здорового харчування і просто смачним напоєм.
До корисних властивостей соку гарбуза відносять:
- Має сечогінну та протинабрякову дію — рекомендована добова норма ½ склянки.
- Підвищує рівень гемоглобіну.
- Знижує рівень шкідливого холестерину.
- Підвищує імунітет — в сезон простудних захворювань рекомендовано приймати вранці по 150 мл.
- допомагає при геморої і запальних процесах в кишечнику.
- Виводить солі важких металів.
- Знімає запалення ясен — використовується для полоскання і зрошення ротової порожнини.
- Компреси з соку використовують при дерматологічних захворюваннях і опіках.
Сік має жовчогінну дію. Тому при гострих і важких формах жовчнокам’яної хвороби є ризики погіршення ситуації. Сирий гарбузовий сік не рекомендовано приймати людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. Так само як виразки, гастрит зі зниженою кислотністю. Не слід вживати продукт при індивідуальній непереносимості.
Масло гарбуза — корисні властивості і протипоказання
Гарбузова олія — це олія рослинного походження, яке отримують шляхом віджиму. Продукт надає колосальну підтримку організму дорослого і дитини. Йому притаманне протизапальну, антибактеріальну, ранозагоювальну дію.
Корисні властивості олії гарбуза:
- покращує стан волосся і нігтів.
- покращує роботу печінки і жовчовивідних шляхів.
- нормалізує роботу кишечника.
- знімає запалення гемороїдальних вузлів.
- сприятливо впливає на репродуктивну систему жінки.
- покращує роботу передміхурової залози.
- нормалізує роботу нервової системи.
- покращує зір.
- прискорює загоєння ран на шкірі.
Протипоказання — особиста непереносимість продукту.
Цікаво! В ході досліджень було встановлено, що масляний екстракт збільшує період полузажівленія ран у тварин на 20%. Це говорить про хороше ранозагоювальний ефект кошти.
Окремо про користь гарбуза для жінок
Одне з корисних властивостей гарбуза для жінок — рішення проблем з молочними залозами. У народі її використовували для лікування фіброзно-кістозного мастопатіта. Це захворювання доброякісної природи. Воно характеризується розростанням фіброзної тканини і присутністю вузликових утворень. Регулярне вживання олії, м’якоті покращує самопочуття при клімаксі, знижує передменструальний синдром.
Через наявність цинку в високих дозах народні засоби на основі насіння або олії допомагають позбутися від вугрової висипки, лупи. Високий вміст вітамінів А, Е, С сприятливо впливають на шкіру, роблять її зволоженою і гладкою.
У домашній косметології є рецепти освітлення веснянок і пігментних плям. В основі лежить подрібнена крупа насіння.
Для приготування маски знадобиться:
- подрібнені насіння — 1ст. л ..
- кефір або кисле молоко — 1 ст. л ..
- мед — ½ ст. л ..
- сік лимона — ½ ст. л.
Всі компоненти змішують, отриманий склад наносять на обличчя, через 10 хвилин змивають.
Завдяки низькій калорійності багато жінок вдаються до гарбузовим дієт. Високий вміст харчових волокон знижує апетит, і швидко дає відчуття ситості. Щоб домогтися виражених результатів в процесі схуднення, рекомендовано один прийом їжі замінити порцією запеченої гарбуза. Дуже просто, смачно і корисно. Важливо дотримуватися добових норм споживання. У день можна з’їдати не більше 500 г продукту.
Корисні властивості гарбуза для організму незаперечні. Продукт багатий цінними мікроелементами і вітамінами, які необхідні здоров’ю. Його використовують в кулінарії, косметології, дієтології, в медичній сфері для вирішення різних проблем. Крім того, ягода характеризується відмінними смаковими якостями, що дозволяє зробити сніданки і вечері приємними і корисними.