Запалення червоподібного відростка кишечника (апендицит) — найпоширеніше захворювання органів черевної порожнини. Існує кілька теорій, що пояснюють причини виникнення апендициту, але науково доведено, що характер харчування відіграє важливу роль в його розвитку. Дізнаємося, які продукти можуть спровокувати запалення апендикса і що потрібно їсти для профілактики захворювання.
Як пов’язані апендицит і їжа
Запалення червоподібного відростка схильні як жінки, так і чоловіки (але за статистикою у жінок захворювання зустрічається трохи частіше). Середній вік хворих — 20-40 років, діти хворіють рідко.
Гострий апендицит має інфекційну природу, але до виникнення запального процесу призводить ряд факторів, без яких захворювання не розвинеться, незважаючи на присутність бактерій в червоподібному відростку.
Неправильне харчування — один з основних чинників, що провокують початок хвороби. Велика кількість м’ясної і жирної їжі в раціоні порушує мікрофлору кишечника, призводить до виникнення гнильних процесів в травному тракті і утворення калових каменів, що ускладнюють просування залишків їжі. Застій вмісту апендикса сприяє розвитку запалення його тканин.
Історичний факт: мізерне харчування населення під час військової блокади міст призвело до різкого зниження випадків гострого апендициту.
Попадання чужорідних тіл в червоподібний відросток — ще одна причина захворювання. Кісточки, лушпиння, шкірка і інші тверді трудноперевариваемие частинки, які потрапляють в травний тракт з продуктами харчування, також можуть привести до запального процесу.
Можливо буде цікаво: Продукти, корисні для підшлункової залози
які продукти сприяють запаленню?
Щоб апендикс ніколи не нагадував про себе, слід знати, вживання яких продуктів в раціоні потрібно обмежити:
- Жирні сорти м’яса (баранина, свиняче сало, качка, гусак). Будь-яке м’ясо — джерело необхідних людині білків, вітамінів, мінералів. Але отримувати корисні речовини найкраще з відвареного або запеченого філе курки, індички, свинячої вирізки або кролятини. Ці сорти м’яса вважаються дієтичними, швидко і повністю перетравлюються в травному тракті, що не зашлаковуючи організм. Час же перетравлення жирного м’яса досягає 5-6 годин, воно важко засвоюється. У кишечник потрапляють неперетравлені залишки, які піддаються процесам гниття і стають причиною запальних процесів. Припустимо вживати жирне м’ясо в невеликих кількостях не частіше 1 разу на тиждень.
- Плоди з кісточками (виноград, вишня, черешня, черемха, кавун). Містять корисні для організму вітаміни, біофлавоноїди і антиоксиданти, але часте і непомірне вживання ягід і фруктів з кісточками може спровокувати гострий апендицит. Такі випадки в медичній практиці зустрічаються нечасто (4-5% від загального числа, які звернулися за допомогою з запаленням апендикса), але ймовірність розвитку інфекційного процесу підвищується при інших несприятливих факторах (слабкому імунітеті, індивідуальні особливості будови кишечника, схильності лімфоїдної тканини до запалення).
- Неочищені насіння соняшнику, гарбуза . Для перетравлення лушпиння від насіння організму потрібен тривалий час. Якщо вона потрапить в червоподібний відросток, можливий розвиток запального процесу (знову ж при наявності несприятливих чинників). Лікарі рекомендують їсти насіння повністю очищеними (бажано вручну).
Слід максимально обмежити в раціоні ковбасні вироби, магазинні солодощі, соуси і фаст-фуд. У цих продуктах міститься велика кількість хімічних добавок, що приносять організму лише шкоду.
Безконтрольне вживання такої їжі призводить до порушень функціонування травної системи, навантажує печінку і підшлункову залозу, а також стає причиною запорів і зашлакованості внутрішніх органів.
продукти, що запобігають апендицит
Щоб уникнути неприємних наслідків для здоров’я (апендицит призводить до тяжких ускладнень при несвоєчасному зверненні до лікаря), потрібно щодня додавати в раціон деякі продукти.
Овочі, фрукти, бобові та цільні злаки містять рослинну клітковину, яка допомагає запобігти апендицит. Грубі волокна, як губка прочищають кишечник, покращують його моторику, сприяють усуненню запорів.
Систематичне вживання корисної їжі — основний спосіб запобігання не тільки апендициту, а й інших запальних захворювань органів черевної порожнини.
Помічено, що в раціоні сільських жителів країн південно-східної Азії переважає рослинна їжа (рис, овочі) — запалення апендикса у них зустрічається рідко. рівень же захворюваності міських жителів, які їдять більше м’яса, той же, що і у людей більшості країн, що харчуються в основному продуктами тваринного походження.
Нижче перераховані продукти, які фахівці зі здорового харчування вважають найкориснішими для здоров’я апендикса і профілактики його запалення:
- Висівки . Побічний продукт переробки зерна багатий розчинної і нерозчинної клітковиною, а також вітамінами, мінералами і білком, корисними для зміцнення імунної системи. Щоденне вживання всього 50 г висівок (розсипчастих або у вигляді гранул) очищає всі відділи кишечника від шлаків і неперетравлених залишків їжі, є ефективною профілактикою запорів і застійних явищ в апендиксі. Перед вживанням висівки необхідно залити окропом, а через 20 хвилин злити рідину. Додавати розпарену масу можна в будь-які страви (по 1 ст. Ложці 3 рази на день).
- Часник . Виявляє сильні протимікробні і антипаразитарні властивості (глистяні інвазії можуть стати причиною закупорки і запалення червоподібного відростка). Рекомендується щодня розжовувати 1-2 зубчики часнику.
- Буряк . Багата органічними кислотами, що допомагають розчиняти відкладення на кишкових стінках, надає м’яку проносну дію, покращує кровообіг в апендиксі. Для очищення від шлаків, що накопичилися буряк вживають у вигляді соку (відстояного протягом двох годин і розведеного з водою) 2-3 рази на день до їди по 100 г.
- Капуста . Має послаблюючу, протимікробну і протизапальну дію. Завдяки великому вмісту клітковини, вживання капусти і соку з неї сприяє ефективному очищенню кишечника. Для профілактики апендициту корисно 3-4 рази на тиждень готувати салати зі свіжої або квашеної капусти, пити сік (2 рази на день по 100 г перед їжею).
- Зливи, абрикоси (а також чорнослив і курага) . Мають проносні і очищаючі властивості, багаті корисними для організму речовинами. Перешкоджають утворенню застійних явищ в апендиксі, усувають запори. У день рекомендується вживати 400-500 г свіжих фруктів або 100-200 г сухофруктів.
- Кисломолочні продукти . Вживання кефіру, йогурту, ряжанки сприяє своєчасному спорожнення кишечника, усуває гнильні процеси, нормалізує мікрофлору. Свіжі кисломолочні напої рекомендується пити щодня (0,5-1 л). Для очищення травного тракту від накопичених відкладень корисно періодично (1 раз на місяць) влаштовувати триденний чистку на кефірі — випивати по склянці напою щогодини.
- Морква . Знищує хвороботворні організми в кишечнику, покращує кровопостачання слизової апендикса, багата клітковиною, вітамінами. З метою очищення організму лікарі рекомендують курсової прийом морквяного соку: 2 рази на день по 100 г до їжі протягом 2-4 тижнів. Повторювати курс 3-4 рази на рік.
- Топінамбур . До складу земляної груші входить цілий комплекс вітамінів, органічних кислот, мінералів, грубі волокна, пектин, інулін. Вживання коренеплоду стимулює моторну функцію кишечника, зміцнює імунітет, нормалізує кишкову мікрофлору, усуваючи гнильні процеси. Для профілактики апендициту можна готувати з топінамбура різні страви (варити, смажити, запікати, поєднувати з будь-якими овочами) або вживати у вигляді відвару, чаю (2 ст.л. на 300 мл води) або настоянки.
Рецепт відвару:
- 3 ст.л. сухих коренів топінамбура залити 1,5 л води.
- довести до кипіння і залишити тужити на слабкому вогні на годину.
Після охолодження пити відвар по 500 мл на добу тричі на тиждень.
Рецепт настоянки:
- 500 г сухого листя або 300 г сушеного кореня топінамбура залити 1 л горілки (самогону).
- настояти 10-14 днів у темному місці, періодично струшуючи чи перемішуючи.
Вживати по 1 ст.л. тричі на день перед їжею.
Лікарі попереджають, що здоровий спосіб життя і правильно складений раціон харчування (з переважанням рослинної і кисломолочної їжі) — це найкраща міра профілактики апендициту. Вживання корисних продуктів повинно бути регулярним і систематичним, тільки так можна бути впевненим в хорошому функціонуванні травної та імунної систем організму і захисту червоподібного відростка від запалення.
При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:
- І.В. Михин, А.Е. Бубликів . Гострий апендицит. Навчальний посібник.
- З. Трофимов . «Хвороби кишечника. Захворювання тонкого кишечника, товстої кишки, апендицит, геморой, інфекційні та паразитарні захворювання (Сучасні методи лікування + Різні способи профілактики).
- С.А. Совцов . Літопис приватному хірурга / Частина 1: Апендицит / Монографія.