Підшлункова залоза виконує в організмі людини відразу кілька функцій: бере участь в процесах травлення і метаболізму, виробляючи ферменти і гормони. Але багато хто усвідомлює важливість цього органу, тільки почувши діагноз «панкреатит» або «цукровий діабет», коли його робота порушується. Щоб зберегти здоров’я і добре самопочуття на довгі роки, важливо знати, які продукти корисні для підшлункової залози, а які слід виключити з раціону. Про це і дізнаємося далі.
Наслідки неправильного харчування для підшлункової залози
Підшлункова залоза виконує функції внутрішньої секреції (виробляє гормони) і регулює обмін речовин, беручи безпосередню участь в травному процесі. Від її роботи залежить засвоєння поживних речовин, що містяться в їжі — вона виробляє ферменти (ліпазу, амілазу, нуклеазу), що розщеплюють білки, жири і вуглеводи в дванадцятипалій кишці.
Спосіб життя і вживаються в їжу продукти безпосередньо впливають на функціонування підшлункової залози: шкідливі звички і переважання нездорової їжі в меню призводить до уповільнення вироблення і руху панкреатичного секрету, він залишається в протоках залози, що не вступаючи в дванадцятипалу кишку. Процеси травлення порушуються, підшлункова залоза запалюється — розвивається гострий панкреатит, швидко переходить в хронічну форму.
При тривалому хронічному панкреатиті руйнується структура тканини підшлункової залози, скорочується вироблення ферментів і гормонів, порушується обмін речовин, поступово формується секреторна недостатність, цукровий діабет. Зростає ризик розвитку раку підшлункової залози.
Можливо буде цікаво: Продукти, корисні для серця і судин
Правила харчування для збереження здоров’я підшлункової залози
Кращий спосіб профілактики панкреатиту і раку підшлункової залози — правильне харчування.
Для нормального функціонування органу або при вже наявних проблемах важливо запам’ятати і дотримуватися кількох нескладних правил:
- Обмежити повністю або частково смажені і надмірно жирні страви в раціоні.
- Прийом їжі повинен бути регулярним, п’ять-шість разів на день.
- Обмежити вживання овочів, що містять грубу клітковину (капусту, моркву, буряк) в сирому вигляді. Їх рекомендується відварювати або гасити.
- Їжу приймати маленькими порціями, ретельно пережовуючи. Переїдання негативно відбивається на стані всієї травної системи.
- Намагатися в один прийом не вживати білки, жири і вуглеводи (дотримуватися принципів роздільного харчування).
- 1-2 рази на місяць влаштовувати розвантажувальні дні , вживаючи протерті супи, кисломолочну продукцію, каші на воді.
- Виключити занадто гострі, кислі і солодкі страви, уникати копченостей.
- Їжа не повинна бути дуже холодною або занадто гарячою.
Правильно підібрані продукти, технологія їх приготування і витриманий режим прийому їжі допоможуть запобігти розвитку запалення тканин підшлункової залози.
продукти, корисні для підшлункової залози
Правильне харчування для профілактики захворювань підшлункової залози грунтується на вживанні продуктів, з переварюванням яких у шлунку не виникне складнощів, а залозі не буде потрібно підвищувати вироблення ферментів.
Включення в раціон нижче перерахованих продуктів допоможуть збережи ть здоров’я такого важливого для кожної людини органу і нормалізувати його роботу при порушеннях.
Морська капуста
Морські водорості багаті ферментами, необхідними для функціонування підшлункової залози. Вони насичують організм вітамінами і мінеральними речовинами, знімають навантаження з шлунка і захищають тканини залози від руйнування. Причому для повноцінного поповнення корисних речовин досить невеликої порції капусти (2 ст. Л.)
Кобальт, цинк і нікель, що входять до складу морських водоростей, стимулюють вироблення підшлунковою залозою інсуліну.
Ламинария може урізноманітнити звичні гарніри, супи, салати. Вона гармонійно поєднується з будь-якими стравами. Щотижнева норма морської капусти — 300 м
нежирне м’ясо і риба
Філе курки та індички, молода яловичина, пісна свинина або м’ясо кролика багаті білком, необхідним для відновних процесів в підшлунковій залозі .
Міститься він також в нежирної риби (камбалі, коропа, пікші, судака). При цьому вміст жиру в цих продуктах мінімально, що виключає навантаження на орган. М’ясо і рибу найкраще готувати на пару або запікати.
Шпинат
Містить вітамін A, бета-каротин, вітамін K, вітаміни групи B, C і E. Свіже листя є хорошим джерелом заліза, марганцю, калію, йоду.
За даними дослідження, опублікованого в американському журналі Journal of The National Cancer Institute, раціон харчування, в який входить велика кількість шпинату, забезпечує надійний захист від раку підшлункової залози.
При хронічному панкреатиті шпинат рекомендується вживати в строго обмеженій кількості, оскільки в ньому міститься щавлева кислота, яка посилює вироблення панкреатичного соку.
Чорниця
Ягоди чорниці багаті антоцианами — флавоноїдами з сильними антиоксидантними властивостями. Регулярне вживання чорниці в свіжому або замороженому вигляді сприятливо відбивається на роботі підшлункової залози, перешкоджаючи розвитку запального процесу і сприяючи відновленню її тканин. Доведено, що чорниця покращує процеси обміну речовин, позитивно впливає на вироблення інсуліну, покращує виділення жовчі.
В день досить з’їдати склянку ягід, можна варити з них морси, киселі, робити пюре. При хронічному панкреатиті максимальна добова доза чорниці не повинна перевищувати 300 м
Брокколі
До складу брокколі входить апигенин — активний флавон, що володіє протизапальними і протипухлинні властивості. Захищає тканину підшлункової залози від патогенних впливів, запалень і злоякісних новоутворень.
Для отримання максимальної користі для здоров’я капусту рекомендується їсти в сирому вигляді або піддавати мінімальної термічній обробці (відварювати на пару 5-7 хвилин).
Кисломолочні продукти
Молочні продукти (некислий і нежирний сир, кефір, нежирна сметана і м’який сир) також є джерелами білка, необхідного для нормальної роботи підшлункової залози і регенерації її клітин.
Кисломолочні напої покращують роботу всього травного тракту, нормалізують кишкову мікрофлору, зміцнюють імунітет.
Не рекомендується використання в раціоні молочної продукції, яка містить рослинні жири в складі. Категорично забороняється включати в меню сирний або сирний продукти, що складаються з пальмового масла і штучних добавок.
Гарбуз
В золотистому овочі міститься безліч корисних речовин для підтримки тканин підшлункової залози в нормальному стані і їх відновлення: вітаміни С, А, групи В, мідь, залізо, цинк.
При регулярному вживанні гарбуз виводить з травної системи шлаки, прискорює обмін речовин, протистоїть розвитку запального процесу, нормалізує вироблення панкреатичної секреції.
Гарбуз рекомендується вживати в запеченому або відвареному вигляді не більше 400-500 г в день.
Топінамбур
Топінамбур або земляна груша — джерело інуліну, який допомагає контролювати цукор в крові. При проблемах з підшлунковою залозою топінамбур вважається дуже корисним коренеплодом. Він має протизапальну, регенеруючу та жовчогінну дію.
Топінамбур можна їсти в сирому, відвареному або запеченому вигляді. Досить 150 г коренеплоду на добу.
Вівсянка
Овес позитивно впливає на травні процеси, покращуючи засвоєння організмом жирів і вуглеводів. Вживання вівсяного відвару сприяє очищенню жовчного міхура від застояної жовчі і токсинів, перешкоджає розвитку запалення, оскільки функціонування підшлункової залози тісно пов’язане зі станом жовчного міхура і жовчовивідних шляхів (при холециститі часто розвивається і панкреатит).
Щоб приготувати цілющий відвар для поліпшення стану органів травної системи, потрібно:
- взяти 2 склянки неочищеного вівса.
- залити в каструлі крупу 3 л води.
- поставити на сильний вогонь до закипання.
- зменшити нагрів до мінімального і томити відвар 3-4 години до в’язкої консистенції.
Пити відвар по 1 / 3 склянки тричі на день до їди.
Регулярне вживання каш з вівсяної крупи корисно для підшлункової залози. У вівсянці міститься цілий набір корисних вітамінів і мінералів, вона легко засвоюється, не перевантажуючи орган.
Що не любить підшлункова залоза?
Підшлункова залоза чутлива до впливу шкідливих факторів.
Для збереження нормального функціонування органу і профілактики розвитку захворювань, слід обмежити або виключити повністю наступні продукти:
- Ковбасні вироби . Це бомба уповільненої дії, яка обов’язково вибухне, якщо вживати їх в надмірному кількості. Ковбаси й сосиски містять масу хімічних речовин, трансжири. При їх вживанні на підшлункову залозу лягає чимале навантаження, яка може закінчитися гострим запаленням органу.
- Спиртні напої . Зловживання алкоголем — одна з найчастіших причин, яка призводить людини до діагнозу «гострий панкреатит». спиртні напої стимулюють вироблення травних гормонів, підвищують синтез ферментів, що призводить до їх підвищеної концентрації в панкреатическом соку. В результаті в органі утворюються «білкові пробки», які порушують відтік секрету і призводять до переродження тканин підшлункової залози.
- Кава . Кофеїн підсилює вироблення панкреатичного соку (особливо якщо пити каву натщесерце), тому варто обмежити напій до 1-2 чашок на добу. Ще шкідливіше розчинна кава, який лікарі-гастроентерологи взагалі не рекомендують включати в раціон.
- Свіжа випічка, здоба, білий хліб . Викликають бродіння в кишечнику і подразнюють підшлункову залозу. Рекомендується вживати підсушені хлібобулочні вироби.
- Молоко . Містить лактозу, для перетравлення якої підшлунковій залозі необхідно посилити вироблення травних ферментів. При хронічному панкреатиті молоко не рекомендується, оскільки викликає профузний пронос.
- Саха р . Є сильним подразником для підшлункової залози. У магазинних солодощах, крім того, містяться шкідливі хімічні речовини, впоратися з якими їй дуже нелегко. Можна іноді балувати себе натуральними ласощами: зефіром, мармеладом, пастилою.
- Жирне м’ясо (баранина, свинина, качка). Щоб розщепити жир в м’ясі, підшлункова залоза змушена посилено виробляти липазу (фермент для розщеплення жирів). Крім того, переварювання жирного м’яса триває більше 5-6 годин і часто викликає гнильні процеси в травному тракті, викликаючи запалення.
До цих рекомендацій можна прислухатися і здоровим людям, які бажають зберегти функціонування підшлункової залози в нормі.
При хронічному панкреатиті рекомендується зменшити в раціоні кількість вуглеводів до 40 г, в основному за рахунок простих (обмежити варення, цукерки, печиво, торти). Не можна включати в раціон продукти, які подразнюють слизову оболонку шлунка і кишечника, провокують посилене вироблення соляної кислоти і панкреатичного соку.
Раціональне харчування, вживання в правильному співвідношенні поживних речовин, правильна кулінарна обробка продуктів, а також відмова від алкоголю допоможуть зберегти в хорошому стані не тільки підшлункову залозу, а й в цілому здоров’я людини.
При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:
- Ілля Мельников «Харчування при захворюваннях підшлункової залози (панкреатит)».
- А. Синельникова «220 рецептів для здоров’я підшлункової».
- Ірина Вечерський «100 рецептів при панкреатиті. Смачно, корисно, душевно, цілюще ».
- У. Нємцов «Правильне харчування при хворобах підшлункової залози».