Вітаміни та мінерали в складі йогурту
Йогуртом називають продукт, який виходить в процесі ферментації молока під дією бактеріальної закваски (болгарська паличка і молочнокислий стрептокок) з додаванням пробіотиків (лактобактерій).
Бактерії сприяють виробленню з молочного білка, необхідних організму поживних речовин і підвищують засвоюваність вітамінів і мінералів. Вперше корисні властивості пробіотиків були описані знаменитим ученим-біологом І. І. Мечникова. Він довів, що кисломолочні продукти здатні підвищувати імунітет і сповільнювати процеси старіння.
Крім того, користь натурального йогурту для організму людини, обумовлена вхідними в його склад вітамінами і мінеральними речовинами.
До них відносяться:
- вітамін А (0,01 мг).
- вітамін С (0,6 мг).
- вітаміни групи В (В₁ — 0,03 мг, В₂ — 0,15 мг, В₃ — 1,2 мг, В₅ — 0,3 мг, В₁₂ — 0,5 мкг).
- вітамін Е (0,1 мг).
- калій (152 мг).
- кальцій (124 мг).
- фосфор (95 мг).
- натрій (50 мг).
- магній (15 мг).
- залізо (0,1 мг).
Вітамін А стимулює синтез колагену, бере участь у відновних процесах і підвищує захисні функції слизових оболонок, а вітаміни групи в нормалізують функції нервової системи, покращують обмін речовин і стабілізують рівень цукру в крові.
Калій необхідний для безперебійної роботи серця і постачання мозку киснем, кальцій сприяє зростанню і зміцнюючи нию кісткових тканин, натрій — підтримує кислотно-лужний баланс і стимулює функції м’язових тканин.
Цікаво: вчені довели, що завдяки високому вмісту кальцію, кисломолочні продукти впливають на руйнування жирових клітин і допомагають боротися із зайвою вагою. Тому одним з корисних властивостей натурального йогурту є зниження ймовірності появи ожиріння і можливого розвитку діабету другого типу.
Корисні властивості йогурту
Користь йогурту для організму підтверджена результатами багатьох досліджень і наукових робіт. Так, наприклад, французькі вчені прийшли до висновку, що вживаючи щодня 200 мл цього продукту, можна запобігти розвитку остеопорозу, і уповільнити процес старіння кісткової тканини у людей похилого віку.
В Швеції виявили зв’язок між вживанням йогурту і розвитком онкологічних захворювань, а японські вчені довели, що люди, в чиєму раціоні регулярно присутній йогурт, хворіють на пародонтоз на 50% рідше тих, хто не вживає кисломолочні продукти.
Крім того, натуральний йогурт:
- Зміцнює нервову систему і запобігає розвитку депресії.
- Ефективний при лікуванні коліту і дисбактеріозу.
- Підвищує функції надниркових залоз і стабілізує роботу щитовидної залози.
- Активізує роботу головного мозку.
- Виводить токсини, блокує канцерогени.
- Стабілізує функції серцево-судинної системи.
- Зміцнює імунітет.
Кисломолочні продукти сприяють відновленню організму після захворює ий і прийому деяких лікарських препаратів. Дослідження, проведені групою вчених з Індіани, ще раз підтверджують користь від регулярного вживання домашнього йогурту і доводять, що цей продукт знижує негативний вплив антибіотиків на функції кишечника і нормалізує обмін речовин.
Порада: кисломолочні бактерії розщеплюють молочний цукор, тому йогурт рекомендований до вживання людям з непереносимістю лактози.
Види йогурту
Сьогодні в магазинах ми можемо зустріти широкий асортимент кисломолочних продуктів. Як правило, ми вибираємо йогурт, відштовхуючись від смакових уподобань і торгової марки, і рідко замислюємося про рецептуру приготування продукту. А між тим, користь і шкода від вживання йогурту, в першу чергу, залежать саме від цього показника.
Впорядкувати йогурти можна за такими характеристиками:
- вид молока — натуральне, відновлене (з додаванням сухого молока), рекомбінувати (з додаванням жиру і води).
- вміст ароматизаторів і смакових добавок.
- жирність — жирні, нежирні, напівжирний, вершкові, молочні.
- за способом приготування і консистенції — грецька, турецька, ісландський, австралійський, дитячий, йогурт з різних видів молока, соєвий йогурт.
Основним відмінністю турецького йогурту від аналогічних продуктів, є високий вміст сухих речовин, жиру і білка. Це абсолютно натуральний продукт, в процесі приготування якого не застосовують ні загусники, ні стабілізатори. Для цього виду йогурту характерна густа консистенція і легкий вершковий присмак.
Користь грецького йогурту обумовлена високою концентрацією білка, яка досягається за рахунок видалення сироватки з продукту в процесі приготування. Грецький йогурт має дуже густу консистенцію і більш насичений (в порівнянні з іншими) смак і аромат. Цей вид йогурту вважається одним з найбільш низькокалорійних, крім того, в ньому не міститься лактоза і цукор.
Ісландський йогурт за своїми характеристиками дуже близький до грецького, і користується не меншою популярністю серед шанувальників цього виду кисломолочних продуктів. Основною відмінністю ісландського йогурту є його кислуватий смак.
Для приготування австралійського йогурту використовують тільки незбиране молоко, чим пояснюється кремова, кілька повітряна консистенція продукту. Він не такий густий, як грецький або ісландський. Деякі виробники випускають австралійський йогурт з додаванням меду.
Дитячі йогурти можуть мати різну консистенцію і наповнювачі. Користь як питного, так і звичайного дитячого йогурту, пояснюється тим, що технології виробництва цього продукту орієнтовані на особливості і потреби дитячого організму. Як правило, в дитячий продукт додатково вводяться вітаміни і мінерали, а ось кількість бактерій і рівень кислотності в дитячому йогурті нижче, ніж в аналогічному продукті для дорослого споживача.
Цікаво: незважаючи на те, що для виробництва класичного йогурту прийнято використовувати коров’яче молоко, сьогодні можна придбати альтернативні види цього продукту, для приготування яких застосовується молоко рослинного походження. Йогурти з соєвого, мигдалевого або кокосового молока, призначені для вегетаріанців і тих людей, хто з яких-небудь причин не вживає молочні продукти.
Коментар експерта: Марія Шабаліна, інстаграм: mahasoldiet, дієтолог, місто Кіров:
«Йогурт — чудовий кисломолочний продукт, який має дуже багато корисних властивостей і цінується у всіх розвинених країнах світу. Крім того, у цього продукту давня історія і користь його доведена вже століттями.
Кому потрібен йогурт?
Я відповім — всім! І дорослі, і діти люблять цей продукт не тільки за його властивості, а й за різноманітність і за смак. Звичайно, якщо у вас немає непереносимості лактози або індивідуальних реакцій на молочні продукти.
Коли потрібен йогурт? Завжди!
Якщо у вас немає мети схуднути, то йогурт ви можете їсти навіть на ніч і кожен день. Це відмінне джерело білка. А, як відомо: останнім прийомом їжі повинен бути саме білок. Ще, так як це кисломолочний продукт, то він засвоюється організмом набагато краще молока і сприяє травленню.
Що ж такого корисного в йогурті?
Для початку:
- багато білка.
- кальцію (є продукти, в яких його набагато більше, але все ж).
- калію.
- вітаміну в.
Завдяки живим біо-бактеріям, які містяться в деяких видах йогурту:
- зміцнюється імунна система, система кровотворення.
- поліпшується робота шлунково-кишкового тракту.
- підвищується опірність до онкологічних утворень.
- підвищується виведення токсинів.
- і дуже багато всього іншого.
Який краще вибирати йогурт?
Тут я пораджу вибирати:
- термостатний.
- без добавок.
- з великою кількістю білка.
- заквашений на живих бактеріях.
- з найменшою кількістю цукру.
Ці варіанти можуть задовольнити всіх: вони гіпоалергенні, для будь-якого віз віку, для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою ».
Як приготувати йогурт в домашніх умовах
Велика частина тих йогуртів, які нам пропонують купити сучасні виробники, містять в своєму складі різні консерванти, підсилювачі смаку та ароматизатори. Такі продукти не мають характерні для натурального йогурту властивостями і не несуть ніякої користі для організму.
Щоб не сумніватися в якості продукту, я пропоную вам спробувати приготувати йогурт в домашніх умовах. Це набагато простіше, ніж здається на перший погляд, а при дотриманні простих рекомендацій, ви кожен день зможете вживати корисний і смачний йогурт на сніданок або використовувати його в якості заправки для основних страв.
Для того щоб приготувати домашній йогурт вам потрібно:
- молоко — 1 л.
- закваска — 1 уп.
молоко необхідно закип’ятити, а після остудити приблизно до 40 ° С і додати попередньо розчинену в невеликій кількості молока закваску. Підготовлену масу розлити по скляних ємностей і герметично закрити, накрити рушником і залишити на 14 годин, після чого помістити на 3 години в холодильник.
Порада: термостатний йогурт корисніше продукту, який розливають після приготування. Тому, якщо ви готуєте йогурт в домашніх умовах, квасять продукти в тих ємностях, з яких ви будете вживати продукт.
Не використовуйте для приготування йогурту молоко, без попереднього кип’ятіння — це необхідно для того, щоб позбутися від шкідливих бактерій, які можуть міститися в свіжому молоці. Готовий продукт не можна збовтувати і перемішувати, інакше структура йогурту буде порушена і він не дозріє.
Натуральний живий йогурт корисно вживати з ранку і протягом всього дня, і навіть можна з’їсти порцію на ніч. Він позитивно впливає на здоров’я, допомагає боротися із зайвою вагою, нормалізує обмін речовин і омолоджує організм, тому його по праву називають одним з найбільш корисних продуктів.