Поради

Користь йогурту — чому його потрібно пити всім?

Вітаміни та мінерали в складі йогурту

Йогуртом називають продукт, який виходить в процесі ферментації молока під дією бактеріальної закваски (болгарська паличка і молочнокислий стрептокок) з додаванням пробіотиків (лактобактерій).

Бактерії сприяють виробленню з молочного білка, необхідних організму поживних речовин і підвищують засвоюваність вітамінів і мінералів. Вперше корисні властивості пробіотиків були описані знаменитим ученим-біологом І. І. Мечникова. Він довів, що кисломолочні продукти здатні підвищувати імунітет і сповільнювати процеси старіння.

Крім того, користь натурального йогурту для організму людини, обумовлена ​​вхідними в його склад вітамінами і мінеральними речовинами.

До них відносяться:

  • вітамін А (0,01 мг).
  • вітамін С (0,6 мг).
  • вітаміни групи В (В₁ — 0,03 мг, В₂ — 0,15 мг, В₃ — 1,2 мг, В₅ — 0,3 мг, В₁₂ — 0,5 мкг).
  • вітамін Е (0,1 мг).
  • калій (152 мг).
  • кальцій (124 мг).
  • фосфор (95 мг).
  • натрій (50 мг).
  • магній (15 мг).
  • залізо (0,1 мг).

Вітамін А стимулює синтез колагену, бере участь у відновних процесах і підвищує захисні функції слизових оболонок, а вітаміни групи в нормалізують функції нервової системи, покращують обмін речовин і стабілізують рівень цукру в крові.

Калій необхідний для безперебійної роботи серця і постачання мозку киснем, кальцій сприяє зростанню і зміцнюючи нию кісткових тканин, натрій — підтримує кислотно-лужний баланс і стимулює функції м’язових тканин.

Цікаво: вчені довели, що завдяки високому вмісту кальцію, кисломолочні продукти впливають на руйнування жирових клітин і допомагають боротися із зайвою вагою. Тому одним з корисних властивостей натурального йогурту є зниження ймовірності появи ожиріння і можливого розвитку діабету другого типу.

Корисні властивості йогурту

Користь йогурту для організму підтверджена результатами багатьох досліджень і наукових робіт. Так, наприклад, французькі вчені прийшли до висновку, що вживаючи щодня 200 мл цього продукту, можна запобігти розвитку остеопорозу, і уповільнити процес старіння кісткової тканини у людей похилого віку.

В Швеції виявили зв’язок між вживанням йогурту і розвитком онкологічних захворювань, а японські вчені довели, що люди, в чиєму раціоні регулярно присутній йогурт, хворіють на пародонтоз на 50% рідше тих, хто не вживає кисломолочні продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильне харчування допомогло мені справити з синдромом дірявого кишечника

Крім того, натуральний йогурт:

  1. Зміцнює нервову систему і запобігає розвитку депресії.
  2. Ефективний при лікуванні коліту і дисбактеріозу.
  3. Підвищує функції надниркових залоз і стабілізує роботу щитовидної залози.
  4. Активізує роботу головного мозку.
  5. Виводить токсини, блокує канцерогени.
  6. Стабілізує функції серцево-судинної системи.
  7. Зміцнює імунітет.

Кисломолочні продукти сприяють відновленню організму після захворює ий і прийому деяких лікарських препаратів. Дослідження, проведені групою вчених з Індіани, ще раз підтверджують користь від регулярного вживання домашнього йогурту і доводять, що цей продукт знижує негативний вплив антибіотиків на функції кишечника і нормалізує обмін речовин.

Порада: кисломолочні бактерії розщеплюють молочний цукор, тому йогурт рекомендований до вживання людям з непереносимістю лактози.

Види йогурту

Сьогодні в магазинах ми можемо зустріти широкий асортимент кисломолочних продуктів. Як правило, ми вибираємо йогурт, відштовхуючись від смакових уподобань і торгової марки, і рідко замислюємося про рецептуру приготування продукту. А між тим, користь і шкода від вживання йогурту, в першу чергу, залежать саме від цього показника.

Впорядкувати йогурти можна за такими характеристиками:

  • вид молока — натуральне, відновлене (з додаванням сухого молока), рекомбінувати (з додаванням жиру і води).
  • вміст ароматизаторів і смакових добавок.
  • жирність — жирні, нежирні, напівжирний, вершкові, молочні.
  • за способом приготування і консистенції — грецька, турецька, ісландський, австралійський, дитячий, йогурт з різних видів молока, соєвий йогурт.

Основним відмінністю турецького йогурту від аналогічних продуктів, є високий вміст сухих речовин, жиру і білка. Це абсолютно натуральний продукт, в процесі приготування якого не застосовують ні загусники, ні стабілізатори. Для цього виду йогурту характерна густа консистенція і легкий вершковий присмак.

Користь грецького йогурту обумовлена ​​високою концентрацією білка, яка досягається за рахунок видалення сироватки з продукту в процесі приготування. Грецький йогурт має дуже густу консистенцію і більш насичений (в порівнянні з іншими) смак і аромат. Цей вид йогурту вважається одним з найбільш низькокалорійних, крім того, в ньому не міститься лактоза і цукор.

Ісландський йогурт за своїми характеристиками дуже близький до грецького, і користується не меншою популярністю серед шанувальників цього виду кисломолочних продуктів. Основною відмінністю ісландського йогурту є його кислуватий смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як можна схуднути мамі, що годує - дозволена дієта і спортивні навантаження

Для приготування австралійського йогурту використовують тільки незбиране молоко, чим пояснюється кремова, кілька повітряна консистенція продукту. Він не такий густий, як грецький або ісландський. Деякі виробники випускають австралійський йогурт з додаванням меду.

Дитячі йогурти можуть мати різну консистенцію і наповнювачі. Користь як питного, так і звичайного дитячого йогурту, пояснюється тим, що технології виробництва цього продукту орієнтовані на особливості і потреби дитячого організму. Як правило, в дитячий продукт додатково вводяться вітаміни і мінерали, а ось кількість бактерій і рівень кислотності в дитячому йогурті нижче, ніж в аналогічному продукті для дорослого споживача.

Цікаво: незважаючи на те, що для виробництва класичного йогурту прийнято використовувати коров’яче молоко, сьогодні можна придбати альтернативні види цього продукту, для приготування яких застосовується молоко рослинного походження. Йогурти з соєвого, мигдалевого або кокосового молока, призначені для вегетаріанців і тих людей, хто з яких-небудь причин не вживає молочні продукти.

Коментар експерта: Марія Шабаліна, інстаграм: mahasoldiet, дієтолог, місто Кіров:

«Йогурт — чудовий кисломолочний продукт, який має дуже багато корисних властивостей і цінується у всіх розвинених країнах світу. Крім того, у цього продукту давня історія і користь його доведена вже століттями.

Кому потрібен йогурт?
Я відповім — всім! І дорослі, і діти люблять цей продукт не тільки за його властивості, а й за різноманітність і за смак. Звичайно, якщо у вас немає непереносимості лактози або індивідуальних реакцій на молочні продукти.

Коли потрібен йогурт? Завжди!
Якщо у вас немає мети схуднути, то йогурт ви можете їсти навіть на ніч і кожен день. Це відмінне джерело білка. А, як відомо: останнім прийомом їжі повинен бути саме білок. Ще, так як це кисломолочний продукт, то він засвоюється організмом набагато краще молока і сприяє травленню.

Що ж такого корисного в йогурті?
Для початку:

  • багато білка.
  • кальцію (є продукти, в яких його набагато більше, але все ж).
  • калію.
  • вітаміну в.

Завдяки живим біо-бактеріям, які містяться в деяких видах йогурту:

  • зміцнюється імунна система, система кровотворення.
  • поліпшується робота шлунково-кишкового тракту.
  • підвищується опірність до онкологічних утворень.
  • підвищується виведення токсинів.
  • і дуже багато всього іншого.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Ось чому француженки не товстіють: 9 простих правил, завдяки яким ви завжди будете стрункою

Який краще вибирати йогурт?
Тут я пораджу вибирати:

  • термостатний.
  • без добавок.
  • з великою кількістю білка.
  • заквашений на живих бактеріях.
  • з найменшою кількістю цукру.

Ці варіанти можуть задовольнити всіх: вони гіпоалергенні, для будь-якого віз віку, для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою ».

Як приготувати йогурт в домашніх умовах

Велика частина тих йогуртів, які нам пропонують купити сучасні виробники, містять в своєму складі різні консерванти, підсилювачі смаку та ароматизатори. Такі продукти не мають характерні для натурального йогурту властивостями і не несуть ніякої користі для організму.

Щоб не сумніватися в якості продукту, я пропоную вам спробувати приготувати йогурт в домашніх умовах. Це набагато простіше, ніж здається на перший погляд, а при дотриманні простих рекомендацій, ви кожен день зможете вживати корисний і смачний йогурт на сніданок або використовувати його в якості заправки для основних страв.

Для того щоб приготувати домашній йогурт вам потрібно:

  • молоко — 1 л.
  • закваска — 1 уп.

молоко необхідно закип’ятити, а після остудити приблизно до 40 ° С і додати попередньо розчинену в невеликій кількості молока закваску. Підготовлену масу розлити по скляних ємностей і герметично закрити, накрити рушником і залишити на 14 годин, після чого помістити на 3 години в холодильник.

Порада: термостатний йогурт корисніше продукту, який розливають після приготування. Тому, якщо ви готуєте йогурт в домашніх умовах, квасять продукти в тих ємностях, з яких ви будете вживати продукт.

Не використовуйте для приготування йогурту молоко, без попереднього кип’ятіння — це необхідно для того, щоб позбутися від шкідливих бактерій, які можуть міститися в свіжому молоці. Готовий продукт не можна збовтувати і перемішувати, інакше структура йогурту буде порушена і він не дозріє.

Натуральний живий йогурт корисно вживати з ранку і протягом всього дня, і навіть можна з’їсти порцію на ніч. Він позитивно впливає на здоров’я, допомагає боротися із зайвою вагою, нормалізує обмін речовин і омолоджує організм, тому його по праву називають одним з найбільш корисних продуктів.

Схожі статті

Які продукти і напої підвищують, а які знижують тиск — харчування для гіпертоніків і гіпотоніків

elena elena

Навіщо нам потрібна клітковина, і в яких продуктах вона міститься?

elena elena

Худнути — смачно!

elena elena

Основи схуднення і здорового харчування: як збагатити свій раціон клітковиною?

elena elena

Запам’ятовуй! 20 продуктів для поліпшення пам’яті

elena elena

Чим корисна морська капуста?

elena elena

Медова вода натщесерце — реальні відгуки і результати, плюси і мінуси

elena elena

Як підвищити тиск за допомогою харчування — поради гіпотоніка

elena elena

Наукові відомості про популярних дієтах — поради

elena elena

Залишити коментар