Поради

Як правильне харчування допомогло мені справити з синдромом дірявого кишечника

Хронічна втома, алергічна реакція на деякі продукти, висипання на шкірі і регулярні порушення функцій травної системи — стану, знайомі багатьом з нас. Ми часто намагаємося боротися з проблемою за допомогою симптоматичних лікарських засобів і лікувальної косметики, не здогадуючись про те, що подібні збої в роботі організму викликані підвищеною проникністю або синдромом дірявого кишечника.

Але медикаментозні препарати, це не єдиний спосіб, що дозволяє позбавитися від проявів цього захворювання. Я хочу поділитися особистим досвідом і розповісти, як можна впоратися з синдромом дірявого кишечника за допомогою дієти і раціонально підібраного харчування.

Причини розвитку та симптоми дірявого кишечника

Синдромом дірявого кишечника (СДК) називають патологічні зміни в роботі слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. Цілісність стінок кишечника порушується під впливом різних факторів. Токсичні речовини, бактерії і шлаки проникають в кров, і розносяться по всьому організму, провокуючи розвиток більш серйозних захворювань.

Підвищена проникність кишечника може виникнути з цілого ряду причин.

Але найчастіше СДК діагностують в результаті:

  • неправильного харчування.
  • недостатньому виробленні шлункового соку (знижена кислотність).
  • прийому антибіотиків і гормональних препаратів.
  • підвищеного рівня зонуліна (білок, який регулює відстань між клітинами стінок кишечника).
  • дисбактеріозу.
  • інфекційних і хронічних захворювань (гепатит, псоріаз, артрит, панкреатит).
  • регулярних стресів.
  • порушення гормонального фону.
  • недостатнього вмісту в організмі вітамінів (А, D) і мінеральних речовин (цинк).

Крім того, підвищена кишкова проникність часто спостерігається у людей, які ведуть переважно малорухливий, сидячий спосіб життя.

Синдром дірявого до ішечніка не має яскраво виражених, характерних тільки для даної патології симптомів.

На наявність хвороби можуть вказувати наступні ознаки:

  1. Порушення травлення (здуття, метеоризм, діарея) .
  2. Алергія на молочні продукти і продукти з високим вмістом клітковини.
  3. Хронічна втома, слабкість, проблеми з пам’яттю, труднощі з концентрацією уваги.
  4. Депресивний стан, підвищена тривожність, часті перепади настрою.
  5. Шкірні висипання і захворювання.
  6. Авітаміноз.
  7. Наявність аутоімунних захворювань (цукровий діабет, хвороба Крона, целіакія або непереносимість глютену, СНІД).
  8. Різкий набір зайвої ваги.

І це далеко не весь перелік ознак. Будь-які зміни в організмі і / або самопочутті є сигналом про те, що слід звернутися до лікаря. Природно, якщо вони носять тривалий характер.

Важливо! Подібні порушення в роботі організму зустрічаються не тільки при підвищеній проникності кишечника, але і можуть свідчити про наявність інших захворювань. Тому при їх появі необхідно звернутися за консультацією до фахівця.

Рекомендовані продукти

Синдром дірявого кишечника вивчений не повністю. Підвищена проникність кишечника офіційно перестав бути самостійним захворюванням і лікування, спрямованого на усунення саме цієї патології, не існує. Але в той же час, при появі симптомів синдрому дірявого кишечника, експерти радять особливу увагу приділити режиму харчування і продуктів, які ми вживаємо в їжу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна їсти при дискінезії жовчовивідних шляхів: харчування, дієта, заборони

Для того щоб знизити ризик розвитку синдрому дірявого кишечника, необхідно стабілізувати мікрофлору кишечника і нормалізувати кількість вітамінів і мінералів, що впливають на травлення.

Це можна зробити, включивши в свій раціон такі продукти:

  • овочі — брокколі, авокадо, капуста білокачанна , буряк, гриби, морква, баклажани, цукіні.
  • фрукти і ягоди — виноград, банани, цитрусові, малина, кокос, сливи, ананас.
  • крупи (з низьким вмістом клітковини) — рис, гречка.
  • риба — тунець, скумбрія, лосось, сьомга.
  • м’ясо, птиця — яловичина, курка, індичка, баранина.
  • кисломолочні продукти — сир, йогурт, кефір.
  • яйця.
  • горіхи, насіння льону, соняшнику.
  • зелень, спеції.

Для ефективного лікування синдрому дірявого до ішечніка, в їжі, включеної в наш щоденний раціон, повинна міститися достатня кількість харчових волокон (крупи, насіння) і ненасичених жирних кислот (риба, морепродукти, горіхи). Вони позитивно впливають на мікрофлору кишечника, знімають запалення, нормалізують травлення і стабілізують рівень цукру в крові.

Регулярне вживання кисломолочних продуктів знижує ризик розвитку багатьох шлункових захворювань, сприяє зміцненню стінок кишечника і покращує метаболізм, завдяки високому вмісту прибутків. А що входять до складу деяких фруктів і овочів (банани, цибуля, артишоки) пребіотики стимулюють вироблення біфідобактерій і зміцнюють імунну систему.

Рада! Для того, щоб запобігти розвитку мікроорганізмів, зняти роздратування і позбутися від запального процесу в кишечнику і шлунку, рекомендується щодня приймати по одній чайній ложці риб’ячого жиру або випивати три рази на день по 100 г соку алое.

Продукти, які слід виключити з раціону

Регулярне вживання жирного, гострого і копченого, спиртних напоїв і продуктів з великою кількістю цукру, стимулює руйнування слизових оболонок кишечника і шлунка. Тому, при появі ознак, що вказують на наявність синдрому дірявого кишечника, потрібно виключити подібну їжу з раціону.

Крім того, при роздратованому кишечнику варто відмовитися від:

  • хлібобулочних і макаронних виробів.
  • випічки, десертів, солодощів (шоколад, халва, морозиво).
  • круп, в складі яких є глютен (булгур, овес, пшоно).
  • бобових (соя, квасоля, сочевиця).
  • молочних продуктів (молоко, вершки, вершкове масло).
  • ковбасних виробів, м’ясовмісну напівфабрикатів.
  • м’яса і птахів жирних сортів (качка, свинина).
  • газованих, солодких напоїв, кави, алкоголю.
  • фастфуду.
  • рафінованої олії, соусів.

Вибір продуктів залежить і від симптомів, супутніх захворювання. Якщо синдром дірявого кишечника супроводжується гострою діареєю, до забороненої їжі додається зелень, горіхи і практично всі види фруктів. А при запорах слід мінімізувати кількість продуктів тваринного походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Доставка правильного харчування на будинок. Американський сервіс в російських будинках.

Рада! У багатьох зернових продуктах, горіхах і бобових містяться речовини, що уповільнюють засвоєння їжі і викликають роздратування кишечника і шлунка. Такі продукти перед приготуванням рекомендується замочувати на кілька годин. Цей процес не тільки дозволить знизити кількість антиживильних речовин, але і поліпшить засвоєння вітамінів і мінеральних речовин, необхідних для підтримки функцій організму.

Коментує експерт Олена Павлова, дієтолог, Омськ:

«Синдром дірявого кишечника часто плутають з дисбактеріозом. І дійсно між ними дуже багато спільного. В принципі і те, і інше захворювання доставляє масу неприємностей людині, і має загальні симптоми.

При синдромі дірявого кишечника дуже важливо дотримуватися дієти і правильно харчуватися. Я б навіть сказала, що це найголовніший (якщо не єдиний) шлях до одужання. Справа в тому, що від їжі, яку ми вживаємо, безпосередньо залежить робота наших внутрішніх органів. Якщо людина харчується фастфудом, вживає алкоголь, курить і не дотримується режим дня і харчування, то, безумовно, рано чи пізно він зіткнеться з тим, що організм вийде з ладу. І це не дивно. Тому, щоб уникнути таких неприємних наслідків потрібно:

  • правильно харчуватися.
  • вживати багато овочів і фруктів.
  • позбутися шкідливих звичок.
  • більше рухатися і вести активний спосіб життя.
  • спати мінімум 7 годин на добу (одним сном).

А тим, хто зіткнувся з наслідками свого неправильного способу життя і харчування рекомендую збалансувати свій раціон, звернувшись до фахівця. Оскільки тут дуже важливо правильно скласти меню. Я не можу сказати, що всім підійде вживання молочних продуктів, не дивлячись на їх очевидну користь, тому що хтось їх не переносить, а хтось категорично не любить. І людина просто не буде моєю порадою, а значить і не наблизитися до одужання. Я вважаю, що дистанційно давати рекомендації по харчуванню людині, яка страждає яким-небудь захворюванням, не знаючи його смакових переваг, як мінімум, нерозумно ».

Варіанти дієтичного харчування при синдромі дірявого кишечника

Роздратування слизової оболонки шлунка викликають не тільки певні «шкідливі» продукти, а й багато лікарських препаратів. Крім того, при прийомі антибіотиків порушується мікрофлора кишечника, що теж негативно позначається на травленні і обміні речовин. Тому суворе дотримання дієти і вживання спеціально підібраних продуктів, є основним лікуванням при синдромі дірявого кишечника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У яких продуктах багато вітаміну Е?

Достатньо ефективною при даному захворюванні є дієта, що базується на продуктах з мінімальним вмістом вуглеводів і жирів. При цьому загальна кількість калорій, отриманих організмом протягом дня не повинно перевищує 1700 ккал.

Варіанти меню
сніданок вівсяна каша, відвар з чорної смородини сирна запіканка, зелений чай ланч печені яблука желе з груш обід м’ясний бульйон з рисом , парові фрикадельки з риби, каша з перетертої гречаної крупи, чай курячий бульйон, кукурудзяна каша з відвареним м’ясом кролика, кисіль зі смородини полуденок кисіль з кизилу відвар з шипшини вечерю мус з курячого філе, відварене яйце, зелений чай гречана каша, рибні парові котлети, чай
Всі продукти обов’язково відварюють або готують на пару, перед вживанням страви доводять до консистенції рідкого пюре. Харчування має бути дробовим, а порції невеликі.

Якщо синдром дірявого кишечника супроводжується шкірними висипаннями і запаленнями, фахівці рекомендують виключити з раціону продукти, що містять велику кількість вуглеводів.

Варіанти меню
сніданок йогурт без цукру, омлет з овочами сир з фруктами, чай ланч фруктовий салат відварне філе курки обід рибний суп, гарбузове пюре, тушкована яловичина, зелений чай грибний суп, риба, запечена з овочами, морквяне пюре, відвар з шипшини полуденок персик кефір вечерю гуляш з кролика, салат з буряка, виноград, кисіль з ягід паштет з печінки, салат зі свіжої капусти, відварене яйце, чай
Якщо синдром дірявого кишечника діагностували у дитини, особливу увагу потрібно приділити продуктам, які здатні викликати алергічну реакцію у малюка. Їх слід вживати в обмеженій кількості або повністю виключити з раціону. Страви, приготовані з продуктів з високим вмістом тваринних жирів, краще давати дитині в першій половині дня, а ввечері віддати перевагу овочам і зелені.

Важливо! У молоці кокосових горіхів містяться кислоти, необхідні організму для більш ефективної боротьби з вірусами, шкідливими бактеріями і грибами. Людям, що страждають підвищеною кишкової проникністю, експерти рекомендують щодня додавати в свій раціон страви, приготовані з додаванням кокосового масла або молока. Це допоможе зняти запалення і зміцнити стінки кишечника.

Наше здоров’я прямо залежить від тих продуктів, які ми щодня вживаємо в їжу. Навіть дієтичне харчування має бути повноцінним і збалансованим. Тому перед тим, як починати лікування синдрому дірявого кишечника, необхідно проконсультуватися з дієтологом і підібрати саме ту дієту, яка забезпечить ваш організм всіма необхідними органічними речовинами

Схожі статті

Болгарська кухня

elena elena

3 перевірених способи відновити здоров’я через зелений колір

elena elena

Чому вітаміни можуть бути небезпечними: тільки наукові факти

elena elena

Лікувальні властивості капусти — то, чого ви не знали

elena elena

Синупрет – лікарський препарат від синуситу

admin

Как лечить глаукому

user1

Жива вода з точки зору науки — міф чи реальність?

elena elena

Продукти, що не поєднуються

elena elena

Користь солі для організму людини, або все-таки шкода?

elena elena

Залишити коментар