Поради

Додамо радості в здорову дієту — 5 порад

Пряні трави для оригінального смаку

Якщо ви маєте підвищений рівень холестерину або проблеми з артеріальним тиском, то багато раз чули від свого доктора про важливість дієтичного харчування в період лікування і профілактики.

Відмінна новина полягає в тому, що можна радувати смакові рецептори і дотримуватися плану здорового харчування одночасно. Багато продуктів, які вам подобаються, швидше за все, не є забороненими. Один з рад з приготування здорової та смачної їжі — додавати всілякі трави і спеції для отримання яскравого, пікантного і незвичайного смаку страв.

Важливо! М. Фенстер (доктор медичних наук, сертифікований кардіолог і дієтолог для гурманів) вказує на особливу важливість спецій. Вони можуть не тільки поліпшити смак страв, але і допомогти при цілій низці серцево-судинних захворювань. Фахівець радить вживати їх при високому артеріальному тиску, атеросклерозі, підвищеному ризику інфаркту або інсульту.

Смакові рецептори мови влаштовані так, що солона і жирна їжа приносить людині особливе задоволення. Тому так важко дотримуватися дієти, яка виключає шкідливу сіль і жирні страви.

Цікаво! При великій кількості солі в раціоні відбувається зниження чутливості рецепторів. Їжа без солі і інших підсилювачів смаку здається людині позбавленою смаку, не викликає апетиту. При відмові від солі відбувається поступове оновлення рецепторів — людина знову може відчути справжній смак продуктів.

Прянощі допомагають компенсувати відсутність солі. Новачкам в кулінарії варто урізноманітнити здорову дієту універсальними спеціями.

Наприклад, такими:
• базилік, орегано, чебрець ¬- вони освіжають смак звичних страв і відмінно підходять до салатів.
• сушений часник робить гарячі страви більш ароматними і надає приємну гостроту.
• подрібнений копчений перець чилі і кінза надає супів і м’яса справжній мексиканський колорит.
• коріандр і корінь імбиру додають продуктам пряні ноти і нагадують про азіатську кухні.

Особливу увагу приділіть куркумі. При додаванні в звичайне меню така спеція допомагає нормалізувати циркуляцію крові в судинах, знижує її згортання (профілактика тромбів і серцевих нападів). А також її вживання допомагає боротися із запальними реакціями всередині організму і знизити високий рівень холестерину.

Якщо ви насолоджуєтеся особливим смаком і текстурою страви в ресторані — попросіть персонал або шеф-кухаря поділитися його секретами. Намагайтеся пробувати нові страви, знайомтеся з традиційною кухнею різних країн, а потім експериментуйте в домашніх умовах. Приправи та трохи натхнення допоможе приготувати нове і оригінальне блюдо зі звичного набору продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Панічні атаки після алкоголю + 10 цінних порад і відео

Овочі для оригінального гарніру

Ніщо так не псує гарну їжу, як нудний гарнір — він же може оживити здорову дієту. Слід думати про гарнір, як про продовження гарячого, яскравому доповненні до м’яса, риби або птиці.

Для більшості людей, включаючи багатьох кухарів, гарніри є запізнілою думкою. Про їх підготовку замислюються тільки в останній момент.

М. Фенстер радить приділити більше часу і фантазії для підготовки гарніру, а не робити з нього «тінь» основного блюда.

Роблячи покупки в продуктовому магазині або на місцевому ринку, вибирайте сезонні фрукти і овочі. Цитрусові широко доступні в зимовий період і є відмінним доповненням до салатів, заправкам і соусів. Ситні коренеплоди, такі як солодка картопля, пастернак, капуста, буряк і ріпа додадуть страв солодкий і трохи горіховий смак.

Експерт Прімочкіна Надія, @primochkina_nadezhda, нутриціолог-дієтолог р Саратов:

«Дієта, та ще здорова, а що це таке? Слово дієта, якщо чесно якось не припускаю, так як сама обпеклася з дієтою одного разу. Мені більше імпонує збалансоване і правильне харчування. А найголовніше — різноманітне.

Урізноманітнити своє харчування або навіть здорову дієту можна простими способами:

  1. У звичну ранкову вівсянку додати горіхів, фруктів і буде вже зовсім інший смак, інший склад, інше блюдо. Вибирайте при цьому сумісні один з одним продукти. Наприклад, диня і кавун ні з чим (білками, крохмалистими продуктами) несумісні.
  2. Ту ж вівсянку не звариш, а запекти або в сирому вигляді залити йогуртом.

Виходить, що додаючи до звичних для нас продуктів інші, або змінюючи спосіб приготування страви, ми разнообразим свою дієту, так взагалі своє харчування в цілому. Завдяки цьому ми і худнемо краще, адже головне правило в схудненні (в дієтах) — це різноманітність блюд.

Якщо їсти одну вівсянку або одну курку кожен день і нічого більше, то обов’язково буде зрив. А ще буде дефіцит макро- і мікронутрієнтів, що обов’язково позначиться на нашому здоров’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як правильно пити воду щоб схуднути і бути здоровим - поради дієтолога

Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »

Домашній бульйон з неповторним смаком

Бульйон є основою будь-якого супу або соусу , тому так важливо зробити його насиченим і корисним одночасно. Створення власного бульйону набагато простіше, ніж здається на перший погляд. Такий процес перетворюється в захоплююче заняття, після якого ви точно не повернетеся до використання напівфабрикатів для супу.

Якщо ви придбали пучок моркви і селери — просто збережіть обрізки. У потрібний момент ви зможете закинути їх в каструлю, додати води, пряних трав і спецій за смаком. Отриманий бульйон ідеально підійде для здорової дієти.

Увага! Не варто додавати в такі бульйони сіль. Обмежтеся лимонною цедрою — вона підсилить яскравий овочевий смак і оттенит спеції.

Щоб зробити курячий бульйон на основі попередньої (вегетаріанської) версії — потрібно додати чверть курки без шкірки. Для каструлі з бульйоном середнього розміру знадобиться одне куряче стегно, ніжка і філе.

Один з важливих моментів — це економічне і раціональне використання всіх продуктів. Коли бульйон буде вже зварений — курку можна обробити і трохи протушкувати з овочами для приготування основного блюда.

Горіхи для апетитного хрускоту і пікантності

За допомогою всіляких горіхів можна не тільки зробити ситні закуски , але і додати різноманітності до основних страв. Вони добре відтіняють соуси, м’ясо і салати.

Важливо! Дослідження показали, що деякі горіхи (мигдаль, фісташки, арахіс, волоські) допомагають знизити рівень LDL ( «поганий» холестерин) і кров’яний тиск. Такі горіхи корисно вживати в сирому або злегка підсушене вигляді.

В горіхах, які не пройшли термічну обробку, міститься максимально велику кількість незамінних кислот омега 3. Ці речовини беруть участь у всіх обмінних процесах, регулюють роботу серцевого м’яза і рівень холестерину в крові, зміцнюють стінки судин.

Багато національні кухні використовують горіхи в якості основного інгредієнта в різних рецептах. Наприклад, ви легко знайдете арахіс в соусах або приправах в китайських, тайських і африканських стравах (такий продукт комбінується з овочевими салатами, морською рибою, молюсками і птицею).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чудодійні напої для здоров'я: користь чи маркетинг?

Горіхи макадамії надають особливий маслянистий присмак свіжоприготовленим десертів, а мигдаль і волоські горіхи традиційно використовуються в численних європейських і середземноморських салатах. Кедрові горіхи відтіняють смак м’яса, яке приготовлено за традиціями північних народів (горіхи часто комбінуються з журавлинним або брусничним соусом).

Увага! Не варто вживати більше 30-40 грам горіхів на добу. У великій кількості вони можуть уповільнювати роботу травної системи, викликати відчуття тяжкості в животі та інші неприємні симптоми.

В якості кулінарного експерименту можна варіювати ступінь подрібнення горіхів, додавати тільки один вид або ціле асорті, готувати домашню горіхову пасту. Крім виразного смаку такі продукти забезпечують виражений аромат страв — при нагріванні ефірні масла у складі виділяються інтенсивніше.

Чайний лист не тільки для чаювання

Можливо, ви часто насолоджуєтеся чашкою чаю вранці на сніданок або перед сном. Але чи пробували ви готувати з чайним листом? Унікальні смакові характеристики чаю роблять його ідеальним доповненням до різних страв. Крім цього, він одноосібно користь для серця і всієї судинної системи організму — потужні антиоксиданти в його складі допомагають знизити рівень «поганого» холестерину, підтримують нормальний артеріальний тиск.

Заварений чай можна використовувати в якості основи для овочевого бульйону або соусу. Широко відомими вважаються східні маринади на основі чайного листа — вони добре відтіняють смак страв з птиці і риби. І також натуральний чай замінить шкідливі газовані напої в літню спеку. Прохолодний білий чай з медом або ягодами чудово освіжає і втамовує спрагу.

Перераховані поради допоможуть урізноманітнити суворе дієтичне меню. Експерименти зі спеціями, гарнірами або смаковими поєднаннями максимально «освіжають» нудні страви. Дієта для здоров’я серця і судин повинна включати велику кількість свіжих овочів і фруктів, порцію жирних кислот з горіхів і рослинних масел, а також природні антиоксиданти.

Для кулінарного натхнення можна експериментувати з національними стравами різних країн, готувати нові соуси до звичного меню і регулярно оновлювати свій раціон.

Схожі статті

Навіщо потрібна фітинової кислота нашому організму?

elena elena

Артроскопия сустава

admin

Навіщо нам потрібна клітковина, і в яких продуктах вона міститься?

elena elena

Продукти, які очищають кишечник від шлаків і токсинів

elena elena

6 продуктів, які оздоровлюють організм краще таблеток

elena elena

Пошук та бронювання лікарських засобів в аптеках

admin

Алергія на рибопродукти — складаємо раціон без риби

elena elena

10 продуктів для густоти і зміцнення волосся

elena elena

Кардіо на голодний шлунок і жиросжигание — що треба знати?

elena elena

Залишити коментар