Поради

Чим корисний цукор для організму людини?

Цукор — необхідний продукт, який завжди присутній в нашому раціоні. Вживаючи його в їжу, ми задаємося питанням — в чому користь цукру для людини, а в чому його шкода? Цукор — вуглевод, він життєво важливий для повноцінного функціонування організму. Це постачальник енергії, стимулятор мозкового кровообігу, що запобігає утворенню тромбозів і артритів, що підтримує роботу печінки і селезінки.

Більше користі принесе цукор, який надходить в організм у вигляді фруктів і овочів, а не у вигляді промислового продукту. Природний вуглевод — глюкоза, легко засвоюється і живить нас цілющою енергією, але навіть глюкоза завдасть шкоди, якщо споживати її в нерозумних межах.

Цукор: склад, калорійність, види

Звичайний цукор , який ми звикли бачити у себе на столі, ще називають сахарозою. Сахароза — це складна речовина, утворене двома молекулами простих цукрів — фруктозою і глюкозою.

Потрапивши в травну систему, починається процес розщеплення сахарози на елементи — моносахара. Молекули моносахаридів, всмоктуючись у кров, піднімають рівень цукру, і по судинній системі доставляються до кожної клітини органів і тканин організму людини. Ці процеси протікають безупинно.

Важливо! Моносахариди — бистроусвояемие вуглеводи. У натуральному вигляді вони мають найвищий глікемічний індекс — швидкість всмоктування.

Головна роль в енергозабезпеченні належить глюкози. Вона, а вірніше процес її розщеплення, заповнює «паливні» витрати організму майже на 90%.

Відсутність глюкози в організмі згубно:

  1. Глюкоза — вуглевод, що входить до складу будь-якого іншого цукру. За його засвоєння відповідає гормон інсулін, який виробляється в підшлунковій залозі. Коли надходження вуглеводів перевищує необхідну кількість, відбувається утворення жирових відкладень. Надходження глюкози має відповідати енергофізіческій втрат організму. Один грам глюкози містить 3,4 ккал.
  2. Фруктоза — моносахарид, який теж є джерелом енергії, але його присутність в організмі не викликає моментального викиду енергії — розщеплення і підйому життєвих сил. Фруктоза, при калорійності 400 ккал на 100 грамів продукту, має малий глікемічний індекс. Користь фруктози, якщо її використовувати замість цукру, в відсутності різких інсулінових викидів і стабілізації рівня цукру в крові — епізоди, які завдають великої шкоди організму.
  3. Молочний цукор — лактоза . Молекула цієї речовини складається з глюкози і галактози. За таке будова її відносять до групи дисахаридів. Для засвоєння лактози необхідний фермент лактази. Він присутній в організмі дитинку, а з віком його вміст помітно знижується. У дорослих людей існує непереносимість молока — ознака низького рівня ферменту лактази.
  4. Коричневий, тростинний цукор — неочищений, нерафінований. Колір йому надають мікроелементи, які містяться в кристалах. Користь тростинного цукру — наявність в його структурі елементів калію, кальцію, заліза і міді. Але, як показують дослідження, зміст їх мало і на якість продукту вони особливо не впливають. Калорійність продукту складає 380 ккал на 100 грам. Шкода тростинний цукор може завдати своєї високою калорійністю, а користь його в присутності корисних мікроелементів незначна.
  5. Вважається, що кокосовий цукор приносить більше користі для організму, ніж тростинний. Продукт містить важливі мікроелементи і вітаміни групи В, які сприяють засвоєнню вуглеводів. Користь кокосового цукру в змісті цінних мікроелементів, а шкода в надлишкової вуглеводної навантаженні, особливо для хворих на цукровий діабет. Часткове руйнування вітамінів В1 і В6 при рафінуванні, ускладнює процес розщеплення кокосового вуглеводу. Не варто зловживати цим продуктом, це може завдати шкоди серцевому м’язі і мозкової діяльності, викликаючи недолік тіаміну. ​​
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Цей прекрасний лебідь обійняв людини в подяку за порятунок (5 фото)

Користь і шкода цукрів визначається нормою їх споживання. Орієнтуватися на вміст калорій і мікроелементів не варто, їх зміст величина відносна. У даній ситуації перевагу слід віддати збалансованим природним полісахаридів, більш надійним і корисним.

Обгрунтована користь цукру для організму людини

Користь цукру — науково доведений факт. Звичний кубик рафінаду або чайна ложка сахарози, в загальноприйнятому розумінні — дисахарид, що складається з глюкози і фруктози. Насправді, сахароза — це хімічна речовина складної структури, до складу якого входять групи високомолекулярних сполук — спиртів, білків, жирів і амінокислот.

Найбільш важливі для організму людини елементи, зміст яких визначає користь і шкоду цукрів — глюкоза, фруктоза, лактоза та інші складові натуральних цукрів, при нестачі яких, порушується робота організму.

Зниження надходження цукрів в організм:

  1. Ускладнює мозковий кровообіг.
  2. Провокує склероз судин.
  3. Підвищує ймовірність утворення холестеринових бляшок і виникнення тромбозів.
  4. Погіршує стан суглобів.
  5. Страждає печінка і селезінка.

При недостатньому надходженні вуглеводів, в крові різко підвищується вміст кетонових тіл, що вказує на порушення вуглеводного обміну в організмі. В якості палива починають використовуватися жири, з виділенням в кров і сечу продуктів розпаду — кетонів. Ці кислоти негативно впливають на нервову систему, пригнічують людину фізично і розумово.

Важливо! Наркологи порівнюють вплив цукру на організм людини з наркотиками. Надходження цукру в кровотік викликає прилив бадьорості і щастя, через деякий час настає спад настрою, до наступної порції солодкого. Такі перепади настрою — ознака залежності і підлягає лікуванню.

Добова норма цукру — це весь цукор, який міститься в продуктах харчування, які входять в наш денний раціон. Перевагу слід віддавати природному, легкозасвоювані цукри, який поповнить організм енергією, вітамінами і корисними мікроелементами.

Коментар експерта:
«Як відомо, цукор — це« біла смерть » або як ще його називають «солодка отрута». А як кажуть: «Будь-який отрута корисний в малих дозах» і ви не повірите, але цукор не виняток.

Користі від цукру набагато менше, ніж шкоди, але все ж вона є:

  • цукор забезпечує нормальну роботу мозку.
  • підвищує працездатність.
  • піднімає настрій (любителі солоденького знають, що з’їв цукерку або шоколадку і все відмінно, все здається не таким вже сірим) .
  • цукор дуже корисний для печінки і селезінки (глюкоза ставати бар’єром між печінкою і шкідливими токсинами).
  • нестача цукру в організмі може стати причиною запаморочення, дратівливості і сильних головних болів.
  • любителі солоденького менше хворіють артритом і артрозом.

Ну, це не говорить про те, що потрібно негайно починати їсти цукор кілограмами!

У всьому повинна бути міра!

Є твердження, що норма цукру в день — це 10 чайних ложок, але поспішаю помітити, що зараз цукор додають в усі продукти і навіть в солону рибу, так що без фан атізма, тому що шкоди від цукру набагато більше, як я вже сказала, ніж користі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як приготувати чай для схуднення самостійно?

Особливо треба бути обережними з пустощами солоденьким, якщо є вже проблеми зі здоров’ям, а саме цукровий діабет, тут цукор взагалі табу!

І, звичайно ж, не забуваємо, що надмірне вживання солодкого призводить:

  • до проблем з судинами.
  • до зайвої ваги.
  • знижує імунітет (діти частіше хворіють після свят, наприклад, Нового року, тому що багато солодкого і відразу).
  • розвиває карієс, вимиває кальцій.

Перерахування антіпользи цукру можна продовжувати і продовжувати.

Тому в усьому потрібно знати міру!

Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »
Надія Прімочкіна, нутриціолог-дієтолог, м Саратов

Скільки потрібно споживати, щоб не шкодити здоров’ю?

Щоб цукор приносив користь, а не шкоду необхідно дотримуватися норму його споживання, яку вчені визначили в 50 м Це набагато складніше, ніж може здатися. Можна дізнатися, скільки продукту в чайній ложці і визначити собі норму, але існує ще прихований цукор. Він міститься в різних продуктах і проконтролювати його кількість дуже непросто.

Увага! Надлишок цукру — причина багатьох проблем: в’ялість шкіри обличчя, жирові складки в самих відкритих місцях, вугрі, слабкі легені, цукровий діабет.

Овочі, горіхи, злаки і фрукти — джерела натуральної, корисної сахарози. Вони необхідні для здорової життєдіяльності нашого організму і забезпечують нас необхідною глюкозою. Промисловий цукор і продукти, що містять його, часом несуть більше шкоди, ніж користі. Важливо вивчати склад таких продуктів. Порівнюючи їх калорійність з будь-яким з моносахаридів, можна визначити ступінь корисності і норми споживання пропонованого продукту.

Користь цукру для повноцінного розвитку дитини

Діти відрізняються підвищеною руховою активністю. Вуглеводи необхідні дітям, як джерело енергії. Але користь цукру для розвитку дитини полягає не тільки в цьому.

Сахароза багата такими вітамінами: фолієва кислота, вітамін С, бета-каротин, які відповідають за розвиток і зміцнення:

  1. Кровоносної системи.
  2. Імунній.
  3. слизових оболонок.
  4. Шкірних покривів.
  5. Зору.

Мінеральні солі, що входять до складу сахарози: кальцій, калій, мідь, залізо.

Недолік цих елементів в організмі дитини можуть бути причиною:

  • Низького рівня гемоглобіну в крові.
  • Слабого імунітету.
  • Аритмії серця.
  • Порушення роботи щитовидної залози.
  • Анемії.
  • Відсутності апетиту.
  • Підвищеною збудливості.

Дитина до року повинен отримувати в добовому раціоні до 40% вуглеводної їжі. Далі, її зміст в харчуванні піднімається до 60%. Близько 400 г різних овочів і фруктів, як джерела моносахаров, повинні входити в денний раціон дитини дошкільного віку.

Чи варто користуватися замінниками?

Життя людини вимагає величезних витрат енергії. Поповнювати їх і не доводити організм до виснаження — правило здорового способу життя. Повністю відмовитися від натурального цукру і перейти на замінники — невірне рішення. Такий вибір може завдати здоров’ю непоправної шкоди.

Надмірне вживання цукрозамінників призводить до зниження:

  1. Рівня цукру в крові.
  2. Глюкози в клітинах організму.
  3. ацетилхоліну — речовини відповідального за вищі функції мозку.
  4. Рівня гамма-аміномасляної кислоти — речовини, відповідального за енергетичні процеси мозку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як харчуватися правильно, якщо працюєш в нічну зміну?

Існує перелік, допущених до виробництва і продажу синтетичних замінників сахарози: цикламат, сукралоз, аспартам, ацесульфам.

Деякі замінники натуральних цукрів заборонені до виробництва в країнах західної Європи і США. Вагітним жінкам і дітям у віці до десяти років, краще утримуватися від вживання в їжу синтетичних замінників.

Маленька таблетка підсолоджувачів не завдасть великої шкоди організму здорової людини. Але якщо ставитися до свого здоров’я відповідально, то слід менше вживати ненатуральних продуктів.

Порада: робіть вибір у бік натуральних продуктів завжди, коли це можливо. Замінники ніколи не стануть аналогами натуральних продуктів — це потрібно знати і розуміти.

Рослина Стевія, листя якого, прихильники здорового харчування, використовують в якості натурального підсолоджувача, також викликає масу питань. Воно в 30 разів солодше промислової сахарози. Вміст корисних амінокислот, ефірних масел, флавоноїдів і глікозидів роблять стевію привабливим продуктом. Калорійність листя — 18 ккал на 100 г. Чверть ложки подрібненого листя стевії відповідає цілої ложці цукрового піску. Користь стевії, як замінник цукру очевидна, але вона може завдати шкоди хворим гіпотонією, але не всі про це знають. Рослина може викликати різке падіння артеріального тиску. Вагітним і годуючим жінкам, а також дітям і людям похилого віку, рекомендують утриматися від вживання цього замінника.

Вам буде цікаво: Цукрозамінники і підсолоджувачі — турбота про здоров’я чи маркетинговий хід?

Протипоказання цукор за станом здоров’я?

Користь сахарози в її помірному споживанні. Добова норма цього продукту становить 50-60 м Мається на увазі весь цукор, який потрапляє в організм протягом доби. Надлишки можуть привести до серйозних проблем зі здоров’ям, так само як і недолік, вирішувати які доведеться довго і дорого.

Доведено експериментально, що причиною ряду хронічних захворювань є цукор. Є категорії людей, яким він категорично протипоказаний, або його споживання строго обмежено.

Деякі захворюваннями, які виключають споживання сахарози в будь-якому вигляді:

  • Діабет.
  • Високий рівень холестерину.
  • Захворювання серцево-судинної системи.
  • Ожиріння.
  • Желчекаменная хвороба.
  • Псоріаз.
  • Алергія.
  • Депресія.
  • Діатез.

Для хворих на цукровий діабет, надмірне вживання цукру — смертельно небезпечно . Недостатній рівень гормону інсуліну, призводить таких хворих до гіперглікемії — стійко високому рівню глюкози в крові. Найменше порушення існуючого балансу для таких хворих дуже небезпечно.

Вам буде цікаво: Цукор під контролем: які продукти нормалізують цукор в крові

Якщо часто заглушати почуття голоду всілякими солодощами, в організмі припиняє вироблятися гормон лептин. Він відповідає за наступ почуття насичення. Недолік лептину в організмі — постійний голод, що тягне хронічні переїдання, повноту і ожиріння.

Правильне харчування — це харчування натуральними продуктами . Натуральні цукру, що містять швидкі вуглеводи, додадуть сил, врятують від депресії, підвищать працездатність. Білки, жири і клітковина, супутні елементи натуральних вуглеводів, комплексно відновлять організм після хвороби, в період відновлення і забезпечать імунний захист на кожен день. Помірне споживання природного цукру — це життєві сили і енергія на кожен день.

Схожі статті

Що робити при запорі — ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

elena elena

Продукти, які очищають нирки від піску та каміння

elena elena

Відновлення фігури після пологів не мрія, а реальність — ділюся перевіреними способами

elena elena

Методи визначення нестачі молока у годуючих мам

elena elena

Як кинути курити і не набрати зайву вагу?

elena elena

Основи схуднення і здорового харчування: як збагатити свій раціон клітковиною?

elena elena

Зависимость от кодеина: в чем опасность?

admin

У яких продуктах багато вітаміну Е?

elena elena

Продукти, які допоможуть підтягнути шкіру тіла

elena elena

Залишити коментар