Поради

У яких продуктах багато вітаміну В12?

Цианокобаламин, більш відомий як вітамін В12, найбільш складний з усіх відомих вітамінів. Він життєво необхідний для нервової системи, відіграє важливу роль у створенні ДНК і РНК і допомагає в засвоєнні необхідного обсягу нутрієнтів.

Що необхідно обов’язково включати в раціон?

  • яловичину. Це один з кращих джерел В12;
  • індичатини. Приготована нема на грилі індичка забезпечить організм необхідною дозою вітаміну і не зашкодить фігурі, адже її м’ясо дуже дієтичне;
  • Морепродукти. Мідії, креветки, краби, устриці і інші подібні продукти містять велику кількість В12, калію і заліза;
  • Яйця. Зокрема — яєчний білок;
  • Лосось. Крім вітамінів В12 і D містить білки і ненасичені жири;
  • Молоко. Навіть знежирене молоко містить багато вітамінів, кальцію і білка;
  • Водорості, тофу, пивні дріжджі теж є джерелами В12, але його зміст в них набагато менше, ніж в продуктах тваринного походження.

Про недостаткевітаміна В12способни сказати наступні симптоми:

  • жовтушність або блідість шкіри;
  • запаморочення, слабкість;
  • депресія і апатія;
  • відчуття поколювання рук і ніг;
  • печіння і свербіж у роті;
  • зниження зору;
  • задишка;
  • підвищення температури;
  • поганий настрій.

В групі особливого ризику:

  1. Вегани і вегетаріанці. Виключення з раціону продуктів тваринного походження з великою ймовірністю спровокує дефіцит В12.
  2. Люди, старше 50 років. З віком здатність організму засвоювати вітамін з їжі знижується. З цієї причини багато хто страждає від проблем з пам’яттю і концентрацією.
  3. Люди, які вживають спиртні напої. Це пов’язано з тим, що в зберіганні В12 важлива роль відводиться саме печінки.
  4. Діабетики. Цукровий діабет здатний стати причиною нестачі В12, навіть якщо в організм в достатній кількості надходить містить його їжа.

Ізбитоквітаміна, що надходить з натуральною їжею, неможливий. Виняток — індивідуальна непереносимість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  ТОП - 4 ефективних способів схуднення

В такому випадку можливі побічні ефекти у вигляді:

  • тромбів в судинах;
  • набряку легенів;
  • серцевих болів;
  • кропив’янки;
  • анафілактичного шоку.

Необхідно будувати раціон так, щоб організм отримував всі необхідні речовини з надходить їжею. Або компенсувати їх нестачу прийомом спеціальних добавок.

Чи доводилося вам користуватися вітамінними добавками?

Схожі статті

Макробиотика — харчуємося по-особливому і правильно

elena elena

Напої для схуднення — 10 напоїв, які легко приготувати вдома

elena elena

Рецепти веганскої випічки для будь-якого свята — секрети кондитера-вегана

elena elena

Продукти, корисні з похмілля

elena elena

Як правильно зробити цукерки з Кероб

elena elena

Вуглеводна їжа — нам потрібна тільки корисна енергія!

elena elena

Німецька кухня

elena elena

Харчування при гепатиті С — чому важливо дотримуватися дієти?

elena elena

Зависимость от кодеина: в чем опасность?

admin

Залишити коментар