Позбутися неприємного почуття допомагає прийом лікарських препаратів або харчової соди, але занадто часте їх застосування може несприятливо позначитися на здоров’ї. Вживання деяких продуктів харчування здатне нейтралізувати кислоту і усунути печію не гірше ліків. Що це за продукти, дізнаємося далі.
Продукти-помічники при печії
Печія виникає при занедбаності шлункового соку або вмісту шлунку в стравохід. Вона може з’явитися як при підвищеній, так і при зниженій кислотності шлунка. Нерідко буває при вагітності або надлишковій масі тіла.
Якщо печіння в надчеревній ділянці з’являється регулярно, швидше за все, причина в розвитку ГЕРХ. У цьому випадку потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем і пройти курс лікування . Постійне роздратування стравоходу кислим вмістом шлунку може привести до раку.
За результатами обстеження фахівець призначить спеціальну дієту і дасть рекомендації, від яких продуктів слід утриматися, щоб не допустити езофагіту. Якщо печіння виникає у людей без серйозних патологій шлунково-кишкового тракту внаслідок переїдання жирної їжі або після інтенсивних фізичних навантажень, то позбутися від неприємного відчуття допоможуть продукти від печії.
Банани
Банани — джерело калію, який є подщелачивают мінералом (має PH 14). При вживанні при печії діють як природні антациди — нейтралізують соляну кислоту, що входить до складу шлункового соку. Для того щоб «погасити вогонь» в стравоході досить з’їсти два банани.
Молоко
Має слаболужну реакцію і містить кальцій, який пов’язує соляну кислоту в шлунку . Півсклянки молока, прийнятого під час печії моментально позбавить від неприємних відчуттів.
Незбиране молоко містить жир, реагуючи на який клітини шлунка почнуть виробляти ще більшу кількість кислоти. Рефлюкс після короткочасного ослаблення може навіть посилитися. Найкраще для усунення симптомів пити знежирене молоко.
Ананаси
В ананасах міститься фермент бромелайн. Він сприяє переварюванню їжі в шлунку і швидше проштовхує її в кишечник. Відповідно час дії соляної кислоти на його вміст скорочується. Найбільше ферменту в зрілих солодких ананасах. Вживання консервованих фруктів може викликати зворотну реакцію.
Яблука
вживання яблучного пюре при печії може стати справжнім порятунком. Велика кількість пектину, що міститься в яблуках, покращує травлення і нейтралізує кислоту зі шлунка. Для «гасіння пожежі» всередині потрібно з’їсти 2 яблука середнього розміру.
Морква
Морква — лужним продукт, здатний нейтралізувати шлункову кислоту. До того ж в ній міститься багато клітковини, що допомагає прискорити процес перетравлення їжі. При палінні за грудиною потрібно погризти свіжу моркву або натерти її на терці. Вживання коренеплоду в вареному або смаженому вигляді не дасть потрібного ефекту.
Імбир
Допомагає скоротити час знаходження їжі в шлунку і адсорбувати соляну кислоту. Але приймати імбир при печії потрібно не більше 5 г, інакше він викличе роздратування слизової травного тракту і посилить вироблення шлункового соку.
Кавуни
Кавун — лужний продукт, що містить багато калію, тому при реагуванні з вмістом шлунку нейтралізує виділяється соляну кислоту і заспокоює печіння в стравоході. Схожу дію надасть і диня.
Важливо враховувати, що дині і кавуни несумісні з багатьма продуктами. Не слід їсти їх відразу після білкової або жирної їжі (повинно пройти мінімум 1,5 години). Спільний прийом з іншими фруктами також не рекомендований. Це може викликати розлад травлення, пронос, здуття кишечника.
Вівсянка
Має обволікаючу властивість і містить велику кількість грубого волокна, яке посилює скорочення шлунка і сприяє більш швидкому виведенню їжі зі шлунка. Для усунення печії досить зварити 75 г геркулесових пластівців на воді.
Буває, що для усунення печії досить випити склянку звичайної питної води. Вона змиває кислоту з стравоходу і швидко полегшує стан.
Основні правила харчування при печії
Щоб печія виникала знову, необхідно дотримуватися кількох правил харчування — особливу дієту. Вона спрямована на запобігання закидання вмісту шлунку в стравохід і створює сприятливі умови для травлення.
Перш за все, потрібно запам’ятати продукти і напої, які сприяють розслабленню м’язів сфінктера, що знаходиться між шлунком і стравоходом.
До них відносяться:
- Шоколад і какао.
- Кава.
- Часник.
- Лук.
- Продукти харчування й напої, що містять м’яту.
- Алкоголь.
Печія виникає найчастіше після вживання саме цих продуктів, тому від них краще відмовитися.
Усуненню нападів рефлюксу допоможе також виконання нескладних рекомендацій:
- Зменшити обсяг порцій — їсти потроху, але часто (5-6 разів на день).
- Не передати на ніч.
- Вечеряти мінімум за 4 години до відходу до сну.
- Дотримуватися режим харчування — прийом їжі повинен бути регулярним і приблизно в один і той же час.
- Виключити з раціону жирні, смажені, копчені і гострі страви, які сприяє появі печії.
- Відмовитися від алкогольних напоїв.
- Уникати вживання продуктів, що викликають бродіння в кишечнику ( дріжджова випічка, виноград, капуста, бобові) оскільки метеоризм часто супроводжує печії.
- Чи не лягати відразу після їжі.
- Уникати роботи в похилому положенні, інтенсивних фізичних навантажень підняття важких предметів відразу після прийому їжі (повинно пройти мінімум 2 години).
- При надмірній масі тіла постаратися знизити вагу.
Якщо відсутні серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту, то дотримання загальних правил харчування допоможуть позбутися від печії і попередять виникнення нових нападів. При наявності гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки для усунення рефлюксу необхідно суворе дотримуватися дієти, призначеної лікарем, і виконувати його рекомендації. Самолікування може призвести до сумних наслідків .
Правильне харчування при частій печії повинно стати нормою життя. Виключити продукти, що провокують рефлюкс, і готувати на пару корисну нежирну їжу нескладно — усунувши похибки в харчуванні, можна буде назавжди забути про неприємний відчутті і значно поліпшити якість життя.
При написанні статті використовувалися наступні джерела інформації :
- І. Пігелевская «Здорове травлення без ліків. Смачна їжа без печії і дисбактеріозу ».
- Дон Колберт« Біблійне ліки від печії і захворювань шлунка ».
- З. Зайцев «Захворювання шлунка і кишечника. Кращі рецепти народної медицини ».
- Е. Заостровская «Як допомогти шлунку».
- Л. Рудницька «Хвороби шлунка і кишечника. Лікування і очищення »