Мені подобається харчуватися правильно і різноманітно. Щоб зберігати позитивний настрій і не перетворювати свій раціон в нудний ритуал — я стежу за новинками від фуд-блогерів. Одним з відкриттів року став боул. Уявіть, пік популярності такого перебігу був ще 5 років тому в Західних країнах. А до нас «новинка» прийшла лише завдяки розкладками в instagram. Як пов’язані гарні фото і здорове харчування — розповім далі в статті.
Історія появи і користь Боул
Для початку поясню значення слова «боул» — це певне блюдо, яке подається в глибокій круглої мисці (салат, смузі і інше). Я таку тарілку називаю «суповий», але в усьому світі вона стала відомим атрибутом блогерів. Принцип приготування Супер Боул такий: велика частина тарілки заповнюється основою страви, а зверху потрібно красиво викласти різні поєднання інгредієнтів, підібрати кольори і т. Д. Фото таких страв привертають увагу і збирають багато лайків від зацікавленої аудиторії.
Цікаво ! Традиція боул почала зароджуватися на Сході ще багато століть тому. А популярність у всьому світі вона отримала лише завдяки фуд-блогінгу. Зараз можна зустріти цілі закладу, де відвідувачів познайомлять з цією кухнею (наприклад, Бруклін Боул)
Я навіть знайшла цікаву легенду про це тренді в світі правильного харчування. Історія розповідає, що у великого Будди була невелика миска, з якої він брав будь-яку їжу. Він збирав їжу після медитації, прогулюючись по місту з порожньою посудом. Перехожі за традицією давали йому трохи їжі — найчастіше рис, боби і трохи овочів. Бідняки ділилися простими, але корисними продуктами. Подібна порція стала називатися «чашею Будди», а система харчування зберегла максимальну простоту.
Ще пару років назад супер боул був поширений тільки у деяких веганів, але в 2018-2019 про нього заговорили практично всі. Коли я почала читати статті, то побачила сотні тисяч згадувань від різних користувачів з усього світу! Звичайно, вегани і зараз використовують цей тренд: з’єднують в глибокій мисці натуральні цільно зернові каші, трохи овочів і бобових. Але на даний момент боул значно розширив сферу впливу: послідовники готують за таким принципом гарячі і холодні страви, супи, десерти і напої.
Важко не погодиться з блогерами: боул на фото виглядає надзвичайно апетитно і привабливо. Основна умова цього тренда, яке я помітила — це невелике число продуктів.
Увага! Дієтологи повністю підтримують рух «боул оф б’юті». На їхню думку, це запорука міцного здоров’я і витонченої фігури. Радує той факт, що боул можна вільно використовувати і як базовий прийом їжі, і в ролі легкого перекусу.
Проаналізувавши велику кількість статей, можна виділити кілька принципів боул:
- Ситна основа з коренеплодів або цільних злаків — натуральні каші і овочеві гарніри не тільки корисні для травлення, але і дарують тривале відчуття ситості.
- Свіжа зелень і Суперфуд — такі добавки роблять блюдо максимально красивим на вигляд і містять безліч вітамінів і мікроелементів в складі.
- Бобові або нежирне м’ясо — джерело натурального і легкозасвоюваного білка для організму, який служить паливом для м’язів.
- Горіхи і рослинні масла — такі продукти наповнюють організм корисними жирами, які незамінні для здоров’я серця і всіх внутрішніх органів.
Інгредієнти з перерахованих категорій я підбираю на свій смак і намагаюся періодично змінювати рецепти, вносити щось нове в раціон. До речі, боул — це відмінний варіант для дитини. Поєднання фактур, різних кольорів і смаків викликає великий інтерес — перевірено на власному досвіді!
Експерт Надія Прімочкіна, інстаграм: @primochkina_nadezhda, нутриціолог р Саратов:
«Харчуватися правильно або красиво?
Навряд чи фото вівсянки на водомолоке викличе у кого-то апетит.
А ось якщо цю саму вівсянку покласти в глибоку миску і зверху покласти нарізану банан, ягоди, горіхи посипати — буде не тільки корисно, але і красиво.
Таке мистецтво називається Боул (bowl — англ.) — це блюдо, яке готується в глибокій широкій мисці.
Можна експериментувати як з основою боул, так і з іншими інгредієнтами. Так кожен день у вас буде щось новеньке і смачненьке, а гречка / вівсянка не такий нудною.
Боул можна скласти з:
- круп.
- підсмажених або запечених овочів.
- свіжих овочів.
- бобових.
- фруктів, ягід.
- зелені.
- насіння або горіхів.
Суть ще і в тому, що ми не змішуємо інгредієнти між собою, а пробуємо кожен окремо, так їжа буде краще засвоюватися, а насититися виходить швидше.
Важливий момент в приготуванні боул: маленькі порції всіх складових, щоб в цілому блюдо не вийшло занадто великим, адже переїдання шкодить нашому організму.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові! »
Смузі боул
один з улюблених варіантів для мене і моєї родини. Тут все максимально просто: готую будь-який різновид корисного смузі, а зверху викладаю тверді компоненти для Боул. В якості прикраси можна сміливо використовувати квіти. Наприклад, я пробувала викладати на боул пелюстки півонії і троянд.
Важливо! Для такого смузі необхідно додавати в 2-3 рази менше рідини, ніж в класичному варіанті. Наприклад, якщо в рецепті 500 мл води, то потрібно додати приблизно 200 мл. В іншому випадку боул не вийде — тверді компоненти просто потонуть (наприклад, ягоди асаї або горіхи).
Після приготування виливаємо смузі в підходящу миску, а потім посипаємо його всілякими насінням, горішками і ягодами. Що стосується смаку — кремова текстура фруктового пюре відмінно поєднується з твердими добавками. Рецепт смузі боул з ягодами досить простий у приготуванні.
Для основи знадобляться:
- великий банан.
- 100 грам свіжої ожини.
- 100 грам свіжої чорниці.
- 70 грам шпинату.
- 100 мл молока середньої жирності.
як добавки використовую насіння Чіа, чорний кунжут, дрібну кокосову стружку і листя м’яти. Всі продукти для основи перемішуються за допомогою блендера до однорідної текстури. Далі викладаємо основу в миску і акуратно розкладаємо добавки. Процес приготування займає буквально 2-3 хвилини.
Овочевий боул (вегетаріанський)
Такий варіант може замінити ситний обід або вечерю. Справжній боул повинен містити достатню порцію клітковини, повільні вуглеводи, жири і рослинні білки.
Поради з приготування:
- спочатку потрібно відварити крупу (пластівці швидкого приготування тут не підійдуть) — найчастіше беруть гречку, киноа, бурий рис або вівсянку.
- бобові використовують як добавку, а не основу — надмірна кількість такого білка гальмує процеси травлення.
- щоб прибрати сухість і забезпечити страви цікавий смак — використовуйте корисні соуси. Наприклад, оливкова олія зі спеціями або оцтом, лимонний сік з травами і т.д ..
- основу ретельно перемішують із заправкою і дають настоятися кілька хвилин для насиченого смаку.
- зверху викладають будь-які комбінації овочів і зелені, які є в холодильнику. Практично будь-яке поєднання можна обіграти основою і відповідними спеціями.
Мій улюблений веганські боул готується досить просто. В якості основи використовую киноа або гречану крупу — їх потрібно відварити до готовності.
Інгредієнти для начинки:
- стиглий авокадо.
- великий помідор (можна взяти жовтий і червоний, але трохи менше).
- жменю гарбузового насіння.
- кілька листів салату Айсберг (дрібно порвати).
- 200 грам вареного нуту .
- червоний лук.
Для заправки змішати свіжовичавлений апельсиновий сік, 1 ст. л. оливкового масла і дрібку копченої паприки. Потім додати соус в відварену кашу, а зверху викласти нарізані овочі.
Боул з м’ясом і морепродуктами
Такі варіанти дуже подобаються чоловікам — страви не тільки красиві, але і досить ситні. Принцип приготування тут дублює вегетаріанський варіант. При цьому м’ясо виступає джерелом великої кількості білка, вітамінів і мікроелементів, яких немає в рослинних продуктах.
Рибу або птицю можна нарізати шматочками різного розміру, попередньо приготувавши в спеціях. Для гарного кольору використовують куркуму і паприку — вони не тільки відтіняють смак м’яса, але і надають йому червоно-помаранчевий відтінок.
Мій рецепт з куркою подобається всім гостям і знайомим.
Для приготування знадобляться:
- 300 грам курячого філе.
- 200 грам кускусу.
- 5-6 помідорів чері.
- стиглий авокадо.
- 2 ст. л. оливкового масла.
- щіпка солі і перцю.
- листя салату.
- лимонний сік.
заливаю кускус окропом, і даю час настоятися. Філе ретельно промиваю, підсушують на серветці і натираю спеціями. Потім обсмажую курку на сковороді до золотистої скоринки.
В спеціальну миску викладаю салат, нарізані половинками помідори черрі і часточки авокадо. Додаю кускус і скроплюю блюдо лимонним соком. В останній момент акуратно викладаю підсмажене філе.
Десерт боул
Процес приготування десерту боул в рази простіше і швидше, ніж самостійно пекти печиво або торт. Принцип складання тут практично повторює рецепт смузі — поєднання кремообразной основи з фруктів і твердого начинки нагорі.
Але різниця все ж є: для десертних Боул я завжди беру більш солодкі фрукти, ніж для смузі. До нудотним інгредієнтів можу додавати деякі овочі для оригінального смаку (наприклад, комбіную інжир і авокадо).
Мій рецепт шоколадного Боул я удосконалювала кілька разів.
Найбільш смачним поєднанням інгредієнтів виявилося наступне:
- стиглий авокадо.
- банан (попередньо заморозити мінімум на 3 години).
- 4 ст. л. натурального какао в порошку.
- 50 мл кокосових вершків.
- невелика жменя м’яти.
- 5 фініків.
як начинки я перемішую жменю будь-яких насіння і 30 грам тертого гіркого шоколаду. Всі компоненти для смузі додаю в чашу блендера і збиваю до однорідної текстури. Далі розкладаю фруктову масу в глибоку миску, зверху насипаю шоколадну стружку і насіння.
Рада! Вживати подібний десерт треба відразу (тобто готувати прямо перед подачею). В іншому випадку маса може швидко розтанути — і десерт перетвориться в рідкий напій!
Приготування Боул — це відмінна знахідка для всіх любителів здорової їжі. Підготовка їжі за такою технологією займає мінімальну кількість часу, а результат виглядає дуже красиво і апетитно. За рахунок використання корисних овочів і фруктів, зелені, різноманітних джерел білка — боул насичує організм енергією і корисними речовинами.
Головне правило таких страв — заздалегідь приготувати основу (відварити крупу, заморозити потрібні фрукти і т. П.) — тоді сам процес створення красивого страви займе не більше 10 хвилин. Даний напрямок здорового харчування дозволяє харчуватися максимально смачно, корисно і різноманітно!