Вітамін А має дві форми:
- Ретинол — міститься в тваринної їжі.
- каротиноїдів — провітамін, який міститься в рослинній їжі: фруктах, овочах і приправах. Потрапляючи в організм, він перетворюється на вітамін А.
Користь:
- допомагає організму в боротьбі з інфекціями;
- бере участь у формуванні зубів, кісток, волосся і нігтів;
- використовується в лікуванні шкірних захворювань;
- уповільнює процеси старіння;
- сприяє профілактиці і лікуванню онкологічних захворювань;
- захищає очі від захворювань і впливає на гостроту зору;
- грає важливу роль під час вагітності;
- є профілактикою ендокринних захворювань.
Нестача вітаміну А викликає відчуття дискомфорту в очах при яскравому або зимовому світлі.
Суха шкіра на ліктях, стегнах і відчуття сухості в носі, горлі і в роті також сигналізують про брак цього вітаміну.
Надлишок вітаміну А може проявлятися у вигляді запаморочення, діареї, блювоти і жовтизни на шкірі. Він накопичується в печінці, тому його надлишок токсичний для організму.
Продукти з високим вмістом вітаміну А:
- Батат (солодка картопля). Вміст вітаміну А в плоді перевищує добову норму більш ніж в 4 рази.
- Гарбуз. Випереджає морква за вмістом вітаміну А.
- Жир печінки тріски. Столова ложка цього продукту містить в 8 разів більше ретинолу, ніж половина моркви.
Крім цього вітаміном А багаті:
- Рослинні продукти: морква, броколі, персики, диня, листя кульбаби.
- продукти тваринного походження: риб’ячий жир, яйця, молоко, вершкове масло.
- Приправи: глід, паприка, шавлія, базилік , каррі, материнка.
Цікавим є той факт, що вітамін А, отриманий з штучних джерел, працює гірше, ніж той, що отримують через натуральні — тваринну і рослинну їжу.
Чи замислювалися про важливу роль вітаміну А? Віддаєте перевагу отримувати вітаміни з їжі або у вигляді таблеток?