Чай, слово родом з мови хінді, означає напій, одержуваний варінням, заваркою або настоюванням листа з чайного куща. Чайна історія почалася більше п’яти тисячоліть назад, в Стародавньому Китаї чайний напій використовували як ліки. Як правильно і смачно заварити чай знають титестери — чайні сомельє. Вони можуть підказати, як і який чай потрібно вживати протягом дня, який сорт вибрати до певного страві за столом, як за допомогою чаю поліпшити настрій або заспокоїти розігралися нерви, який напій підбадьорить, а який заспокоїть і допоможе заснути.
Яку посуд і воду використовувати, щоб вийшов смачний чай?
чай давно вже завоював лідерські позиції в світовому споживанні гарячих ароматних напоїв у всьому світі. Підбадьорливий напій допомагає прокинутися вранці і підтримати дружню бесіду, тонізує і зміцнює імунну систему, знімає головний біль і покращує настрій.
Існують загальні правила заварювання чаїв:
- Чай, який використовується для заварювання, повинен бути максимально свіжим . Ефірні масла при тривалому зберіганні розпадаються і можуть зіпсувати самий чудовий і дорогий напій, тому не потрібно зберігати чай багато місяців і робити значний запас на роки вперед. Найкраще використовувати заварку протягом півроку, особливо важливі терміни зберігання для білих і зелених чаїв і улунов, чаї з трав і чорні можуть зберігатися набагато довше.
- Вода для приготування чаю повинна бути якісною . Неприпустимо використовувати хлоровану воду, не можна змішувати сиру воду з раніше кип’яченої і знову кип’ятити цю суміш. Вода для приготування береться м’яка, з мінімальним вмістом мінеральних домішок. Особливо важливо це правило для чаїв білих і зелених сортів.
- Посуд для приготування чаю повинна бути правильної . Оптимальним вибором буде кераміка або фарфор, а також скло. Зовсім не підходить металевий посуд.
- Правильний час заварювання . Для чорного чаю воно не повинно перевищувати трьох-п’яти хвилин, наполягання зеленого і білого чаю ще коротше — одна-дві хвилини цілком достатньо. Перестояв чай набуває гіркуватий присмак, який йому надають дубильні речовини.
- Тонкий скибочку лимона підвищить антиоксидантні властивості і наситить напій вітаміном С. А також можна використовувати будь-які цитрусові — апельсин, мандарин, грейпфрут .
«Чай — це насолода для душі і ліки для тіла» кажуть китайці, кілька тисячоліть вдосконалюють культуру чайної церемонії.
Важливо! Чай потрібно пити в хорошій задушевної компанії, серед приємних співрозмовників, під час відпочинку та приємного спілкування, тоді користь цього чудового напою збільшиться багаторазово.
Можливо буде цікаво: Який чай корисніший: користь і шкода всіх видів чаю в одній таблиці
Температура заварювання — чому це важливо?
Правильно заварити чай, щоб він виправдав найсуворіші очікування, допоможе вибір оптимального температурного режиму для заварювання. Порцелянові або керамічні чайники дозволять довше зберегти потрібну температуру, а значить і чай вийде більш ароматним і смачним. Перед заварюванням обов’язково потрібно як слід прогріти чайник гарячою водою.
Чай можна заварювати окропом, при цьому втрачається аромат і корисні властивості чаю.
Температура води для заварювання чорного чаю — 90 градусів, а для світлих сортів 70-80 градусів. Звичайно, воду обов’язково потрібно довести до бурхливих бульбашок при кипінні, а потім дати їй злегка охолонути. Не можна кип’ятити воду вдруге — це погіршить якість і смак напою.
Норма заварки — одна чайна ложка на склянку води для чорних сортів і Пауер, для зелених і трав’яних можна збільшити обсяг заварки до двох чайних ложок. Більша кількість додасть фортеці, але вб’є неповторний смак чаю. У прогрітий чайник насипається заварка і залишається на 15-20 секунд для прогрівання і легкого набухання чайного листа від вологих парів, тільки після цього наливається гаряча вода до половини обсягу чайника.
Чайник прикривається товстої серветкою або згорнутим в кілька разів рушником, щоб зберегти тепло під час заварювання. Через дві-три хвилини в чайник доливають гарячу воду, але так, щоб в чайнику ще залишалося трохи вільного місця. І тільки в самому кінці 4-5 хвилин, відведених для запарювання, чайник доливають гарячою водою доверху. Така триразова заливка допомагає підтримувати високу температуру і дозволяє чайним листочками віддати весь свій смак і аромат напою.
Цікаво! У Китаї чай, який ми називаємо чорним, вважають червоним, а чорний для китайців це витримані, сильно ферментовані сорти пуерів.
Захоплюючий вибір чаю — багатий асортимент
Вибір чаю справа суто індивідуальне і пов’язане з смаковими уподобаннями конкретної людини.
Але щоб зробити правильний вибір слід прислухатися до рекомендацій фахівців:
- Колір . У «ідеального» чорного чаю колір листочків повинен бути майже чорним. Іржаві або сірі вкраплення говорять про низький або посередній якості. Зелений чай має безліч відтінків, але все одно він повинен бути — зеленим. Коричневий відтінок говорить про те, що чай старий або його неправильно зберігали. Неоднорідність кольору — змішали урожай різних років, що неприпустимо.
- Однорідний склад . Чаїнки в якісній суміші приблизно однакового розміру. Присутність пилу і неоднорідність свідчать про низьку якість. Сторонні включення, абсолютно несхожі на чайні листочки можуть виявитися чим завгодно: упаковкою, тирсою, уламками чайних гілочок — такий чай не варто навіть пробувати.
- скручених чайного листка . Чим сильніше скрученность, тим більш високо якість чаю. У зеленого чаю, чим сильніше скручений листок, тим чай буде міцніше. Скрученность підвищує термін придатності і довше зберігає ефірні масла.
- Сухість заварки . Краща вологість — шість відсотків. При вологості близько двадцяти відсотків — чай запліснявіє і перетвориться на отруту, при менше п’яти — пересушене, якщо чаїнки при розтиранні між пальцями перетворюються в пил — чай просто спалений.
- Запах . Заварка повинна пахнути приємно. Аромат індивідуальний і різний для кожного сорту, але високоякісний чай в будь-якому випадку пахне приємно.
Чай при розтині упаковки різко починає втрачати дорогоцінні властивості і смакові якості, найкраще зберігати його в скляній ємності з притертою або гвинтовою кришкою в прохолодному і темному місці.
Увага! Виробники хорошого чаю, впевнені в якості свого продукту, обов’язково роблять прозоре віконце в упаковці, щоб якість чаю покупець міг оцінити візуально.
Техніка заварювання чаю
Найароматніший і корисний чай виходить в керамічному або фарфоровому чайнику з товстими стінками. Перед заварюванням чайник необхідно зігріти окропом.
Правила заварювання чаю для окремих категорій:
- Чорні сорти чаю. Існує два способи заварки — східний і європейський.
Східний спосіб передбачає заварку ніжних сортів, в чайнику маленького обсягу, при температурі води 80-85 градусів, в кілька прийомів. Час настою кожної наступної заварки збільшується від декількох секунд до хвилини при остаточній заварці.
Заварювати чорний чай по-європейськи слід в чайнику більшого обсягу. Скільки хвилин заварювати чай людина вирішує для себе сам виходячи з смаку і звичок. Час заварювання до 10 хвилин, передбачається не більше двох заварок. Цейлонські, індійські і кенійські чаї ідеально підходять для такого способу заварювання.
- Улуни заварюються своїм, особливим способом. У невеликій заварник насипається на третину заварки. Вода повинна бути дуже гарячою — не менше 95 градусів. Першу миттєву заварку, не випивають, а використовують для нагрівання чашок і зливають. З кожною наступною заваркою витримування збільшується на пару секунд, якісний улун витримує до 12-15 заварювань.
- Пуери заварюють також, як і улун, але число заварок у якісних сортів може доходити до двадцяти. Ще одним способом заварки для пуерів є варіння, але так можна приготувати тільки чорні сорти. Пуер заливають холодною водою і залишають на кілька хвилин, після чого воду зливають. У невеликій ємності доводять воду до кипіння, роблячи кругові рухи ложкою і створюючи водяну воронку з киплячої води, в яку і вкидається промитий пуер. Розливати по чашках свіжий заварений чай можна через кілька секунд, а можна і витримати кілька хвилин для того, щоб напій вийшов дуже бадьорить.
- Білий, жовтий і зелений чаї. Такі сорти вимагають дбайливого і уважного заварювання. Правильно заварювати зелений чай слід водою температурою не вище 80 градусів. Кількість чаю вибирається за смаком від однієї до трьох чайних ложок. Час перших заварок — не більше секунди. Після п’ятої заварки можна залишати чай запарюватися на кілька секунд, до десятої збільшити час до хвилини. Гіркота в такому чаї неприпустима.
Вибір сорту чаю і способу заварки завжди залишається за людиною, що вживає напій. Багатство і різноманітність смаків дозволять кожній людині знайти те, що йому сподобається.
Важливо! Корисні властивості чаю в повній мірі виявляють себе через 15 хвилин після заварювання, тому чай не можна пити «набігу», чаювання має проходити в спокійній обстановці.
«Секретний інгредієнт» — чайні добавки
Корисний і смачний чай можна поліпшити за допомогою добавок, що роблять напій більш вітамінізованим і запашиста:
- Жасмин — додається в зелені сорти і суміші. Зміцнює імунітет, заспокоює нерви, надає смаку аристократичність.
- Роза , підходить для червоних і зелених чаїв. Володіє противірусними властивостями, допомагає при безсонні, бореться з депресією.
- Чебрець — корисний від тридцяти трьох хвороб, підвищує імунітет, регулює серцеву діяльність, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, надає чаю ніжний чарівний аромат .
- М’ята — заспокоїть нерви і освіжить в спеку.
- Берегомет — знизить дію кофеїну, температуру при застуді, додасть напою пряний аромат.
- Плоди шипшини — наповнять напій вітаміном С, допоможуть зняти високу температуру при простудних захворюваннях і вірусних інфекціях.
- Ягоди обліпихи — лідер за вмістом мікроелементів і вітамінів, корисна при високому тиску і хворобах серця.
- Журавлина — допоможе при авітамінозі, простудних захворюваннях і хворобах крові.
- Брусниця — терпкий відтінок її смаку робить чай освіжаючим і бадьорить, ягода багата вітамінами і мікроелементами, здавна застосовувалася в Сибіру як лікарський засіб для під сстановленія після важких захворювань, поранень і кровотеч.
А також до складу чайних купажів можуть входити шматочки цедри цитрусових, сушені ягоди — садові і дикі, трав’яні добавки.
Увага! Потрібно пам’ятати про те, що чайні добавки не є основним інгредієнтом напою, вони не повинні перебивати смак чаю, їх функція підкреслювати і покращувати аромат чайного листа.
Основні правила чаювання
Багато властивостей чаю ще до кінця не вивчені, а дія на організм людини часто залежить від безлічі факторів — сорти і часу збору, року збору і навіть часу заварювання. Який чай і як заварити, щоб мати потрібний позитивний ефект і не нашкодити здоров’ю?
Чай, заварений протягом двох хвилин, має заспокійливий ефект, а витриманий до 5 хвилин — підбадьорює і викликає прилив енергії. Через шість хвилин з напою випаровуються всі ефірні масла, і він перестає мати які-небудь заспокійливими або збудливими властивостями, виходить просто смачний чай з слабовираженним ароматом.
Чайна церемонія передбачає деякі заборони, недотримання яких вважається моветоном — порушенням правил хорошого тону:
- Не можна стукати чайною ложечкою по краях чашки, розмішуючи цукор, і ні в якому разі не можна її облизувати.
- у жодному разі не можна пити чай з ложки.
- Не можна пити чай залпом як воду і дути на поверхню, бажаючи швидко його остудити.
- Солодощі, що подаються до чаю, слід їсти акуратно, не залишаючи губами брудних слідів і крихт на краях чашки.
- Скибочку лимона з чаю діставати не слід, тим більше поїдати його або обсмоктувати. Він повинен залишитися на дні чашки.
Чай можна пити безконтрольно як воду, при багатьох захворюваннях надмірне вживання чаю шкідливо і небезпечно. Не варто захоплюватися чаєм вагітним жінкам або годуючим мамам, а також людям, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, атеросклерозом, безсонням або гіпертонією, хворим з високою температурою.
Секрети смачного чаю від титестера — чайного сомельє
Чайні сомельє радять вибирати чай виходячи з власних смакових пристрастей: любителям морепродуктів підійдуть японські чаї, гострий сир чудово підкреслить чорний пауер, любителям фруктів і солодкого — улун, дарджілінги.
титестер стверджують:
- Хорошому якісному чаю з багатим смаком ні до чого лимон, цукор або молоко.
- Чай цілком можна використовувати в гастрономії замість вина, хороші поєднання чаю з шоколадом або сиром, рибою або м’ясом , та практично до будь-якої страви можна підібрати чай.
- Якісні пакетовані чаї продають тільки в полотняних мішечках.
- Підбирати чай потрібно строго індивідуально, пробувати різні способи заварювання, щоб знайти свій смак і випробувати справжнє насл ажденіе.
Напередодні наступаючої зими — порада від англійських титестерів, що дозволяє за допомогою чаю уникнути нежиті. Засипати пару ложок чорного чаю в прогрітий чайник, залити окропом і поставити нагріватися на вогонь. Як тільки на чаї почне підніматися шапка, негайно зніміть чайник з плити. Додайте краплю ефірного масла бергамота і розлийте негайно по чашках. Пити гарячим, маленькими ковточками.
Важливо! Берегомет є стимулюючим засобом для імунітету і підвищує стійкість організму до вірусних захворювань.
Правильно заварювати чай і вживати його може бути високим мистецтвом, а може бути і просто використанням смачного і корисного напою до певного страві — все залежить від пристрастей і переваг людини. Головне правило — вживати чай помірно! При виборі чаю враховуйте не лише смакові пристрасті, але і стан свого здоров’я, а також наявність хронічних захворювань, які можуть загостритися при надмірному вживанні чаю або при його неправильному виборі. Пити чай можна і навіть потрібно, але тільки обдумано, так, щоб отримати користь і задоволення від напою, а не нашкодити всьому організму.