Поради

Як корисні властивості калини допомогли мені в лікуванні хвороби

В дитинстві і в підлітковому віці я нічого не знала про корисні властивості калини. І щиро не розуміла, навіщо бабуся вирощує в селі це маленьке деревце з кисло-гіркими плодами. Може, для краси? А коли в 19 років за рекомендацією однієї жінки вилікувала хворе горло відваром калини, то серйозно зацікавилася червоною ягідкою і вирішила розібратися в її унікальних лікувальних властивостях. У цій статті ви дізнаєтеся про калину, її корисні властивості і протипоказання.

Склад червоних ягід

Ягодка калини — це маленька вітамінна «бомбочка». Якщо у вас вдома є сухі або в’ялені плоди, купувати в аптеці БАДи необов’язково. Розберемо хімічний склад калини по поличках і з’ясуємо, які у ягоди корисні властивості.

В червоних плодах міститься багато вітаміну С. Цей елемент захищає клітини від вільних радикалів, тим самим запобігаючи рак і сповільнюючи процеси старіння. Він зміцнює імунітет і прискорює одужання при ГРВІ, грипі.

Цікавий факт. 100 грам калини на 167% забезпечують добову потребу організму у вітаміні С. В 4 рази більше, ніж лимони!

Раніше при застуді мені доводилося лікувати хворе горло 7-10 днів. У хід йшли спреї, полоскання, м’ятні льодяники, іноді і таблетки. Якось під час чергового ГРВІ, я переглядала в інтернеті народні рецепти від кашлю. Одна жінка в коментарях на сайті писала, що їй допоміг відвар з ягід калини.

Я теж вирішила спробувати такий спосіб, оскільки не побачила в ньому нічого сумнівного і небезпечного. Чи не допоможе, і ладно. Повернутися до таблеткам ніколи не пізно. Уже після другого полоскання відваром сухий кашель став відхаркувальну. А на четвертий день біль в горлі повністю зникла.

Які ще в складі червоної калини є речовини з корисними властивостями? Для кращої наочності я підготувала для вас табличку.

Таблиця «Вітаміни і мікроелементи в складі калини»
Найменування % від добової норми (в 100 грамах) Корисні властивості Вітамін до 98% Допомагає організму засвоювати кальцій, нейтралізує токсини, зупиняє внутрішні і зовнішні кровотечі Вітамін А 17% Зміцнює зір, стимулює вироблення колагену, уповільнюючи старіння шкіри , позитивно впливає на репродуктивну функцію Вітамін Е 13% Живить клітини, підсилює циркуляцію крові, нормалізує гормональний фон, знижує рівень цукру в крові Вітамін В9 7,5% Стимулює вироблення червоних кров’яних клітин, серотоніну (гормону «радості»), підвищує активність травних ферментів кремній 167% Бере участь у формуванні сполучних тканин (кісткової, хрящової), підвищує міцність і еластичність судин Хром 120% Зменшує апетит, виводить «поганий» холестерин Йод 60% Покращує роботу головного мозку, підтримує здоров’я щі товідкі Залізо 33% Бере участь в процесі утворення гемоглобіну, захищає нервову систему від стресу Кальцій 17% Зміцнює кістки, зуби, волосся і нігті, має протизапальну дію
В організмі людини, особливо живе в регіоні з помірним кліматом, часто не вистачає хрому , йоду і заліза. Цих мікроелементів дуже мало в звичній їжі, а з аптечних полівітамінних комплексів вони погано засвоюються. Чим не привід побалувати себе ягодами калини?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим може допомогти морська сіль при лікуванні псоріазу?

Експерт Вероніка Сасіна, інстаграм: dietolog_vs, дієтолог, нутриціолог-консультант Ростов-на-Дону

« поговоримо про корисні властивості калини.

Приваблює те, що калина природного походження, і вже завдяки цьому вона здатна підтримувати наше здоров’я в порядку.

в калині містяться такі вітаміни, як:

  • вітамін С (його тут більше, ніж у лимоні). У 100 г калини знаходиться добова доза вітаміну С. Він відповідає за регенерацію і імунітет.
  • вітамін К (відповідає за згортання крові і здоров’я печінки).
  • бета-карантин — це наша молодість .
  • йод відповідає за здоров’я щитовидної залози і за високу працездатність.
  • хром нормалізує рівень цукру в крові, працює з обміном речовин. Його тут теж добова норма.

Всім рекомендую додати в раціон калину. Вона, звичайно, на любителя, дуже терпка. Зате будете здоровими і красивими! »

Цілющі властивості і способи вживання

Калина — одне з небагатьох рослин, у якого корисними властивостями володіють всі частини: ягоди, кора, квіти, листя і навіть насіння. Хочу поділитися з вами простими (перевіреними) народними рецептами і розповісти, які недуги можна вилікувати (запобігти) з їх допомогою.

Ягоди

У складі плодів калини крім вітамінів і мікроелементів містяться органічні кислоти, міріціловий спирт, ефірні масла. Купіть в аптеці сухі ягоди, отсипьте в глибоку миску 3 столові ложки і залийте 240 мл окропу. накрийте ємність кришкою, оберніть рушником і залиште настоюватися 4 години.

Настій п’ють 3 рази на день по 80 мл за 30 хвилин до прийому їжі при наступних проблемах зі здоров’ям:

  • гіпертонія.
  • підвищена нервова збудливість.
  • безсоння.
  • респіраторні і бактеріальні інфекції.
  • хвороби печінки.

А ось для полоскання горла краще приготувати відвар. 3 столові ложки ягід прокип’ятіть в 300 мл води протягом 10-12 хвилин. Полоскання горла — кожні 3-4 години.

Свіжі ягідки калини їдять при хворобах нирок, шлунка, під час застуди. Вони володіють легким проносним ефектом і допомагають позбутися від запору. Але як бути з неприємним кисло-гірким смаком? Пропустіть ягоди через м’ясорубку або блендер і додайте мед (в пропорції 50 на 50). Ви отримаєте не тільки ліки, а й смачні ласощі.

Калина з медом має наступні корисні властивості:

  • підтримує роботу серця.
  • підвищує рівень гемоглобіну в крові (профілактика анемії).
  • виводить з організму зайву рідину, усуваючи набряки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як лікування ішемічної хвороби серця народними засобами здатне поліпшити стан хворого

Але занадто захоплюватися десертом не варто — в ньому багато простих вуглеводів . А це шкідливо для фігури. 2-3 столові ложки в день буде достатньо.

Важливо! Якщо зібрати ягоди калини з чагарнику після перших заморозків, в них вже не буде характерною гіркоти.

Кора

Кора калини має корисні властивості для жінок. Містить дубильні речовини, які зупиняють зовнішні і внутрішні кровотечі. Її застосовують при хворобливих місячних і проблемних пологах, а також для профілактики викидня.

Відвар кори — природні ліки для людей з хворобами ясен і порожнини рота: пародонтоз, гінгівіт, стоматит. Підходить для полоскання горла при фарингіті і ангіні. Зовнішньо засіб використовують для усунення шкірних висипань, фурункулів.

Як приготувати відвар кори калини? Залийте 10 грам сировини 250 мл гарячої води, кип’ятіть 30 хвилин. Коли відвар охолоне, процідіть його. Пийте 3 рази на день по 20 мл на голодний шлунок.

Квітки і листя

Квітки і листя калини мають схожі корисними властивостями. Настій на їх основі застосовується для полоскання горла при ангіні і як тонік проти прищів і вугрової висипки. Всередину напій приймають, щоб поліпшити травлення, знизити температуру тіла при ГРВІ, усунути симптоми алергії.

Цікавий факт. У народній медицині настій з листя часто використовують як засіб проти глистів.

Зазвичай я готую настій з квіток калини, так як вони завжди є в аптеці. Заливаю 35 грам сухої сировини 0,5 літра окропу і чекаю 20 хвилин. Пити напій треба вранці і ввечері натщесерце по 2 столові ложки.

Насіння

Я ніколи не вживала кісточки з ягід калини, але знаю, що їх висушують і перемелюють в порошок.

Виходить напій, зовні схожий на каву і володіє тонізуючими властивостями. Його вживають для очищення організму і відновлення кишкової мікрофлори.

Наукові дослідження калини

Калина визнана як лікарський засіб не тільки в народній медицині, а й традиційною. Багато вчених присвячували рослині свої наукові роботи.

Вітчизняна наука

В аптеці офіційно продається БАД «Каліф» — водно-спиртова настоянка з ягід калини.

Вчені В.Г. Спригін і Н.Ф. Кушнєрова проаналізували цей препарат і обгрунтували його корисні властивості:

  • профілактика і лікування стресу, хронічної втоми.
  • нейтралізація токсинів і радіонуклідів.
  • відновлення нормальної роботи печінки (участь в обміні білків і жирів).

Наукова стаття була опублікована в 2011 році в журналі «Известия Самарського наукового центру РАН». Вона є у відкритому доступі в інтернеті.

Закордонне дослідження

У 2014 році дослідники університету Східної Фінляндії провели цікавий експеримент з калиною, який підтвердив її корисні властивості. Спочатку мишей годували висококалорійною їжею, потім включили в їх раціон 5-10% червоних ягідок. Експеримент тривав 3 місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Корисні властивості гарбуза для організму дорослих і дітей

Важливо! Відомо, що їжа з великою кількістю жирів і цукру підсилює запальні процеси в клітинах і підвищує кров’яний тиск.

Як і очікувалося, жирна їжа призвела до збільшення концентрації в крові гризунів цитокінів. Ці речовини викликають імунну відповідь організму — запальну реакцію. Однак після включення в раціон калини кількість цитокінів знизилося. А також зменшилися показники кров’яного тиску і рівня глюкози.

Таким чином, дослідники довели корисні властивості калини і її роль в профілактиці ожиріння, діабету 2 типу, хвороб серцево-судинної та імунної систем. Причина користі в тому, що червоні ягідки містять багато поліфенолів.

Шкода і протипоказання

Калина червона (звичайна) володіє не тільки корисними властивостями, але і протипоказаннями. Навіть здоровим людям не варто зловживати кислими ягідками. Є ризик зіткнутися з побічними ефектами.

До протипоказань відносяться:

  • індивідуальна непереносимість.
  • підвищене згортання крові, тромбофлебіт.
  • гастрит і виразка шлунка.
  • запальні процеси в суглобах: артрит, подагра.
  • годування грудьми дитини молодше 6 місяців.

З обережністю варто вживати ягоди, квіти і листя калини майбутнім мамам. Організм кожної вагітної жінки індивідуальний, тому краще запитати думку лікаря. Не рекомендується калину і гіпотонікам, так як ця рослина може знизити артеріальний тиск.

Важливо! Вживати в їжу декоративні сорти калини (наприклад, чорну Viburnum lantana) не можна, так як вони можуть бути токсичними для організму.

Пам’ятайте, що в складі плодів багато вітамінів і мікроелементів. Передозування цих речовин не менше шкоди для організму, ніж їх недолік.

Так, при надлишку вітаміну С виникають такі симптоми:

  • здуття живота, нудота, блювота, діарея.
  • кишкові спазми.
  • печія.
  • червоний висип на шкірі.
  • почуття втоми, безсоння.

А також при надмірному поїданні червоних ягід легко отримати передозування вітаміну К. Симптоми нагадують харчове отруєння.

Важливо! Якщо постійно зловживати ягодами калини, в нирках і жовчному міхурі можуть з’явитися камені через великої кількості аскорбінової кислоти, кремнію і кальцію. А надлишок вітаміну К небезпечний згущенням крові і підвищує ризик утворення тромбів.

Корисні властивості калини важко переоцінити. Рослина сприяє оздоровленню імунної, серцево-судинної, нервової, гормональної, травної системи.

Сушені ягоди, кора і квіти калини продаються в багатьох аптеках. Але якщо є можливість, краще заготовити сировину самостійно. Наприклад, просушити плоди в духовці при 60 градусах або перетерти з медом і розкласти в стерилізовані банки. Сподіваюся, вам буде корисно моє дослідження, і ви зможете вирішити деякі свої проблеми зі здоров’ям.

Схожі статті

Дієта за кольорами веселки — користь продуктів за колірною групі

elena elena

Небезпека і користь цитрусових при вагітності

elena elena

Як позбутися від метеоризму: 10 найкращих продуктів від здуття живота

elena elena

Рейтинг найефективніших дієт на 2019 рік

elena elena

Чим годувати немовля на ІВ при алергії на кашу?

elena elena

Стомився? З’їж горішок! 20 продуктів, які заряджають енергією

elena elena

У яких продуктах багато вітаміну В12?

elena elena

Харчування при лікуванні антибіотиками

elena elena

Китайська кухня

elena elena

Залишити коментар