В дитинстві і в підлітковому віці я нічого не знала про корисні властивості калини. І щиро не розуміла, навіщо бабуся вирощує в селі це маленьке деревце з кисло-гіркими плодами. Може, для краси? А коли в 19 років за рекомендацією однієї жінки вилікувала хворе горло відваром калини, то серйозно зацікавилася червоною ягідкою і вирішила розібратися в її унікальних лікувальних властивостях. У цій статті ви дізнаєтеся про калину, її корисні властивості і протипоказання.
Склад червоних ягід
Ягодка калини — це маленька вітамінна «бомбочка». Якщо у вас вдома є сухі або в’ялені плоди, купувати в аптеці БАДи необов’язково. Розберемо хімічний склад калини по поличках і з’ясуємо, які у ягоди корисні властивості.
В червоних плодах міститься багато вітаміну С. Цей елемент захищає клітини від вільних радикалів, тим самим запобігаючи рак і сповільнюючи процеси старіння. Він зміцнює імунітет і прискорює одужання при ГРВІ, грипі.
Цікавий факт. 100 грам калини на 167% забезпечують добову потребу організму у вітаміні С. В 4 рази більше, ніж лимони!
Раніше при застуді мені доводилося лікувати хворе горло 7-10 днів. У хід йшли спреї, полоскання, м’ятні льодяники, іноді і таблетки. Якось під час чергового ГРВІ, я переглядала в інтернеті народні рецепти від кашлю. Одна жінка в коментарях на сайті писала, що їй допоміг відвар з ягід калини.
Я теж вирішила спробувати такий спосіб, оскільки не побачила в ньому нічого сумнівного і небезпечного. Чи не допоможе, і ладно. Повернутися до таблеткам ніколи не пізно. Уже після другого полоскання відваром сухий кашель став відхаркувальну. А на четвертий день біль в горлі повністю зникла.
Які ще в складі червоної калини є речовини з корисними властивостями? Для кращої наочності я підготувала для вас табличку.
Таблиця «Вітаміни і мікроелементи в складі калини»
Найменування % від добової норми (в 100 грамах) Корисні властивості Вітамін до 98% Допомагає організму засвоювати кальцій, нейтралізує токсини, зупиняє внутрішні і зовнішні кровотечі Вітамін А 17% Зміцнює зір, стимулює вироблення колагену, уповільнюючи старіння шкіри , позитивно впливає на репродуктивну функцію Вітамін Е 13% Живить клітини, підсилює циркуляцію крові, нормалізує гормональний фон, знижує рівень цукру в крові Вітамін В9 7,5% Стимулює вироблення червоних кров’яних клітин, серотоніну (гормону «радості»), підвищує активність травних ферментів кремній 167% Бере участь у формуванні сполучних тканин (кісткової, хрящової), підвищує міцність і еластичність судин Хром 120% Зменшує апетит, виводить «поганий» холестерин Йод 60% Покращує роботу головного мозку, підтримує здоров’я щі товідкі Залізо 33% Бере участь в процесі утворення гемоглобіну, захищає нервову систему від стресу Кальцій 17% Зміцнює кістки, зуби, волосся і нігті, має протизапальну дію
В організмі людини, особливо живе в регіоні з помірним кліматом, часто не вистачає хрому , йоду і заліза. Цих мікроелементів дуже мало в звичній їжі, а з аптечних полівітамінних комплексів вони погано засвоюються. Чим не привід побалувати себе ягодами калини?
Експерт Вероніка Сасіна, інстаграм: dietolog_vs, дієтолог, нутриціолог-консультант Ростов-на-Дону
« поговоримо про корисні властивості калини.
Приваблює те, що калина природного походження, і вже завдяки цьому вона здатна підтримувати наше здоров’я в порядку.
в калині містяться такі вітаміни, як:
- вітамін С (його тут більше, ніж у лимоні). У 100 г калини знаходиться добова доза вітаміну С. Він відповідає за регенерацію і імунітет.
- вітамін К (відповідає за згортання крові і здоров’я печінки).
- бета-карантин — це наша молодість .
- йод відповідає за здоров’я щитовидної залози і за високу працездатність.
- хром нормалізує рівень цукру в крові, працює з обміном речовин. Його тут теж добова норма.
Всім рекомендую додати в раціон калину. Вона, звичайно, на любителя, дуже терпка. Зате будете здоровими і красивими! »
Цілющі властивості і способи вживання
Калина — одне з небагатьох рослин, у якого корисними властивостями володіють всі частини: ягоди, кора, квіти, листя і навіть насіння. Хочу поділитися з вами простими (перевіреними) народними рецептами і розповісти, які недуги можна вилікувати (запобігти) з їх допомогою.
Ягоди
У складі плодів калини крім вітамінів і мікроелементів містяться органічні кислоти, міріціловий спирт, ефірні масла. Купіть в аптеці сухі ягоди, отсипьте в глибоку миску 3 столові ложки і залийте 240 мл окропу. накрийте ємність кришкою, оберніть рушником і залиште настоюватися 4 години.
Настій п’ють 3 рази на день по 80 мл за 30 хвилин до прийому їжі при наступних проблемах зі здоров’ям:
- гіпертонія.
- підвищена нервова збудливість.
- безсоння.
- респіраторні і бактеріальні інфекції.
- хвороби печінки.
А ось для полоскання горла краще приготувати відвар. 3 столові ложки ягід прокип’ятіть в 300 мл води протягом 10-12 хвилин. Полоскання горла — кожні 3-4 години.
Свіжі ягідки калини їдять при хворобах нирок, шлунка, під час застуди. Вони володіють легким проносним ефектом і допомагають позбутися від запору. Але як бути з неприємним кисло-гірким смаком? Пропустіть ягоди через м’ясорубку або блендер і додайте мед (в пропорції 50 на 50). Ви отримаєте не тільки ліки, а й смачні ласощі.
Калина з медом має наступні корисні властивості:
- підтримує роботу серця.
- підвищує рівень гемоглобіну в крові (профілактика анемії).
- виводить з організму зайву рідину, усуваючи набряки.
Але занадто захоплюватися десертом не варто — в ньому багато простих вуглеводів . А це шкідливо для фігури. 2-3 столові ложки в день буде достатньо.
Важливо! Якщо зібрати ягоди калини з чагарнику після перших заморозків, в них вже не буде характерною гіркоти.
Кора
Кора калини має корисні властивості для жінок. Містить дубильні речовини, які зупиняють зовнішні і внутрішні кровотечі. Її застосовують при хворобливих місячних і проблемних пологах, а також для профілактики викидня.
Відвар кори — природні ліки для людей з хворобами ясен і порожнини рота: пародонтоз, гінгівіт, стоматит. Підходить для полоскання горла при фарингіті і ангіні. Зовнішньо засіб використовують для усунення шкірних висипань, фурункулів.
Як приготувати відвар кори калини? Залийте 10 грам сировини 250 мл гарячої води, кип’ятіть 30 хвилин. Коли відвар охолоне, процідіть його. Пийте 3 рази на день по 20 мл на голодний шлунок.
Квітки і листя
Квітки і листя калини мають схожі корисними властивостями. Настій на їх основі застосовується для полоскання горла при ангіні і як тонік проти прищів і вугрової висипки. Всередину напій приймають, щоб поліпшити травлення, знизити температуру тіла при ГРВІ, усунути симптоми алергії.
Цікавий факт. У народній медицині настій з листя часто використовують як засіб проти глистів.
Зазвичай я готую настій з квіток калини, так як вони завжди є в аптеці. Заливаю 35 грам сухої сировини 0,5 літра окропу і чекаю 20 хвилин. Пити напій треба вранці і ввечері натщесерце по 2 столові ложки.
Насіння
Я ніколи не вживала кісточки з ягід калини, але знаю, що їх висушують і перемелюють в порошок.
Виходить напій, зовні схожий на каву і володіє тонізуючими властивостями. Його вживають для очищення організму і відновлення кишкової мікрофлори.
Наукові дослідження калини
Калина визнана як лікарський засіб не тільки в народній медицині, а й традиційною. Багато вчених присвячували рослині свої наукові роботи.
Вітчизняна наука
В аптеці офіційно продається БАД «Каліф» — водно-спиртова настоянка з ягід калини.
Вчені В.Г. Спригін і Н.Ф. Кушнєрова проаналізували цей препарат і обгрунтували його корисні властивості:
- профілактика і лікування стресу, хронічної втоми.
- нейтралізація токсинів і радіонуклідів.
- відновлення нормальної роботи печінки (участь в обміні білків і жирів).
Наукова стаття була опублікована в 2011 році в журналі «Известия Самарського наукового центру РАН». Вона є у відкритому доступі в інтернеті.
Закордонне дослідження
У 2014 році дослідники університету Східної Фінляндії провели цікавий експеримент з калиною, який підтвердив її корисні властивості. Спочатку мишей годували висококалорійною їжею, потім включили в їх раціон 5-10% червоних ягідок. Експеримент тривав 3 місяці.
Важливо! Відомо, що їжа з великою кількістю жирів і цукру підсилює запальні процеси в клітинах і підвищує кров’яний тиск.
Як і очікувалося, жирна їжа призвела до збільшення концентрації в крові гризунів цитокінів. Ці речовини викликають імунну відповідь організму — запальну реакцію. Однак після включення в раціон калини кількість цитокінів знизилося. А також зменшилися показники кров’яного тиску і рівня глюкози.
Таким чином, дослідники довели корисні властивості калини і її роль в профілактиці ожиріння, діабету 2 типу, хвороб серцево-судинної та імунної систем. Причина користі в тому, що червоні ягідки містять багато поліфенолів.
Шкода і протипоказання
Калина червона (звичайна) володіє не тільки корисними властивостями, але і протипоказаннями. Навіть здоровим людям не варто зловживати кислими ягідками. Є ризик зіткнутися з побічними ефектами.
До протипоказань відносяться:
- індивідуальна непереносимість.
- підвищене згортання крові, тромбофлебіт.
- гастрит і виразка шлунка.
- запальні процеси в суглобах: артрит, подагра.
- годування грудьми дитини молодше 6 місяців.
З обережністю варто вживати ягоди, квіти і листя калини майбутнім мамам. Організм кожної вагітної жінки індивідуальний, тому краще запитати думку лікаря. Не рекомендується калину і гіпотонікам, так як ця рослина може знизити артеріальний тиск.
Важливо! Вживати в їжу декоративні сорти калини (наприклад, чорну Viburnum lantana) не можна, так як вони можуть бути токсичними для організму.
Пам’ятайте, що в складі плодів багато вітамінів і мікроелементів. Передозування цих речовин не менше шкоди для організму, ніж їх недолік.
Так, при надлишку вітаміну С виникають такі симптоми:
- здуття живота, нудота, блювота, діарея.
- кишкові спазми.
- печія.
- червоний висип на шкірі.
- почуття втоми, безсоння.
А також при надмірному поїданні червоних ягід легко отримати передозування вітаміну К. Симптоми нагадують харчове отруєння.
Важливо! Якщо постійно зловживати ягодами калини, в нирках і жовчному міхурі можуть з’явитися камені через великої кількості аскорбінової кислоти, кремнію і кальцію. А надлишок вітаміну К небезпечний згущенням крові і підвищує ризик утворення тромбів.
Корисні властивості калини важко переоцінити. Рослина сприяє оздоровленню імунної, серцево-судинної, нервової, гормональної, травної системи.
Сушені ягоди, кора і квіти калини продаються в багатьох аптеках. Але якщо є можливість, краще заготовити сировину самостійно. Наприклад, просушити плоди в духовці при 60 градусах або перетерти з медом і розкласти в стерилізовані банки. Сподіваюся, вам буде корисно моє дослідження, і ви зможете вирішити деякі свої проблеми зі здоров’ям.