Поради

Продукти, що підвищують рівень гемоглобіну

Блідий вигляд, постійне відчуття втоми, запаморочення — всі ці симптоми можуть свідчити і зниженому рівні гемоглобіну в крові. Це може бути викликано рясними кровотечами, але часто причиною низького гемоглобіну стає неправильне харчування з недостатньою кількістю білків, вітамінів і мінералів. Які продукти потрібно включати в раціон для підвищення рівня гемоглобіну і яких принципів харчування слід дотримуватися, дізнаємося далі.

Роль гемоглобіну в організмі і його норма

Гемоглобін — це з’єднання білка і заліза, що міститься в червоних кров’яних тільцях — еритроцитах. Він виконує транспортну функцію в організмі — зв’язується з молекулами кисню і переносить їх до всіх тканин організму.

Знижений рівень гемоглобіну в крові викликає кисневе голодування органів, негативно позначаючись на самопочутті і зовнішньому вигляді. Особливо небезпечна його нестача в дитячому віці і для вагітних жінок.

Норма гемоглобіну в крові змінюється протягом життя, залежить від статі і стану здоров’я.

Якщо для жінки дітородного віку нормальним вважається показник 115-145 г / л, то для майбутніх мам і дітей 1-7 років він дорівнює 110-140. У дитини ж до 1 року рівень гемоглобіну варіюється в проміжку від 120 до 220 г / л, у чоловіків — 120-180 г / л.

Стан, при якому в крові знижена концентрація гемоглобіну, називається залізодефіцитною анемією або недокрів’ям.

Фактори, що впливають на рівень гемоглобіну

Похибки в харчуванні, прихильність до низькокалорійних дієт або вегетаріанства часто викликають в раціоні недолік речовин, необхідних для підтримки нормального рівня гемоглобіну в крові. Щоб підвищити його, потрібно стимулювати ріст клітин еритроцитів. Це можливо за умови, що в організм в достатній кількості надходить залізо (основний компонент білкового з’єднання), а також вітаміни, мікро- і макроелементи.

Вони допомагають йому засвоюватися:

  • Вітамін С.
  • Вітаміни В6, В9, В12.
  • Сірка.
  • Молібден.
  • Мідь.
  • Кобальт.
  • Цинк.

Добова норма споживання заліза для дорослої людини — 15 мг, для дітей — 10 мг. У період вагітності жінкам потрібно збільшити споживання заліза до 20-25 мг в день.

Дослідження довели, що організмом краще засвоюється гемовое залізо (двовалентне), що міститься в продуктах тваринного походження. Негемове залізо з рослинної їжі (тривалентне) засвоюється лише на 20%.

За допомогою правильного збалансованого раціону харчування можна забезпечити надходження корисних речовин в організм і тоді підвищення рівня гемоглобіну не змусить себе чекати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Приємна обстановка і високий рівень сервісу: про методи лікування псоріазу в Туреччині, популярних курортах та вартості їх відвідування

У щоденний раціон дієти слід включати якомога більше білків (130-150 г), а кількість жирів знизити до 60-80 г, оскільки вони пригнічують кровотворення.

На всмоктуваність заліза впливає кислотність шлункового соку: чим нижче рівень РН, тим інтенсивніше його засвоєння . З продуктами, що містять залізо, рекомендується вживати солоні огірки, буряк, капусту, петрушку . Секрецію шлунка у дорослих можна стимулювати бульйону, спеціями, гострими або кисло-солодкими соусами .

Але існують чинники, що знижують біодоступність заліза, а, отже, перешкоджають підвищенню рівня гемоглобіну в крові:

  1. Високий вміст кальцію і фосфору в організмі.
  2. Надмірне споживання танинов (дубильних речовин).
  3. Спільний прийом з фітин — речовинами, містяться в злакових культурах.

Не слід приймати залізовмісних їжу з молочними продуктами, шоколадом, чаєм, кавою або коньяком. Хліб і каші (крім гречаної) також заважають засвоєнню заліза, тому вживати їх краще окремо.

Доведено, що мандарини, шпинат, висівки, варена квасоля і горіхи ускладнюють всмоктування заліза, тому при низькому рівні гемоглобіну до цих продуктів слід ставитися з обережністю.

продукти, що підвищують гемоглобін

При зниженому рівні гемоглобіну лікарі і дієтологи рекомендують звернути увагу на наступні продукти:

  1. Печінка . Лідирує за змістом заліза (19 мг / 100 г) серед продуктів тваринного походження. Поєднання мінералу з вітамінами С, групи В, амінокислотами, міддю, кобальтом та цинком покращує кровотворення і швидко підвищує рівень гемоглобіну. Багаті залізом та інші субпродукти: легкі (10 мг заліза в 100 г), нирки (8 мг), мова (4 мг).
  2. Ікра риб . Містить 3-4 мг заліза / 100 г і весь набір необхідних вітамінів і мінералів для його засвоєння (всмоктується в кров майже на 100%).
  3. М’ясо . Багате не тільки залізом (2-4 мг / 100 г), але і вітамінами групи В, амінокислотами, які вступають з ним в реакцію, утворюючи молекули гемоглобіну. Найбільш корисними для підвищення його рівня вважаються м’ясо кролика, телятина, пісна свинина.
  4. Риба і морепродукти . Важлива складова корисного раціону, особливо для підвищення гемоглобіну в крові. Заліза в рибі міститься 1-2 мг (вміст в консервах більше — 4-6 г), в мідіях і устрицях — 6-10 мг. Всі морепродукти багаті цинком, яке підвищує біодоступність заліза.
  5. Капуста морська . У 100 г ламінарії міститься 16 г заліза, добре засвоюється організмом за рахунок мінеральних речовин і вітамінів. Для підвищення концентрації гемоглобіну достатньо є 150 г морських водоростей.
  6. Халва . Якісний продукт з насіння соняшнику або кунжуту відмінно підвищує гемоглобін за рахунок рекордного вмісту заліза (25-30 мг / 100 г) і набору корисних речовин: міді, вітамінів групи В, С, цинку, амінокислот. Халва дуже калорійна (600 ккал / 100 г), тому для поліпшення складу крові 50 г солодощі на прийом буде цілком достатньо.
  7. Мед — продукт, що містить не тільки залізо, але і унікальну комбінацію мінералів, амінокислот і вітамінів, що поліпшують його всмоктуваність. Дослідження підтверджують високу здатність меду підвищувати рівень гемоглобіну в крові, тому він вважається одним з найбільш корисних продуктів при залізодефіцитної анемії.
  8. Гриби . У грибах вміст заліза високе (5-6 мг, в сушених білих — до 35 мг), але недостатньо для його засвоєння вітамінів і мінералів. Для підвищення гемоглобіну за допомогою грибних страв необхідно подбати про їх надходження в організм з іншими продуктами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як схуднути за уповільненим метаболізмом - поради дієтолога

В народі існує думка, що яблука і гранати сприяють підвищенню гемоглобіну, тому що є багатими джерелами заліза. Але дані біохімічних аналізів це спростовують — в цих фруктах виявлено менше 1 мг цього мікроелемента.

Гранати і яблука багаті вітамінами, які допомагають засвоювати залізо, тому вживання фруктів в поєднанні з м’ясом або рибою підуть на користь для підвищення гемоглобіну .

Особливості дієтичного харчування для вагітних і дітей

Низький рівень гемоглобіну особливо небезпечний для здоров’я ще не сформувався дитячого організму і вагітних жінок. На жаль, багато продуктів, що підвищують гемоглобін у крові зі списку не підходять для харчування цих груп пацієнтів. Для них дієтологи і лікарі розробили рекомендації з урахуванням цих особливостей.

Для вагітних жінок

Добова норма споживання заліза для майбутніх мам — не менше 20 г.

недолік гемоглобіну в крові в період вагітності може викликати:

  1. Гіпоксію плода (кисневе голодування).
  2. Викидень.
  3. Слабкість родової діяльності.
  4. Затримку розвитку плода.
  5. Порушення в роботі нервової і дихальних систем дитини.

З раціону вагітної виключаються всі продукти, які можуть спровокувати гіпертонус матки, підвищене газоутворення або алергічну реакцію, тому спеції, зелень, гриби, ікра, капуста, бобові не підходять для підвищення гемоглобіну в крові.

Щоб підвищити його рівень, майбутнім мамам слід вживати:

  1. М’ясо.
  2. Субпродукти.
  3. Рибу.
  4. Яйця.
  5. Гречку.
  6. Сухофрукти.
  7. Відвари шипшини.

Ці продукти можна комбиниров ать, додавати в страви трохи меду, горіхи.

Щоб уникнути падіння рівня гемоглобіну при сильному токсикозі, вагітні жінки повинні вживати препарати заліза.

Для дітей

зростаючий організм для нормального росту і розвитку потребує постійного надходження необхідних мінералів і вітамінів. На жаль, багато дітей не хочуть їсти ті чи інші корисні продукти, харчуються переважно солодощами, чіпсами, сухариками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Продукти, які не варто виключати з раціону навіть в пост

Деякі батьки, знаючи про корисні властивості молочних продуктів, намагаються в кожен прийом їжі давати своїм малюкам молоко, кефір , сир або замінюють ними всі інші продукти. Нагадаємо, що надлишок кальцію і фосфору в раціоні погіршує всмоктування заліза. У молоці ж ці мінерали містяться у великій кількості, тому зловживати ними в дитячому меню не слід. Одного склянки молока, кефіру і 50-70 г сиру в день цілком достатньо .

Лактозна недостатність (непереносимість молочного білка) — це одна з причин низького рівня гемоглобіну в крові.

Кращими продуктами для заповнення норми заліза у дітей дошкільного та шкільного віку є:

  1. нежирне м’ясо.
  2. Фрукти.
  3. Буряк.
  4. Гречка.
  5. Морква.
  6. Ягоди.
  7. Зелень.
  8. Риба.

Мед, яйця, халва можуть викликати алергічну реакцію у дітей молодшого віку, але в раціон дитини з 5 років ці продукти вже можна включати для підвищення рівня гемоглобіну. Гриби як джерело заліза не рекомендуються дітям до 14 років. Перед сніданком рекомендується давати малюкові відвар шипшини з соком лимона і ложкою меду.

Нормалізувати рівень гемоглобіну в крові можна за допомогою коригування раціону харчування. Але, якщо аналізи крові показують значні відхилення від норми, потрібно застосовувати медикаментозні засоби підвищення гемоглобіну. Не варто доводити себе до цього, адже можна попередити недолік заліза в організмі, вживаючи продукти харчування тваринного і рослинного походження, багатих на залізо.

При написанні статті використовувалися наступні дослідження і матеріали:

  • Ірина Вечерський. «100 рецептів при анемії». Смачно, корисно, душевно, цілюще ».
  • Добронравов А.В. « Правильне харчування при анемії ».
  • Тамара Скиба. «Правильне харчування для підвищення рівня гемоглобіну».
  • Про. Ананьєва. «Лікувальне харчування при хворобах крові».
  • До. Кулагіна. «Правильне харчування під час вагітності».
  • І. Новикова. «Харчування і дієта для майбутніх мам».

Схожі статті

Чим корисні крупи: властивості, протипоказання і спосіб приготування

elena elena

8 найкорисніших продуктів для жіночої шкіри

elena elena

Як корисні властивості калини допомогли мені в лікуванні хвороби

elena elena

Дієта при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

elena elena

Водна дієта — чи можливо схуднути без шкоди для здоров’я?

elena elena

Кисломолочні продукти і їх роль в нашому житті

elena elena

Як правильно замаринувати шашлик на ПП без шкоди для здоров’я 7 перевірених рецептів корисного шашлику

elena elena

Методи поліпшення лактації у годуючих мам

elena elena

Як підтримувати чистою шкіру — продукти і страви

elena elena

Залишити коментар