Поради

Прості і оригінальні закуски до шашлику — рекомендації дієтологів

Відмінна традиція — святкувати знакові події на природі. Найбільш довгоочікуваним і популярною стравою на такому пікніку є шашлик. Закуски до шашлику помітно відрізняються від традиційного застілля. Гарячі і жирні страви будуть занадто важкими для шлунка і недоречними на столі. Меню повинно складатися з бутербродів, овочевих салатів і грибів, які вигідно відтіняють смак м’яса. Далі представлені найпопулярніші і вдалі рецепти закусок до шашлику з фото.

Швидкі і прості закуски до шашлику

Різні бутерброди — незамінний перекус в очікуванні шашлику. Їх готують на основі сезонних овочів, різних соусів (томатного, майонезу, песто) і пряних добавок для смаку. За допомогою рецептів з фото можна зробити прості і смачні закуски до шашлику.

Важливо! Щоб зберегти бутерброди максимально свіжими і смачними — заздалегідь підготуйте необхідні продукти в індивідуальних контейнерах, а самі сендвічі збирайте на місці відпочинку.

Проста закуска до шашлику з баклажанами

Необхідні інгредієнти :

  • баклажани — 3 шт ..
  • сіль, перець — по маленькій щіпці.
  • листя салату — 10-12 шт ..
  • булки — 10-12 шт ..
  • соус песто — за смаком.
  • томати — 3 шт ..
  • сулугуні — 300 г.

План приготування:

Помийте баклажани і наріжте їх кружками. Присипте сіллю і спеціями, потім залиште овочі на 5-7 хвилин (такий спосіб позбавить баклажани від гіркого присмаку). Далі промийте томати і наріжте таким же способом. Розтопіть порізаний сир, після обсмажте баклажани. Хлібні булки промажьте соусом: в кожну помістіть салатний лист, баклажан, помідор і трохи сиру. Смачна закуска до шашлику готова!

Часниковий хліб з сиром

Проста і смачна закуска до шашлику стане відмінним варіантом для великої компанії.

Для її приготування знадобляться:

  • багет — 300-400 г.
  • зелень — 50 г.
  • вершкове масло — 200 г.
  • часник — 8 середніх зубків.
  • твердий сир (солоний) — 200 г.

План приготування:

За допомогою гострого ножа зробіть глибокі діагональні надрізи в багеті (залиште приблизно 1 см нижньої скоринки для збереження форми). Візьміть крупну тертку і натріть сир. Подрібніть зручним способом часник, змішайте його з м’яким вершковим маслом і нарубаного зеленню. Далі акуратно помістіть начинку в розрізи, а зверху посипте хліб сиром. Щільно замотайте багет в спеціальну фольгу для запікання.

Увага! Таку закуску під шашлик можна приготувати як вдома в духовці, так і прямо на вугіллі. Час приготування — 20-30 хвилин.

Вам буде цікаво: Як правильно замаринувати шашлик на ПП без шкоди для здоров’я

Рецепти закусок до шашлику з овочів і грибів

Салати зі свіжих або маринованих овочів, грибів займають особливе місце в меню до шашлику. Такі закуски добре гармонують з смаженим м’ясом, доповнюючи його смак.

З кабачків і сулугуні

Для приготування такої закуски до шашлику на природі знадобляться:

  • стиглі помідори — 2 шт ..
  • кабачки — 2 шт ..
  • перець чилі — 1 шт ..
  • часник — 8 зубчиків.
  • сулугуні — 150-200 г.
  • соняшникова олія — ​​150 мл.
  • зелень — 30 г.
  • томатна паста — 50 г.
  • вода — 100 мл.

Особливості приготування:

Наріжте кабачки великими кубиками. Розжарити сковороду з рослинним маслом і трохи обсмажте їх. Подрібніть помідори і додайте їх до кабачків. Через 3-4 хвилини можна додати томатну пасту і порцію води. Протушкувати суміш ще 5 хвилин, потім насипте в неї твердий сир, подрібнений часник і зелень, зніміть з вогню. Коли страва охолоне — можна пересипати його в салатницю і подавати до столу. Такий варіант закуски відмінно підійде до шашлику, різноманітним бутербродів і легких салатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Набір ваги при клімаксі - що робити, щоб його пригальмувати?

З маринованими грибами

Необхідні продукти:

  • опеньки в маринаді — 200 г.
  • солоні огірки — 2 шт ..
  • оливки — 100 г.
  • помідори — 150 г.
  • зелень (за смаком) — 50 г.
  • гарбузове насіння — 20 г.
  • кунжутне насіння — 5 г.
  • масло рослинне — 1 ст.л ..
  • часник — 2 зубчики.

План приготування:

Гриби слід промити під водою і трохи віджати. Огірки наріжте кружальцями і додайте в миску з опеньками. Далі висипте в ту ж ємність оливки, гарбузове насіння. Помідори слід промити, нарізати шматочками і висипати в салат. При сервіровці розкладіть на блюді зелень і акуратно перекладіть салат. Зверху полийте невеликою кількістю масла, посипте кунжутом і нарубаним часником.

Вам буде цікаво: Шашлик з шампіньйонів

Оригінальні закуски до шашлику — 10 варіантів

Які закуски до шашлику вважаються найпопулярнішими?

До таких варіантів відносять смачні і швидкі в приготуванні страви:

  1. Помідори з сиром на шпажках . Для пікантного смаку можна використовувати моцарелу або улюблений твердий сир. Перед подачею закуски збризніть її оливковою олією і посипте зеленню.
  2. Смажені / запечені баклажани . Перед подачею потрібно порізати їх кружками або продовгуватими стовпчиками, обсмажити і присипати часником.
  3. Рулет з лаваша з сиром . У такій рулет можна додавати абсолютно різні начинки, орієнтуючись на смаки компанії. Найпопулярніший варіант — тертий плавлений сир, яйце і часник.
  4. Чіпси з соусом . Таку закуску до шашлику потрібно готувати прямо перед подачею на стіл, оскільки за день вона стане занадто вологою. Вибирайте улюблені чіпси з нейтральним смаком: в якості соусу можна використовувати майонез з часником, кетчуп з шматочками маринованих огірків і т.д.
  5. Маринований лук . Найкраще підійде фіолетовий лук або великий білий. Для маринаду використовується розчин оцту з водою, щіпка солі, перець і коріандр. Середній час витримки — 30-40 хвилин.
  6. Бутерброди з червоною ікрою / ікрою тріски . В якості основи для таких бутербродів варто використовувати тости або свіжий багет.
  7. Салат з болгарського перцю, помідорів і зелені . Всі овочі нарізаються середніми шматочками, в якості заправки краще використовувати оливкову олію і трохи рубленого часнику.
  8. Мариновані печериці з цибулею . Подібну закуску можна купити в готовому вигляді або зробити самостійно. Поєднання грибів, цибулі і пряностей буде відмінною закускою до шашлику на природі.
  9. Фаршировані помідори . Слід вибирати трохи тверді плоди, які добре тримають форму. Для начинки використовуються смажені гриби, м’який сир і часник.
  10. Вірменські коржі з начинкою . Для закуски потрібно вибирати невеликі коржі діаметром до 15 см. В якості начинки добре підходить суміш нарізаних помідорів, оливок, болгарського перцю і зелені з заправкою на основі оливкової олії і часнику.

Рада! Для компанії з 3-4 чоловік оптимально приготувати 3-5 закусок, які доповнять і урізноманітнюють смак м’яса.

Холодні закуски і салати до шашлику на природі

Далі перераховані смачні рецепти холодних закусок до шашлику. Вони підкреслюють смак м’яса на вугіллі і відмінно доповнюють святковий стіл.

З пекінською капустою

Необхідні продукти:

  • пекінська капуста — 20 аркушів.
  • цибулю (пір’я) — 2-3 шт ..
  • майонез — 2 ст.л ..
  • оцет — 1 ст . л ..
  • спеції — за смаком.

План приготування:

Ретельно промийте капусту, відокремте великі листи і поріжте їх на 2-3 частини. Лук також помийте і дрібно наріжте. Зробіть заправку з оцту і порції майонезу. Підготовлені листя полийте заправкою і перемішайте, додайте спеції. Використовуйте зелену цибулю в якості прикраси. Холодна закуска з пекінської капусти стане відмінним доповненням до шашлику.

Лаваш із зеленню

Знадобляться:

  • тонкий лаваш — 5 шт ..
  • зелень (на вибір) — 30-50 г.
  • твердий сир — 200 г.
  • майонезний соус — 100 г.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Макробиотика - харчуємося по-особливому і правильно

Подробиці приготування:

Помийте зелень, потім дрібно наріжте її. Натріть сир на тертці, а лаваш змастіть майонезним соусом. Рівномірно розподіліть зелень, зверху присипте лаваш сиром. Поверніть його в рулет і розріжте приблизно на 6 частин.

Увага! Чим більше видів зелені ви використовуєте — тим різноманітніше вийде смак готового блюда.

Основні правила вибору алкогольних і безалкогольних напоїв до шашлику

Головне завдання напоїв до шашлику — підкреслити і вигідно доповнити смак м’яса .

Вибираючи відповідний напій, орієнтуйтеся на наступні правила:

  1. М’ясо в насиченому маринаді добре поєднується з ароматним алкоголем (наприклад, підійде червоне напівсолодке вино). Якщо ви хочете підкреслити натуральний смак м’яса — підбирайте вино з низьким відсотком алкоголю і нейтральним запахом.
  2. Чим жирніше готове м’ясо, тим міцніше повинен бути алкоголь. Свинина прекрасно поєднується коньяком, міцним напівсолодких вином і темними сортами пива.
  3. Якщо шашлик буде нежирним і трохи підсушеним (пісна яловичина, птиця) — вибирайте легкі алкогольні напої. Відмінно підійде сухе вино, світле пиво і різноманітні коктейлі.
  4. М’ясо зі специфічним запахом (наприклад, баранину) слід поєднувати з насиченим смаком алкоголю. Для цього підійдуть всілякі настоянки на травах і спеціях, ароматний коньяк.
  5. Шашлик з риби найкраще поєднується з білим вином, яке володіє легкою кислинкою. При виборі алкоголю діє таке негласне правило: чим дорожче риба — тим статусніше повинен бути напій (наприклад, для сьомги або форелі добре підходить мартіні).
  6. При виборі безалкогольних напоїв віддайте перевагу фруктовим і овочевих соків — наприклад, апельсиновому , яблучному, томатному. Вони відмінно підходять до смаженого м’яса і легких закусок.

Важливо! Якщо в маринаді до м’яса присутній алкоголь — саме його слід подавати на стіл в якості супроводжуючого напою. Таке правило дозволяє в повній мірі насолодитися смаком шашлику.

Як правильно вибрати соус + рецепти приготування

Правильний соус вигідно доповнює шашлик, не перебиваючи природний смак м’яса і спецій в маринаді.

Вибір соусу безпосередньо залежить від виду і особливостей м’яса:

  1. Томатний соус . Універсальний варіант практично для всіх видів шашлику, він добре відтіняє смак і запах м’яса на відкритому вогні.
  2. Аджика і ягідні соуси . Дуже добре підходять до жирної свинини або баранини завдяки поєднанню різних смакових відтінків (солодощі, гостроти і легкої кислинки), прянощів та часнику.
  3. Гірчичний соус з травами . Добре доповнить нежирну яловичину: такий соус не тільки зробить смак м’яса більш пікантним, але і поліпшить процеси травлення.
  4. Білий і часниковий соуси . Тонкий і ніжний смак цих соусів гармонійно поєднується з птицею і рибою. Вони вигідно підкреслять ніжний смак м’яса і аромат маринаду.

Важливо! Чим суші готове м’ясо, тим більше насиченим і маслянистим повинен бути соус.

Рецепт кавказької аджики

Підготуйте 5 кг подрібнених томатів, 0,75 кг часнику і 0,4-0, 5 кг гіркого перцю. Пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку. Залиште заготовку на 10 днів при кімнатній температурі (посуд повинна бути неметалічна). Щодня помішуйте суміш. Далі додайте сіль за смаком. Аджика готова до вживання або закатку.

Рецепт ткемалі

Пропустіть 1 кг стиглих слив через м’ясорубку (без кісток). Додайте в заготовку 50 г цукру і 1 ст.л. солі, доведіть суміш до кипіння і варіть 5 хвилин. Далі насипте в соус 2 подрібнених зубчики часнику, дрібку перцю, 0,5 ч.л. коріандру і знову доведіть до стану кипіння. Потім зніміть з вогню і дайте соусу охолонути — ткемалі готовий до вживання.

Рецепт часникового соусу

Візьміть 200 г жирної сметани (краще використовувати домашню). Подрібніть 4 зубчики часнику, видаливши серцевину, і 50 грам свіжого кропу. Змішайте всі інгредієнти до однорідного стану, додайте дрібку солі і трохи меленого перцю. Дайте соусу настоятися близько 1 години, після чого він готовий до вживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Навіщо нам потрібна клітковина, і в яких продуктах вона міститься?

З чим не можна поєднувати шашлик — поради дієтолога

Святкове меню — це не тільки смачно, але і досить важко для шлунка.

Щоб застілля або пікнік із шашликом не спричинили неприємних наслідків — потрібно пам’ятати наступні правила:

  1. Уникайте вживання міцного алкоголю і шашлику в жарку погоду , таке поєднання підвищує навантаження на печінку і шлунково-кишковий тракт.
  2. Не варто їсти шашлик разом з великою кількістю хліба (особливо, з пшеничного борошна) — це уповільнює процеси травлення і провокує тяжкість в шлунку.
  3. Поганим варіантом напоїв вважається солодка газована вода — вона провокує здуття живота і уповільнює процеси здорового травлення.
  4. Чи не кращим вибором є важкі гарніри до шашлику — смажену картоплю, боби або макаронні вироби. Подібне поєднання посилює навантаження на шлунок, викликає дискомфорт і больові відчуття в животі, перевантажує печінку і жовчний міхур.
  5. Закуски до шашлику в будь-який період року (навіть взимку) повинні бути легкими — на основі грибів, овочів і різної зелені.

Важливо! Під час застілля намагайтеся дотримуватися правила поміркованості — тоді смачне м’ясо залишить лише приємні спогади без тяжкості в шлунку і поганого самопочуття.

Коментар дієтолога:
«Шашлик, безумовно, є улюбленою стравою багатьох людей. Навіть ті, хто дотримується здорового способу життя, не відмовляють собі в цьому, просто вибирають інше м’ясо або рибу.

Вибирати закуски до шашлику потрібно обдумано. Кращим варіантом будуть овочі, фрукти, гриби і зелень. Зелень взагалі найоптимальніший варіант під шашлик. Можна зробити салат з огірків і різних видів зелені і листя салату, заправивши оливковою олією.

В теплу погоду намагайтеся не використовувати різні соуси або майонез, так як під впливом сонця вони легко перетворюються на отруту. І зовсім неважливо при цьому, який відсоток жирності в вашому майонезі. Від молочних продуктів на пікніку також краще відмовитися, вони занадто швидко починають псуватися без холодильника. Крім цього, вони погано поєднуються з м’ясом та іншими білковими продуктами. Сіль і перець теж використовуйте по мінімуму.

Під час пікніка намагайтеся не зловживати алкоголем, особливо міцним. Жирне м’ясо в поєднанні з міцними алкогольними напоями — прямий шлях до появи панкреатиту. Не кращим варіантом буде і пиво, так як воно викликає відчуття тяжкості в шлунку.

Оптимальним варіантом буде червоне або біле сухе (напівсухе) вино, краще розбавляти його мінеральною водою. З безалкогольних напоїв, крім мінеральної води, добре підійде ананасовий або грейпфрутовий сік. Томатний сік, яким багато хто любить запивати м’ясо також категорично не підходить. Особливо людям, що страждають виразкою, гастритом з підвищеною кислотністю, печією.

До речі, дуже корисна для організму приготована на вугіллі (обов’язково в фользі!) Печена картопля. В одному бульбі міститься добова норма кальцію, а також мікроелементи, завдяки яким поліпшується робота серця ».
Ірина Мязина, лікар-дієтолог, м.Київ

Традиційний шашлик є одним з улюблених страв на святковому столі або пікніку. Вдалий вибір закусок дозволяє втамувати голод перед основною стравою і доповнити смак ароматного м’яса.

Ідеальне меню закусок має включати легкі бутерброди, салати з овочів і грибів, соління і зелень. А також приділіть особливу увагу підбору напоїв і соусів — смакові нюанси зроблять стіл більш гармонійним і різноманітним, а правильно підібрані напої позбавлять від важких і негативних наслідків.

Схожі статті

Вводимо рибу в меню малюка — найважливіші рекомендації дієтологів

elena elena

Дофамінових голодування — що це таке?

elena elena

Користь горіхів для здоров’я жінки

elena elena

Продукти, що підвищують рівень гемоглобіну

elena elena

3 перевірених способи відновити здоров’я через зелений колір

elena elena

Чому не можна їсти ковбасу або в чому небезпека перероблених м’ясопродуктів

elena elena

Правила прийому БЦАА — основи здорового спортивного харчування

elena elena

Чим корисні крупи: властивості, протипоказання і спосіб приготування

elena elena

Як заповнити дефіцит йоду в організмі — продукти та напої, які допоможуть

elena elena

Залишити коментар