Поради

Продукти, що не поєднуються

Ви коли-небудь стикалися з вагою в шлунку або здуттям живота? Напевно, так. Зазвичай в такій ситуації людина думає: «З’їв щось не те». Винуватцями стану могли виявитися продукти, які не поєднуються. Хоч підшлункова залоза і здатна виділяти різні ферменти одночасно, надлишок останніх порушує процес травлення. Окремі вітаміни і мікроелементи теж конфліктують один з одним. У цій статті я розповім вам про те, які продукти не поєднуються.

3 види продуктів по переважанню певних речовин

Для підтримки фізичної і розумової енергії організму людини потрібні нутрієнти — білки, жири і вуглеводи. А вітаміни, макро і мікроелементи, органічні кислоти впливають на роботу внутрішніх органів.

Важливо! Харчування має бути різноманітним, тому що жоден продукт не містить повного набору корисних «цеглинок». У той же час, немає чисто білкової або жирної їжі.

В залежності від переважаючого в складі речовини, продукти діляться на 3 види. Для наочності я підготувала для вас табличку.

Таблиця «Види продуктів харчування»
Вид Опис Приклади продуктів Білкові Організм не здатний сам синтезувати незамінні амінокислоти, а білки є їх джерелом. Білкові продукти — будівельні «цеглинки» для м’язів і тканин М’ясо, риба, морепродукти, білок яйця, соя, знежирений сир Жирні Джерела енергії Рослинна і вершкове масло, сир, свиняче сало, ковбаса, сосиски, майонез Вуглеводні: крохмалисті і солодкі Дають організму багато енергії, засвоюються моментально (швидше жирів) Крупи і злаки, макарони, кондитерські вироби, картопля, гарбуз, солодкі фрукти
В окремий вид можна виділити «нейтральну» їжу , в якій мало білків, жирів і вуглеводів одночасно. Зате вітаміни, макро і мікроелементи, органічні кислоти в достатку. Це більшість овочів, деякі фрукти (яблука, груші, манго, кокоси), зелень.

Важливо! «Нейтральні» — це поєднуються з будь-якими іншими продукти харчування. Сміливо включайте їх в раціон.

З ким не дружать білки

Білки — самі «примхливі» нутрієнти. Для їх правильного перетравлення потрібна велика концентрація соляної кислоти в шлунку.

«Білок + крохмаль» — найшкідливіше поєднання

Організм починає розщеплювати крохмаль ще в ротовій порожнині за допомогою ферментів слини. Так утворюються цукру, для нейтралізації яких потрібно лужне середовище. У той же час, білків потрібна соляна кислота.

Якщо ви з’їдаєте середні або великі порції, то частина незасвоєних цукрів потрапляють в кишечник — сприятливе середовище для бродіння. Тому м’ясо з картопляним пюре і риба з макаронами — це не поєднуються продукти.

Важливо! Якщо з великою порцією гарніру ви з’їсте маленький шматочок м’яса, шлунок встигне переробити білки і крохмалі, хоча навантаження на підшлункову залозу зросте.

«Білок + білок» — розбазарювання ферментів

Білки бувають різні. Для засвоєння кожного з них потрібні різні види травних ферментів. Але запас останніх в організмі не обмежений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дробове харчування для здоров'я і схуднення

Якщо ви з’їсте омлет зі шматочками свинини, то дискомфорту в шлунку не відчуєте. Однак захоплення комбінаціями різних білкових продуктів зашкодить здоров’ю в довгостроковій перспективі. З роками вироблення травних ферментів знизиться, що може призвести до хворобами шлунково-кишкового тракту.

«Білок + кислота» — обман шлунка

Які продукти не поєднуються один з одним в цій ситуації? Наприклад, курочка з ананасами, м’ясо з квашеною капустою, салати з шинкою і оцтової заправкою.

Важливо! На думку лікаря й дієтолога Жана Дріеса, занадто кисле середовище пригнічує дію ферменту пепсину, функцією якого є якраз засвоєння білка. Однак їжа з помірною кислинкою (яблука, сливи, зелень) поєднується з білковими продуктами.

«Білок + жир» — гальмо травлення

Особливість жирних продуктів в тому, що вони знижують вироблення шлункового соку. Тому білки не можуть повноцінно перетравлюватися і надовго затримуються в шлунку. Важкими для травлення є білково-жирові продукти: свиняче сало, смажений бекон, копчена ковбаса, твердий сир у великих кількостях.

Порада: якщо ви їсте білкові продукти одночасно з жирними, додавайте в раціон зелень. Вона не дає жирам знижувати вироблення шлункового соку.

З чим погано поєднуються крохмалисті продукти

Напевно, ви не раз помічали, що тяжкість в шлунку виникає після вживання хліба, здобних булочок, десертів, картопляних чіпсів. Винуватцем проблеми є не стільки крохмаль, скільки невдалі поєднання компонентів.

«Крохмаль + кислота» — шлях до здуття живота

Ситуація приблизно така ж, як і з білками. Крохмаль нормально не перероблятися в занадто кислому середовищі, тому що та заблокує дію ферменту птиалина. Залишки незасвоєних цукрів відправляться в кишечник, де почнуть бродити. Розпочнеться підвищене газоутворення — здуття живота.

Приклади того, які продукти не поєднуються: картопля з квашеною капустою або маринованими огірочками, рис з помідорами. Підвищити кислотність в шлунку можуть такі напої, як Кока-Кола, сік цитрусових, вино і пиво.

«Крохмаль + цукор» — різна швидкість засвоєння

Сахара (глюкоза, фруктоза, лактоза та інші) — це прості вуглеводи, які засвоюються моментально. У той же час, на переробку крохмалистих продуктів організм витрачає більше часу. Через це цукру затримуються в шлунку і запускають процеси бродіння.

Порада: рекомендую виключити з меню або обмежити вживання продуктів з готовим поєднанням «крохмаль + цукор». Це солодкі хлібобулочні вироби, шоколад і цукерки, бутерброди з варенням.

Коментує експерт Надія Колтиріна, інстаграм: @dietolog_nadezhda, дієтолог-нутриціології. м Псков:

«Поєднання продуктів — велика тема. Часом зміст певних вітамінів і мінералів в одному продукті може бути повністю або частково знижено, або взагалі виключено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чим небезпечний гіпертонічний криз, які можуть бути наслідки і ускладнення?

Розберемо деякі приклади: і почнемо з максимально поширеного — салат з помідорів і огірків. Змішуючи ці продукти, треба бути готовим до того, що вітамін С, що міститься в томатах не засвоїли через огіркового соку, а точніше аскорбінової ензиму. Це не означає, що треба терміново перестати їсти такий салат, але розуміти, що вітамінна і мінеральна користь в такому блюді знижена, треба. Щоб цього уникнути, намагайтеся їсти такий салат відразу після приготування.

Наступне: вино і м’ясо, переважно червоне. Залізо, яким багате червоне м’ясо погано засвоюється через дубильних речовин, що містяться у вині.

Йдемо далі, не варто поєднувати фрукти і овочі з молоком, нічого кримінального це не викличе, але досить сильно нагрузить вашу травну систему . Молоко в принципі погано поєднується з більшістю продуктів. І якщо в шлунку вже щось є, молоко просто не дає можливості цієї їжі нормально перетравитися.

М’ясо, риба, гриби не дуже добре поєднуються з крохмалистими продуктами, а також з цукрами і фруктами. А ось сам цукор, точніше солодощі, що вживаються разом з іншою їжею, можуть викликати бродіння в шлунку і сповільнювати обмінні процеси. Намагайтеся поєднувати так, щоб щось важке (м’ясо, наприклад) доповнювалося чимось легким (овочі), не переїдати і не їсти на ніч, бережіть себе і будьте здорові! »

Поєднання жиру і цукру — здрастуй, зайву вагу

через одночасне вживання жирних і солодких продуктів здоров’я людини отримує подвійний удар:

  1. Жири обволікають солодке і не дозволяють сахарам змішуватися з шлунковим соком. Процес травлення сповільнюється.
  2. Людина отримує занадто багато калорій з одним прийомом їжі. А це підвищує ризик хронічних хвороб — ожиріння, цукрового діабету, атеросклерозу.

Зверніть увагу, що в природі описане вище поєднання практично не зустрічається. Наприклад, в солодких фруктах і меді взагалі немає жиру. Людина штучно комбінує нутрієнти і створює шкідливу їжу — торти і тістечка з кремом, солодку горіхову пасту.

Важливо! Молочний шоколад, на відміну від гіркого, вважається невдалим продуктом. Коричнева плитка одночасно містить багато цукрів, жирів і крохмалю (як загусник).

Які вітаміни і мікроелементи суперечать один одному

Не тільки білки, жири і вуглеводи конфліктують між собою. Вперше про несумісність поживних речовин я почула від одного хорошого лікаря-невролога. Вона рекомендувала мені пропити препарат з вітамінами групи В і сказала, що від полівітамінних комплексів особливої ​​користі для організму не буде. Мовляв, одні речовини заважають засвоюватися іншим. Наведу для вас кілька прикладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чому не можна їсти ковбасу або в чому небезпека перероблених м'ясопродуктів

Вітамін С і вітамін В12

Перший уповільнює швидкість всмоктування другого. Як відомо, вітамін С у великих кількостях міститься в зелені, фруктах (особливо цитрусових), ягодах. А вітаміном В12 багаті яловичина, птиця, риба, сир, морепродукти. До речі, це не поєднуються продукти і з точки зору комбінації «білки + кислоти».

Вітамін В1 і кальцій

Вітамін В1 — досить рідкісне речовина. У великих кількостях присутній в кедрових горішках. Не треба поєднувати їх з продуктами, багатими кальцієм — сирами, петрушкою, фундуком, мигдалем і кунжутом.

Вітамін В9 (фолієва кислота) і цинк

« жіночий »вітамін міститься в субпродуктах, шпинаті, цільнозерновий пшениці. Цинком ж багаті арахіс, квасоля, яйця, яловичина. Це не поєднуються продукти з точки зору засвоєння поживних речовин.

І також не варто комбінувати вітаміни В6 і В2, Е і D, А та К. Якщо при складанні раціону морочитися над поєднаннями речовин лінь, хоча б не купуйте БАДи, які містять занадто багато компонентів.

Можу я хоч щось є?

Така велика кількість інформації може збити з пантелику непідготовленої людини. Якщо ви вирішите підбирати продукти, що поєднуються між собою, то перший час будете сумніватися, щось забувати.

Насправді вдалі комбінації є. Щоб допомогти вам підібрати продукти, які поєднуються, я підготувала таблицю. Користуйтеся інформацією при складанні раціону, щоб харчуватися правильно.

Таблиця «Які продукти добре поєднуються»
Вдала комбінація Приклади їжі Крохмалисті + овочі Бурий рис з морквою і кабачками, пшоняна каша з гарбузом Крохмалисті + жирні Фруктовий салат з авокадо і бананами, бутерброд або гречана каша з вершковим маслом Білкові + овочі (крім кислих і крохмалистих) або зелень Запечена свинина з цвітною капустою, риба і салат з огірками і болгарським перцем Жирні + кислі фрукти і овочі Перекус з апельсина і жмені горіхів, квашена капуста з журавлиною, заправлена ​​оливковою олією Сахара + кислоти Будь-які комбінації фруктів і ягід (крім банана і авокадо)
Поєднання білкових і жирних продуктів хоч і є небажаним, але шлунок здатний впоратися з переварюванням. Головне, не захоплюватися важкою їжею і вибирати маленькі порції.

Шлунок людини — досконалий механізм, здатний одночасно перетравлювати білки, жири і вуглеводи, виробляти різні травні ферменти. Якщо ви іноді будете з’їдати продукти, які не поєднуються, катастрофи не станеться. Але навіщо зайвий раз перевантажувати підшлункову залозу, витрачати запас ферментів в організмі, терпіти метеоризм або запори? Якщо у вас є час і можливості, вибирайте правильні поєднання. Так ви відстрочите хвороби шлунково-кишкового тракту і поліпшите самопочуття.

Схожі статті

Усе про донорство яйцеклітин

admin

Що не варто їсти і пити в спеку?

elena elena

Доставка правильного харчування на будинок. Американський сервіс в російських будинках.

elena elena

Чим корисна морська капуста?

elena elena

Сироїдіння — шлях до оздоровлення або життя впроголодь?

elena elena

Вода для схуднення — як готувати і пити правильно?

elena elena

Зависимость от кодеина: в чем опасность?

admin

Запам’ятовуй! 20 продуктів для поліпшення пам’яті

elena elena

Що робити при запорі — ми знаємо, як швидко вирішити делікатну проблему

elena elena

Залишити коментар