Неправильне харчування — одна з головних причин виникнення запорів. Рясна кількість жирної і смаженої їжі, дефіцит рослинної клітковини, систематичне порушення питного режиму, негативно відбиваються на роботі кишечника і обмінних процесах. Тому перше, що потрібно робити при запорах — переглянути добовий раціон і виключити продукти, що уповільнюють процеси травлення.
Які продукти і страви викликають і провокують запор?
Запор характеризується порушенням процесів перистальтики. Він може стати наслідком інших патологій шлунково-кишкового тракту, розвинутися через сидячого способу життя, виникнути на тлі стресів або прийому медикаментозних препаратів. Але найчастіше хвороба провокує надмірне вживання деяких продуктів, що впливають на тонус м’язів кишечника і уповільнюють обмін речовин.
Білки, що входять до складу молочних продуктів, ускладнюють роботу кишечника, а кальцій призводить до дисфункції товстої кишки. Пшеничний хліб подразнює слизові оболонки і сповільнює процес скорочення м’язів.
До продуктів, які можуть викликати розвиток запору, відносяться:
- Жирне м’ясо і наваристі м’ясні бульйони.
- Рисова крупа, квасоля, горох, кукурудза.
- Випічка з пшеничного борошна, білий хліб, бісквіти, печиво.
- Макаронні вироби.
- недоспелий і терпкі фрукти і ягоди (зелені банани, груші та яблука, хурма, айва, смородина, горобина).
- Овочі, в яких міститься крохмаль і цукор (буряк, картопля).
- Молочні та кисломолочні продукти з високою жирністю.
- Гриби.
- Шоколад.
- Капуста і капустяний сік.
Крім того, при запорах не рекомендується пити міцний чай або каву, соки, приготовані з фруктів з високим вмістом дубильних речовин (виноградний, гранатовий) — вони сприяють виведенню рідини з організму і негативно впливають на процес травлення.
Рада: термічно оброблена їжа УСВА ается набагато швидше, тому для стимуляції роботи кишечника рекомендують при запорах включати в дієту сирі овочі і фрукти.
При порушеннях в роботі кишечника необхідно утриматися від вживання фаст-фудів-входять до їх складу прості вуглеводи швидко засвоюються організмом і не стимулюють роботу шлунка, а харчові добавки погіршують обмін речовин.
Прості вуглеводи зустрічаються не тільки в гамбургерах або хот-доги. Спровокувати розвиток запору можуть горіхи, мед, цукор і солодкі газовані напої. З цієї ж причини не можна вживати картоплю і буряк, в якій крім цукру є ще і крохмаль, теж містить швидкі вуглеводи.
Крім того, в залежності від тонусу м’язів кишечника виділяють дві основні різновиди запорів — атонические (слабка м’язова моторика) і спастичний (часте спазматическое скорочення стінок кишечника). Продукти, які допомагають впоратися з проблемою в першому випадку, у другому часто лише погіршують стан хворого.
При атонічних запорах не рекомендується подрібнювати їжу — пюре і страви, приготовані з фаршу на час лікування краще виключити з раціону.
в разі якщо запор спровокований частими спазмами кишечника, необхідно вживати пропарені перетерті продукти — будь-які грубі волокна можуть викликати больові відчуття в шлунку. Кисла, гостра або солона їжа теж протипоказана в цьому випадку, оскільки вона дратує слизисті кишечника і негативно відбивається на обмінних процесах.
Важливо! Коли запор триває місяць або більше, вирішувати, що потрібно робити, повинен тільки лікар, який проведе комплексне обстеження і зможе діагностувати захворювання.
Різні методи позбавлення від закрепів
Втома, стреси на роботі і харчування всухом’ятку є досить поширеною причиною порушення роботи кишечника у дорослих людей. Знаючи, що потрібно терміново робити при запорі, можна не тільки позбутися від дискомфортних відчуттів, а й запобігти розвитку хронічної форми захворювання.
Вирішити проблему можна за допомогою:
- Медикаментів (Сенадексин, Гербіону, Гутталакс, Лаксана, Дюфалак, Фортеза).
- Нормалізації харчування (необхідно дотримуватися режиму харчування, в раціоні має бути присутнім достатня кількість овочів і фруктів, а також інших продуктів, у складі яких є клітковина).
- Фізичних навантажень (лікувальна гімнастика, дихальні вправи, прогулянки на свіжому повітрі).
Крім того, не варто забувати про водний баланс в організмі. При запорах необхідно випивати не менше двох літрів води. Хорошим засобом для стимуляції кишечника є фруктові та овочеві соки, а також нежирні кисломолочні напої.
Запор у дітей в більшості випадків розвивається через неправильне харчування або психологічного дискомфорту. Тому лікування спрямоване на стимуляцію діяльності кишечника за допомогою коректування харчування і нормалізації шлункової мікрофлори.
В цей період необхідно збільшити кількість вживаної рідини, свіжих фруктів і овочів. Для полегшення стану дитини можна використовувати Еспумізан або Плантекс. Періодично допускається застосування масляних клізм і проносних свічок.
Багато батьків не знають, що робити при запорі у новонародженого малюка, хорошу дію в даній ситуації надають:
- Чай з фенхеля.
- Кропова вода.
- Легкий масаж (погладжування живота за годинниковою стрілкою).
- Тепла ванна.
- Комплекс спеціальних гімнастичних вправ.
Перше, що важливо зробити при запорах у малюка, що знаходиться на грудному вигодовуванні — нормалізувати раціон матері. На час годування краще повністю відмовитися від вживання молочних білків, збільшити кількість фруктів і овочів, а тваринні жири замінити жирами рослинного походження.
Запори часто зустрічаються у вагітних. У цей період зростаюча матка здавлює кишечник. Крім того, в організмі жінки відбуваються гормональні зміни, які супроводжуються частими перепадами настрою, хвилюваннями і стресами. У боротьбі із захворюванням необхідно робити акцент на правильному харчуванні і фізичних вправах.
Важливо! Прийом медикаментозних препаратів може призвести до передчасних пологів, а також негативно позначитися на здоров’ї і розвитку малюка. Необхідно дізнатися у фахівця, які ліки можна приймати і що потрібно робити при запорах під час вагітності.
У літніх людей захворювання проявляється набагато частіше, ніж у підлітків або людей середнього віку. Це пов’язано з віковими змінами, низькою фізичним навантаженням, регулярним прийомом лікарських препаратів, наявністю інших патологій. Тому лікування повинно бути комплексним і підбиратися з урахуванням особливостей організму.
Щоб позбутися від захворювання без застосування медикаментів і дізнатися, що потрібно робити при лікуванні запору в домашніх умовах, можна скористатися рецептами народної медицини. Цілителі рекомендують боротися з запорами за допомогою трав. Особливо добре допомагають настої з ромашки, кропу і м’яти, сиропи з горобини і чистотілу .
Вагітним радять щодня випивати по півсклянки морквяного соку, а вранці пити відвар з листя смородини або шипшини . Дітям можна запекти гарбуз з медом і приготувати чай з м’ятою. Для дорослих підійде настоянка з соку алое і меду (150 гр. Соку / 200 гр. Меду), яку необхідно приймати три рази на день перед їжею.
Порада: позбутися від захворювання можна, якщо щоранку випивати склянку води з розведеною в ній чайною ложкою меду, а перед їжею — півсклянки водної настойки чорносливу (50 гр. чорносливу на 1 ст. окропу).
Які продукти харчування є хорошим проносним?
Лікування запору за допомогою лікарських засобів — не найкращий вихід із ситуації. Регулярний прийом проносних препаратів може привести до істотного зниження моторики кишечника, порушення водного балансу та обміну речовин. І що робити, якщо запор спостерігається у немовляти або вагітної жінки, яким протипоказаний прийом медикаментів? У цьому випадку основою лікування ставати правильно підібрана дієта, що включає в себе продукти з хорошим проносний ефект.
Свіжі фрукти сприяють виведенню токсинів, містять багато вітамінів і корисних речовин, необхідних для відновлення мікрофлори кишечника. Клітковина, що входить до складу овочів і круп, необхідна організму для поліпшення перистальтики і нормального функціонування шлунка. У рослинних оліях містяться жирні кислоти, які розм’якшують калові маси і обволікають стінки кишечника.
Найменування продукту Зміст клітковини, гр. (100 гр.) Протипоказання висівки 43,7 гострий гастрит, виразка, прийом будь-яких лікарських препаратів шипшина 22 гастрит, підвищена кислотність, виразка, серцева недостатність, тромбофлебіт чорнослив 9 цукровий діабет, ожиріння , грудне вигодовування, алергія на сухофрукти зерновий хліб грубого помелу 8,5 холецистит, спайки в кишечнику, панкреатит рослинні масла 5 сахарнийдіабет, захворювання серцево-судинної системи гарбуз 3,2 підвищену кількість цукру в крові, знижена кислотність цибулю 3 бронхіальна астма, пієлонефрит, гепатит овес 2,8 підвищена кислотність, панкреатит, ниркова недостатність абрикос 2,1 виразка, гастрит, панкреатит, діабет сливи 1,5 подагра, ревматизм, діабет, підвищена кислотність томати 1,3 пієлонефрит, панкреатит, ревматизм, гастрит, виразка, підвищена кислотність
Стимулювати діяльність кишечника можна за допомогою спеції. Червоні перець і імбир сприяють виділенню шлункового соку, завдяки чому активізуються процеси травлення.
Коментар експерта:
«Делікатна тема про запори, стає абсолютно несмішний, коли такі ситуації трапляються у звичайному житті. Варіантів виникнення запорів досить багато, але в основному причина запорів банальна — неправильне харчування, велика кількість жирної важкої їжі, дефіцит овочів і фруктів в раціоні, а також мала кількість споживаної води.
Якщо у Вас виникла така проблема і потрібно прямо ТЕРМІНОВА допомога, то тут тільки препарати з розряду мікроклізм, наприклад «Мікролакс». Якщо проблема стоїть не гостро, то тоді фокусуємося на харчування, а саме: п’ємо достатню кількість води, включаємо в свій раціон харчування більше овочів, фруктів, ягід, висівок і мюслі. Все це є прекрасними джерелами клітковини, яка відповідає за процеси перетравлення. А також добре ввести кисломолочну нежирну продукцію, що благотворно позначиться на перистальтиці нашого кишечника за рахунок правильних кисломолочних бактерій. Харчуйтеся збалансовано, пийте воду і Ваш організм буде працювати як годинник! »
Надія Колтиріна, дієтолог-нутриціології, м Псков
Як запобігти запор за допомогою харчування: корисні продукти, напої, добавки
Для повного позбавлення від патології необхідно знати, що потрібно робити, щоб після лікування запор не почався знову, через кілька днів. Хорошим засобом профілактики стане стакан кефіру, випитий перед сном. До його складу входять корисні лактобактерії, які нормалізують мікрофлору кишечника і покращують перистальтику.
Щоб запор не почався у дитини, можна на сніданок робити пюре з сухофруктів і горіхів, гречані або вівсяні каші, щодня пити фруктові соки і вживати кисломолочні продукти .
Необхідно включити в раціон продукти з високим вмістом вітаміну с (цитрусові, болгарський перець, полуниця) і магнію (горіхи, шпинат, листя салату), які роблять позитивний вплив на роботу шлунка і поліпшують травлення.
Щоб запобігти розвитку ускладнень при запорах у дорослої людини, можна робити клізми з рослинними оліями і приймати магнийсодержащие препарати. Вранці рекомендується випивати чашку неміцного кави, який теж має проносними властивостями і з’їдати кілька розмочених в теплій воді ягід чорносливу.
Рада! При лікуванні запору в домашніх умовах, для того щоб зменшити больові відчуття, можна зробити відвар з коріння кульбаби. Це допоможе зняти запалення і позбутися від спазмів.
Запор — це захворювання, яке не тільки заподіює певний дискомфорт, а й призводить до виникнення інших, більш серйозних патологій. Щоб уникнути розвитку ускладнень важливо знати, які заходи потрібно терміново вжити і що робити при запорі у дорослого або у дитини.