Продукти харчування, що вживаються нами щодня, є не тільки способом втамування голоду і спраги, але ще і джерелом сил і заряду бадьорості. Саме з їжею в наш організм надходять речовини, що дають енергію для нормального функціонування органів, і підвищують нашу здатність переносити фізичні і емоційні навантаження.
Які фактори впливають на рівень енергетичного запасу організму?
Кожній людині для підтримки свого організму в тонусі необхідна певна кількість енергії.
А залежить це від наступних факторів:
- Вік — чим більше і дорослішим організм, тим більше енергії він споживає.
- Пол людини — чоловікам, як правило, потрібно більше енергії.
- Рівень фізичного навантаження — фізична робота, заняття спортом, активні види діяльності — все це забирає в нас велике кількість енергії і калорій.
- Емоційна і розумове навантаження — багато хто помилково вважає, що за відсутності сильних фізичних навантажень організм не потребує великої кількості енергії, проте посилена мозкова діяльність і стабільна робота нервової системи неможливо и без надходження корисних речовин.
- Недостатній відпочинок, підвищена стомлюваність.
Які речовини дають організму енергію?
Для підтримки необхідної кількості життєвої енергії потрібно вживати правильну їжу, яка, завдяки своїм складом, наситить організм корисними речовинами і додасть сил. Для вибору таких продуктів харчування насамперед слід зрозуміти, які ж речовини є найбільш корисними для нас і без яких елементів людина може відчувати себе втомленим навіть після тривалого відпочинку.
Надходить в організм людини з їжею енергія вимірюється в кілокалоріях і визначається в залежності від вмісту в продукті білків, жирів і вуглеводів. Так, вуглеводи і білки виділяють трохи більше 4 ккал / г, а жири — трохи більше 9 ккал / г.
Однак, крім безпосередньої енергії, яка виражається в калоріях, життєві сили надають нам багато вітамінів і макроелементи. За рахунок сприятливого впливу на роботу внутрішніх органів вони забезпечують нормальне функціонування всього організму в цілому і наявність сил для здійснення будь-якого виду діяльності.
До таких основних речовин можна віднести наступні:
- складні вуглеводи, зокрема, глюкоза, що забезпечує нормальне функціонування мозку і нервової системи.
- Клітковина — дає відчуття насиченості, прекрасно тамуючи почуття голоду, крім того, нормалізує кількість цукру в крові.
- магній, що бере участь у багатьох біохімічних реакціях, що протікають в організмі.
- Залізо — запобігає розвитку анемії, і, як наслідок, попереджає надмірну стомлюваність людини.
- Селен — мікроелемент, що є сильним антиоксидантом, допомагає підтримувати належний запас енергії і емоційний стан людини.
- Вітамін В1 (тіамін), який іноді називають «вітаміном бадьорості». Він бере участь в енергетичному обміні, підтримуючи функцію розщеплення вуглеводів.
- Пиридоксин, або вітамін В6 — бере активну участь в синтезі гемоглобіну і утворення нових еритроцитів, забезпечує нормальну роботу нервової системи.
- Вітамін В8 — бере участь в обміні жирів, є сильним антидепресантом.
- Біотин, або вітамін В7 — забезпечує обмін основних речовин, що відповідають за отримання організмом калорій — білків, жирів і вуглеводів, крім того, допомагає синтезувати ферменти, що беруть участь у вуглеводному процесі.
- Вітамін а — є потужним антиоксидантом, що підтримує функцію відновлення організму після важких навантажень.
- Вітамін Е — має сильні антиоксидантні властивості, а також сприяє відновленню енергетичних центрів клітин (мітохондрій).
20 продуктів, які дають організму максимальну енергію
В природі існує дуже багато речовин і корисних елементів, прямим або непрямим им способом насичують наш організм необхідною енергією і надають життєвих сил. Їх основним джерелом є продукти харчування, найбільш корисні з яких перераховані в нашій таблиці. Збережіть в закладки, щоб завжди знати, як швидко поповнити свій запас енергії!
20 кращих продуктів-енергетиків:
- Вода. Сама по собі вода не є джерелом енергії, яку можна виразити в калоріях, однак, при вживанні недостатньої кількості рідини людина може досить швидко втратити сили. Вода сприяє виведенню шкідливих речовин з організму, при наявності яких ми схильні до підвищеної стомлюваності. Крім того, вода служить провідником поживних речовин при їх надходженні в кров.
- Вівсянка. Основною її особливістю є здатність заряджати організм енергією, джерелом якої є клітковина і вуглеводи. При вживанні вівсянки в їжу відчуття насичення і бадьорості зберігається надовго. Містить вона також і вітаміни групи В, які беруть участь в обмінних процесах організму.
- Банани. Їх склад відрізняється тим, що вони містять два види вуглеводів — одні з них засвоюються швидко і дають відчуття насичення практично моментально, інші ж розщеплюються повільніше і поставляють організму енергію пізніше. Банани також мають високу калорійність, внаслідок чого рекомендуються до вживання людям, життєдіяльність яких пов’язана з активними фізичними навантаженнями. Також цей фрукт містить велику кількість калію, який позитивним чином впливає на силу м’язових скорочень, роботу нервової системи і концентрацію уваги.
- Яловичина. Містить в своєму складі велику кількість білка, вітаміни групи В, біоактивні залізо, цинк. Завдяки цим речовинам яловиче м’ясо дає організму сили і витривалість, зміцнює кровоносні судини, підвищує рівень гемоглобіну, зміцнює м’язову і кісткову тканину. Крім того, вживання яловичини покращує роботу шлунково-кишкового тракту і нормалізує рівень кислотності.
- Морепродукти. У великій кількості такі продукти містять білок, набагато краще засвоюється організмом, ніж в більш звичних для нас видах м’яса — свинини та яловичини. Морські продукти за рахунок своєї низької калорійності дієтологи часто включають до складу дієт і рекомендують людям, охочим скинути зайву вагу. Крім того, до складу морепродуктів входить йод, стимулюючий нормальне функціонування щитовидної залози та ендокринної системи людини, магній, сприятливо впливає на роботу нервової системи і селен, що поліпшує вироблення тестостерону.
- Гарбузове насіння. Містять більшість існуючих в природі незамінних кислот, необхідних нашому організму для отримання енергії і сил. Гарбузове насіння по праву вважаються рекордсменом за вмістом фосфору, магнію, марганцю і вітамінів групи В.
- Мед. Доведено, що його вживання значно знижує стомлюваність, підвищує працездатність, зменшує ймовірність виникнення нервових розладів. Завдяки своєму насиченому вітамінним і мінеральним складом, мед має бактерицидні, протигрибкові властивості, підвищує імунітет, налагоджує роботу нирок, печінки і шлунка.
- Курячі яйця. За своєю поживної цінності яйця нітрохи не поступаються м’ясу, до того ж, на 98% засвоюються організмом і їх вживання не призводить до набору зайвої ваги. Цей продукт сприяє зміцненню імунітету, нормалізує обмін речовин, активізує розумову діяльність, покращує стан шкіри, зубів і волосся, підвищує потенцію і вироблення статевих гормонів.
- Молочні продукти. Є збалансованим і незамінним продуктом для людей. Молоко і молочні продукти в своєму складі містять велику кількість поживних речовин, мають високу харчову цінність, зміцнюють імунітет і збільшують опірність організму до інфекцій. Окремо варто згадати кисломолочні продукти, які нормалізують діяльність шлунково-кишкового тракту і покращують роботу печінки і нирок.
- Бобові. Завдяки вмісту калію і фолієвої кислоти підвищують імунітет, очищають кров, збільшують стійкість до захворювань, сприяють виведенню шлаків і токсинів з організму. А які ще продукти допомагають вивести токсини з організму — розповідаємо в нашій темі «20 кращих продуктів для очищення організму від токсинів».
- Горіхи. Є живильним продуктом, що сприяє швидкому насиченню. Завдяки вмісту харчових волокон і жирних кислот здатні очищати кишечник, а крім того, нормалізують ліпідний обмін, покращують склад крові. Горіхи розвивають пам’ять, сприяють концентрації уваги, стабілізують репродуктивну функцію чоловіків і нормалізують артеріальний тиск. Детальніше про продукти для поліпшення пам’яті — в нашій спеціальній темі «Запам’ятовуй! 20 продуктів для поліпшення пам’яті ».
- Темний шоколад. Допомагає відновлювати сили організму, стимулює роботу мозку, завдяки наявності серотоніну і триптофану попереджає виникнення депресивного стану і неврозів. Шоколад покращує роботу серця, запобігає варикозне розширення вен, допомагає виведенню шкідливих речовин з організму, особливо корисний кращим і людям, які проживають в несприятливих екологічних районах.
- Капуста. Її вживання стимулює обмінні процеси, дає протизапальний і частково знеболюючий ефект. Капуста насичує організм багатьма корисними речовинами, серед яких вітаміни групи В, РР, фолієва кислота, солі калію, фосфор, цинк і залізо.
- Дикий рис. Містить практично повний перелік необхідних для людини білків,