Поради

Лікувальне харчування при гастриті: 10 найкорисніших продуктів і 3 головних принципи дієти

Гастрит — найбільш поширене на сьогоднішній день розлад травлення. Виникає воно через відсутність чіткого режиму харчування, що рано чи пізно призводить до збоїв в роботі шлунка. Попередити захворювання травних органів і відновити їх діяльність допоможе спеціально підібрана дієта.

Що таке гастрит і чому він виникає?

Гастритом називається запалення слизової оболонки шлунка з порушенням його секреторної функції . Виділення шлункового соку стає або дуже активним, або навпаки, недостатнім.

Найпоширеніші симптоми цього захворювання:

  • Печія,
  • Відрижка,
  • Нудота,
  • Відчуття тяжкості після їжі,
  • Загальна слабкість.

Захворювання може протікати в гострій формі , а може набути хронічного характеру.

Чому виникає гастрит? Основний фактор, що сприяє розвитку гастриту — неправильне харчування, а саме: зловживання жирної і гострої їжею, переїдання, рідкісні та нерегулярні перекушування замість повноцінних прийомів їжі.

Головні принципи харчування при гастриті

Завдання спеціальної дієти — підтримати травні органи в нормальному стані і налагодити їх роботу.

Раціон може бути дуже різноманітним, але головне, щоб всі його складові відповідали трьом основним принципам харчування при захворюваннях шлунка.

3 головних принципи дієти при гастриті:

  1. Вживання достатньої кількості рідини. У щоденний раціон обов’язково повинна входити рідка їжа, особливо теплі рідкі страви, оскільки саме така їжа легше засвоюється. При гастриті дуже корисні супи на основі нежирного бульйону з додаванням рису, вермішелі і овочів. Між основними прийомами їжі рекомендується робити перекушування, пити воду і напої, що регулюють кислотність. Але не слід пити воду в найближчі 40-50 хвилин після обіду.
  2. Виключення агресивних продуктів. Йдеться перш за все про занадто солоної їжі. У список заборонених продуктів також входять житній хліб (його потрібно замінити на підсушений пшеничний), жирне м’ясо, будь-які консерви, пряні і гострі страви, солоні сири і гриби. Протипоказані овочі та фрукти, багаті клітковиною (капуста, цибуля, огірки, редиска та інші), оскільки вони важко засвоюються.
  3. Основа раціону — м’яка їжа, приготована на пару. В’язка і м’яка їжа становить більшу частину раціону для хворого гастритом. Перевагу варто віддавати страв на пару, а також вареним і печеним продуктам. Бажано, щоб всі інгредієнти страв були дрібно покришити або перетерті. Все, що смажиться в олії, як і їжу, запечену з скоринкою, слід виключити.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода низькокалорійних продуктів - список продуктів з низькою калорійністю

Найкорисніші і найшкідливіші продукти при гастриті

Найкорисніші продукти Найбільш шкідливі продукти + Нежирна риба — Жирні сорти м’яса і риби, сало + Нежирний бульйон на будь-якій основі — Консерви і маринади + Яйця всмятку Гостра, пряна і копчена їжа + Рослинні масла — Бобові культури + Відварені або тушковані овочі (картопля, цвітна капуста, кабачки, буряк, морква, гарбуз) — Солодке і випічка (особливо шоколад, торти з масляним кремом) + Кисломолочні продукти — продукти швидкого приготування, фастфуд + Крупи — Кислі фрукти (особливо цитрусові) + Пшеничний хліб, сухарі — Алкоголь + Варені і печені солодкі фрукти — Газовані напої + напої із шипшини — Міцний чай і каву

Як підвищена і знижена кислотність шлункового соку впливає на дієту при гастриті?

Підбір дієти залежить від декількох факторів. По-перше, це характер порушень секреції (гастрит може супроводжуватися підвищеною або зниженою кислотністю). Другий фактор — це ступінь вираженості запалення в шлунку. І звичайно, необхідно враховувати, як певні продукти переносить хворий.

При підвищеній кислотності потрібно відмовитися від продуктів, що стимулюють активне виділення соляної кислоти в шлунку. Раціон повинен бути щадним, обов’язкова присутність молочних продуктів, які допомагають зниженню кислотності. Рекомендується вживати тушковані овочі, солодкі ягоди і фрукти.

Мета лікувальної дієти при зниженій кислотності — стимулювати вироблення шлункового соку. Для цього перед їжею можна випивати склянку мінеральної води. У щоденний раціон можуть входити абрикоси і курага, капуста, томати, ріпа, кисломолочні продукти.

Меню на тиждень при підвищеній кислотності

День 1:

Сніданок. Запечена омлет, сир з курагою, чай з вершками.

Перекус. Суфле сирне з вишнею.

Обід. Гарбузовий крем-суп з сухариками, курячі битки, компот з ревеню та яблук.

Полудень. Желе з малинового варення, обліпиховий морс.

Вечеря. гречані котлети, узвар з шипшини.

День 2:

Сніданок. Сирний пудинг з горіхами, чай з вершками.

Перекус. Оладки з кабачків.

Обід. Бульйон з галушками, м’ясні зрази з рисом, компот з ревеню та яблук.

Полудень. Манний пудинг з малиною.

Вечеря. Тріска, запечена, салат з спаржі, узвар з шипшини.

День 3:

Сніданок. Лапшевник з сиром, чай з вершками.

Перекус. Суфле із сиру з печивом.

Обід. Бульйон з яйцем, курячі битки, обліпиховий морс.

Полудень. Сирники з малиновим джемом, чай з вершками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як прискорити метаболізм за 1 місяць за допомогою харчування і спорту?

Вечеря. Запіканка з курки і овочів, яблучний узвар.

День 4:

Сніданок. Геркулесова каша, нежирний йогурт.

Перекус. Молочне желе.

Обід. Суп з перловою крупою, біфштекс з відвареного м’яса, обліпиховий морс.

Полудень: Желе з абрикосового варення, банановий нектар.

Вечеря. Запіканка з гарбуза з локшиною, напій з глоду.

День 5:

Сніданок. Крупник з гречки, чай з вершками.

Перекус. Овочеві котлети.

Обід. Суп-пюре з овочів, м’ясні зрази, фаршировані омлетом, кисіль.

Полудень. Сирники зі сметаною, банановий нектар.

Вечеря. Деруни з картоплі на пару, рибні котлети, напій з глоду з вівсяним відваром.

День 6:

Сніданок. Геркулесова каша, стакан молока з медом.

Перекус. Пудинг манний з фруктами.

Обід. Бульйон з яйцем пашот, м’ясні зрази, брусничний морс.

Полудень. Нездобне печиво, брусничний морс.

Вечеря. Бульйон з грінками, рисова запіканка, узвар з шипшини.

День 7:

Сніданок. Рисова каша з сухофруктами, питний йогурт.

Перекус. Знежирений сир з чорносливом.

Обід. Суп-пюре з моркви, відварна телятина, компот з абрикосів.

Полудень. Манний пудинг з бананами, абрикосовий сік.

Вечеря. Бульйон з яйцем пашот, морквяне пюре, кефір з чорносливом.

Меню на тиждень при зниженій кислотності

День 1:

Сніданок. Геркулесова каша, молочна сироватка.

Перекус. Манні оладки з медом.

Обід. М’ясні биточки, тушкована в сметані буряк, томатний сік.

Полудень. Нездобне печиво, абрикосовий сік.

Вечеря. Рисовий суп, запечена айва з медом, бифидок.

День 2:

Сніданок. Яйце пашот, знежирений сир з сухофруктами, напій з цикорію з вершками.

Перекус. Пудинг з моркви з сухарями.

Обід. Борщ на овочевому бульйоні, зрази з яловичини з рисом, напій з глоду.

Полудень. Гарбузово-яблучне пюре з медом, узвар з яблук.

Вечеря. Горбуша в яєчної заливанні, капустяні котлети запечені, молочна сироватка з фруктовим соком.

День 3:

Сніданок. Омлет з кольоровою капустою, трав’яний чай.

Перекус. Манні оладки з яблуком і родзинками.

Обід. Тріска, запечена, картопля «в мундирі» зі сметаною, напій з глоду.

Полудень. Підсушений білий хліб з маслом, виноградний сік.

Вечеря. Рулет з рису з курагою, ріпа з маслом, бифидок.

День 4:

Сніданок. Рисова каша, напій з цикорію з вершками.

Перекус. Морквяно-молочний суп-пюре.

Обід. Тушкована куряча печінка, відварений рис, томатний сік.

Полудень. Курага з медом, чай з м’ятою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  8 золотих правил схуднення, щоб уникнути ефекту «йо-йо»

Вечеря. Рибний пудинг з яєчно-масляним соусом, салат картопляний, питний йогурт.

День 5:

Сніданок. Омлет на пару, чай з вершками.

Перекус. Морквяно-яблучне пюре.

Обід. Борщ, голубці з рисом, виноградний сік.

Полудень. Чорничне желе, чай.

Вечеря. Оладки з кабачків, відварна риба, томатний сік.

День 6:

Сніданок. Яйце пашот, морквяний сік.

Перекус. Мус журавлинний з манкою.

Обід. Ячний суп на курячому бульйоні, курячі рулетики, яблучний сік.

Полудень. Гарбузово-яблучне пюре з медом, яблучний сік.

Вечеря. Тушкована кольорова капуста, салат з ріпи, кефір.

День 7:

Сніданок. Пшоняна каша з яблуками і медом, напій з цикорію з вершками.

Перекус. Пюре з кабачків і яблук.

Обід. Крем-суп з брокколі, запіканка м’ясна з рисом, напій з глоду.

Полудень. Фруктово-молочний суп, чай.

Вечеря. Минтай на пару, рулет картопляний з овочами, ряжанка.

Рекомендації дієтологів і лікарів з харчування при гастриті

Від того, наскільки чітко хворий дотримується приписів дієтолога, залежить ефективність лікування . Це стосується не тільки складових меню, але і частоти прийомів їжі. Дробове харчування, яке включає 5-6 прийомів їжі в день через кожні 3-4 години — ось ідеальний варіант при захворюваннях шлунка. Але робити тривалі перерви або харчуватися дуже часто можна.

Також бажано щодня сідати за стіл в один і той же час. Під час їжі слід уникати поспіху, неприпустимі і швидкі перекушування всухом’ятку. Недостатнє пережовування — одна з головних причин утрудненого травлення, тому їсти треба не поспішаючи, ретельно пережовуючи кожен шматочок. Також не потрібно їсти гарячу і дуже холодну їжу, яка зайвий раз подразнює слизову шлунка.

Небажано вживати разом рідку і тверду їжу. Ще один важливий момент — калорійність їжі. Загальна енергетична цінність всієї споживаної за добу їжі повинна становити приблизно 3 000калорій. При цьому всі порції повинні бути невеликими (150-200 г), оскільки при гастриті дуже важливо уникати переїдання.

Багато людей після кожного прийому їжі жують жувальну гумку. Ця звичка не кращим чином позначається на здоров’ї шлунка, тому робити це потрібно всього по кілька хвилин після їди. І звичайно ж, при гастриті необхідно відмовитися від куріння і алкоголю.

Всього 2 тижні в такому режимі харчування помітно поліпшать здоров’я шлунка.

Схожі статті

Чарівна сила чаю, або як за допомогою чаю позбутися болю

elena elena

Літій для організму людини — користь і шкода

elena elena

Що таке електроліти, і чи потрібні вам спортивні напої?

elena elena

Небезпека і користь цитрусових при вагітності

elena elena

Харчування при гепатиті С — чому важливо дотримуватися дієти?

elena elena

Природні енергетики — сухофрукти та горіхи

elena elena

Продукти, що підвищують рівень гемоглобіну

elena elena

Дієта при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки

elena elena

Як скласти смачне правильне меню?

elena elena

Залишити коментар