Накопичення токсинів в нашому організмі сприяє значному погіршенню здоров’я і може спровокувати появу серйозних захворювань. Уникнути цього процесу повністю неможливо, і навіть звівши його до мінімуму, все одно актуальною залишатиметься необхідність виведення шкідливих речовин з організму.
Виявляється, в природі існує досить порівняно недорогих і доступних нам продуктів, вживаючи які, можна допомогти організму вивести накопичені шкідливі речовини.
Під словом токсини вчені мають на увазі будь-який отрута біологічного походження, що виробляється інфекційними агентами (вірусами, бактеріями, грибами, паразитами), пухлинними клітинами і навіть деякими морськими безхребетними і рослинами.
до токсинів також можна віднести всі види хімічних отрут для організму — від солей важких металів до ароматизаторів в їжі, ліків та косметики.
Які причини накопичення токсинів в організмі?
Шкідливі речовини можуть накопичуватися в організмі як внаслідок шкідливих звичок і вживання шкідливої їжі, так і від вмісту шкідливих речовин в повітрі.
Виділяють такі осн овние фактори, що сприяють забрудненню організму токсинами:
- Несприятлива екологічна обстановка, особливо в місці постійного проживання.
- Зловживання алкогольними напоями.
- Активне і пасивне куріння .
- Вживання неякісної води.
- Прийом в їжу зайвої кількості жирів, а також продуктів, що містять багато харчових добавок.
- Наявність хронічних хвороб.
- Присутність в організмі відкритих джерел хвороби, наприклад, хворих зубів.
20 кращих продуктів для очищення організму від токсинів
Наведені нижче продукти є відмінним засобом виведення токсинів з організму. Крім того, вони містять багато корисних речовин, що зміцнюють здоров’я внутрішніх органів, підвищують імунітет і благотворно впливають на організм в цілому.
20 кращих продуктів для виведення токсинів
- Вода. При вживанні будь-яких натуральних продуктів або окремо виділених речовин для очищення організму, одним з обов’язкових умов є вживання достатньої кількості рідини. Саме чиста і якісна вода в більшості випадків допомагає виведенню токсичних елементів, тому не забувайте вживати її, починаючи з самого пробудження, а також протягом всього дня.
- Буряк. До її складу входять корисні для нашого організму елементи, такі як магній, залізо, кальцій і цинк. Крім того, вона містить вітаміни групи В, вітамін С і бета-каротин. Достатня кількість цих речовин в організмі підтримує нормальне функціонування печінки людини і жовчного міхура. Такий факт свідчить про те, що буряк є одним з кращих помічників в очищенні організму від токсичних речовин, оскільки саме ці органи відповідають за розщеплення і наступний висновок шкідливих компонентів з організму. Буряк також багата клітковиною, завдяки чому стимулює виведення шлаків і благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
- Куркума. Містить вітаміни групи B, вітаміни С, К, а також йод, залізо, кальцій. Однак очищуючий ефект обумовлений наявністю ефірних масел, терпенових спиртів, борнеолу і куркумина. Завдяки такому складу куркума знижує ризик розвитку лейкемії, є натуральним очищувачем печінки, допомагає знищувати утворені ракові клітини, уповільнює процес розвитку склерозу, бере участь в процесі метаболізму жирів, внаслідок чого служить помічником при стабілізації ваги. Також куркумі приписують властивості антидепресанту, широко використовується в китайській медицині. Будучи прекрасним антисептиком і антибактеріальним засобом, цей продукт, часто використовуваний в якості приправи, застосовується і при лікуванні опіків, порізів, а також різних запальних процесів шкіри.
- Часник. За рахунок вмісту сірки у великій кількості він є хорошим детоксикантом печінки. Крім того, часник допомагає усувати порушення в роботі серцево-судинної системи, такі як неврози серця і стенокардія, полегшує напади мігрені, використовується при лікуванні набряків ніг. Також часник сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігає формуванню згустків в судинах. За рахунок вмісту аллицина, що володіє бактерицидним і протигрибковим дією, часник надає ранозагоювальну дію, посилюючи імунітет людини.
- Лимон. Містить велику кількість вітаміну С, завдяки чому має тонізуючу дію, сприяє виведенню надмірної кількості холестерину, і, як наслідок, знижує ризик інфаркту та інсульту. Лимон активно застосовують для профілактики простудних захворювань і як зміцнювальний імунітет засіб. Зміст в лимоні великої кількості пектину і клітковини прискорює перистальтику кишечника і надає м’який проносний ефект.
- Яблука. Вони є дієвим засобом для виведення різних токсинів з організму, в більшій мірі завдяки високому вмісту пектину. Варто відзначити, що пектин і містять його продукти включаються в програми по лікуванню людей, залежних від наркотичних засобів, оскільки дуже добре справляються з функцією детоксиканта. Крім того, яблука покращують травлення, підтримують імунітет, стабілізують роботу центральної нервової системи, підвищують вміст гемоглобіну в крові.
- Петрушка. Є прекрасним сечогінним засобом і запобігає формуванню каменів в сечовому міхурі і нирках. Завдяки її вживання нормалізується обмін речовин в організмі, знижується інтенсивність менструальних болів у жінок, нормалізується гормональний фон, поліпшується зір, стабілізується робота травної системи, збільшується кількість антиоксидантів в крові.
- Морква. Цей овоч містить багато вітамінів (групи B, А, С), калію, білка глутатіону, завдяки чому є хорошим помічником при очищенні печінки. Морква збільшує гостроту зору, допомагає в роботі дихальної системи, покращує репродуктивну функцію чоловіків і стабілізує менструальний цикл у жінок. Однак вживати моркву краще в сирому вигляді, оскільки більшість корисних речовин при термічній обробці руйнується.
- Артишок. Він покращує функції печінки, завдяки чому пом’якшує негативний вплив факторів навколишнього середовища на організм, а за рахунок своєї здатності збільшувати кількість вироблюваної жовчі допомагає процесу розщеплення їжі і використання її поживних речовин. Артишок нормалізує травлення, і, будучи низькокалорійним продуктом, допомагає стабілізувати вагу.
- Насіння льону. Завдяки вмісту повноцінного білка, клітковини, вітамінів, мікро- і макроелементів, поживних речовин і органічних сполук льон зміцнює наш організм в цілому. Широко застосовується при гастриті і виразковій хворобі шлунка, при запорах, коліті і як відхаркувальний засіб.
- Базилік. Містить велику кількість антиоксидантів, глікозидів і мінеральних речовин, які допомагають роботі печінки. Рослина добре відновлює захисні сили організму, покращує стан волосся, нігтів і шкіри, зміцнює стінки кровоносних судин, прискорює загоєння ран, завдяки чому рекомендується до прийому після перенесених хірургічних втручань. Також базилік прискорює метаболічні процеси в організмі і допомагає в позбавленні від зайвої ваги.
- Кмин. Містить вітаміни групи В, фолієву кислоту, кальцій, залізо, лінолеву і ліноленову кислоти. Допомагає стабілізувати роботу нервової системи, пригнічує коліки, є прекрасним сечогінним засобом, знижує тиск, покращує перистальтику і травлення. Кмин, особливо чорний, допомагає знижувати рівень холестерину в крові, використовується для лікування тахікардії, гіпотензії, гіпертензії.
- Кульбаба. Найкориснішою частиною рослини з точки зору виведення токсинів є його корінь, який поліпшує функції печінки, підшлункової залози, що сприяє виведенню токсинів з внутрішніх органів і шкідливих речовин, що містяться в крові. Найбільш широко для лікування печінки корінь кульбаби застосовується лікарями в країнах Азії і Америки. Листя кульбаби допомагають підвищити згортання крові, використовуються в боротьбі з авітамінозом, усувають проблеми в роботі жовчного міхура, поліпшують стан суглобів і нормалізують процес обміну речовин.
- Зелений чай. Часто застосовується як допоміжна речовина при проходженні програми детоксикації організму. Зелений чай має високі антиоксидантні властивості за рахунок вмісту в великій кількості катехінів і поліфенолів. Крім того, цей напій допомагає організму захиститися від розвитку онкологічних захворювань, знищує мікробів, прискорює метаболічні процеси, сповільнює розвиток атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах.
- Капуста білокачанна. Допомагає очищати організм від скупчилися шлаків і токсичних речовин, насичує вітамінами при вживанні як в сирому, квашеному, так і тушкованому вигляді, зміцнює кровоносні судини, має протизапальну і антигельминтное (протиглистове) дію. Вживання капусти надає омолоджуючий ефект, заспокоює нервову систему, а крім того, капуста застосовується для профілактики онкологічних захворювань.
- Листовий салат. Містить комплекс корисних речовин — вітаміни А, D, С, групи В, а також вітаміни К і Е, калій, залізо, магній і харчові волокна, які допомагають очищенню кишечника. Листя салату рекомендується вживати для нормалізації сну, стабілізації рівня цукру в крові, боротьби із зайвою вагою, поліпшення стану шкірного покриву і волосся, нейтралізації ракових клітин.
- Цибуля ріпчаста. Позитивний ефект при очищенні печінки обумовлений вмістом в цибулі сірковмісних амінокислот. Лук, завдяки високому вмісту флавоноїдів, антоціанів, кверцитину і поліфенолів, є незамінним засобом при авітамінозі і вірусних захворюваннях, сприяє підвищенню захисних сил організму, зміцнює загальний імунітет, має бактерицидну і противірусну дію.
- Ананас. Основний очищуючий ефект від його вживання обумовлений високим вмістом травного ферменту бромелайна, що сприяє нормалізації травних процесів і очищення прямої кишки. Також ананас корисний при різних захворюваннях нирок, кровоносних судин і серця, ослабленому імунітеті і високому артеріальному тиску.
- Імбир. Покращує метаболічні процеси в організмі, покращує функції печінки, очищаючи організм від токсинів. Імбир допомагає нормалізації шлункової секреції, стимулює вироблення шлункового соку, усуває нетравлення, допомагає при лікуванні хвороб жовчного міхура і нирок.
- Журавлина. Її регулярне вживання в їжу сприяє швидкому виведенню токсинів і шлаків, налагодженню роботи кишечника. Застосуванням журавлини лікують різноманітні простудні захворювання і в цілому хвороби, які мають інфекційну природу.
Як бачимо, для позбавлення від токсинів і інших шкідливих речовин, що накопичилися в нашому організмі, необов’язково проходити спеціалізований курс лікування і приймати дорогі таблетки. Завдяки вмісту корисних речовин, що сприяють очищенню внутрішніх органів людини, в ягодах, фруктах, овочах і спеціях їх сміливо можна використовувати для поліпшення загального стану здоров’я і в профілактичних цілях.
Вживайте корисні продукти і будьте здорові!