Поради

Запам’ятовуй! 20 продуктів для поліпшення пам’яті

«У тебе така коротка пам’ять» — часто говоримо ми кому-небудь зі своїх друзів, постійно забувають свої обіцянки, події, номера телефонів або іншу інформацію.

Насправді людська пам’ять унікальна : ми можемо пам’ятати колір проїхав тиждень тому повз нас автомобіля, але забувати важливі сімейні дати, можемо без повторень дослівно зафіксувати прочитаний в журналі анекдот, але з працею повторюємо вірш, заданий нам для зубріння в школі.

Ось тільки сама людина не винен в слабкості своїй пам’яті, адже на роботу мозку впливають різні чинники — від спадковості до харчування. І якщо генетику обдурити практично неможливо, то поліпшити пам’ять за допомогою правильного харчування цілком реально.

SpecilFood.ru вивчив властивості дарів природи, і вплив їх на роботу головного мозку, щоб визначити, які продукти корисні для пам’яті.

Їжа для розуму, або як продукти впливають на нашу пам’ять?

Чому нам іноді не вдається зібратися з думками? Вся справа в підживлення мозку! Як і всі інші органи, для повноцінної і ефективної роботи наш мозок потребує мінералах, вітамінах та інших корисних речовинах.

 

Які вітаміни покращують пам’ять:

  • Вода — джерело життя. А для мозку — ще і його складова більш ніж на три чверті. Нестача води негативно впливає на здатність мозку сприймати і запам’ятовувати інформацію. Пояснюється це тим, що під час спраги наш організм активно виробляє гормон стресу кортизол — саме він включає рецептори, що пригнічують механізм запам’ятовування інформації і її відтворення. Пам’ятайте, як в школі перед класом ви забували вірш, хоча вдома мамі розповідали його без запинки? Це і є результат роботи гормонів стресу.
  • Вітаміни групи B — їх достатня кількість надзвичайно важливо для здорового функціонування мозку. Поліпшенню процесів запам’ятовування і засвоєння інформації сприяють вітамін B 1 (тіамін) і вітамін B 9 (фолієва кислота). Якщо ваш щоденний раціон багатий на вітаміни групи В, то хвороба Альцгеймера в майбутньому вам не страшна!
  • Вітамін Е — зберігає молодість клітин мозку і перешкоджає погіршення пам’яті в літньому віці.
  • Жирні кислоти омега 3 — покращують надходження кисню в клітини мозку, тим самим прискорюючи передачу сигналів між ними. Уважність, зосередженість, швидке запам’ятовування нової інформації і відмінна пам’ять — результат правильного раціону, багатого жирними кислотами.
  • Цинк — найважливіший елемент для хорошої пам’яті. Достатня кількість цинку в раціоні сприяє нормальній передачі сигналів нейронами гіпокампу — частини головного мозку, що бере участь в консолідації пам’яті (перехід з короткочасної в довготривалу).
  • Йод — корисний не тільки для щитовидної залози. Він грає не останню роль у розвитку і розмноженні клітин, регулює частоту серцевих скорочень, а ще відповідає за наше психічне здоров’я і нормальний емоційний фон. Всі ці якості роблять йод незамінним для мозку.
  • Вітамін С — запобігає забудькуватість і допомагає утримати потрібну інформацію в голові.
  • Глюкоза — це чіпкість нашої пам’яті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Правильні жири при схудненні список продуктів

Це цікаво! Головний мозок становить всього близько 2% ваги організму людини, при цьому приблизно 15% всього обсягу роботи серця направлено на підтримку здорового функціонування мозку. Крім того, він споживає ще і близько 20% кисню, захоплюється легенями. Одним словом, великий бос, на якого працює ціла свита систем всього організму.

 

20 продуктів для поліпшення пам’яті

Так де ж шукати вітаміни і мінерали, що сприяють поліпшенню пам’яті? Дієтологи SpecialFood.ru склали список кращих помічників мозку.

Факт. 20% всієї енергії, що надходить до мозку, він отримує з їжі.

20 найкорисніших продуктів для надійної пам’яті:

  1. Крупи (особливо коричневий рис і вівсянка) , цільнозерновий хліб, проростки — багаті вітамінами групи В.
  2. Горіхи і насіння — комора вітамінів групи В, Е, а, а також ефірних масел, жирних кислот і амінокислот. Добова норма для поповнення запасу вітамінів — всього 5 молодих волоських горіхів.
  3. Сухофрукти, особливо курага — залізо і вітамін С в тандемі працюють над стимуляцією роботи головного мозку.
  4. Боби — вітаміни, клітковина , мінерали та білки забезпечують мозок енергією на весь день.
  5. Листовий салат, брокколі, брюссельська капуста, шпинат — відрізняються багатим вітамінно-мікроелементного складу, а саме містять багато фолієвої кислоти, заліза, а також вітаміни С, Е , до і каротиноїди, завдяки яким відбувається обмін речовин в мозку, що і впливає на легке запам’ятовування інформації і відмінну концентрацію.
  6. Лосось, тунець, скумбрія, оселедець і інша жирна риба — джерела дуже корисних жирних кислот, зокрема омега 3. Крім того, в морській рибі та інших морепродуктах (морська капуста в тому числі) міститься багато йоду, цинку, магнію і фосфору, необхідних для правильного розвитку головного мозку. Достатньо всього 100 г жирної риби в день, щоб мозок працював ефективно.
  7. Буряк і помідори — батарейки для мозку. Швидка обробка інформації і легка сортування спогадів — заслуга цих двох продуктів.
  8. Оливкова олія — ​​джерело цінних жирних кислот.
  9. Яйця, зварені круто — це не просто якісний білок, а ще й хороші жири, вітаміни, мікроелементи і, звичайно ж, необхідний мозку холін (вітамін В 4 ), дефіцит якого призводить до неврологічних розладів і атеросклерозу. До речі, в шпинаті теж є холін. Достатня добова порція — 1-2 яйця.
  10. Устриці і печінка яловича — багаті цинком.
  11. Фіолетові і сині ягоди, такі як чорниця, ожина, лохина, а також чорна смородина і чорний виноград — комори антиоксидантів. Крім цього, перераховані продукти відрізняються низьким глікемічним індексом, так що якщо ви стежите за рівнем глюкози в крові — це ваші ягоди!
  12. Лимон — багатий вітаміном С. Поливайте лимонним соком рибу, салати та інші страви — і ваша пам’ять завжди буде довготривалою, а розум — ясним!
  13. Яблука — багаті корисними речовинами, позитивно впливають на здоров’я судин. Вітаміни групи В, А, С, Е, К, PP та інші в комплексі покращують еластичність судин головного мозку і перешкоджають їх закупорці, помітно знижують ризик крововиливів у мозок і допомагають згадати минулі події.
  14. Журавлина і гранати — комори антиоксидантів , надзвичайно потужних борців з вільними радикалами. Корисні для судин і всього організму.
  15. Часник — можливо, самий несподіваний продукт в списку незамінних для мозку. Однак часник не можна недооцінювати: він прискорює кровообіг, що дозволяє мозку в повній мірі забезпечуватися киснем і працювати швидше. Вживання всього 2-3 зубчиків часнику в день — запорука гарної пам’яті.
  16. Молоко — багата на вітамін В 12 , який сприяє кращому запам’ятовуванню інформації.
  17. Мед — джерело корисної глюкози.
  18. Зелений чай — секрет молодості японців, потужний антиоксидант, знімає втому. Захищає клітини мозку від руйнування, допомагає зберегти тверезість розуму і відмінну пам’ять до глибокої старості.
  19. Какао і чорний шоколад — багаті антиоксидантами, які поліпшують кровообіг і захищають мозок від окислювальних процесів, які неминуче призводять до захворювання Альцгеймера.
  20. Розмарин — підсилює приплив крові до мозку, тим самим стимулюючи його збагачення киснем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  мексиканська кухня

Пам’ятайте, що вживання лише одного з перерахованих продуктів не гарантує повноцінного мозкової діяльності . Як для здоров’я тіла необхідний цілий комплекс фізичних вправ, так і для мозку важливо різноманітність в харчуванні і багатство вітамінно-мінерального складу в раціоні.

Харчуйтеся здорово, і нехай ваша пам’ять стане самим надійним другом!

Схожі статті

pH-баланс в організмі: які продукти харчування та напої є кислотними, а які лужними — настільна таблиця

elena elena

Продукти, які очищають нирки від токсинів і шлаків

elena elena

Чому вітаміни можуть бути небезпечними: тільки наукові факти

elena elena

Куркума — королева всіх спецій

elena elena

3 перевірених способи відновити здоров’я через зелений колір

elena elena

Дієта за кольорами веселки — користь продуктів за колірною групі

elena elena

Які вітаміни в продуктах необхідні нам кожен день?

elena elena

Шкода і побічні дії від прийому БЦАА

elena elena

Чим корисні крупи: властивості, протипоказання і спосіб приготування

elena elena

Залишити коментар