На сьогоднішній день розроблені сотні методик схуднення. Більшість з них являють собою більш-менш короткострокові дієти, творці яких обіцяють майже миттєвий результат. Але, на практиці виходить, що після закінчення дієти вага повертається знову, а в деяких випадках виникають проблеми зі здоров’ям.
На думку фахівців в області дієтології, домогтися стабільного і безпечного зниження ваги можна тільки повністю переглянувши систему харчування. Розглянемо кілька популярних методик схуднення, які, строго кажучи, дієтами назвати складно.
Швидше, це керівництво, як потрібно харчуватися, щоб не тільки схуднути, але і назавжди закріпити отриманий результат.
система харчування, розроблена Мішелем Монтіньяком
Дана методика ґрунтується на обліку глікемічного індексу їжі.
Все продукти Монтіньяк розподілив на 2 великі групи:
- Продукти з високим (більше 70) глікемічним індексом . Глюкоза, виділена з них організмом, швидко всмоктується в кров. В результаті починає активно вироблятися інсулін і накопичуватися жир. До цієї групи належать: картопля, морква, буряк, кукурудза, шліфований рис, мюслі, банани, диня, цукор, мед, макарони, хліб, шоколад.
- Продукти з низьким глікемічним індексом (не більше 55) . Вони, або містять мало цукру, або здатні затримувати підвищення в крові рівня глюкози. При вживанні продуктів другої групи інсуліну виділяється набагато менше і жир в тілі не відкладається. Сюди включаються: хліб з борошна грубого помелу, висівки, молоко, бобові, свіжі фрукти і соки з них, сирі овочі, зелень, гриби, гіркий шоколад.
Система Монтіньяка передбачає два етапи:
- 1 етап — очищення організму і зниження ваги . Дана стадія повинна тривати до тих пір, поки людина не досягне бажаного результату. Її тривалість залежить від початкової ваги і фізіологічних особливостей організму, перш за все, швидкості метаболізму. Деяким людям, щоб привести свою вагу в норму, вистачає одного місяця. Для інших же перший етап може розтягнутися на цілий рік.
- 2 етап — підтримка нормальної ваги . Цей етап може тривати як завгодно тривалий час. Коли людина до нього прийде, його організм звикне до нової системи, і вона вже перестане сприйматися як дієта. Тут вирішуються деякі поєднання продуктів з першої і другої групи, але заборонено змішувати жири і вуглеводи.
Система харчування Катерини Мірімановой
Автор дієти стверджує, що не варто відмовлятися від улюблених продуктів. Потрібно тільки вживати їх в певний час і в правильному поєднанні.
Основні принципи системи:
- Їсти можна тільки три рази в день.
- Снідати потрібно обов’язково і не пізніше ніж через годину після пробудження.
- до 12 години дня можна їсти що завгодно і в будь-якій кількості.
- Обід повинен закінчитися не пізніше 14 годин дня.
- Вечеряти пізніше 20 годин вечора забороняється.
- Обід і вечеря готується з продуктів в певних поєднаннях.
- Сіль і рідина не обмежуються.
- Соуси (включаючи майонез і сметану) не можна вживати після 12 годин.
- Суп є не обов’язково.
- Щотижня необхідно близько години присвячувати фізичним вправам.
Система роздільного харчування У. Хея і Г. Шелтона
Дана методика заснована на уявленні про сумісні і несумісні за хімічним складом продуктах.
Автори системи стверджують, що змішана їжа, потрапляючи в організм людини, справляє негативний вплив на здоров’я, в тому числі сприяє появі жирових відкладень.
Відповідно до системи роздільного харчування, всі продукти можна розділити на 3 групи:
- добре сумісні.
- Середньої сумісності.
- Несумісні.
Крім того, додатково було виділено 18 груп продуктів, які добре поєднуються між собою . Так, практично з будь-якими продуктами відмінно сумісні овочі, що не містять в своєму складі крохмаль, і зелень. А молоко, кавун і диню можна вживати тільки окремо.
При цьому між прийомами їжі повинно пройти не менше двох годин . Саме стільки часу потрібно організму, щоб переварити надійшли в шлунок продукти.
Виняток становлять свіжі фрукти, для перетравлення яких організму потрібно не більше чверті години.
Модель тарілки
Ця система заснована на вживанні в їжу певної кількості білків, вуглеводів і жирів.
Принцип методу дуже простий. Потрібно взяти тарілку діаметром близько 20 см і подумки розділити її на 4 однакових сегмента. при кожному прийомі їжі потрібно заповнювати 2 сектора тарілки овочами (виключаючи картоплю), а місце, що залишилося порівну ділити між складними вуглеводами і білками.
При цьому за день можна з’їдати:
- 500 г овочів .
- 300-450 г гарніру (макаронів, картоплі, каші).
- 300 г білкової їжі (м’яса, птиці, риби, бобових, сиру або сиру).
Використовуючи «модель тарілки» слід керуватися декількома правилами:
- Застосовувати методику тільки під час обіду і вечері, а снідати, як зазвичай.
- Обід або вечеря починати з овочів.
- замість сметани і майонезу намагатися використовувати рослинне масло.