Поради

Алергія на продукти у вагітних і годуючих грудьми — здорове харчування мам

Харчова алергія — неприємний недуга для будь-якої людини.

А для вагітних жінок і годуючих мам ця проблема ще більш складна, адже всі вжиті заходи по боротьбі з алергією позначаться на здоров’ї малюка .

Що можна їсти мамі, що годує, якщо у дитини харчова алергія, і як харчуватися вагітним жінкам, які страждають від непереносимості окремих продуктів, розкажуть лікарі і дієтологи спеціально для читачок SpecialFood.ru.

Ознаки харчової алергії у вагітних жінок

Харчова алергія, як і алергія не харчова (на пил, рослини, на шерсть тварин і так далі) — явище досить серйозне, і якщо мама вчасно не зверне уваги на ознаки недуги, це може загрожувати здоров’ю і життю дитини.

на замітку! Чому ж під час вагітності у багатьох виникає алергія? Це питання турбує, мабуть, більшість жінок, і практично кожна вважає, що причиною тому — сама вагітність. Розшифрувати свою думку молода мама не може, а ось грамотний лікар відповість на це питання приблизно наступне: вся справа в тому, що для жіночого організму плід — тіло чужорідне, а наш імунітет покликаний боротися з чужорідними об’єктами в організмі. Саме тому природа передбачила безпечний механізм — на час вагітності організм жінки пригнічує її імунітет, щоб захистити плід від можливого відторгнення. А коли захисні сили організму засипають, раніше дрімаючі алергічні захворювання користуються шансом і активізуються.

Харчова алергія може протікати в двох формах:

  • Прихована форма — ознаками можуть бути набряки, підвищений артеріальний тиск, стрімкий набір ваги. Нерідко майбутня мама переживає, що зайві кілограми — це наслідок її безмірного апетиту, але насправді це далеко не завжди істина. Набір ваги і набряки можуть бути сигналом затримки рідини в організмі, що говорить про непереносимості певних продуктів харчування жіночим організмом — так він сигналізує вам про виниклі проблеми. У важких випадках може розвинутися набряк Квінке і навіть анафілактичний шок.
  • Відкрита форма харчової алергії у вагітних — виражається через відчуття набрякання мови, печіння, першіння або поколювання в роті, утруднене ковтання, проблеми з шлунково-кишковим трактом ( нудота і коліки в животі, блювота, діарея, криваві випорожнення, дисбактеріоз). Крім того, харчова алергія досить часто дає про себе знати через висип на шкірі.

Оскільки найчастіше непереносимість певних продуктів проявляється ще в дитинстві, багато жінок достовірно знають, які страви їм слід виключити з раціону під час вагітності. Але буває і так, що алергія виявляється з початком розвитку плода, і тоді цікаве положення стає ще більш цікавим — жінка ризикує мати ускладнену вагітність, тому потребує дієтотерапії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Проблеми з яснами у вагітних: що робити, якщо вони кровоточать і запалюються, як лікувати народними засобами?

Вплив алергії на плід — чи може алергія передаватися дитині у спадок?

чи передається алергія у спадок — ще одне питання, що виникає у майбутніх мам. Щоб відповісти на нього, потрібно розуміти вплив харчування жінки на плід.

Плід з перших своїх днів життя в утробі матері — це вже організм з повільно розвивається імунною системою. Коли майбутня мама вживає продукт-алерген, імунна система малюка вже контактує з ним, внаслідок чого розвивається гіперчутливість до продукту. Простими словами, ще до народження малюка в його організмі відбувається утворення антитіл, а після появи дитини на світ вони готові провокувати алергічну реакцію кожного разу, коли продукт-алерген потрапляє в дитячий організм.

Важливо! Спадкова схильність до харчової алергії багаторазово зростає у дітей, що народилися в родині алергіків. Тобто якщо обоє батьків страждають від харчової алергії, ймовірність її розвитку у малюка — 80%. У разі, коли тільки один з батьків є аллергиком, ризик розвитку харчової алергії у дитини дорівнює приблизно 50%.

Навіть якщо алергія протікає в легкій формі, майбутній мамі краще відмовитися від продуктів, що викликають негативну реакцію організму (навіть якщо це ну дуже улюблені вами ласощі!), оскільки існує ризик атаки імунної системою плода, а у важких випадках — його відторгнення і загибелі.

Правильне харчування при алергії у вагітних — які продукти виключити з раціону ?

Теоретично існує група продуктів, найбільш часто провокують алергічні реакції, але на практиці алергеном може стати будь-яку страву. Переносимість їжі залежить від багатьох факторів, ключовим з яких є індивідуальність кожного окремого організму.

На замітку! Антиалергійна дієтотерапія під час вагітності та годування груддю — це не голодування в буквальному сенсі слова. З раціону слід виключити тільки небезпечні продукти-алергени, які легко визначити за спеціальним тесту у лікаря-алерголога. Але навіть якщо тестів ви не робили, а просто помітили негативну реакцію організму на той чи інший продукт, від його вживання також слід відмовитися.

 

Які продукти виключити з раціону вагітним жінкам, які страждають харчовою алергією:

  • Продукти з різними харчовими добавками — їх слід виключити з меню перш за все. До шкідливих відносяться чіпси, снеки, ласощі отруйно яскравих відтінків, жувальні гумки і багато інших продуктів. Зустрітися з корисними і небезпечними харчовими добавками в темі «Корисні і шкідливі харчові добавки — настільна таблиця».
  • Соління, гостра їжа, копченості, жирні страви, різні соуси і маринади — породжують проблеми зі шлунком і провокують сильні алергічні реакції.
  • Алкоголь, кава, чорний міцний чай, газовані напої — підвищують тиск, навантажують серце і нирки, порушують процес розвитку плоду, тому шкідливі для майбутніх мам незалежно від схильності до харчової непереносимості.
  • Какао-боби і шоколад — цей продукт може бути як корисним, так і шкідливим, оскільки відноситься до числа провокують алергію. Детально про користь і шкоду шоколаду читайте в нашій тематичній статті.
  • Яйця курячі (білок), молоко коров’яче — мають високий ступінь аллергизирующей активності.
  • Ікра червона і чорна, морепродукти, морська риба — також дуже часто виступають алергенами.
  • Баранина — жирне м’ясо потенційно небезпечно для шлунка навіть здорової людини.
  • Деякі фрукти — особливо екзотичні, цитрусові, а також володіють яскравим забарвленням, такі як малина, полуниця, ожина.
  • Томати, червоний буряк, червоний перець, щавель — відносяться до групи небезпечних алергенів.
  • Соя і страви з її змістом, інші бобові — деякі люди страждають непереносимістю цих продуктів, а особливо часто алергія на бобові з’являється у маленьких дітей.
  • Гриби — через погану екологію та вмінню вбирати в себе небезпечні речовини з навколишнього середовища все частіше стають провокаторами харчової алергії.
  • Горіхи — харчову цінність цього продукту можна порівняти з користю м’яса, проте особливий білок, що міститься в горіхах, не засвоюється організмом деяких людей, а тому викликає алергічні реакції. Більше корисної інформації ви знайдете в темі «Як проявляє себе алергія на горіхи».
  • Мед і медові стільники — як правило, алергія виникає на неякісний мед, іншими словами, на фальсифікат, який недобросовісні продавці реалізують під видом корисної для здоров’я продукту. Але до алергії на мед може бути також і генетична схильність.
  • Екзотичні прянощі — якими б привабливими вони не здавалися, вагітним жінкам заради власного здоров’я і здоров’я плоду слід утриматися від одномоментного бажання спробувати щось новеньке.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Які продукти допомагають від раку?

Вагітним жінкам, схильним до харчової алергії, з обережністю потрібно вживати:

  • Каші — на деякі види круп (кукурудзяна, гречка ) може виникати негативна реакція організму.
  • Злаки — харчову алергію частіше востальних провокує пшениця.
  • Деякі види фруктів і ягід — персики, абрикоси, банани, брусниця, журавлина, смородина відносяться до продуктів із середньою алергічної активністю.
  • Деякі овочі — картопля, зелений перець, горох.

 

Що можна і безпечно їсти вагітним при схильності до харчової алергії:

  • нежирне м’ясо, птицю — телятину, курчати, індичку.
  • Овочеві бульйони і овочі (особливо зелені) — капусту, огірки, кабачки, патисони.
  • Деякі фрукти — груші, яблука жовті й зелені, світлі ягоди.
  • Рослинна олія — ​​всі види.
  • Сир, кисломолочні продукти — без синтетичних наповнювачів і добавок.
  • Зелень — також відноситься до нізкоалергенним продуктам і буде дуже корисним продуктом в раціоні майбутніх мам.

Важливо розуміти, що список заборонених і дозволених продуктів при харчової алергії далеко не вичерпаний, оскільки продукти, які добре переносить одна людина, можуть викликати неприємні реакції організму в іншого. При складанні раціону харчування майбутнім мамам потрібно орієнтуватися не тільки на перераховані списки продуктів, а й на свою схильність до алергії на певні страви, а також прислухатися до рекомендацій дитячого лікаря-алерголога.

 

 

харчування годуючої мами при харчової алергії у дитини

Навіть після народження малюк тісно пов’язаний з мамою, адже від її правильного харчування залежить формування міцного імунітету і здоров’я дитини — алергени потрапляють в материнське молоко і там розчиняються, а потім разом з годуванням вони передаються дитині, провокуючи різні реакції дитячого організму.

В цілому харчування годуючих мам мало чим відрізняється від раціону вагітних жінок — організм дитини так само , як і дорослий, чутливий до продуктів з групи потенційних алергенів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна і корисно їсти при набряках?

 

В період лактації дотримуйтесь простих правил харчування:

  • По перше, виключіть з раціону всі продукти харчування, після вживання вами яких у малюка з’являються симптоми алергії.
  • Чи не перегодовуйте малюка грудним молоком — лікарі схиляються до того, що перегодовування немовляти може спричинити за собою алергію на молоко.
  • Відмовтеся від солоної і смаженої їжі, жирних страв.
  • Виключіть з раціону всілякі консерви, напівфабрикати, маринади і соуси, приправи і прянощі.
  • Забудьте про магазинних ковбасних і сирних виробах — в них маса синтетичних підсилювачів смаку, фарбуєте лей і інших шкідливих речовин.
  • Не вживайте цитрусові — саме вони найчастіше стають причиною появи алергічних реакцій у дітей, які харчуються материнським молоком.
  • Скоротіть кількість уживаних солодощів — ця продукція більше решті містить всілякі синтетичні стабілізатори, розпушувачі, барвники, небезпечні для здоров’я.
  • Алкоголь, кава, міцний чай, газованої води — під забороною. Всі ці напої шкодять не тільки вам, але і вашому малюкові.

До найкориснішим для годуючої мами і її дитини продуктів відносяться сир, натуральний йогурт, сметана, кефір, а також каші без добавок. Але пам’ятайте: ваш добовий раціон не повинен обмежуватися склянкою йогурту і тарілкою нелюбимої каші без масла — вибір корисних продуктів досить великий.

 

Як бачите, дотримуватися дієти при алергії під час вагітності та годування малюка грудьми нескладно. Вводите нові продукти в свій раціон поступово і невеликими порціями, стежте за реакцією свого організму і спостерігайте за самопочуттям малюка.

А SpecialFood.ru бажає вам рости красивими і здоровеньким!

Схожі статті

Как выбрать женский комбинезон

admin

Хто такі вегани і чим вони відрізняються від вегетаріанців: користь і шкода веганства — бути чи не бути?

elena elena

Як правильне харчування допомогло мені справити з синдромом дірявого кишечника

elena elena

Сироїдіння — шлях до оздоровлення або життя впроголодь?

elena elena

Гормон естроген — як відновити за допомогою харчування?

elena elena

Орторексія або манія бути здоровим, як не стати жертвою нової хвороби XXI століття

elena elena

Що таке електроліти, і чи потрібні вам спортивні напої?

elena elena

Моно фрукторіанства — новий напрямок здорового харчування

elena elena

Харчування при гепатиті С — чому важливо дотримуватися дієти?

elena elena

Залишити коментар