Поради

Корисні і шкідливі харчові добавки — настільна таблиця

Сьогодні продукти харчування — це вже не просто сніданок, обід або вечерю.

Бажання споживача постійно пробувати щось нове і смачне породило цілу індустрію з виробництва незнайомих раніше напівфабрикатів, консервів і всіляких готових закусок. А з появою величезного асортименту продуктів виникла і необхідність уважно вивчати їх склад, від якого залежить наше здоров’я.

Навіщо потрібні харчові добавки — вся правда про горезвісну E-шке

Не секрет, що мета виробника — далеко не здоров’я громадян, а бажання заробити мільярди на продажі своєї продукції. Саме тому на етикетках ми частенько зустрічаємо незнайомі слова і якісь букви з цифрами.

Все це — харчові добавки, які допомагають продуктам довго зберігати свій товарний зовнішній вигляд, колір, запах і смакові якості. Так, завдяки консервантам наші улюблені заготовки в банках довго залишаються свіжими, підсилювачі смаку допомагають деяким продуктам здаватися особливо ароматними, а завдяки барвникам бліді солодощі стають дуже привабливими.

Горезвісна E-шка — та сама харчова добавка, яка зустрічається якщо не в кожному продукті, то в більшості товарів. Саме про неї піде мова в цій статті.

Ви напевно знаходили Е-шку всюди — в морозиві або цукерках, в рибних консервах або на етикетці м’ясних напівфабрикатів, і навіть на упаковці з хлібом. Що ж ховається за лякаючою буквою Е, бувають ці добавки виключно шкідливими для здоров’я або існують ще й корисні — SpecialFood.ru розібрався, що ми вживаємо разом з улюбленим пломбіром або замороженими котлетками.

Це цікаво! У всьому світі харчові добавки позначають індексом In — від Index, а ось в Європі їх прийнято скорочувати до букви Е, що в перекладі означає Examined — протестовано. Втім, деякі експерти стверджують, що Е-шка з’явилася від слова Європа.

Що означає числовий код E-шки?

Поряд з буквою Е завжди варто числовий код, що означає приналежність харчової добавки до тієї чи іншої групи. Безумовно, запам’ятати абсолютно всі харчові добавки неможливо, але розпізнати групу Е-шки з першого погляду на яскраву етикетку ви вже зможете. Це дозволить розуміти, для чого та чи інша харчова добавка присутня в даному продукті, і чи дійсно вона потрібна.

Класифікація харчових добавок
Числовий код Група Е100-Е199 Барвник (підсилює колір або повертає втрачений в процесі обробки продукту відтінок) Е200-Е299 Консервант (впливає на термін придатності продукту) Е300-Е399 антиокислювачі (уповільнює і запобігає псуванню продукту) Е400-Е499 Стабілізатор, загущувач, емульгатор (консистенція продукту) Е500-Е599 регулятор кислотності, розпушувач, регулятор вологості , або речовину, що перешкоджає злежуванню продукту (працює в парі зі стабілізатором, зберігає структуру продукту) Е600-Е699 Ароматизатор, підсилювач смаку і аромату Е700-Е799 Антибіотик Е800-Е899 Запасний діапазон на випадок появи нових добавок Е900-Е999 Підсолоджувач, піногасник (антіфламенг) , Е1000-Е1999 глазурова речовина, роздільник, газосжіматель, герметик, текстуратор, солеплавітель
Виробництво харчових продуктiв е добавки Е-шки також діляться на три категорії за своїм походженням:

  • Натуральні — рослинного і тваринного походження, до них також відносяться деякі мінерали.
  • Ідентичні натуральним — речовини, отримані лабораторним шляхом, але за своїми властивостями повністю схожі з натуральними.
  • Синтетичні — штучні добавки, яких не існує в природі, розробляються і створюються людиною.

Лікарі відзначають, що будь-яка добавка, будь це натуральна речовина або синтезоване в лабораторії, може становити небезпеку в тому випадку, коли вживається в підвищених дозах. При цьому важливо пам’ятати, що добова доза споживання харчових добавок може коливатися не тільки в залежності від віку і ваги людини, але і від стану здоров’я, переносимості тих чи інших речовин, наявності алергії і інших чинників.

На замітку ! Оскільки наука не стоїть на місці, міжнародний довідник харчових добавок постійно оновлюється і поповнюється новими найменуваннями. До речі, саме зі збільшенням кількості добавок і новими вимогами законодавства більшості країн писати докладний склад продукту багато хто пов’язує появу ідеї проставляти на етикетках короткий індекс «Е» з числовим кодом замість довгих назв харчових добавок, часто складаються з декількох слів.

Користь і шкода харчових добавок: про корисні, нейтральні та найнебезпечніші Е в таблицях

Наша настільна таблиця допоможе вам розібратися в цих загадкових Е-шках, зазначених на упаковках улюблених солодощів, ковбас, консервів та інших продуктів.

Почнемо з корисних харчових добавок, щоб розвіяти міф про те, що всі вони виключно шкідливі.

Важливо! Навіть відносно безпечні харчові добавки не рекомендується вживати дітям до 5-ти років. Але з огляду на те, що сьогодні практично всі продукти містять якісь додаткові речовини, повністю виключити їх з раціону неможливо. Постарайтеся звести до мінімуму вживання малюками тих продуктів, які на упаковці містять цілі списки Е-шек. До цієї групи належать переважно сосиски і ковбаси, солодкі сирки в глазурі і йогурти з наповнювачами, різні десерти та солодощі, сухі сніданки, бульйонні кубики і готова локшина, м’ясні напівфабрикати та багато інших продуктів.

Оскільки список добавок надзвичайно великий, і поповнюється він щорічно, в представлених таблицях описані далеко не всі харчові добавки, а тільки найпопулярніші і найбільш часто використовувані виробниками продуктів харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна їсти при дискінезії жовчовивідних шляхів: харчування, дієта, заборони

Список найкорисніших Е — які харчові добавки Е можуть надати користь вашому організму

Індекс і найменування Можлива користь для організму Е 100 — куркумін Особливо корисний для людей, які пройшли через важкі операції і хвороби. Жителі Південно-Східної Азії стверджують, що ця речовина допомагає відновити сили, повернути колишню бадьорість, очистити організм від всього поганого, наприклад, знижує рівень холестерину в крові і сприяє збільшенню рівня гемоглобіну. Крім того, куркумін відновлює клітини печінки, нормалізує мікрофлору кишечника, покращує роботу стравоходу і жовчного міхура, бореться з кишковими інфекціями і навіть допомагає в лікуванні виразки шлунка. А ще ця харчова добавка прискорює метаболізм, служить відмінним засобом для профілактики діабету, артриту і ще цілого ряду захворювань. Лікарі розглядають куркумін як засіб для профілактики появи новоутворень і полегшення перебігу різних форм раку. Е 101 — рибофлавін

(вітамін B 2 ) Рибофлавін міститься в натуральних продуктах, таких як яблука. Ця речовина просто необхідно нашому організму — для нормального розщеплення жирів, синтезування інших вітамінів, перетворення амінокислот і регулювання окислювально-відновних процесів. Рибофлавін допомагає людині впоратися з нервовим напруженням, побороти сильний стрес і депресію, а ще його називають «вітаміном краси» — B 2 необхідний для еластичності і молодості шкіри. Крім того, рибофлавін бере участь у розвитку здорового плоду і допомагає дітям рости. Е 160а — каротин

Е 160b — екстракт аннато

Е 160d — лікопін Харчові добавки каротини — це сильні антиоксиданти, речовини, за своїми властивостями близькі до вітаміну А, вони сприяють поліпшенню зору, зміцнюють імунітет, і запобігають (уповільнюють) розвиток ракових пухлин. Важливо пам’ятати, що Е 160b — не тільки корисна речовина, але ще й сильний алерген, тому вживати продукти з цією речовиною слід вкрай обережно і в помірній кількості. Е 162 — бетанин буряковий Має безліч корисних властивостей — бере участь у розщепленні і засвоєнні тваринних і рослинних білків, бере безпосередню участь в утворенні холіну (він покращує роботу клітин печінки), підвищує міцність капілярів, знижує артеріальний тиск, знімає судинні спазми, благотворно впливає на кровоносну систему, знижуючи ризик виникнення інфаркту. Крім того, бетанин має високий антирадіаційним і антиканцерогенну дію, захищає клітини організму від негативного впливу захворювань, перешкоджає розвитку онкологічних захворювань і утворення злоякісних пухлин. Е 170 — кальцію карбонат, або звичайний білий крейда Добавка бере участь в процесах згортання крові і регулює різні внутрішньоклітинні процеси. При правильному вживанні компенсує недолік кальцію. А ось надмірне надходження в організм карбонату кальцію може спровокувати дуже токсичний так званий молочно-лужний синдром, в важких випадках закінчується смертю. Невелике передозування провокує гиперкальциемію. Е 270 — молочна кислота Володіє сильну антимікробну дію, нормалізує кишкову мікрофлору, покращує засвоєння вуглеводів, поповнює запаси енергії в організмі. У натуральному вигляді міститься в кислому молоці і кефірі, квашеній капусті і огірках. На полицях магазинів зустрічається в сирах, майонези, йогуртах і різних молочнокислих продуктах. Дітям рекомендується вживати продукти з цією добавкою в мінімальних кількостях і з обережністю, оскільки у деяких малюків є проблеми з перенесенням молочної кислоти. Е 300 — аскорбінова кислота, або вітамін С сприяє зміцненню імунітету. Міститься в шипшині, чорній смородині, різних видах перцю і капусти, ківі, яблука і в багатьох інших натуральних продуктах. Е 306-Е309 — токофероли (група вітамінів Е) Захищають організм від впливу токсинів, сприяють розрідженню крові, прискорюють регенеративні процеси шкірних покривів (а це, в свою чергу, знижує ризик появи рубців), підвищують загальну витривалість організму. Вітамін Е є надзвичайно важливим для хорошого самопочуття — саме від цієї речовини залежать правильна робота червоних кров’яних тілець і здоров’я серцево-судинної системи організму. Лікарі відзначають, що достатня кількість вітаміну Е в раціоні забезпечить уповільнення процесів старіння і дозволяє знизити ризик розвитку бронхіальної астми. Е 322 — лецитин Підтримує імунітет, поліпшує процеси кровотворення, впливає на якість жовчі, запобігає розвитку цирозу печінки, впливає на розвиток нервової системи людини, виводить з організму зайвий холестерин. Міститься в ікрі, молоці і яєчному жовтку. Е 406 — агар Це продукт переробки водоростей червоних і бурих. Цінна властивість агару — желирующее дію. Добавка багата на вітамін РР, натрієм, магнієм, калієм, кальцієм, фосфором, залізом і йодом. Покращує роботу кишечника і щитовидної залози, виводить з організму шлаки і токсини. Е 440 — пектини Містяться в різних фруктах (яблука, сливи, виноград, цитрусові). У помірній кількості пектини очищають кишечник, захищають слизову шлунка, надають помірно знеболююче і загоює при виразках, виводять з організму токсини і шлаки, знижують рівень холестерину в крові. Крім того, пектини здатні виводити з організму важкі метали — ртуть і свинець. Важливо пам’ятати, що вживання надмірної кількості пектину (як і інших корисних речовин) може спричинити за собою алергічні реакції.

Список нейтральних харчових добавок (нешкідливих, але і не несуть особливої ​​користі)

Індекс і найменування Опис Е 140 — хлорофіл Забарвлює продукти харчування в зелені відтінки, безпечний для здоров’я при вживанні з їжею. Деякі фахівці стверджують, що хлорофіл виводить токсини з організму. При зовнішньому застосуванні загоює рани, усуває неприємні запахи тіла людини. Е 202 — калію сорбат, або сорбінова кислота Безпечна для людського організму, часто використовується як консервант в ковбасних виробах, копчених, сирах, житньому хлібі і багатьох інших продуктах. Калію сорбат є сильним антимікробним засобом, і легко запобігає зростання цвілевих грибів — саме ця властивість і послужило поштовхом до популяризації харчової добавки. Е 260 — оцтова кислота Популярний регулятор кислотності, застосовується в процесі виготовлення консервованих продуктів, соусів і майонезів, кондитерських виробів. У звичайній їдальні концентрації для людини оцет нешкідливий, і навіть корисний для роботи нашого організму — кислота допомагає розщеплювати жири і вуглеводи, що надходять разом з продуктами харчування. А ось розчин понад 30% небезпечний для слизових оболонок і шкірних покривів (викликає опіки). Е 330 — лимонна кислота Підсилює смак, служить регулятором кислотності і консервантом. У продуктах харчування безпечна, оскільки застосовується в невеликих кількостях. Робота ж з дуже концентрованим розчином, вживання великої кількості чистої кислоти або вдихання сухого порошку вже можуть спричинити за собою неприємності — подразнення слизових (в тому числі і шлунка аж до кривавої блювоти), шкіри, дихальних шляхів. Е 410 — камедь ріжкового дерева

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Як швидко звикнути до знімних зубних протезів: корисні поради та рекомендації

Е 412 — гуарова камедь

Е 415 — ксантановая камедь Для людини нешкідливі. Це натуральні добавки, дуже часто зустрічаються в списку інгредієнтів морозива, десертів, плавлених сирів, хлібобулочних виробів, різних фруктових і овочевих консервів, соусів, паштетів. Перераховані харчові добавки при змішуванні підсилюють желюючий властивості один одного, дозволяючи виробнику домагатися необхідної структури продуктів, а також зберігають смак наших улюблених ласощів, і перешкоджають їх кристалізації (ось чому камедь так часто додавати в морозиво). Лікарі відзначають, що камедь здатна знижувати апетит. Е 471 — моно- і дигліцериди жирних кислот Натуральна добавка, найчастіше зустрічається в маргарині, паштет, майонези, йогуртах та інших продуктах, насичених жирами. Грає роль емульгатора і стабілізатора, для людини небезпеки не представляє — організм засвоює цю добавку, як всі інші жири. Важливо пам’ятати, що зловживання такими продуктами може додати до вашої талії кілька зайвих сантиметрів, але такі наслідки — зовсім не вплив самої харчової добавки, а скоріше результат вживання великої кількості жирної їжі. Е 500 — натрію карбонати, або харчова сода безпечна для людини. Використовується в якості розпушувача в хлібобулочних виробах, тортах, печиво, запобігає злежування і комкование продуктів. Е 916 — кальцію йодид

Е 917 — калію йодид (також іменуються як йодад) Збагачує раціон йодом, а він, як відомо, відіграє важливу роль в роботі щитовидної залози, і захищає організм від радіоактивного випромінювання. На сьогодні добавки знаходяться в стадії тестування, і поки що вважаються відносно нешкідливими — їх немає в списках заборонених, але вони також відсутні в списках дозволених речовин. І хоча в продуктах йоду мало, а йододефіцит зустрічається все частіше, вживати таку їжу в надмірній кількості не рекомендується — надлишок йоду може призвести до сильного отруєння. Е 950 — ацесульфам калію

Е 951 — аспартам

Е 952 — цикламат натрію

Е 954 — сахарин

Е 957 — тауматин

Е 965 — мальтит

Е 967 — ксиліт

Е 968 — Еритреї Все це — підсолоджувачі та замінники цукру, найчастіше зустрічаються в складі жувальних гумок, газованих (в тому числі і безалкогольних) напоїв, желатинових десертів, льодяників, і ряді низькокалорійних продуктів. Незважаючи на те, що в багатьох країнах ці добавки дозволені, деякі лікарі рекомендують утриматися або хоча б звести до мінімуму вживання продуктів з цукрозамінники та підсолоджувачами. Інші ж наполягають на тому, що підсолоджувачі — відмінний вихід для охочих скинути зайві кілограми. Вчені єдині в своїй думці — представлені добавки підсилюють дію інших канцерогенів, негативно впливають на печінку (хворим з перенесеним гепатитом вживати такі продукти потрібно з особливою обережністю), і є поживними речовинами для кишкових бактерій (а це — гарантований дисбактеріоз). Однак на сьогоднішній день вплив цих добавок на людський організм до кінця не вивчено. Хочете розібратися в видах цукрозамінників? Наша тематична стаття докладно розповість про користь і шкоду підсолоджувачів.

Список найнебезпечніших Е — які захворювання вони можуть викликати?

Індекс і найменування Шкода для організму Е 121 — цитрусовий червоний Популярний барвник, зустрічається серед інгредієнтів газованої води, льодяників і морозива. Провокує утворення злоякісних пухлин, у більшості країн заборонений (проте, недобросовісні виробники нерідко грішать, додаючи цю речовину в свої напої). Е 123 — амарант Кекси, желе, сухі сніданки, пудинги і десерти, морозиво — яка дитина відмовиться від такої смакоти? А адже саме ці продукти найчастіше містять амарант — хімічну харчову добавку, що викликає серйозні проблеми зі здоров’ям: кропив’янку, хронічний нежить, порушення роботи печінки і нирок. Е 210 — бензойна кислота

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  20 продуктів, які не можна заморожувати

Е 211 — бензоат натрію

Е 212 — бензоат калію

Е 213 — бензоат кальцію Зустрічаються в газованій воді і соках, чіпсах та кетчупу, м’ясних консервах і овочевих соліннях — список продуктів з цими добавками величезний. Викликає обурення те, що в ряді країн все представлені речовини дозволені, адже дослідження доводять — ці добавки можуть провокувати розвиток раку, викликають сильні алергічні реакції (особливо у дітей), забивають дихальні шляхи, пригнічують інтелектуальний розвиток, негативно впливають на нервову систему (людина стає гіперактивним, нервовим). Е 222 — гідросульфіт натрію

Е 223 — піросульфіт натрію

Е 224 — піросульфіт калію

Е 228 — гідросульфіт калію Взагалі все добавки від Е 221 до Е 228 вважаються маловивченими і небезпечними . Зустріти їх можна дуже часто в різних консервах (фруктових), готових сухих картопляних пюре, томатних пюре, крохмалі, сухофруктах (використовуються при їх обробці), винах і інших продуктах. Представлені добавки викликають сильні алергічні реакції, захворювання шлунково-кишкового тракту, напади астми, сильно дратують дихальні шляхи. А вживання таких продуктів, приготованих з порушенням технологій, і зовсім може привести до летального результату. Е 250 — нітрит натрію

Е 251 — нітрат натрію

Е 252 — нітрат калію

Це харчові добавки, про які чули любителі ковбаси. У м’ясній промисловості нітрати дуже важливі, адже саме використання цих добавок дозволяє надати улюбленої Докторської ковбаски насичений рожевий колір. А ще нітрати захищають продукцію від окислення і пригнічують розвиток і зростання бактерій. Однак представлені харчові добавки для людини шкідливі настільки ж, наскільки корисні для ковбасних виробів — нітрати є сильними канцерогенами, що провокують виникнення раку кишечника і легенів. Крім того, неконтрольоване споживання продуктів з цими добавками може привести до різких стрибків артеріального тиску, постійного звуження і розширення судин, сильним алергій, порушення координації рухів, головних болів, раптовим судом, утруднення дихання і багатьом іншим небезпечним наслідків. Список симптомів отруєння нітратами і нітритами дуже великий — від порушення балансу кисню в крові до нападів ядухи і втрати свідомості. Чи варто ризикувати своїм життям заради кількох хвилин насолоди хімічними сардельками? Е 290 — вуглекислий газ, діоксид вуглецю Незважаючи на те, що діоксид вуглецю як незамінна речовина входить до складу багатьох живих клітин і атмосфери, а виробники твердять про нешкідливість вуглекислоти, лікарі все ж схильні відносити цю добавку до небезпечних, і рекомендують обмежити вживання газованих напоїв . Виключити з раціону такі напої доведеться людям з гастритом або виразкою шлунка, а також схильним до відрижки, здуття живота і інших проблем з шлунково-кишковим трактом. Крім того, вуглекислота швидко вимиває з організму кальцій, тому ні дітям, ні дорослим такі лимонади користь не принесуть. Е 621 — глутамат натрію Мабуть, одна з найбільш відомих харчових добавок. Однак гучні скандали щодо крайньої небезпеки підсилювача смаку дещо перебільшені. Справа в тому, що глутамат натрію — це солі натрію, що зустрічаються в природі. Щоб розуміти, як впливає добавка на продукти і наш організм, потрібно знати, що глутамат міститься в клітинах багатьох живих організмів, а представлений він там як частина білка. У вільному вигляді глутамат натрію можна знайти в бобових рослинах, соєвому соусі і деяких видах водоростей (саме екстракт водоростей, багатих глутамінової кислотою, спочатку використовувався в якості підсилювача смаку різних продуктів харчування). Численні дослідження доводять, що в невеликих кількостях ця добавка безпечна для людини. А ось систематичне зловживання продуктів з глутамат в складі може призвести до накопичення солей натрію в організмі. Любителі бульйонних кубиків, картопляних чіпсів, різних напівфабрикатів, приправ і соусів потрапляють в зону ризику. Так, з можливих захворювань слід зазначити погіршення зору за рахунок накопичення глутамату в склоподібному тілі, алергічні реакції у вигляді свербежу та почервоніння обличчя, посилене серцебиття, головний біль, загальна слабкість, нервозність (добавка посилює чутливість рецепторів нашого організму, і впливає на нейромедіатори). Е 924a — бромат калію

E 924b — бромат кальцію Токсичні речовини, відносяться до потужних канцерогенів, заборонені в більшості країн, можуть викликати розвиток і провокують швидке зростання злоякісних пухлин в людському організмі. Застосовуються у виробництві хлібобулочних виробів як поліпшувач і окислювач. Ці добавки також містяться в деяких газованих напоях, де грають роль піногасники.
Безумовно, перерахувати всі можливі харчові добавки в короткій настільної таблиці неможливо. Ми постаралися охопити найбільш популярні і часто зустрічають речовини, про які повинен знати кожен з нас.

SpecialFood.ru рекомендує: візьміть на замітку корисні і нейтральні харчові добавки, адже їх перелік значно менше, ніж список небезпечних речовин. Ну а якщо на етикетці продукту ви помітили невідомий вам індекс — утримайтеся від такої покупки. У питаннях правильного харчування і здоров’я бажання задовольнити миттєву пристрасть і поласувати смачною гидотою не може бути виправданим ризиком.

Будьте здорові!

Схожі статті

У яких продуктах багато вітаміну Е?

elena elena

Основи схуднення і здорового харчування: як збагатити свій раціон клітковиною?

elena elena

Чеська кухня

elena elena

Кефір з гречкою або комфортне схуднення

elena elena

Користь горіхів для здоров’я жінки

elena elena

За що я люблю боул — новий напрямок здорового харчування

elena elena

Как выбрать спецодежду

admin

Прості і оригінальні закуски до шашлику — рекомендації дієтологів

elena elena

Як підвищити тиск за допомогою харчування — поради гіпотоніка

elena elena

Залишити коментар